UD-1 25/11/2009 18:06 Page 1

sayfa 1

C M Y K

Art›k Gazetemizi elektronik ortamda da an›nda okuyabilirsiniz: ttBBB

P.P

www.tofed.org.tr

‹ST-AV.YAK

yeni

P‹M-222

Sektörün Güçlü, Mesleki Sivil Toplum Kuruluflu

dünyas›

“Sektörün Sesi”

Y›l: 9 • Say›: 441

30 Kas›m 2009 Pazartesi

● 10 KR.

Kurban Bayram› nedeniyle artan talep, mevzuata uygun tafl›malarla karfl›lanamad›.

Yolcu var, otobüs var, sefer yok Ek otobüs ve ek seferler için talep edilen izin ç›kmad›. Bunu bilmeyen yolcular, talepleri karfl›lanamay›nca tafl›mac›lar› suçlad›. Seyahat taleplerinin karfl›lanamamas› mevzuata ayk›r› tafl›mac›l›k için uygun ortam oluflturdu.

K

attan kaynaklanan sorunlar nedeniyle ek sefer düzenleyemediklerini yolculara anlatmakta, yolcular da anlamakta güçlük çekti.

Zaman tarifesine ba¤l› olmaks›z›n, tafl›mac›lar›n di¤er belgelerinde kay›tl›, ya da di¤er [D1] veya [D2], [B1], [B2] yetki belgesi sahiplerinin tafl›t belgelerinde kay›tl› 25 ve üzeri koltuk kapasitesine sahip araçlara önceki bayramda çal›flma izni veren Kara Ulaflt›rmas› Genel Müdürlü¤ü bu bayram bu izni tafl›mac›dan esirgedi.

[D1] yetki belgeli tafl›mac›lar›n kendi hatlar› d›fl›nda tafl›ma yapmas›ndan bafllay›p, [D1] yetki belgesi olmayan, hatta hiçbir yetki belgesi bulunmayan (korsan) tafl›mac›lar›n, belgelere kay›tl› olmayan ve özellikleri itibar›yla kay›t edilmesi de mümkün olmayan araçlarla tafl›ma yapmas›na kadar, seyahat güvenli¤ini riske sokan yöntemlerin kullan›lmas›na f›rsat tan›nd›. Firma yetkilileri, sezonun sona ermesiyle düflen yolcu talebi ve ekonomik krizin getirdi¤i maliyetlerle yaflama savafl› verdiklerini, bayram›n getirdi¤i geçici rahatlama ve sevinci yaflamalar›n› da Kara Ulaflt›rmas› Genel Müdürlü¤ü’nün engelledi¤ini ifade ettiler. Sektör mensuplar› üç günlük seferlerde yaflanan doluluk oranlar›n›n, y›l boyunca kaybedilenleri geri getiremeyece¤ini de dile getirdiler.

urban Bayram› sektöre hareketlilik getirdi. Sektör mensuplar› mevzuat›n imkân verdi¤i ölçüde talebi karfl›lamak için çaba gösterdiler. Düzenlenen seferlerde doluluk oranlar› yüzde yüze ulafl›rken, yolcular›n yüksek talebine tam anlam›yla cevap vermek isteyen sektör mensuplar›n›n ek otobüs ve ek sefer düzenleme iste¤i mevzuata tak›ld›.

Verilmeyen izinler nedeniyle talebi karfl›lamakta zorlanan tafl›mac›lar, yetki belgelerinde kay›tl› otobüslerin önemli bir k›sm›n›n da hacda görev almak üzere Suudi Arabistan’a gönderilmesiyle

önemli bir kapasite kayb› yaflad›lar. Firmalar taraf›ndan talepleri karfl›lanamayan yolcular ise seyahat güvenli¤inden uzak çözümler bulmaya çal›flt›.

Kimi firmalarda bilet bulamayan yolcular›n firma yetkilileri ile tart›flt›klar› görüldü. Gerilimli tart›flmalar›n yafland›¤› anlarda firma yetkilileri mevzu-

Sektör liderlerinin bayram mesajlar› Galip Öztürk TOFED Kurucu Baflkan›

Rüfltü Terzi TOFED Genel Baflkan›

Ahmet Yalamano¤lu B‹O‹Afi ve UATOD Baflkan›

Sa¤l›k ve esenlikle

Bu bayram milat olsun

Kazas›z belas›z bir bayram

slam âlemi bir Kurban Bayram›’n› daha coflku içerisinde kutluyor. Ülkemizde ve tüm dünyada yaflanan ve bizleri mutsuzlu¤a sevk eden geliflmelerin yaratt›¤› s›k›nt›dan bayramda bir nebze de olsa uzaklaflacak olmam›z sevindiricidir. Bayram›n anlam›na uygun olarak, dünyada kal›c› bir bar›fl›n tesis edilmesine, refah düzeyini artt›racak önlemlerin al›nmas›na, çevreye olan duyarl›l›¤›m›z›n artmas›na vesile olmas›n› diliyorum. Bu duygularla yolcular›m›z›n, sektör mensuplar›m›z›n, Ulaflt›rma Bakanl›¤› çal›flanlar›n›n, tüm ‹slam dünyas›n›n mübarek Kurban Bayram›’n› kutluyor, sa¤l›k ve esenlikler diliyorum.

ini bayramlar, darg›nlar›n bar›flt›¤›, büyüklerin ellerinin öpüldü¤ü, küçüklerin kucakland›¤›, insan iliflkilerinin yeniden "olmas› gereken" gibi tesis edilmeye baflland›¤› özel günlerdir. Sektörümüz uzun bir süredir sorunlar›n› çözmeye çal›flmaktad›r. ‹nsanlar›n seyahat etme özgürlüklerini rahat ve ekonomik biçimde kullanmalar›n› sa¤layan sektörümüzün sorunlar›n›n çözümünde bu bayram›n bir milat olmas›n› diliyorum. Bu bayram seyahat taleplerinin karfl›lanamam›fl olmas›n›, korsan tafl›malar›n artmas›n›, sektörü sevk ve idare edenlerin de görece¤ini umuyor, kamu hizmeti veren sektörümüzün önünü açacak kararlar almalar›n› diliyorum.

u bayramda da di¤er bayramlarda oldu¤u gibi, insanlar›m›z seyahat edecekler. Son teknoloji ile donat›larak seyahat güvenli¤i en üst düzeye ç›kart›lan otobüslerimizle, e¤itimli ve dikkatli kaptanlar›m›zla, güler yüzlü personelimizle, modern ve sa¤l›kl› mola yerlerimizle sektörümüzün bir bütün olarak bayram süresince yolcular›m›za en iyi hizmeti vereceklerine inan›yorum. Ayn› flekilde emniyet ve jandarma görevlilerimizin, Ulaflt›rma Bakanl›¤› personelinin seyahat güvenli¤ini art›racak denetimlerle olas› üzüntülü olaylar›n önüne geçmek için canla baflla çal›flacaklar›ndan eminim. Tüm yurttafllar›m›za kazas›z belas›z bir bayram diliyorum.



D

B

BELGE KAPSAMI DE⁄‹fi‹M‹ VE KAPSAMI DE⁄‹fiEN BELGELER‹N DE⁄‹fi‹M‹ 1-B2 belgelerinin kapsam› istenilen yönde de¤iflti. Ayr›ca bir belgenin baflka bir belge ile de¤ifltirilebilmesi getirildi. Bunlar çok olumlu. Ancak bunlar›n d›fl›nda geçici bir madde ile getirilen B1-B2 de¤iflim ifllemleri tam bir ç›kmaz, üstelik kolay çözümü de varken.

B

Dr. Zeki Dönmez’in konuyla ilgili yaz›s› Sayfa 7

Ticari araç üreticileri Comvex Fuar›’nda bulufluyor ürkiye’nin ihracat lideri konumunda bulunan Türk otomotiv sanayi, yeni ürünlerini ve 2010 hedeflerini 3-6 Aral›k tarihleri aras›nda ‹stanbul Comvex 2009’da paylafl›yor. Fuarda tan›t›lacak yeni modelle 2010 y›l›nda Türkiye ekonomisinin yükünü tafl›yacak. Sayfa 3

T

AdBlue ile ilgili ö¤renmek istedi¤iniz her fley Cumhur Aral’›n yaz›s› sayfa 8’de

Önümüzdeki Kurban’da hacca karayoluyla gitmek

18 Doruk 190LE Düzce yollar›nda

Bu Kurban Bayram›n› da tüm s›k›nt›lara ra¤men dini bayramlar›n örf ve adetlerine uygun olarak nefle ile kutluyoruz/kutlad›k. Geçti¤imiz y›llarda turistik amaçl› seyahatler uzun bayram tatilleri nedeniyle daha çok olurken, san›r›m tatilin 4 gün olmas› nedeniyle bu y›l yolcular›m›z memleketlerine gitmeye, h›s›m akraba ziyaretlerine daha fazla önem verdiler. Ne yaz›k ki, mevzuattaki s›k›nt›lar nedeniyle yolcular›m›z›n seyahat taleplerini tam olarak karfl›lad›¤›m›z› söyleyemeyiz. Kutsal topraklarda çal›flt›r›lmak üzere kiralanan otobüsler yurtiçi seyahatlerde s›k›nt›n›n büyümesine yol açt›.

