İTÜ lisansüstü DERS KATALOG FORMU (graduate Course Catalogue ForM)

İTÜ lisansüstü DERS KATALOG FORMU (graduate Course Catalogue ForM) Dersin Adı Course Name Ciddi Oyunlar Serious Games Kodu (Code) Yarıyılı (Semes...
0 downloads 0 Views 339KB Size
İTÜ lisansüstü DERS KATALOG FORMU (graduate Course Catalogue ForM) Dersin Adı

Course Name

Ciddi Oyunlar

Serious Games

Kodu (Code)

Yarıyılı (Semester)

Kredisi (Local Credits)

AKTS Kredisi (ECTS Credits)

GAM516E

Güz (Fall)/ Bahar(Spring)

3

7.5

Ders Türü (Course Type)

Seçmeli– Yüksek Lisans (Selective – MSc)

Bölüm / Program (Department/Program)

Oyun ve Etkileşim Teknolojileri Anabilim Dalı, Oyun ve Etkileşim Teknolojileri Yüksek Lisans Programı Department of Game and Intereaction Technologies, Game and Interaction Technologies MSc Program

Dersin Türü (Course Type)

Seçmeli– Yüksek Lisans (Selective – MSc)

Dersin İçeriği

Ciddi oyunların temelleri, ciddi oyun geliştirme, eğitim ve öğretimde ciddi oyunlar, sağlık ve tedavi için ciddi oyunlar, politik ve sanatsal ciddi oyunlar, askeriye ve savunma sanayi için ciddi oyunlar, tasarım ölçütleri, geliştirme ölçütleri, eğitim simülasyonları

Dersin Dili (Course Language)

İngilizce (English)

(Course Description) 30-60 kelime arası

Dersin Amacı (Course Objectives) Maddeler halinde 2-5 adet

Basics of serious games, development of serious games, serious games for education and training, serious games for healthcare, political and artistic serious games, serious games for military and defense industry, design issues, development issues, training simulations 1. Ciddi oyunları anlamak, terim ve tanımları öğrenmek. 2. Ciddi oyun tasarımı ve geliştirmenin temellerinin öğrenilmesi. 3. Ciddi oyunlar ve uygulama alanları konusunda araştırma yapmak. 4. Ciddi oyunlarda eğitim simülasyonlarının kullanımı. 5. Ciddi oyunlarda sağlık ve tedavi uygulamalarının kullanımı. 6. Güncel ciddi oyunlar ve endüstrideki kullanımları konusunda araştırma yapmak. 1. Understanding serious games, and learning the terminology and definitions. 2. Learning the basics of serious game design and development. 3. Making research on serious games and its applications. 5. Usage of serious games in training simulations. 5. Use of serious games in medical treatment applications. 6. Making research on contemporary serious games and its applications in the industry.

Dersin Öğrenme Çıktıları (Course Learning Outcomes) Maddeler halinde 4-9 adet

Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler; 1. Ciddi oyunları tanımlayabilir. 2. Video oyunları ve ciddi oyunlar arasındaki gereksinim analizi ve tasarım uygulamalarını belirleyebilir. 3. Ciddi oyun ve simülasyonlarda yaygın olarak kullanılan temel araçları ve algoritmaları anlayabilir ve geliştirebilir. 4. Askeri, devlet kurumlarına yönelik, eğitimsel, işbirlikçi, sağlık sektörüne yönelik, ve politik ciddi oyunları tanımlayabilir. 5. Ulusal ölçekte tamamlanan veya tasarımı devam eden ciddi oyun uygulamalarını tanır. 6. Ulusal ölçekte olası ciddi oyun uygulamaları tasarlayabilir. Students who pass the course will be able to: 1. Define serious games. 2. Differentiate the requirements analysis and design implementations between video games and serious games. 3. Understand and implement basic tools and algorithms that are used in serious games and simulations. 4. Recognize military, governmental, educational, collaborative, medical, and political serious games. 5. Know completed or progressing serious game applications on national scale. 6. Propose serious game applications on national scale.

