TALLER DE VIDEO DIGITAL AMB WINDOWS MOVIE MAKER

TALLER DE VIDEO DIGITAL AMB WINDOWS MOVIE MAKER TALLER D’EDICIÓ DE VIDEO AMB WINDOWS MOVIE MAKER ÍNDEX Introducció....................................
12 downloads 0 Views 1MB Size
TALLER DE VIDEO DIGITAL AMB WINDOWS MOVIE MAKER

TALLER D’EDICIÓ DE VIDEO AMB WINDOWS MOVIE MAKER

ÍNDEX Introducció........................................................................................................................3 1- Capturar el vídeo..........................................................................................................4 2- Definir un guió ..............................................................................................................7 3- Començant l'edició.......................................................................................................8 4- Afegir àudio a la reproducció .......................................................................................8 5- Crear una transició.....................................................................................................10 6- Retallar un clip ...........................................................................................................12 7- Crear títols .................................................................................................................13 8- Gravar la pel·lícula .....................................................................................................14

2

Fundació Ciutat de Viladecans

TALLER D’EDICIÓ DE VIDEO AMB WINDOWS MOVIE MAKER Introducció Windows Movie Maker (WMM) és una eina d'edició de vídeo que s'inclou en els sistemes operatius Windows Me, Windows XP i Windows Vista. Les seves principals característiques són la seva extremada senzillesa i la seva facilitat d'ús, que ens permetran manipular vídeo i imatges sense necessitat de ser experts en l'edició de vídeo digital. No obstant això, aquesta senzillesa limita en gran mida les seves possibilitats a l'hora de realitzar un treball professional, tasca que estarà reservada per a aplicacions més complexes com Adobe Premiere. Si per contra som profans en la matèria, estem davant un magnífic programa per a iniciar-nos en aquest apassionant món, i amb l'avantatge de ser gratuït al ser distribuït com a part del sistema operatiu Windows. En tan sols uns minuts de treball podrem muntar, a partir dels nostres vídeos casolans, una petita pel·lícula de vídeo. Cal tenir en compte que necessitarem gran quantitat d'espai lliure en disc. Per tant, aquesta aplicació, depenent de la qualitat amb la qual estiguem treballant, necessitarà aproximadament un gigabyte per cada 20 minuts de vídeo. No cal capturar el vídeo des d'una càmera digital -ni des d'una altra font externa al PC-, encara que aquesta opció és la que ens ofereix una major qualitat. Pot editar directament els vídeos que ja té en el seu disc dur i comprimir-los a un format adient per enviar-los per correu electrònic o penjar-los a la web. El que cal primer de tot és familiaritzar-se amb l'aplicació. La finestra del WMM es divideix en 4 grans apartats: • Barres d'eines, que seran l'alternativa ràpida als comandaments del menú; • Àrea de col·leccions, lloc on s'emmagatzemen els diferents elements que intervenen en el projecte (àudio, vídeo i imatges); • Monitor, des del qual podrem previsualitzar els vídeos; • i finalment, l'Àrea de treball, on realment editarem el vídeo.

3

TALLER D’EDICIÓ DE VIDEO AMB WINDOWS MOVIE MAKER

L'àrea de treball es pot configurar com Guió gràfic o Escala de temps. El Guió gràfic mostra els clips i imatges a manera de storyboard, però les pistes d'àudio no seran accessibles, mentre que l'Escala de temps ofereix un major control sobre el projecte, permetent modificar la durada dels diferents clips, augmentar o reduir l'escala de temps, així com gravar narracions i controlar els nivells d'àudio.

1- Capturar el vídeo Per a capturar el vídeo procedent de la càmera de vídeo, connecti aquesta al port USB o Firewire del seu ordinador. La característica plug and play d'aquest port farà que Windows XP o Vista reconegui la càmera de vídeo, instal·lant-la en el seu PC ràpidament. La descàrrega de vídeo es realitza des de l'opció Archivo / Capturar vídeo o des del menú de l’esquerra de l’aplicació, a l’opció “Capturar desde dispositivo de video” del menú 1.Capturar vídeo.

4

Fundació Ciutat de Viladecans

Ens apareix la finestra de selecció del dispositiu de vídeo que tinguem connectat.