Rüfltü Terzi

Sayfa 7

Aytur, filosuna 6 Novo katt›

tokar, 18 adet Doruk 190 LE model otobüslerini Düzce Belediyesi’ne teslimat›n› düzenlenen törenle gerçeklefltirdi.

O

bin 500 adetlik filosuyla personel tafl›mac›l›¤› alan›n›n önemli firmalar› aras›nda yer alan Aytur, 6 adet özmal Novo yat›r›m› yapt›. 2 adet Novo siparifli daha veren Aytur 2010 y›l›nda yine 10 adetlik Novo yat›r›m› planl›yor. Sayfa 5

2 Sayfa 8

Bu bayram... Gazetemizin yay›n tarihinde halen devam etmekte olan bu Kurban Bayram›, otobüs iflletmeleri ve yolcular bak›m›ndan hiç de istenilen keyifte yaflanamad›. Daha seyahatler bafllarken otobüs iflletmeleri ellerinde at›l bekleyen otobüsler varken onlar› sefere koyamad›lar. Özellikle son ana kalan yolcular da otobüslerde yer bulamay›nca firmalar›n banko görevlileriyle tart›fl›p mevzuata uygun olmayan tafl›malara yönelmek zorunda kald›lar. Yani asl›nda tafl›malar› bir sistem içinde düzenlemeyi amaçlayan mevzuat, sistem d›fl› tafl›malara f›rsat tan›m›fl oldu.

Ahmet Yalamano¤lu

Sayfa 6

UD-2 25/11/2009 17:38 Page 1

sayfa 2

2

C M Y K

30 Kas›m 2009 Pazartesi

Gerçe¤i kabul etmek gerek… Teknoloji gelifltikçe konfor art›yor, ba¤l› olarak da tüketicinin beklentisi karfl›lan›yor. Bu sadece karayoluyla yolcu tafl›mac›l›¤› sektöründe de¤il bütün hizmet sektörlerinde böyledir. Hatta sanayi sektöründe de geliflmenin eninde sonunda tüketicinin yarar›na oldu¤unu söyleyebiliriz. Karayoluyla yolcu tafl›mac›l›¤› sektörü geliflen tekHayati nolojiyi en çabuk uygulaUzun yan sektörlerin bafl›nda geliyor. Bunu mobil telefonlarda gördük. Do¤ald›r ki yoldaki araçla iletiflim kurmak en önemli gereksinimlerden biridir. Ça¤r› cihazlar›n› da ilk otobüsçüler kullanmaya bafllam›flt›. Ayn› flekilde bunlar yerlerini daha geliflkin olan cep telefonuna devrettiklerinde yine ilk kullan›c›lar otobüsçüler aras›ndan ç›kt›. Otobüslerin üzerine monte edilen uydu antenleriyle yolcunun evindeymiflçesine televizyon izlemesine olanak veren sistem yolcunun da ilgisini çekmifl; özellikle uydu anteni olan araçlar aran›r olmufltu, hele de maç günlerinde. Bilirsiniz fanatik taraftar maç› takip etmek için her türlü fedakarl›¤a katlan›r. Geçenlerde sizler de okumuflsunuzdur, gazetelerin üçüncü sayfas›nda yer alan bir habere göre, dizi izlemek isteyen yolcular aras›nda tercih kavas› ç›km›fl. Bu s›k›nt›y› aflacak yeni bir sistem var flimdi. Bireysel yay›n imkan› veren bu sistem giderek yayg›nlafl›yor. Büyük ‹stanbul Otogar›’nda faaliyet gösteren Atlas Yaz›l›m, otobüslere bireysel yay›n sistemi kuruyor. Atlas Yaz›l›m, hem sektörün içinde olmas› hem de beklentileri iyi bilmeleri ve tabii en önemlisi de otobüsçüye güven veren bir yap›lanma içerisinde olduklar› için hemen her gün bir otobüsü yolcunun tercihi haline getiriyor. Koltuk arkalar›na tak›lan ekranlar üzerinden yolcu hem televizyon seyredebiliyor, hem internete girip ifllerini takip edebiliyor ya da oyun oynayarak zaman›n› de¤erlendiriyor. Hatta yolcular aras›nda bir turnuva düzenleyip bütün otobüsün ayn› heyecan› paylaflmas› sa¤lanabiliyor. Kuflkusuz kulakl›kla dinlenebildi¤i için kimseyi rahats›z etmek gibi bir dert de oluflmuyor. Bir koltukta oturan flu kanaldaki çok sevilen diziyi izlerken yan›ndaki di¤er kanaldaki diziyi kaç›rmayabiliyor. Bu özellik çok önemli ve yolcunun bireysel haklar›n› da korumufl oluyor. Bugün ben bir seyahate ç›kacak olsam koltuk arkas› ekran› var m›, bireysel yay›nlar› var m› diye sorar›m. Atlas yaz›l›m’›n bir farkl›l›¤›n› da eklemeliyim. Koltuklar› bozmad›klar›, ekranlar› üsttün tutturduklar› için otobüsün el de¤ifltirmesi durumunda sistem söküldü¤ünde koltuk arkalar› tertemiz kal›yor.

[email protected]

Tahsin Kaptan

De¤erli okurlar,

Temsa Kaptanlar Kulübü’nün ba¤›ms›z jürisi ve halk oylamas› ile gerçekleflen Ay›n Kaptan fioförü seçimleri bafllad›. Sizler de meslektafllar›m›za destek vermek için www.kaptanlarkulubu.org adresinden oylaman›z› yapabilir önümüzdeki aylarda bu kaptanlar yerine kendi ad›n›z› görebilmek için kulübümüze üye olarak baflar› hikayelerinizi bizlerle paylaflabilirsiniz. Seçim sowww.kaptanlarkulubu.org nuçlar›n› heyecanla bekliyoruz. Bu hafta sizlerle umut dolu bir hikâye paylaflaca¤›z. Nilüfer Turizm kaptanlar›ndan Naci Eceo¤lu’nun hikayesi kaptanlar›m›z›n can tafl›ma sorumlulu¤unun ötesinde yeni hayatlar›n da sorumlulu¤unu tafl›d›¤›n› bir kez daha hat›rlatt› bizlere… Memleketi Ayd›n’dan ifl bulma ümidiyle ‹zmir’e yerleflmesi ile bafll›yor kaptan›m›z›n hikâyesi… Askerden döndü¤ünden beri yaflad›¤› iflsizlik s›k›nt›s›n› yak›nda do¤acak olan çocu¤unun sevinci unutturuyordu. ‹zmir’e yerleflir yerleflmez ifl aramaya bafllad›m diyor Naci Kaptan ancak çabalar› pek de olumlu sonuçlanmam›fl. Ümitleri tükenirken son çare olarak Manisa’ya ifl aramak için gitmeye karar vermifl. Naci Kaptan hikayesine flöyle devam ediyor;

"Manisa’ya gitmek üzere yola ç›kt›¤›mda floförün k›zg›n bir flekilde söylendi¤ini fark ettim. Muavini gelmemifl. Para toplanmas› gerekiyordu ve floför ne yapaca¤›n› düflünüyordu. O s›rada "Sen merak etme. Ben toplar›m paray›. Sen gözünü yoldan ay›rma" dedim ve kaptan› sakinlefltirdim. Paray› toplad›m ve teslim ettim. Kaptan, ‹smail’e nereli oldu¤umu sordu¤unda hemfleri oldu¤umuzu fark ettik. Ne ifl yapt›¤›m› sorunca da durumu anlatt›m. Bana muavini olmam› teklif etti. Hiç beklemedi¤im bir anda bir mucize gibiydi… ‹fl aramaya giderken daha Manisa’ya bile inmeden iflim olmufltu. Her gün Manisa–‹zmir seferini yap›yorduk. Kaptan olma hayallerim o zaman bafllam›flt›. Bir gün bir yolcunun 盤l›¤›yla irkildim. Otobüsün arka taraflar›nda oturan bir kad›n yolcu derin derin nefes al›yordu. Yolcunun do¤urmakta oldu¤unu gördüm. Eflimden tecrübeli oldu¤um için ben yolcuyu sakinlefltiriyordum, kaptan ise rotas›n› en yak›n hastaneye çevirmiflti bile… Hastaneye vard›¤›m›zda yolcuyu sedyeye yat›rd›k ve eflini arad›k. Eflini beklerken, flaflk›nl›k içinde eflim ‹clal’in ambulanstan indi¤ini gördüm. Elini tutarak "Vakit geldi mi" diye sordum Eflini orada gördü¤üne inanamayan ‹clal’in dudaklar›ndan "Bebe¤imiz geliyor" sözcükleri döküldü. O an› unutamam… Bir taraftan do¤umhaneden ‹clal’in ç›kmas›n› beklerken, di¤er taraftan yolcumun durumunu merak ediyordum. Yolcumuzun bir k›z çocu¤u olmufltu. Kendi çocu¤umun do¤um haberini alm›fl kadar sevindim. Hemen ard›ndan bir o¤lum oldu¤u haberini de ald›m. Bundan daha büyük bir mutlu-

luk olamazd›. Küçük bebe¤imiz, yeni bir hayat›n ve gelece¤imizin umuduydu. Bu yüzden ad›n› "Umut" koymaya karar verdik". Böyle güzel bir an› ard›ndan ben de Temsa Kaptanlar Kulübü ad›na Kurban Bayram›n›n güzel günlerin müjdecisi olmas›n› dilerim. Tüm okurlar›m›z›n ve üyelerimizin bayram›n› kutlar; aileniz, sevdikleriniz ve sevenlerinizle sa¤l›kl›, huzurlu ve mutlu bir bayram geçirmenizi ve nice bayramlarda ayn› sevinci yaflaman›z› dilerim. Haftaya görüflmek dile¤iyle,

