Masal: Güvercin ve karınca, Heidi,Küçük

FORUM EGE GÜNEŞİ ANAOKULU 5-6 YAŞ GRUBU YILDIZLAR SINIFI İLKÖĞRETİME HAZIRLIK AYLIK PROGRAMI DİL BECERİLERİM VE BEN Hikaye / Öykü / Masal: Güvercin ve...
Author: Aylin Bayrak
3 downloads 0 Views 571KB Size
FORUM EGE GÜNEŞİ ANAOKULU 5-6 YAŞ GRUBU YILDIZLAR SINIFI İLKÖĞRETİME HAZIRLIK AYLIK PROGRAMI DİL BECERİLERİM VE BEN Hikaye / Öykü / Masal: Güvercin ve karınca, Heidi,Küçük gelincik,pinokyo,Senin kovan ne kadar dolu? Tavşan ile kirpi,Kuğu prensler,Kurt ile kuzu, Sihirli külah hikayelerini öğreniyorum. Tekerlemeler: Portakalı soydum, üşüdüm, sağlık tekerlemelerini tüme varım yöntemiyle öğreniyorum. Bilmeceler: Kalp, gölge, karpuz bilmecelerini beyin fırtınası tekniğiyle öğreniyorum. Parmak oyunları: Kavrumcuk, müzik aletleri, komşu komşu parmak oyunlarını demonstrasyon tekniği ile öğreniyorum. Şiirler: Kukla adam, sağlık, kış adlı şiirleri tümden gelim yöntemiyle öğreniyorum öğreniyorum. HEYECANLIYIM İLKÖĞRETİME HAZIRLANIYORUM  Daire, kare, üçgen, dikdörtgen çalışmalarıma devam ediyorum.  Turuncu, Yeşil ve Mor renklerini öğreniyorum  Ana ve ara renk çalışmaları yapıyorum.  1’den 10’a kadar ritmik sayıyorum ve rakamları tanıyorum. 6 rakamıyla ilgili çalışmalar yapıyorum.  Başlangıç-Bitiş,

Büyük-Orta-Küçük,

Daire-Üçgen-Kare,

Eski-Yeni,

Geniş-Dar, Hareketli-Hareketsiz, Parça-Bütün, Uzun-Kısa, ArkasındaYanında, İleri-Geri,

Kaygan, Aynı-Farklı, Gece-Gündüz kavramlarını

öğreniyorum.  Renk ve şekil örüntüsü yapıyorum

 Rakam kadar legoları üst üste diz. 

Öğretmen, çocuklara şöniller, zar ve boncuklar verir. Çocuklar zar attıklarında gelen sayı kadar boncuğu ilgili şönile yerleştirirler.

 

Çizgileri tamamla.

o Çizgileri kes.



Çizgileri tamamla.

o Öğretmen, çalışma sayfaları ve etkinlikler verir.

 

Say ve eşleştir.

o Eksik olan hayvanı kes ve tamamla

o Sayı kadar yumurtayı boya.



İlgili hayvanın yavrusunu bul.



Hangi şekli sakladığımı bul ve çiz.



Resimler arasındaki üç farkı bul.



Aynı büyüklükte olanları dair içine al.



Öğretmenin hazırladığı renkli çubukları eşleştir.



Bir dinozor oluştur.

NEZAKET VE GÖRGÜ KURALLARI DEĞERLER EĞİTİMİM Bu ay “Hoşgörü” kavramlarının benim gelişimim için önemini öğreniyorum. Bunu geliştirmek öğretmenim ve arkadaşlarımla pek çok çalışmalar yapıyorum. WALDORF YAKLAŞIMI İLE DOĞAYI KEŞFEDİYORUM 

Çocukların hikayeler oluşturmalarına rehberlik eder.



Öğretmen çocuklara dal, taş... gibi doğal malzemeler verir. Çocukların verilen malzemelerle çizimler yaparak hikaye oluşturmaları istenir.