Configurarem el nivell del volum d’entrada. Premi sobre el botó “Siguiente” i ens traslladarà a la finestra on posarem el nom que li volem donar a l’arxiu de vídeo, així com el lloc on el volem guardar.

5

TALLER D’EDICIÓ DE VIDEO AMB WINDOWS MOVIE MAKER

A la següent finestra capturarem la pel·lícula prement en el botó “Iniciar captura”, i quan acabem de gravar el clip polsarem la opció “Detener captura”. Podem gravar tants clips com desitgem repetint els passos anteriors, fins que ja hagem acabat amb la gravació i polsem “Finalizar”.

6

Fundació Ciutat de Viladecans

D’aquesta manera començarà la transferència dels fotogrames al nostre disc dur. Amb aquest sistema podrem bolcar en el nostre disc el contingut d'una cinta miniDV o fins i tot el vídeo capturat per la càmera de vídeo en temps real. WMM oferix la possibilitat de detectar automàticament les diferents escenes dels clips capturats, dividint d'aquesta manera el vídeo en fragments més manejables. Si els seus vídeos ja estaven guardats en el seu disc dur aquest pas no és necessari. Únicament premi Archivo / Importar o la opció “Importar vídeo” del menú situat a l’esquerra de l’aplicació, i seleccioni els arxius a importar, perquè siguin afegits a l'Àrea de col·leccions.

2- Definir un guió Ara, com succeïx en qualsevol projecte, cal decidir què és el que volem fer amb el vídeo o vídeos que ja estan en el nostre disc dur. Hem d’explicar una història i hem de pensar prèviament el que volem expressar. Les pel·lícules comercials, generalment, defineixen un guió abans de començar a rodar. Nosaltres o farem al revés: si anem de vacances, agafem la màquina de filmar i tenim un munt d’imatges que l’únic lligam que tenen és el cronològic. Pot ser que visitem una localitat dos dies diferents i tinguem en el nostre vídeo dues vistes d’un mateix monument des de dos angles diferents, però entre una presa i l’altra hem continuat rodant. És més 7

TALLER D’EDICIÓ DE VIDEO AMB WINDOWS MOVIE MAKER

interessant que a la pel·lícula final tinguem les dues preses juntes o combinades, essent més atractiu el visionat. Així doncs, caldrà veure el que hem rodat i decidir quines preses aniran primer i quines després, anotant en un full com volem que sigui la nostre pel·lícula.

3- Començant l'edició Per a importar els elements que participaran en el nostre vídeo premi Archivo / Importar i desplaci's per les carpetes on va posar els diferents elements que participen en la producció.

Premi sobre ells, i incorpori'ls des de l'Àrea de col·leccions prement amb el botó esquerra sobre el clip que desitja inserir i, sense deixar anar el botó, arrossegui'l a l'Àrea de treball en el lloc que desitgi. Realitzi aquesta operació amb els clips de vídeo i imatges fixes que vulgui incorporar al projecte.

4- Afegir àudio a la reproducció També podem afegir una breu narració explicant amb la nostra pròpia veu els aspectes més destacables del nostre video. L'enregistrament d'aquesta narració és molt senzilla: clicarem sobre el botó “Mostrar escala de tiempo” i posarem el cursor en el moment en que volem introduir la veu en off.

8

Fundació Ciutat de Viladecans

A continuació seleccioni “Herramientas / Narrar escala de tiempo ...” i accedirem a la pantalla de gravació de la nostra veu. Per això farà falta que el nostre ordinador disposi d’un micròfon connectat a l’entrada de la tarja de so. Fixarem els nivells a través del botó que ens ha aparegut fixant-nos on queda el nivell màxim.

Farem clic al botó “Iniciar narración” i gravarem la nostra veu. Quan hagi acabat premi el botó “Detener narración” i li preguntarà on vol guardar l’arxiu i el nom que li vol posar. Tot seguit el programa incorpora la narració en el punt de l’escala de temps on hem començat

9

TALLER D’EDICIÓ DE VIDEO AMB WINDOWS MOVIE MAKER

a gravar la nostra veu.

5- Crear una transició És l'hora de millorar el nostre projecte de vídeo. Per a això crearem una senzilla transició que suavitzi el canvi d'un clip a un altre. Per a crear un efecte de transició on es fonen dos clips n'hi ha prou amb fer clic al menú de l’esquerra “Editar Película” i a l’opció “Ver transiciones de video”.