SEKTÖR N‹SAN 2006 AYIN KAPTAN fiOFÖRÜ

NAC‹ ECEO⁄LU Do¤um Y›l›: 1960; Do¤um Yeri: Akhisar Medeni Hali: Evli; Çocuk Say›s›: 2 ‹kamet etti¤i flehir: Akhisar Çal›flt›¤› Firma: Nilüfer Turizm

Bingöl’e yeni otogar yap›lacak Bingöl-Mufl Karayolu üzeri Ar›c›l›k’›n yan taraf›nda yap›lacak olan otogar, 33 bin 360 m2’lik alan üzerine TOK‹ taraf›ndan infla edilecek. ingöl’de fieBingöl Otogar›, 33 bin 360 m2’lik alan üzerine hirleraras› kurulacak. Otogar için belirlenen yer, Bingöl-Mufl Otobüs TermiKarayolu üzeri Ar›c›l›k’›n yan taraf›. nali’nin yap›laca¤› yer, geçti¤imiz günlerde belirlendi. Konuya iliflkin aç›klamada bulunan Bingöl Belediye Baflkan› Serdar Atalay, Bingöl’e yak›fl›r bir otobüs terminali yapacaklar›n› söyledi.Y›llard›r bir türlü yap›m›na bafllanamayan otogar için yeni bir arsa tahsis edildi¤ini belirten Baflkan Atalay, "Bingöl, hak etti¤i modern otogara at›na bafllanaca¤›n› söyledi. Otogar için belirlekavuflacak" dedi. Otobüs terminalinin bir ilin nen arsan›n resmi yaz›s›n›n kendilerine ulaflt›aynas› oldu¤unu ve her gün yüzlerce kiflinin ¤›n› veinflaat çal›flmalar›n›n k›sa sürede bafllahizmet ald›¤› tesisler oldu¤una dikkat çeken yaca¤›n› kaydeden Atalay, "Otogar 33 bin 360 Atalay, otogar yap›m sürecini h›zland›racaklam2 alan üzerine kurulacak. Otogar için belirler›n› aktard›. Bingöl fiehirleraras› Otobüs Ter2 nen yer, Bingöl-Mufl Karayolu üzeri Ar›c›l›k’›n minali’nin 33 bin 360 m alan üzerine yap›laca¤›n› belirten Baflkan Atalay, bu konuda proje yan taraf›d›r. Konu ile ilgili yapt›¤›m›z giriflimçal›flmalar›n›n sonuçlanma aflamas›nda oldu¤u- ler sonuç verdi ve resmi yaz› taraf›m›za geldi. nu, en k›sa zamanda söz konusu otogar›n infla- Söz konusu alanda planlad›¤›m›z otogar›n yap›m›na 2 y›l içerisinde bafllamak zorunday›z. Proje Toplu Konut ‹daresi (TOK‹) taraf›ndan yap›lacak. Biz tan›nan süre dolmadan, çal›flmalar›m›za daha erken bafllayaca¤›z. Bu konuda tüm haz›rl›klar›m›z› tamamlama aflamas›na geldik, en k›sa zamanda Bingöl ihtiyaç duydu¤u otogara kavuflacakt›r" fleklinde konufltu.

B

Bingöl Belediye Baflkan› Serdar Atalay

MercedesBenz Türk bayram süresince müflterilerinin yan›nda

ercedes-Benz Türk Sat›fl Sonras› Hizmetleri, güvenilir ve kaliteli servis anlay›fl›n› müflterilerine her alanda hissettiriyor. Mercedes-Benz Türk Yetkili Servisleri, bayram tatili süresince de tüm müflterilerine, Mercedes-Benz ‹letiflim Hatt› ile "444 62 44" numaras› alt›nda 24 saat hizmet vermeye devam ediyor. Mercedes-Benz Türk Servisleri 26– 30.11.2009 tarihleri aras›nda müflterilerini yaln›z b›rakmayacak ve yo¤un bayram trafi¤inde toplam 40 noktada kesintisiz hizmet verecek.

M

Mercedes-Benz Service 24h Yol Yard›m 444 62 44

UD-3 25/11/2009 17:39 Page 1

sayfa 3

C M Y K

OTOMOT‹V

[email protected]

Türkiye tarihidir asl›nda otobüs… Otobüsçülük… Y›lllar… yollar tarihi… Yol yok… yolcu yok… otobüs de pek az. Kalorifer eksoz de¤il miydi? Lastik ayakkab›l› yolcu… koridordan… Latif otobüsün koridorundan geçen k›zg›n eksoKaraali za de¤ince yan›k… eriyen… ve de kokan… lastik kokulu otobüs yolculu¤u... Validen belge gerek… parça için… lastik de öyle de¤il miydi?… Karaborsa... kara… lastik kara… Karga sekmez… Zigana… Karadeniz sahil… Karaflanz›man… sallayan otobüs… [email protected] Böbrek tafl›n› düflüren yollar… ve otowww.latifkaraali.com.tr büsler… ‹stirepente koltuklar… saman ve tahta koltuklar… Nitekim 1955 senesinde Hakkâri’ye gidebildi otobüsler… Ondan evvel Hakkâri’ ye gidebilmek mümkün de¤ildi… Mersin ve Adana’da yetiflen portakal Erzurum’a ulaflamad›¤› y›llar… Muzun... limonun… portakal›n mevcudiyeti... ancak otobüslerin Erzurum’a gidifli ile anlafl›ld›… Trenin gidemedi¤i birçok flehir ve kasabay› otobüs Türkiye ile bütünlefltirdi… Ömür törpüsü yollar… Stabilize… Tozlu yollar… tozlu otöbüsler… hatta üstü bafl› isli yolcular… Eksoz duman›… Evdeki cam otobüs cam› idi… S›k›nt›l› günler… yollar… Caml› köflk… fiöför mahalli… Burunlu… yar›m burun otobüsler… Önden motorlu… Apartman vites… Balta burun… burunsuz… ‹thal Avrupa kasa… a¤aç kasa otobüsler… Gözde otobüs… Milli kasa... milli kamyon… Kamyondan bozma… Bozma otobüs… Önden… sonra arkadan motor… Kaba ama flirin, heybetli… Lakin yorgun ve güçsüz otobüsler… Karda k›flta… Bozuk yollarda… Direksiyon sallayarak… … ve rahats›z koltuklarda, so¤uktan titreyen, s›caktan terleyen sab›rl› yolcular… Yolcu mutlu mu… mutlu… Mutlu… Yolda kalan otobüs… Yolcu… yol da kader arkadafl› floförün… otobüsün… Çaresiz… yolcu çaresiz…

Kader birli¤i… kader… Ar›za büyük… parça… paramparça… Yol yok… yolcu az… Yük çok… yük… Sefer say›s›… o da ne?.. Hak… hak getire… Sefer saati belli de¤il… Bu gün sefer yok… yar›n… Yar›n… Hoflgörü… sevgi… Meslek… kutsal… Duayen… sab›rl› sab›rl›… ‹natç› da… Giriflimci… Tüccar terzi misali… Hem floför hem de otobüs sahibi… Yollar garip… otobüsler garip… yolcu da… Fakat s›cak… çok… Haval› … haval› apollo… k›sa etek… Satürn… Efsane… O302…ooo… Nikah… nikah yüzü¤ü yan›nda Mersedes y›ld›z›… Y›ld›z… y›ld›z… Semersiz… MAN.. süper…hatta senatör… Semerli… Kuru… kuru hava… * * * Bu gün 3G teknolojisi donat›lm›fl otobüs… Koltukta multimedya… Video… Çok kanall›… müzik… Sinema… Oyun E¤lence… Konfor… VIP koltuklar… ‹kili tekli… Uçakla rekabet… rakip THY… * * * Sevgili otobüsçüler otobüs tarihini yazmaya çal›fl›yorum… Bu konuda bafl›n›zdan geçen olay, Bildi¤iniz duydu¤unuz otobüs ile ilgili her fley… Foto¤raf, yaz›, elefltiri ve önerileriniz varsa lütfen irtibat adreslerimden bana ulaflt›r›n›z. Email: [email protected] Faks: 0212 412 16 96 Adres: Ba¤lariçi Cad. Eski Firüzköy Yolu No: 27 34325 Avc›lar / ‹STANBUL * * * ‹yi Bayramlar.