GÜNLÜK HAYAT BECERİLERİMİZ MONTESSORİ DÖNGÜSÜ



Öğretmen çocuklarla hayvanlar ve yaşadıkları yerler hakkında sohbet eder. Daha sonra çocuklara çiftlik hayvanları hakkında sorular sorar. Özellikleri hakkında bilgiler verir. Ardından çocukları gruplara ayırır. Bir grup çocuğun yumurtadan çıkan civciv,

. 

Her çocuğun ayrı ayrı farklı hayvanları hazırlamalarına rehberlik eder.



Öğretmen,çocuklara delgeçle delinmiş tuvalet kağıdı ruloları ve pipetler getirir. Müzik açılır. Verilen süre içerisinde müzik kapatılana kadar çocukların pipetleri deliklerden geçirmelerine rehberlik edilir.



Öğretmen bir kaba kum ya da makarnalar koyar. Aralarına kesilmiş şönil parçalarını yerleştirir. Kaptaki civcivi beslemek için mandal yardımıyla şönilleri yemliğe yerleştirmelerine rehberlik eder.



Öğretmen çocuklarla vahşi hayvanlar hakkında sohbet eder. Daha sonra çocuklarla birlikte vahşi hayvanlar ve ortamları konulu sanat projesi çalışması hazırlanır.



Öğretmen, çocuklara şu hikayeyi aynı anda çizerek okur:

1- Ellerini arkasına koymuş bir adam yürüyordu. 2- Birden arılar etrafını sardı. 3- O da göle yürüdü ve atladı; ancak arılar hala onu kovalıyordu. 4- O da yüksek bir tepeye koştu. 5- İki karanlık mağara vardı. Atladı ve aşağı indi. 6- Bir kedi dışarı fırladı ve bu arıları kovalayarak uzaklaştırdı.



Öğretmen çocuklarla hayvanat bahçeleri hakkında sohbet eder. Daha önce gidip gitmedikleri, orada hangi hayvanları gördükleri... gibi. Daha sonra hep birlikte kartonlar, rulolar, fon kartonları, kutular ve ayakkabı kutularından zürafalar hazırlanır.



Öğretmen çocuklarla birlikte üç kutunun her katını farklı hayvan bölümleri ile kaplar. Birinci kutuya hayvanların yüzleri, ikinci kutuya gövdeleri, üçüncü kutuya da bacakları ya da ayakları yapıştırılır. Daha sonra çocukların kutuları öğretmen yardımıyla döndürerek gelen hayvanın diğerlerine ne

söylediğini anlatması istenir. Daha sonra farklı gövdelerle, ayaklarla ortaya çıkan hayvanlar hakkında konuşulur. Hep birlikte bu hayvanların sesleri ve yürüyüşleri canlandırılır. 

Öğretmen evcil hayvanlar hakkında çocuklarla sohbet eder. Daha sonra evcil hayvanların özellikleri hakkında konuşulur. Çevremizdeki hayvanları korumak için neler yapabileceğimiz hakkında fikirler dinlenir. Daha sonra öğretmen, çocukları gruplara ayırır. bir grup kafeste kuşlar, bir grup köpek, bir grup ta balıkları yapar. Çalışmalar panoda ve sınıfta sergilenir.



Öğretmen artık günümüzde göremediğimiz, nesli tükenmiş hayvanlar hakkında sohbet eder. Dinozorlar hakkında çocuklara bilgiler verir. Nasıl yaşadıkları, neden yok oldukları hakkında çocukların bilgileri dinlenerek, gerekli düzeltmeler yapılır. Daha sonra öğretmen makarnalardan çocuklarla temsili dinozor kemiklerini oluştururlar.

Daha sonra öğretmen çocuklara fon kartonları verir. Üzerindeki şekli keserek origami ile dinozor yapmalarına rehberlik eder.