Kaynaklar ( References) Maddeler halinde en çok 5 adet

Ödevler ve Projeler (Homework & Projects) Laboratuar Uygulamaları

1) Choi, B. K., & Kang, D. (2013). Modeling and Simulation of Discrete Event Systems. John Wiley & Sons. 2) Ross, S. M. (1990). A course in simulation. Prentice Hall PTR. 3) Michael, D. R., & Chen, S. L. (2005). Serious games: Games that educate, train, and inform. Muska & Lipman/Premier-Trade. 1 Dönem Projesi 1 Term Project

None

(Laboratory Work) Bilgisayar Kullanımı (Computer Use)

Use of computers is compulsory.

Diğer Uygulamalar (Other Activities)

Attendence roll is taken since the lectures are discussion oriented. Possible seminars from industry Proffessionals (1-3 week total).

Başarı Değerlendirme Sistemi

Faaliyetler (Activities)

(Assessment Criteria)

Yıl İçi Sınavları (Midterm Exams)

Adedi* (Quantity)

Değerlendirmedeki Katkısı, % (Effects on Grading, %)

1

20

1

25

Diğer Uygulamalar (Other Activities)

1

15

Final Sınavı (Final Exam)

1

40

Kısa Sınavlar (Quizzes) Ödevler (Homework) Projeler (Projects) Dönem Ödevi/Projesi (Term Paper/Project) Laboratuar Uygulaması (Laboratory Work)

*Yukarıda Belirtilen Sayılar Minimum Olup Yerine Getirilmesi Zorunludur.

Ders Planı

Hafta

Konular

Dersin Çıktıları

1

Ciddi Oyun Tasarımı ve Geliştirme

1

2

Ciddi Oyunlar

1

3

Tasarım Ölçütleri

2

4

Geliştirme Ölçütleri

2

5

Askeriye ve Devlet Kurumlarına Yönelik Ciddi Oyunlar

3, 4

6

Eğitimsel ve İşbirlikçi Ciddi Oyunlar

3, 4

7

Sağlık Sektörüne Yönelik Ciddi Oyunlar

3, 4

8

Politik, Dinsel ve Sanatsal Ciddi Oyunlar

3, 4

9

Ciddi Oyunların Ara Dönem Gözden Geçirilmesi

10

Ulusal Ciddi Oyun Uygulamaları

5

11

Gelişmiş Ulusal Ciddi Oyun Uygulamaları

5

12

Endüstri Semineri: Ciddi Oyunlar

5

13

Endüstri Semineri: Eğitim Simülasyonları

5

14

Proje Gösterim ve Sunuşları

6

1, 2, 3, 4

COURSE PLAN

Weeks

Topics

Course Outcomes

1

Serious Game Design and Development

1

2

Serious Games

1

3

Design Issues

2

4

Development Issues

2

5

Serious Games For Military and Government Entities

34

6

Serious Games For Education and Collaboration

34

7

Serious Games For Healthcare

34

8

Political, Religious and Artistic Serious Games

34

9

Midterm Review of Serious Games

1234

10

National Serious Game Applications

5

11

Advanced National Serious Game Applications

5

12

Industry Seminar: Serious Games

5

13

Industry Seminar: Training Simulations

5

14

Project Demos and Presentations

6

Dersin Oyun ve Etkileşim Teknolojileri Yüksek Lisans Programıyla İlişkisi Katkı Seviyesi Programın mezuna kazandıracağı bilgi, beceri ve yetkinlikler (programa ait çıktılar)

1

2

3

i.

Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, Oyun Tasarımı, Geliştirmesi ve Etkileşim Teknolojileri alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme (yeterli bilgi birikimi) (bilgi).

ii.

Oyun Tasarımı, Geliştirmesi ve Etkileşim Teknolojileri alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme (bilgi).

iii.

Oyun Tasarımı, Geliştirmesi ve Etkileşim Teknolojileri alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme (beceri).

iv.

Oyun Tasarımı, Geliştirmesi ve Etkileşim Teknolojileri alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme (beceri).

x

v.

Oyun Tasarımı, Geliştirmesi ve Etkileşim Teknolojileri alanını ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme (beceri).

x

vi.

Oyun Tasarımı, Geliştirmesi ve Etkileşim Teknolojileri alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği).

vii.

Oyun Tasarımı, Geliştirmesi ve Etkileşim Teknolojileri alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve sorumluluk alarak çözüm üretebilme (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği).

viii.

Oyun Tasarımı, Geliştirmesi ve Etkileşim Teknolojileri alanı ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği).

ix.

Oyun Tasarımı, Geliştirmesi ve Etkileşim Teknolojileri alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme (Öğrenme Yetkinliği).

x.