3 Ticari araç üreticileri Comvex Fuar›’nda bulufluyor 30 Kas›m 2009 Pazartesi

Türkiye’nin ihracat lideri konumunda bulunan Türk otomotiv sanayi, yeni ürünlerini ve 2010 hedeflerini 3-6 Aral›k tarihleri aras›nda ‹stanbul Comvex 2009’da paylafl›yor. Fuarda tan›t›lacak yeni modeller 2010 y›l›nda Türkiye ekonomisinin yükünü tafl›yacak. ürkiye’nin fuarc›l›k devi TÜYAP, Otomotiv Sanayi Derne¤i (OSD), Tafl›t Araçlar› Yan Sanayicileri Derne¤i (TAYSAD) ve Ticari Araç ‹thalatç›lar› Derne¤i (TA‹D) iflbirli¤i ile Avrasya’n›n en büyük ticari araç fuar›n› aç›yor. ‹stanbul Comvex, lider ticari araç üreticileri ve yedek parça ve aksam sanayi ile Türkiye’nin rekabet gücünü gösterecek. ‹stanbul Comvex fuar›nda, kat›l›mc› yedek parça ve aksam sanayi firmalar› ana sanayi firmalar›n temsilcileri ile bir araya gelerek stratejik görüflmeler yapacak, yeni projelere yönelik ifl f›rsatlar›n› de¤erlendirecek. Otomotiv sanayinin kanaat önderleri, sivil toplum kurulufllar›, lider ticari araç üreticileri ve yedek parça ve aksam sanayi firmalar› Comvex fuar›nda sektörün gücünü tüm dünyaya gösterecek. Avrupa’n›n en büyük kara ulaflt›rma filosuna sahip olan Türkiye, son 10 y›lda yerli üretim ticari araçlarda yeni modellerle rekabetçili¤ini art›rarak, Avrupa’n›n üretim üssüne dönüfltü. Ticari araçlar›n önemli bir

T

bölümü Avrupa ülkelerine ihraç eden Türk otomotiv sanayi yak›n dönemde de ABD pazar›na girmeyi baflard›. Türkiye toplam üretim anlam›nda dünya devlerinden ‹talya’n›n da önünde yer al›yor. 41 ülkenin ulusal sanayi derne¤inin üye oldu¤u OICA (Uluslararas› Motorlu Araç Üreticileri Birli¤i) fuar listesinde yer alan ‹stanbul Comvex Fuar›, küresel krizin etkilerinin azalaca¤› 2010 y›l›nda ekonomiye katk› sa¤lamay› amaçl›yor. Rusya, Azerbaycan, ‹ran, Yunanistan, Kosova, Bulgaristan, Suriye, Gürcistan, Makedonya ve S›rbistan’dan gelecek olan ziyaretçilerin Türk flirketleriyle temas kurmas› hedefleniyor. ‹stanbul Comvex Fuar›, 3-6 Aral›k tarihleri aras›nda Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde ziyaret edilebilir. Fuar, 4- 5 Aral›k 2009 tarihlerinde 10:00-20:00 saatleri aras›nda, 6 Aral›k 2009 tarihinde ise 10:00-18:00 saatleri aras›nda aç›k.

Ford Otosan Yeni Cargo serisini ilk kez tan›tacak ni Cargo Çekici modelleri, fuarda medya mensuplar›na ve kamuoyuna ilk kez tan›t›lacak. Fuarda, Yeni Cargo ‹nflaat serisi 6X4 ve 8X4 Mikser ve Damper modelleri sergilenecek. Ford Cargo ‹nflaat Serisi araçlar› ilk kez 8X4 segmentinde müflterilere sunulacak. Yeni Cargo çekici modeli ise, 380 PS’lik yeni motoru ve önemli ürün de¤ifliklikleri ile dikkat çekecek. Ayr›ca, Ford Transit’in yeni "okul tafl›t›" minibüsü ve tüketicilerden yo¤un ilgi gören panel van modelinin yan› s›ra; yerli önden çeker motorlu yeni minibüs ve 8+1 kombi modelleri de yer alacak.

Kampanya sürüyor ord Otosan, Comvex Ticari Araçlar ve Yan Sanayi Fuar›’nda gövde gösterisine haz›rlan›yor. Fuar alan›n›n ikinci salonunda 1250 m2’lik bir alanda yer alacak Ford Otosan, toplam 12 ticari araç sergileyecek. Transit Connect, fuarda 2 modeli ile yer al›rken; 4 adet Cargo Kamyon ve 4 adet Transit’in yan› s›ra, lansman› bu y›l gerçeklefltirilen Ranger araçlardan da iki adet sergilenecek. Eskiflehir’de üretilen Cargo serisi kamyonlar›n yeni modelleri; Yeni Cargo ‹nflaat serisi ve Ye-

F

"1959 y›l›ndan beri yap›lan en büyük kampanya" slogan› ile yola ç›kan Ford Otosan, bu kampanyas› ile tüm Ford otomobil ve ticari araçlar›nda (Cargo hariç), 5 bin TL’ye varan indirimlerle birlikte, y›l sonuna kadar geçerli olan kampanyada 50 ay garanti ve Yol Yard›m Hizmeti de sunuluyor. Kampanya kapsam›nda Fiesta’da 8.195 TL, Focus’ta 10.965 TL, Connect’te 8.220 TL, Transit’te 11.855 TL peflinat ödeyen tüketiciler, 500 TL taksitle anahtar teslim arac›n sahibi olabiliyor.

UD-4 25/11/2009 17:43 Page 1

sayfa 4

4

C M Y K

Mercedes-Benz Türk’ün hayata geçirdi¤i "Kaptan Sadakat Rozeti" uygulamas› sürüyor

Bayram›n ard›ndan Bayramlar, darg›nlar›n bar›flt›¤›, k›rg›nl›klar›n unutuldu¤u, insanlar›n dostlukla kucaklaflt›¤›, hasretlerin bir birine kavufltu¤u çok önemli günlerdir. Hele Kurban Bayram›’n›n ‹slam alemi için farkl› bir yeri ve önemi vard›r. Hali vakti yerinde olanlar kurbanlar›n› kesip bir bölümünü ihtiyaç sahiplerine da¤›t›r, kalan bölümü ile de kavurmalar, kebaplar yap›l›r. Allah kesenden de kesmeyen de raz› olEthem Atefl sun. Geçmifl Kurban bayram›n›z mübarek olsun.

Alt›n rozet Öz Diyarbak›r Turizm’den Tayyip Altafl’a 2009 Haziran ay›nda bafllayan Kaptan Sadakat Rozeti uygulamas›nda ilk alt›n rozet sahibini buldu. Proje bafllad›¤›nda ilk gümüfl rozeti de almaya hak kazanan Öz Diyarbak›r Turizm kaptan› Tayyip Altafl bu sefer alt›n rozeti ilk alan kaptan oldu.

Mengerler’den 9 kaptana bronz, bir kaptana gümüfl rozet

Eskiler, bayram bereketiyle gelir derdi. Gerçekten de bayram bereketiyle geliyor bizim sektör için de. Günler öncesinden otobüslerimiz doldu.. Sektör ço¤u zaman Ankara Otobüsçüler talebi karfl›lamakta yetersiz kald›. Ek seferler bile Derne¤i Baflkan› ço¤u hatlarda müflteri yo¤unlu¤unu kald›ramad›. Bu yaz›n›n kaleme al›nd›¤› tarihte Ankara fiehirleraras› Terminal ‹flletmesi (AfiT‹) de mahfleri bir kalabal›k yaflanmaktayd›. Ama biz geçifl tecrübelerimizden biliyoruz. Fazla de¤il, resmi çal›flma gününün bafllang›c› olan Sal›’dan itibaren AfiT‹’de, di¤er terminallerimizdeki yo¤un kalabal›k yerini sükunete b›rakacak, Türk otobüsçüsü de art›k gelecek y›l may›s ay›na kadar dert, sorun ve kaderiyle bafl bafla kalacak.

rac›n› iyi tan›yan ve araç bak›mlar›n› aksatmay›p yetkili servislerde yapt›rd›¤› için ilk gümüfl rozeti alan Öz Diyarbak›r Turizm kaptanlar›ndan Tayyip Altafl, aradan geçen sürede otobüsüyle 1 milyon km’ye ulaflarak bu kez de "Alt›n Kaptan Sadakat Rozeti" almaya hak kazand›. Mercedes-Benz Türk Diyarbak›r bayisi Gelecek Otomotiv’in tesislerinde gerçekleflen törene Mercedes-Benz Türk Sat›fl Sonras› Hizmetler Müdürü Ergiz Esen, SSH Otobüs K›s›m Müdürü Bahattin K›l›çaslan, SSH Otobüs Servis ve Yedek Parça Pazarlama Uzman› Nesligül Horozo¤lu ve Otobüs Sat›fl Bayi Dan›flman› Deniz Martin kat›ld›.

A

Biz bu duruma al›fl›¤›z. Belki bir y›lbafl› furyas› yaflay›p art›k umutla yaz›n gelmesini bekleyece¤iz. Bu arada, gerek bu bayram, gerekse daha önceki bayramlar›n kaza bilançosuna bak›ld›¤›nda otobüslerimizin ciddi bir kazaya kar›flmad›klar› aç›kça görülecektir. Otobüsler art›k her türlü güvenli¤i bünyesinde tafl›yan teknoloji harikas› araçlar, sürücülerimizde son derece bilgili ve deneyimli kaptanlard›r. Tecrübe ile araç güvenli¤i birleflince de kazalar en aza indirgenmektedir. Dolay›s›yla flehirleraras› otobüsler art›k günümüzde en güvenli, ulafl›m araçlar›ndan bir tanesidir. Tecrübe eksikli¤i nedeniyle her y›l binlerce kazan›n meydana geldi¤i flehirleraras› yollarda otobüslerin bu denli güvenli hareket etmesi konusu da her platformda kamuoyuna duyurulmas› gerekenlerin bafl›nda gelmektedir. Bayram süresince yo¤un bir mesai sergileyerek sa¤-salim uzak mesafeleri yak›n eden, hasretleri kavuflturan kaptan›ndan muavinine, hostesinden firma temsilcisi ve sahiplerine kadar tüm meslektafllar›m›n Bayramlar›n› kutluyorum. Ahlatan hepimize sa¤l›k, s›hhat ve nefle dolu nice bayramlar göstermesini niyaz ediyorum.