PROJE DÜŞÜNME VE ARAŞTIRMA İLE YAŞAMI TANIYORUM Hayvanlar 

Çiftlikte yaşayan hayvanlar



Vahşi hayvanlar



Hayvanat bahçesi



Evcil hayvanlar



Arılar



Hayvanlar ve yavruları



Hayvanlarda kamuflaj



Dinozorlar o Dinozor türleri o Dinozorlar nasıl besleniyorlardı? o Dinozorların yok oluşu

EZGİLER VE RİTMLERLE DOLU DÜNYAM



Ellerim(tümevarım)



Farecik, (tümevarım)



Büyük baba, (müzikli dramatizasyon)



Hapşu, (pandomim)



Şen çalgıcılar,(tümdengelim)



Bir gün okula giderken(beyin fırtınası)



Öğretmen, çocuklara ritmler yaptırır. Bir şarkı öğretimine geçer. Daha sonra sınıfın tavanından aşağıya doğru kurdeleler sarkıtır. Açılan müzik eşliğinde çocukların yaratıcı dans etmelerine rehberlik eder.



Öğretmen çocuklarla birlikte gazoz kapakları ve kutu kartonlardan ritm aleti hazırlar. Hep birlikte ritmler yapılır. Bir şarkı öğretimine geçilir. Daha sonra yaratıcı dans etmeleri için Sabre Dance ve Khachaturian, Light Cavalry Overture ve Von Suppe açılır. Çocukların ritmlere uygun olarak dans etmelerine fırsat verilir.

FEN VE BİLİM ATÖLYE ETKİNLİĞİ 

Öğretmen, plastik eldivenlerin içini su ile doldurur. Altlarına kovalar koyar. Çocukların verilen süre içerisinde inek sağma hareketi ile eldivendeki suyu boşaltmalarına rehberlik eder.



öğretmen sınıfa elinde bir kuğuyla girer. Kuğuyla konuşup çocukların dikkatini çeker. Ardından çocuklara arkadaşı kuğunun başından geçen

hikâyeyi dinlemek ister misiniz diye sorar ve çirkin ördek yavrusunun hikâyesini anlatır. Hikâyenin sonunda çirkin ördek yavrusu kuğuya dönüştüğünde öğretmen çocuklara ‘’pek kuğuların nasıl yüzdüklerini birlikte inceleyelim mi? Ne dersiniz?’’ diye sorar ve çocukları önceden hazırlamış olduğu deneyin etrafına toplar ve deneye başlar.

-Orta boy bir kabın içine su dolduruyoruz. -Bir parça pamuğu yuvarlayıp suya bırakıyoruz ve sonucu gözlemliyoruz. Pamuk anında suyu çekip batacaktır. -İkinci

bir

parça

pamuğu

yuvarlayarak

pamuğu

önce

iyice

zeytinyağına

bandırıyoruz ve sonra suya bırakıyoruz ve sonucu gözlemliyoruz. Pamuk zeytinyağı sayesinde suyun üstünde yüzecektir. -Deney sonucunda kuğuların tüylerinde bulunan yağ tabakası sayesinde kuğuların tüylerinin ıslanmadığı ve yüzmelerini kolaylaştırdığını açıklıyoruz. Hikâye anlatımı bittikten sonra çocuklara duygu ve düşünceleri sorulur. Konu hakkında sohbet edilir ve etkinlik sonlandırılır.



Öğretmen kağıt bir gemi ile sınıfa gelir. dikkatleri kağıt gmi üzerine çeker. Kağıt gemiyi su dolu kabın içine koyar ve içine cisimler ekler. Gemi battıktan sonra büyük yük gemilerinin nasıl suyun üzerinde kaldığını sorar. Cevaplar alındıktan sonra suyun kaldırma kuvveti belgeseli izletilir.



Öğretmen

çocuklarla

bütün

hafta

öğrenilen

bilgileri

tekrar

eder.

Çocukların en çok etkilendikleri konular, anlamadıkları yerler hakkında pekiştirmeler,

düzeltmeler

yapılır.