10

Fundació Ciutat de Viladecans

El programa ens mostrarà a la part central les transicions de vídeo disponibles i si cliquem amb el botó esquerra sobre una d’elles ens mostrarà una imatge de mostra al visualitzador. Premem la tecla de reproduir i veurem l’efecte. Si és el que desitgem tan sols cal que premem el botó esquerra del ratolí sobre l’efecte i l’arrosseguem fins a la intersecció del clips on volem que actuï. Al prémer sobre la tecla de reproducció podrem veure com queda la transició en el nostre video.

11

TALLER D’EDICIÓ DE VIDEO AMB WINDOWS MOVIE MAKER

L'espai de la línia de temps que resulta de la intersecció entre ambdós clips apareix ombrejat; aquesta ombra assenyala l'interval de temps que estarà actuant l'efecte de transició. A major durada, més suau serà el canvi d'un clip a un altre.

6- Retallar un clip Si alguna de les seqüències preses no és del nostre grat, hauríem de retallar-la fins que només mostri la millor presa. Per a retallar un clip situï's sobre d’ell i marqui'l fent clic i apareixerà requadrat amb unes fletxes a l’inici i el final del clip. Amb el ratolí podem agafar una d’aquestes fletxes laterals i posar, o bé l’inici amb la fletxa de l’esquerra o el final amb la de la dreta, en la posició que volem que el clip s’iniciï o acabi.

Una altra manera que tenim és dividir el clip, opció que ens permetrà treure imatges no desitjades que es troben dins del clip. Per això haurem de clicar sobre el botó de dividir, situat a sota i a la dreta de la finestra de previsualització.

12

Fundació Ciutat de Viladecans El clip es dividirà en dos en el punt on teníem seleccionat a l’escala de temps. Ara podrem seleccionar un dels dos clips resultants i retallar-lo tal com hem dit abans. Si ens equivoquem podrem tornar enrere prement a Edición/Deshacer dividir.

7- Crear títols Podem crear títols o text dins del nostre projecte. Farem clic a la opció “Crear títulos o créditos” del menú “Editar película” de l’esquerra de la finestra. Ens preguntarà on volem situar els títols o crèdits.

Farem un crèdit final molt senzill: volem que en acabar la pel·lícula aparegui l’expressió Fi. Per això escollim la opció “créditos al final”. Ens apareixerà la finestra per escriure el nostre text:

13

TALLER D’EDICIÓ DE VIDEO AMB WINDOWS MOVIE MAKER

Escrivim el text i si volem canviar la forma en que ens apareix a la pantalla clicarem sobre la opció “Cambiar la animación del título”. Buscarem la opció que més ens agradi, que podrem previsualitzar, i finalment pulsarem sobre la opció “Listo”. D’aquesta manera s’incorporarà el nostre crèdit final a la pel·lícula.

8- Gravar la pel·lícula Una vegada tinguem la pel·lícula tal com havíem pensat, és el moment de guardar-la: premi la opció Finalizar película situada en el menú a l’esquerra de la finestra.

La millor opció és la de Guardar en el equip, doncs tindrem la pel·lícula sencera i acabada en el nostre ordinador. Se’ns obrirà l’assistent de gravació on podrem posar-li nom a l’arxiu de la pel·lícula i triar en quina carpeta la guardem.

14

Fundació Ciutat de Viladecans

Premem Següent i apareixerà la finestra per determinar la qualitat amb la que volem guardar la nostra pel·lícula. Sempre és aconsellable guardar-la amb la màxima qualitat, doncs sempre podrem agafar la pel·lícula resultant i desar-la de nou en un arxiu amb una qualitat inferior. Si la guardem inicialment en una qualitat baixa després no la podrem convertir a alta qualitat.

15

TALLER D’EDICIÓ DE VIDEO AMB WINDOWS MOVIE MAKER

Finalment en prémer següent es començarà a guardar la nostra pel·lícula en el destí que li aviem indicat prèviament. Després d’uns minuts tindrem la nostra pel·lícula que podrem visualitzar en qualsevol programa multimèdia com el reproductor Windows Media que incorpora el sistema operatiu de Microsoft.

16