Rüzgâr eken f›rt›na biçer fiair "Yarab, bir hilal u¤runa ne günefller bat›yor…" demiflti. Günümüzde de iktidar olma u¤runa kendilerini lider sanan, lider kefesine koyanlar bir birlerine karfl› ac›mas›zca, a¤za al›nmayacak Salim derecede laflar edip, at›fALTUNHAN ta bulunuyorlar. Bir ülke düflünün ki iktidarda olanlar, Baflbakan› ile bakanlar› ile milletvekilleri ile 40 bine yak›n askerin, polisin, korucular›n, gençlerin, ihtiyarlar›n, bebelerin kanl› katilleri, canileri ile ayn› paraleldeymifl gibi, bilerek ya da bilmeyerek ülkeyi bölmeye ortak olsun. Böyle bir fley olabilir mi? Böyle bir fleyi ak›l alabilir mi? Ama Türkiye’deki muhalefet liderleri de maalesef a¤›zlar›ndan ç›kanlar› kulaklar› duymuyor, konuflmufl olmak için, gündem yaratmak için ettikleri sözlerin önünü arkas›n› düflünmeden nas›l bir infiale sebep olacaklar›n›n hesab›n› yapmadan, halk›n aras›na nifak tohumlar› saç›p halk› birbirine düflürüp, Allah korusun bir iç savafla, bir çat›flmaya sebep olacaklar›n› bile idrak edemiyorlar. Bu zamanlarda en so¤ukkanl› olmas› gereken Baflbakan ne yap›yor? ‹tidalle hareket etmesi gerekirken bodoslama dal›yor, flehit cenazelerinin gelmesinden baz› kiflilerin memnun olaca¤›n› ima edip, flehit cenazelerinin gelmeme ihtimalinin muhalefet liderlerini kayg›land›r›p, telafla düflürdü¤ünden dem vuruyor. Bunlar olacak ifl mi, konuflulacak laf m›? Akl› selim hangi insan böyle bir fley ister, böyle menfur olaylardan mutlu olur? Türkiye Cumhuriyeti bir mozaiktir. Türk’ü, Kürt’ü, Laz’›, Çerkez’i, Arnavut’u, Boflnak’›, Çingene’si, Roman’›, Arap’› as›rlardan beri geçiniyoruz. Ortak paydada beraber oluyoruz, birlikte nefleleniyor, birlikte üzülüyoruz. K›z vermifliz k›z alm›fl, dünür olmufluz, akraba olmufluz. Kürt’le Laz, Boflnak’la Arap ayn› torunun dedeleri, nineleri. Hal böyle iken liderlerin fütursuzca konuflmas›, halk›n aras›na nifak tohumlar› atmas› m›, yoksa halk›n bir olmas›, beraber olmas› için el ele, gönül gönüle olmas› m› gerekir? Beyler! Unutmay›n›z; "Rüzgar eken f›rt›na biçer", "Sinirle kalkan, zararla oturur", "Keskin sirkenin zarar› küpünedir." Bir mevzu hakk›nda olumlu fikirleriniz varsa konuflun ibret alal›m. E¤er bir fley bilmiyorsan›z susun, konuflup bir çuval inciri berbat etmeyin. Bizler de sizleri adam gibi adam sanal›m.

OTOMOT‹V

[email protected]

30 Kas›m 2009 Pazartesi

Tayyip Altafl’ a yaka rozeti, sticker ve sertifika, Gelecek Otomotiv Yönetim Kurulu Baflkan› Hekim Tolo¤ taraf›ndan verildi.

Öz Diyarbak›r Otobüs firmas›ndan Naif Polat’a ise Mercedes-Benz Türk Sat›fl Sonras› Hizmetler Müdürü Ergiz Esen taraf›ndan gümüfl, Ferhat Kamal› ve ‹smail Özçelik’e bronz rozetleri takdim edildi. Diyarbak›r Metro’dan Ramazan Alcan’a ve Yeni Diyarbak›r Seyahat’ten Ayhan Uçar’a bronz rozetleri ile birlikte hediye kitleri de verildi.

engerler Büyük ‹stanbul Otogar› servisinde düzenlenen törenle Kaptan Sadakat Rozeti uygulamas› kapsam›nda 9 kaptana bronz rozeti, bir kaptana ise gümüfl rozeti takdim edildi. Bronz rozete Siirt Metro Seyahat’ten Cemal A¤, Genç Turizm’den Nuri Du-

M

man, Divri¤i Nazar’dan Zeki Kale, Vangölü’nden Cevdet Ermifl, Ulusoy Turizm’den Osman Turan, I¤d›r Hat Turizm’den Sürmeli Günefl, Ahmet Salman, Medine Turizm’den Murat Binbafl›o¤lu ve Kadir Ak›n ald›. Gümüfl rozet ise Ulusoy Turizm’den Osman Turan’a sunuldu.

"Kaptan Sadakat Rozeti" kapsam›nda, 01.01.2007 tarihinden sonra trafi¤e ç›kan MercedesBenz flehirleraras› otobüslerinin bak›mlar›n› yetkili serviste tam olarak yapt›rarak • 450.000 km’ye bronz, • 700.000 km’ye gümüfl, 1.000.000 km’ye ulaflan kaptanlara ise alt›n yaka rozeti, sticker ve sertifika verilmesinin yan›s›ra bir sonraki bak›m paketi ücretsiz olarak sunuluyor.

TÜVTURK’ten sahte muayene uyar›s› met veren kifli veya kurulufllardan hizmet alan araç sahiplerinin, muayene sonuçlar›n› mutlaka sorgulamalar› önerildi. Araç sahiplerinin araç muayenesinin TÜVTURK taraf›ndan yap›l›p yap›lmad›¤›n› TÜVTURK’ten ö¤renilebilecekleri ifade edildi. www.tuvturk.com.tr adresinden plaka ile muayene sorgulamas› yap›labilece¤i veya 0212 444 80 08 numaral› TÜVTURK Ça¤r› Merkezinden bilgi al›nabilece¤i belirtildi. ÜVTURK, araç muayenelerinin her y›l Kas›m-Aral›k aylar›nda daha da artt›¤›n›, araç kullan›c›lar›n›n sahte muayenelere karfl› dikkatli olmalar› gerekti¤ini belirtti. Arac›n› muayeneye kendisini götürmek yerine bu amaçla hiz-

T

Sahte muayenelere dikkat Muayene raporlar›n›n elektronik ortamda gerçek ve efl zamanl› olarak, TÜVTURK Genel Müdürlü¤ü ile Ulaflt›rma Bakanl›¤› Kara Ulaflt›rmas› Genel Müdürlü¤ü bilgisayarlar›na

aktar›ld›¤› belirtildi: "Sahte muayene raporlar›n›n elektronik kayd› söz konusu olmad›¤›ndan çok basit bir sorgulama ile muayenenin sahte oldu¤u anlafl›labilmektedir. Etiket ve hologramlar da sadece görsel kullan›ma hizmet etmektedir. Elektronik ortamda kay›t alt›nda tutulan muayene raporlar›, Ulaflt›rma Bakanl›¤› Kara Ulaflt›rmas› Genel Müdürlü¤ü arac›l›¤› ve ‹çiflleri Bakanl›¤› Emniyet Genel Müdürlü¤ü ile de paylafl›lmaktad›r. Elektronik kay›tlara gerçek ve efl zamanl› olarak ulaflabilmekte ve muayene raporlar› denetlenebilmektedir.

Randevu sistemi Türkiye’de araç muayenesinin sadece Ulaflt›rma Bakanl›¤› denetiminde, TÜVTURK’e ait sabit ve gezici istasyonlarda yap›ld›¤›, araç kullan›c›lar›n›n ‘Randevu Sistemi’ni kullanarak muayene ifllemlerini kolayl›kla yapabileceklerini belirtildi. Randevu sisteminde, araç kullan›c›lar› 0212 444 8008 numaral› TÜVTURK Ça¤r› Merkezi’nden randevu alarak araçlar›n› muayeneye götürebildikleri gibi, TÜVTURK internet sitesi arac›l›¤›yla da gerekli bilgileri sisteme kaydederek randevu alabiliyorlar. Randevular›n› internet üzerinden almak isteyen araç kullan›c›lar›, www.tuvturk.com.tr, www.ulastirma.gov.tr, www.ubak.gov.tr, veya www.kugm.gov.tr adreslerinden ilgili bölümlere girerek, gerekli bilgileri eksiksiz doldurarak, talep ettikleri gün, saat ve istasyon yo¤unlu¤una göre randevular›n› alabiliyorlar.