Ardından

artık

günümüzde

göremediğimiz, neğsli tükenmiş hayvanlar hakkında sohbet eder. Dinozorlar hakkında çocuklara bilgiler verir. Nasıl yaşadıkları, neden yok oldukları

hakkında çocukların bilgileri dinlenerek, gerekli düzeltmeler yapılır. Daha sonra öğretmen tuvalet kağıdı rulolarından çocuklarla temsili dinozor kemiklerini oluştururlar MESLEKLERİ GERÇEK ROL MODELLERLE TANIYORUM Arkeolog

kimdir?

Nerede

çalışır?

Neler

kullanılır?

Arkeoloğu

diğer

mesleklerden nasıl ayırt edebilirim? Merak ettiğim soruların tüm cevapları işte karşımda.. MUTLU OLMA HAKKIM VAR NEŞELİ OYUNLARIMLA ÖĞRENİYORUM BEN!.. 

Öğretmen çocukların golf oynamalarına rehberlik eder.



Öğretmen, çocuklara bir kutu parçasının üzerine 1-9 arası rakamlardan daire delikleri açar. Bir plastik dairenin iki tarafından ipler geçirir.

Çocukların sırayla topu söylenen rakamın bulunduğu delikten içeri atmalarına rehberlik edilir.

veya



Öğretmen, çocuklara bir kartona çizilmiş kapak resimleri ve kapakları getirir. Çocukların verilen süre ya da açılan müzik eşliğinde doğru eşleştirmeler yapmalarına rehberlik eder.

SORTİNG TEKNİĞİ Yanardağlar niçin patlar?

Kirlenen dünyamızı nasıl temizleriz?

Sence güzel bir gün nasıl olur?

ZİHİN HARİTASI İnsan vücudu kaça ayrılır?

Renklerin oluşumu?

Türlerine göre oyuncaklar nelerdir? SCAMPER TEKNİĞİ Yeni bir dil üretseydiniz, hangi nesnelerin ismini nasıl değiştirirdiniz? Bir dolap icat ediyoruz. Gözlük icat ediyoruz.

QUATRO TEKNİĞİ Sınıf kurallarını quatro ile pekiştiriyorum. Sağlıklı yiyecekler nelerdir sıralıyoruz Mevsimlere uygun kıyafetleri buluyoruz FİKİR FABRİKASINDA …ŞEYLER GÜNÜ

Toprağın İçinde Ne Bulabilirim Günü’müzde aklımıza ilk gelen suyu emen şeyleri beyin fırtınası tekniği ile buluyoruz. Fikir fabrikamızda topladığımız bütün fikirlerin resmini yapıyoruz. Öğretmenimiz de bu resimlerimizi sergiliyor  ÜLKEMİZDEKİ

BİR

BÖLGEDE

YETİŞEN

ÜRÜNLER

VE

YAŞAYAN

CANLILAR Akdeniz Bölgesini,Akdeniz bölgesinde yetişen ürünleri, Akdeniz bölgesinde bulunan önemli yerleri v hakkında yeni bilgiler ediniyoruz. MUTFAKTA BEN DE VARIM..

Minik aşçılar mutfakta!  Bu ay harika Waffle yapıyoruz Meyveli yoğurt yapıyoruz. Makarna salatası yapacağız. Şimdiden ellerimize sağlık  tümevarım AİLE KATILIMI

Anneciğim,

babacığım;

Öğretmenim

bizden,

ayakkabı

kutusu,renkli

pipet,pamuk göndermenizi rica ediyor. GEZİYORUM; BİR SÜRÜ BİLGİ ÖĞRENİYORUM 17 Şubat cuma günü ege lisesi saat 11.00'da yazarla söyleşi gezimize gidiyoruz.

PARTİ ZAMANI Kendi saç şeklimi kendim tasarlıyorum partimiz çok eğlenceli:) ÖZEL GÜNLERİMİZ 23.02.2017 tarihinde Yusuf Aras Güneş'in doğum gününü kutluyoruz. İyi ki doğdun Yusuf Aras seni çook seviyoruz❤