Oyun Tasarımı, Geliştirmesi ve Etkileşim Teknolojileri alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek, alanındaki

x

x

ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme (İletişim ve Sosyal Yetkinlik). xi.

Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısı ile inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilme (İletişim ve Sosyal Yetkinlik).

xii.

Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilmek (İletişim ve sosyal yetkinlik).

xiii.

Oyun Tasarımı, Geliştirmesi ve Etkileşim Teknolojileri alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilme (İletişim ve Sosyal Yetkinlik).

xiv.

Oyun Tasarımı, Geliştirmesi ve Etkileşim Teknolojileri alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilme ve bu değerleri öğretebilme (Alana Özgü Yetkinlik).

xv.

Oyun Tasarımı, Geliştirmesi ve Etkileşim Teknolojileri alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme (Alana Özgü Yetkinlik).

xvi.

Oyun Tasarımı, Geliştirmesi ve Etkileşim Teknolojileri alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilme (Alana Özgü Yetkinlik).

xvii.

Tezli programlarda, kendi çalışmalarını, Oyun Tasarımı, Geliştirmesi ve Etkileşim Teknolojileri alanındaki uluslararası platformlarda, yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilme (Alana özgü yetkinlik).

x

x

x

x

x

1: Az, 2. Kısmi, 3. Tam

Relationship between the Course and Game Design and Interaction Technologies (MSc) Curriculum Level of Contribution

Program Outcomes 1 i.

Developing and intensifying knowledge in Game Design, Development and Interaction Technologies area, based upon the competency in the undergraduate level (sufficient knowledge) (knowledge).

ii.

Grasping the inter-disciplinary interaction related to Game Design, Development and Interaction Technologies area (knowledge).

iii.

The ability to use the expert-level theoretical and practical knowledge acquired in Game Design, Development and Interaction Technologies area (skill).

iv.

Interpreting and forming new types of knowledge by combining the knowledge from Game Design, Development and Interaction Technologies area and the knowledge from various other disciplines (skill).

2

3

x

x

v.

Solving the problems faced in Game Design, Development and Interaction Technologies area by making use of the research methods (skill).

vi.

The ability to carry out a specialistic study related to Game Design, Development and Interaction Technologies area independently (Competence to work independently and take responsibility).

vii.

Developing new strategic approaches to solve the unforeseen and complex problems arising in the practical processes Game Design, Development and Interaction Technologies area and coming up with solutions while taking responsibility (Competence to work independently and take responsibility).

viii.

Fulfilling the leader role in the environments where solutions are sought for the problems related to Game Design, Development and Interaction Technologies area (Competence to work independently and take responsibility)

ix.

Assessing the specialistic knowledge and skill gained through the study with a critical view and directing one’s own learning process (Learning Competence).

x.

Systematically transferring the current developments in Game Design, Development and Interaction Technologies area and one’s own work to other groups in and out of Computer Engineering area; in written, oral and visual forms (Communication and Social Competency).

xi.

Ability to see and develop social relationships and the norms directing these relationships with a critical look and the ability to take action to change these when necessary. (Communication and Social Competency).

xii.

Proficiency in a foreign language – at least European Language Portfolio B2 Level – and establishing written and oral communication with that language (Communication and social competency).

xiii.

Using the computer software together with the information and communication technologies efficiently and according to the needs of Game Design, Development and Interaction Technologies area (Communication and Social Competency).

xiv.

Paying regard to social, scientific, cultural and ethical values while collecting, interpreting, practicing and announcing processes of Game Design, Development and Interaction Technologies area related data and the ability to teach these values to others (Area Specific Competency).

xv.

Developing strategy, policy and application plans concerning the subjects related to Game Design, Development and Interaction Technologies area and the ability to evaluate the end results of these plans within the frame of quality processes (Area Specific Competency).

xvi.

Using the knowledge and the skills for problem solving and/or application (which are processed within the area) in inter-disciplinary studies (Area Specific Competency).

xvii.

In the programs with thesis, the ability to present one’s own work within the international Game Design, Development and Interaction Technologies environments orally, visually and in written forms (Area Specific Competency).

1: Little, 2. Partial, 3. Full

Düzenleyen (Prepared by) Tarih (Date)

İmza (Signature)

x

x

x

x

x

x

x