Yola Elverifllilik Belgesi Periyodik araç muayenesi konusunda uluslararas› tafl›ma yetki belgesine sahip tafl›tlar ile römork ve yar› römorklar için gerekli olan ‘Yola Elverifllilik Belgesi’ni düzenlemek üzere yetkilendirilen TÜVTURK 9 istasyonda bu hizmeti sunmaya bafllad›. ‘Yola Elverifllilik Belgeleri’nin eksik veya geçerlilik süresi dolmufl olmas› durumlar›nda yüksek para veya trafikten men cezalar›yla karfl›lafl›labilir. Bu belgenin verilebilmesi için yap›lan muayene, araçlar›n trafikte emniyetli bir flekilde, çevreye zarar vermeden kullan›lmalar› için gerekli flartlar› karfl›lay›p karfl›lamad›¤›n›n kontrolünü içeriyor.

9 ‹stasyonda uygulanacak

Sürdükçe süren keyif. Travego Tüm detayODUòPkHPPHOELUEWQROXôWXrmak üzere titizlikle tasarlanan Mercedes-Benz Travego ile hem kazDQFòQò]KHPkeyfiniz sürdükçe sürer.

Hastalya Otomotiv YDW×U×Pve PazaUlama AŇ'HQL]OLŇXEHVL0HUFHGHV%HQ]7Uk AŇ%ayi Ġ]PLU$VfDOW×h]HUL.P(*6PaUN.DUň×V×'HQL]OLTHOHfRQ3711FakV37

Yola Elverifllilik Belgesi, ilk aflamada AdanaSeyhan, Ankara-Gölbafl›, Bolu-Merkez, ‹stanbulÇatalca/Dudullu/Silivri/Pendik /, ‹zmir Sarn›ç ve Mersin-Merkez istasyonlar›nda al›n›yor. Periyodik muayene hizmeti veren 189 istasyonunun tamam›n›n TS EN ISO 17020 standard› temelinde akreditasyon belgesine sahip olmas› sayesinde, hizmet verecek istasyon say›s› ihtiyaç duyulmas› halinde art›r›labilecek. Ulaflt›rma Bakanl›¤› taraf›ndan ücretlendirme sisteminde de bir düzenleme oluflturuldu. Buna göre, "Yola Elverifllilik Belgesi" hizmeti tek bafl›na al›n›rsa periyodik araç muayene ücretinin yüzde 50’si, periyodik araç muayenesi ile birlikte al›n›rsa periyodik araç muayene ücretinin yüzde 25’i kadar ücrete tabi olacak.

UD-5 25/11/2009 17:47 Page 1

sayfa 5

OTOMOT‹V Ummak ve unutmak… Ulaflt›rma fiuras›, ad›yla bir umuttu, ama beklendi¤i gibi otobüsçüleri görmeden bafllad› ve bitti. Sadece otobüsçüleri olsa, yine iyi… Karayolunu tümden görmezden geldi. Oysa Türkiye’nin ana ulafl›m sistemi karayolu. Ekonominin can damar›. Vazgeçilemez hak ve özgürlüklerden birinin, ulafl›m özgürlü¤ünün yaflam Musa kayna¤›.

Çakt›r

Bunu böyle söyledi¤inizde muhakkak ki önemsenecektir diye düflünüyor insan. Uzun y›llar sonra, ilk kez bir fiura toplan›yor ve 2023 y›l› gibi bir hedef belirlenmifl… Ba¤l› olarak da rahat, konforlu, seri Mardin Otobüs ve ekonomik seyahatler‹flletmecileri den söz ediliyor. Ama Derne¤i Baflkan› bunlar› tek bafl›na yerine getiren karayoluyla yolcu tafl›mac›l›¤› unutulmufl.

C M Y K [email protected]

30 Kas›m 2009 Pazartesi

Aytur, filosuna 6 Novo katt› 2 bin 500 adetlik filosuyla personel tafl›mac›l›¤› alan›n›n önemli firmalar› aras›nda yer alan Aytur, 6 adet özmal Novo yat›r›m› yapt›. 2 adet Novo, siparifli daha veren Aytur 2010 y›l›nda yine 10 adetlik Novo yat›r›m› planl›yor. Anadolu Isuzu Pazarlama ve Sat›fl Direktörü Fatih Tamay, her zaman müflterilerine ürünleri denemelerini ve denedikten sonra tercih yapmalar› yönünde uyar›da bulunduklar›n› belirterek, "Deneyen fark› görüyor" diyor. ¤ini de vurgulayan Ahmet Kavalc›, "Müflterilerimiz personel say›s›nda küçülmeye gidince baz› servisler kald›r›ld› veya azalt›ld›. Bu da bize tabii ki olumsuz yans›d›. Filomuzun içinden 300’e yak›n otobüsçü ayr›lmak zorunda kald›" diye konufltu.

2010’dan ümitliyim

Olacak fley mi? Tam da bu günlerde, bayram yo¤unlu¤unda Türkiye’yi tafl›yan, tafl›rken de hiç yüksünmeyen, yolcusunun rahat, huzurlu ve sevdikleriyle bir arada bayram geçirmesi için kendisi o sevinci yaflamayan otobüsçü unutulabilir mi? Görsünler bakal›m o unuttuklar› otobüsçüler vatandafl›n bayram› mutlulukla geçirmesi için nas›l canla baflla çal›fl›yor. Otobüsçülerin bayram sevincinin daha çok olmas›n›, yapt›klar› yat›r›m›n karfl›l›¤›n› alabilmelerini, haks›z ve y›k›c› rekabeti sona erdirip bar›fl içinde dostça yaflamalar›n› diliyorum. Hiç unutmad›¤›m bir fliir vard›: "Ayn› kiraz dal› bir kere bile sallanmaz ayn› rüzgârla / A¤açta kufllar c›v›ldafl›r / kanatlar uçmak ister. / Kapal› kap›lar› / zorlay›p açmak ister. / Ben seni isterim: senin gibi güzel, / dost / ve sevgili olsun hayat... / Biliyorum henüz bitmedi sefaletin ziyafeti... / Bitecek fakat..." Umudu afl›layan bu fliir, ilk okudu¤umdan bu yana sanki kaz›nd› belle¤ime. Umudu yitirebilir misiniz, mümkün müdür umutsuz yaflamak. Herkesin bir beklentisi vard›r bu hayatta ve bir gün, bir flekilde ulaflaca¤›na inan›r. Hem zaten hayat dedi¤imiz yol tam da böyle bir yol de¤il midir? Y›llar sonra yap›lan 10’uncu Ulaflt›rma fiuras› otobüsçüler aç›s›ndan yararl› olmam›flt›r belki. Ama tarihe not düflüldü; insan›n de¤erlerine önem veren, insan› gözeten, insan için var olan tek tafl›mac›l›k sistemi karayoluyla toplu tafl›mac›l›kt›r. Konfor aç›s›ndan da, serilik aç›s›ndan da, güvenirlilik aç›s›ndan da, ekonomiklik aç›s›ndan da otobüsle toplu ulafl›m en iyisidir. Çünkü noktadan noktaya tafl›mac›l›k yap›lan tek sistemdir. Ülkemizin ana ulafl›m sistemi olan karayolundaki otobüsçülerin hizmeti bunun göstergesidir.

4 Kas›m Sal› günü Befliktafl’daki araç park›nda gerçekleflen teslim törenine Aytur Turizm Seyahat Yönetim Kurulu Baflkan› Ahmet Kavalc›, Anadolu Isuzu Pazarlama ve Sat›fl Direktörü Fatih Tamay, Pazarlama Müdürü Efe Yaz›c›, Sat›fl fiefi Onur Çetinkaya, Bölge Sat›fl Sorumlusu Ferhat Sancakl›, Pazarlama Ürün Sorumlusu Çoflkun Tokan, Bayi Çelik Dizel Yönetim Kurulu Baflkan› Hüseyin Çelik kat›ld›.

2

Novo tercihi

adet daha Novo’yu filomuza kataca¤›z. 2010 y›l›nda 10 adetlik Novo yat›r›m›m› daha planl›yoruz. 2 bin 500 adetlik filomuzda 80 adeti özmal olarak hizmet veriyor. Özmal araçlar›m›z›n 39 adeti Anadolu Isuzu marka araçlardan olufluyor" dedi.

Kriz 300 otobüsçüyü filodan ay›rd› Ekonomik krizin ifllerini olumsuz etkiledi-

erakla beklenen 37. Pirelli Takvimi’nin Londra’da gerçeklefltirilen Dünya Galas›, dünyan›n dört bir yan›ndan gelen bas›n mensuplar›, seçkin davetliler ve koleksiyoncular›n be¤enisine sunuldu. 2010 Pirelli Takvimi’nin çekimleri Amerikal› foto¤rafç› Terry Richardson taraf›ndan Brezilya’da gerçeklefltirildi. Takvim’de bibirinden güzel on bir model yer al›yor: Avustralya’dan Catherine McNeil, Abbey Lee Kershaw ve Miranda Kerr, Macaristan’dan Eniko Mihalik, Hollanda’dan Marloes Horst, ‹ngiltere’den Lily Cole, Daisy Lowe ve Rosie Huntington-Whiteley, S›rbistan’dan Georgina Stojilijkovic ve Brezilya'dan Gracie Carvalho ve Ana Beatriz Barros.

M

Deneyen fark› görüyor Anadolu Isuzu Pazarlama ve Sat›fl Direktörü Fatih Tamay, befl y›l önce Aytur filosunda özmal olarak hiç Isuzu otobüs bulunmazken bugün özmal filosunun yar›s›n›n kendi ürünlerinden olufltu¤unu söyledi: “Biz her zaman

söylüyoruz; bizi deneyin, karar›n›z› ondan sonra verin. Bir ürünün tabii ki sat›fl fiyat› ve görselli¤i önemlidir. Ama her gün çal›flan arac›n iflletme maliyeti çok daha önemlidir. Aytur ürünlerimizi denedi ve bugün filolar›nda özmal›n yar›s› Anadolu Isuzu ürünlerden olufluyor. Biz kriz y›l›nda ‘hodri meydan’ diyerek yeni ürünümüzü pazara sunduk. Bu kriz sürecinde hodri meydan demek yürek ister, biz bu cesareti gösterdik. Bunu gösteremeyenler önümüzdeki dönemde s›k›nt› yaflayacakt›r. Novo bekledi¤imiz ilgiyi görüyor. Aral›k ay› içinde Avrupa ülkelerine ilk ihracat ürünlerini göndermifl olaca¤›z. 2010 y›l›nda yeni süprizlerle sizlerle birlikte olaca¤›z."

2010’da 10 Novo daha Yat›r›mlara devam etmek istediklerini belirten Ahmet Kavalc›, "Aral›k ay› içinde 2

Ay›n kaptan floförleri, gelece¤in kaptanlar›na koçluk yapacak

B

2010 Pirelli Takvimi

Yaflanan krize ra¤men 2010 y›l›ndan bir hayli umutlu oldu¤unu ifade eden Ahmet Kavalc›,” Daha kurumsal ve örgütlü olan sisteme ve flartlara uyanlar kazanacaklar. Personel tafl›mac›l›¤›nda çok belgenin olmas› s›k›nt› yarat›yor. Biz iflimizi befl y›l önceki fiyatlarla yap›yoruz. Bir de mevzuattan yaflanan s›k›nt›lar ekleniyor, ama bunlar› aflaca¤›z."

Araçlar›n tesliminin ard›ndan bas›n mensuplar›n›n sorular›n› cevaplayan Ahmet Kavalc›, araç tercihlerini belirlerken önceliklerini flu flekilde s›ralad›: "Önce lüks, görünüm, sa¤laml›k, yak›t, yedek parça, servis hizmeti bunlar çok önemli. Önceliklerimize göre araflt›rmalar yapt›m. Anadolu Isuzu’nun fabrikas›na giderek Novo araçlar› inceledik, sürüfl testlerine kat›ld›k. Bize en uygun arac›n Novo oldu¤una karar vererek tercihimizi Novo’dan yana kulland›k."

Bridgestone birinci ridgestone, lastik üreticisi firmalar›n cirosal s›ralamas›n›n yap›ld›¤› ve her y›l düzenli olarak aç›klanan Tire Business raporuna göre, 2008 y›l› sonu rakamlar›yla lider konumda. Bridgestone, en yak›n rakibinden yüzde 3 daha fazla ciro ile 2008 y›l›nda en fazla ciro elde eden lastik üreticisi oldu. 2007 y›l›na oranla yüzde 9’luk bir art›flla, 23,4 milyar dolarl›k ciro elde eden Bridgestone, liderlik koltu¤una oturdu. Bridgestone, Tire Business’ s›ralamas›ndaki bu baflar›y› geçti¤imiz befl y›l içinde dördüncü kez elde etmifl oldu. Döviz kurundaki hareketlilik ve yeni Çin firmalar›n›n eklenmesiyle yüzde 9 oran›nda büyüyen toplam lastik pazar›, 140 milyar dolara ulaflt›. Bridgestone’un bafl› çekti¤i ilk 10 firma, 2007 y›l›na oranla cirosal anlamda ortalama yüzde 5,2 oran›nda bir büyüme yakalarken, 10-20 ve 20-30’uncu s›ra aras›ndaki firmalar ortalama yüzde 17 civar›nda bir art›fl sa¤lad›.

5

eneyimleri, baflar›lar› ve bilgileri ile Temsa Kaptanlar Kulübü taraf›ndan seçilen ve ödüllendirilen Ay›n Kaptan fioförleri gelece¤in kaptan adaylar›na koçluk yapacaklar. Sektörün içinden bilgi alabilme flans›n› yakalayan gelece¤in kaptan adaylar›, onlar›n yolundan yürüyecek. Temsa Kaptanlar Kulübü taraf›ndan her ay ba¤›ms›z jüri ile otobüs kaptanlar› aras›ndan seçilen Ay›n Kaptan fioförleri flimdi de gelece¤in kaptan adaylar›n›n yolunu açacak. Kaptanlar Kulübü’nün bir etkinli¤i olarak Temsa taraf›ndan gelifltirilen ‘Ö¤renci Koçlu¤u’ projesi kapsam›nda, Kütahya Dumlup›-

D

nar ve Afyon Kocatepe Üniversitesi bünyesinde bulunan 'Otobüs Kaptanl›¤›' bölümünde okuyan ö¤renciler, 4 y›ld›r seçilen 44 Ay›n Kaptan fioförü ile buluflacak. Sektör ile üniversitenin buluflmas› için sürekli yeni projelere imza atan Temsa, bu sistemle oluflturdu¤u ‘Ö¤renci Koçlu¤u’ projesi ile ö¤rencilerin, davran›fllar› ve baflar›lar›yla sektörde örnek kaptan seçilen kiflilerin deneyimlerinden faydalanabilmelerini hedefliyor. ‘Ö¤renci Koçlu¤u’ projesini hayata geçirmek için 24 Kas›m 2009 tarihinde, Dumlup›nar Üniversitesi’nde düzenlenen törende, Dumlup›nar Üniversitesi Kütah-

ya Meslek Yüksekokulu, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sultanda¤› Meslek Yüksekokulu ile Temsa Global aras›nda bir protokol imzaland›. Protokolü, Temsa Global ad›na Temsa Pazarlama Yöneticisi Ekrem Özcan, Dumlup›nar Üniversitesi Kütahya Meslek Yüksekokulu ad›na Yüksekokul Müdürü Gülten Gümüfltekin ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Sultanda¤› Meslek Yüksekokulu ad›na Yüksekokul Müdür Y. Hurflit Ertu¤rul Dere imzalad›.

Zay›f halka Dumlup›nar Üniversitesi Kütahya Meslek Yüksekokulu Müdürü Gülten Gümüfltekin, "Temsa ile bafllatt›¤›m›z birçok projeye bir yenisini daha ekledik, ö¤rencilerimizin sektörün ihtiyaçlar›na cevap verecek flekilde yetiflmesi için bir ad›m daha at›yoruz. Temsa'n›n sadece otobüs üreticisi bir firma olmay›p sektörün geliflimine katk›da bulunmaya yöne-

K›fl uzman› Goodyear’dan k›fl indirimi l› lastikler için geçerlidir" dedi. Son olarak Goodyear UltraGrip Performance 2 yüksek performans k›fl lasti¤ini Türk tüketicilerle buluflturduklar›n›n alt›n› çizen Yüksel, "Goodyear; k›fl lasti¤i segmentinde de yolun ve lasti¤in uzman› oldu¤unu UltraGrip Performance 2 ile bir kez daha kan›tlam›flt›r" dedi.

1 Aral›k’a kadar Goodyear lastik alanlar, ikinci lastiklerinde yüzde 50 indirim kazanacak. 31 Aral›k 2009 tarihine kadar geçerli olan kampanya, binek lastiklerde Goodyear markal› ürünleri kaps›yor. Yüzde 50 indirim uygulamas›na ek olarak, kampanyaya kat›lan bayilerde "sökme, takma ve balans hizmeti" de ücretsiz olarak sunulacak.

3

31 Aral›k 2009’a kadar Goodyear bayilerine gelen tüketicilerin, k›fla kazançl› gireceklerini ifade eden Goodyear Lastikleri Pazarlama Direktörü Alper Yüksel, "‹kinci lastik al›mlar›nda yüzde 50 indirim sunan kampanyam›z, binek segmentte Goodyear marka-

UltraGrip Performance 2’nin; daha k›sa fren mesafesi ve daha iyi yol tutuflu için gelifltirilmifl yüksek performans k›fl lasti¤i oldu¤unu belirten Yüksel, "Adaptive Sipe Grip (Yolla Uyumlu Kavrama) Teknolojisi’ne sahip yeni UltraGrip Performance 2; çok kapsaml› testlere tabi tutulmufltur. Bu testler; hem Goodyear’›n Lüksemburg’daki araflt›rma merkezinde hem halka aç›k yollarda hem de ba¤›ms›z bir kurulufl olan TÜV SÜD Automotive taraf›ndan yap›lm›flt›r. Bu testler, UltraGrip Performance 2’nin en önemli iki rakibine göre karl› zeminde yüzde 8, buzlu zeminde yüzde 13 daha k›sa fren mesafesine sahip oldu¤unu kan›tlam›flt›r" dedi.

lik projeleri sahipleniyor olmas›ndan, bir akademisyen olarak gurur duyuyorum" dedi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sultanda¤› Meslek Yüksekokulu Müdür Y. Hurflit Ertu¤rul Dere, "Otobüs kaptanl›¤› bölümümüzü bu sene 20 ö¤renciyle açt›k. Aç›l›flta Temsa yan›m›zdayd›. Ö¤rencilerimizi sektörün ihtiyac›n› karfl›layacak flekilde yetifltirecek her projede var›z. Ö¤renci koçlu¤u projesiyle de ö¤rencilerimizi sektörün dinamiklerini birinci a¤›zdan ö¤renme f›rsat›

vermifl olaca¤›z" dedi. Sektörün nitelikli eleman ihtiyac›n›n karfl›lanmas›na yönelik Temsa Kaptanlar Kulübü çat›s› alt›nda çal›flmalar› tüm h›zla sürdürdüklerini belirten Temsa Pazarlama Yöneticisi Ekrem Özcan, Türkiye’nin otobüs iflletmecili¤i alan›nda dünyaya örnek bir model oldu¤unu belirtti. Sektörün zay›f halkas›n›n nitelikli eleman oldu¤una de¤inen Ekrem Özcan; "Bu ihtiyac› da üniversitelerimizle, sektör çal›flanlar›m›zla bir olup giderece¤iz" dedi.

Petrol Ofisi ailesi büyümeye devam ediyor

karyak›t ve madeni ya¤lar sektörünün lider kuruluflu ve en büyük da¤›t›m flirketi Petrol Ofisi, ürün ve hizmetlerini tüketici ile buluflturan bayii a¤›n› geniflletiyor. Petrol Ofisi’nin 3.141’nci petrol istasyonu Ankara Merkez Çayyolu’nda aç›ld›. Öz Petrol’un hizmete aç›ld›¤› törene Ankara Ticaret Odas› Baflkan› Sinan Aygün, Petrol Ofisi CEO’su Melih Türker, Genel Müdür Yard›mc›s› Ertan Çak›r ve Beker fiirketler Grubu Yönetim Kurulu Baflkan› Adnan Beker kat›ld›. CEO Türker, Petrol Ofisi’nin Türkiye’nin dört bir yan›nda bir güven simgesi olarak görüldü¤ünü dile getirdi: "Bizlere duyulan güvene yak›flan, en kaliteli, en yenilikçi ürün ve hizmetleri, müflteri odakl› hizmet anlay›fl› ile sunuyoruz. Gerçek ifl ortaklar›m›z olan bayilerimiz, çal›flanlar›m›z ve tedarikçilerimizle

A

‘Büyük Petrol Ofisi Ailesi’ olarak, 81 ile ve yaklafl›k 850 ilçeye yay›lan hizmet a¤›m›zla, havada, denizde ve karada, insanlar›m›z için sorumlu, güvenilir ve güçlü bir yol arkadafl› olmaya devam ediyoruz.’’ Petrol Ofisi Genel Müdür Yard›mc›s› Ertan Çak›r, "Türkiye’nin her yan›nda, iflimize ve müflterilerimize olan sorumluluklar›m›z› en az bizler kadar özümsemifl ifl ortaklar›m›zla kader birli¤i yap›yoruz. 700 binin üzerindeki gündelik müflterimiz için, Petrol Ofisi’nin gerçek yüzü, iflte bu ifl ortaklar›m›zd›r. Onlar›n Petrol Ofisi’nin de¤erlerine, ilkelerine verdi¤i önem, hizmet kalitesine gösterdi¤i ihtimam, müflterilerimizin bizlere olan güvenin temelidir. Aile ba¤lar›m›z böylesine güçlü ve önemlidir. Say›n Adnan Beker ile 12 y›l önce Ankara’da bafllayan ifl ortakl›¤›m›z ‹stanbul’daki bayilikle devam etti. Bugün bu güçlü beraberli¤imizin sonucu olan 6. istasyonumuzu hizmete aç›yoruz. Hay›rl› olmas›n› diliyorum" dedi.

UD-6 25/11/2009 17:56 Page 1

sayfa 6

6

C M Y K

GÜNDEM

[email protected]

30 Kas›m 2009 Pazartesi

Yusuf Ziya Y›lmaz fiehirleraras› Otobüs Terminali’nde Bu bayram… d›mc›s› Say›n Talat Ayd›n ile diyalogumuz sürüyor. Taleplerimizin önemli bir k›sm›n›n dikkate al›narak yeni düzenlemelerin yap›laca¤›na can› gönülden inan›yorum. Biz de sonuna kadar bu düzenlemelerin yap›lmas› için çabalar›m›z› sürdürece¤iz. Ancak bu bayramda yaflanan sorun mevzuatla ilgili düzenlemelerden çok, tatil süreciyle ilgili basit çözümlemelerden ibaretti.

Ahmet Yalamano¤lu Ünlü ‹ngiliz flair ve tiyatro oyun yazar› William Shakespeare, yine ünlü oyunu Hamlet’te kahraman›na flu bilindik sözleri söyletir: "Olmak veya olmamak… ‹flte bütün mesele bu!" Bu bayram bize gösterdi ki, 2003’ten bu yana üzerinde çok konufltu¤umuz, oluflumunda katk› sundu¤umuz, sektörün tabiat›na ayk›r› yanlar›n›n düzeltilmesini istedi¤imiz Karayolu Tafl›ma Yönetmeli¤i’nin, baz› hükümlerinin de¤ifltirilmesi, revize edilmesi veya yeniden düzenlenmesi çok önemli ve gerekli… Yani, Kurban Bayram›’nda neredeyse Hamlet’teki cümleyi tüm sektör olarak hep bir a¤›zdan söyler olduk: "Sistemin, mevzuat›n içinde olmak veya olmamak! ‹flte bütün mesele bu!" Sistemden yanay›z Bu bayram yaflanan s›k›nt›lar› sebep göstererek sektörün sistemsiz kalmas›n›, yasal mevzuat d›fl›nda faaliyetlerini sürdürmesini isteyecek, dileyecek de¤iliz. Biz sektör olarak, sektörün sivil toplum kurulufllar› olarak her zaman yasal düzenlemelerden, kurumsallaflmadan yana olduk ve bu yandafll›¤›m›z› da sürdürmekte kararl›y›z. Bu nedenle 2003 y›l›nda Karayolu Tafl›ma Kanunu yürürlü¤e girdi¤inde Ulaflt›rma Bakanl›¤› ile birlikte bu önemli sektörün ilk kez özel bir yasayla sevk ve idare edilecek olmas›n› kutlad›k. Bunun için haz›rlanmakta olan Karayolu Tafl›ma Yönetmeli¤i’nin nas›l olmas› gerekti¤ini masaya yat›rd›¤›m›z 1. Karayolu Ulaflt›rma Zirvesi’ni düzenledik. Bunun için, yönetmelik yürürlü¤e girdikten sonra birçok maddesine sahip ç›k›p, sektörün yap›s›na uygun olmayanlar›n yeniden düzenlenmesi için çal›flmalar yapt›k. Ve bunun için 11 Haziran 2009 tarihinde yepyeni bir flekilde yay›mlanan yönetmeli¤in eski s›k›nt›lardan uzak olmas› için gayret sarf ettik. Sonuna kadar Ancak, karayolu tafl›malar›n›n tüm detaylar›n› ihtiva etmesi ve dili ile yeni yönetmelik dikkat çekici bir baflar›ya ulaflmas›na karfl›n, baz› maddeleri sektörün dinamiklerini do¤ru yorumlay›p, ona göre sevk ve idare edilmesini sa¤layacak olmaktan uzakt›. Bu konuda her zaman oldu¤u gibi Kara Ulaflt›rmas› Genel Müdürlü¤ü ve Ulaflt›rma Bakan› Müsteflar Yar-

‹lçe araçlar› için ortam oluflturuluyor Karadeniz bölgesinin en modern ve en büyük otogar› olan, B‹O‹Afi mülkiyetindeki Samsun Yusuf Ziya Y›lmaz fiehirleraras› Otobüs Terminali’nde ilçelere çal›flan araçlar›n kalk›fl ve var›fl yeri olarak otogar› kullanmalar› için baz› kolayl›klar sa¤lanacak. kat›lan Ayvac›k, Bafra, Çarflamba, Asarç›k, Kavak Sal›pazar›, Terme, Ladik, Yakakent, Havza

ve Alaçam minibüs dernek baflkanlar› sorunlar› ve önerileriyle taleplerini gündeme getirdiler.

Geçti¤imiz bayramlarda olan Bu bayram öncesinde, son iki-üç y›ld›r, özellikle Kurban Bayramlar›’nda, birçok otobüsün hac nedeniyle Suudi Arabistan’da bulunmas›, yolcu talebinin artmas› sonucu Ulaflt›rma Bakanl›¤›, Kara Ulaflt›rmas› Genel Müdürlü¤ü bir genelge ile otobüs kiralamalar›na, farkl› belgelerde yer alan otobüslerin basit bir anlaflma ile farkl› bir iflletmede bayram süresince çal›flmas›na olanak sa¤lam›flt›. Talep fazlal›¤› göz önüne al›narak ayn› uygulama Ramazan Bayramlar›’nda da gündeme gelmifl ve ço¤u dokuzar günü bulan bayram tatillerinde ulafl›m taleplerinin karfl›lanabilmesi sa¤lanm›flt›. Ama geçen bayramlar›n rahat yaflanmas›n› sa¤layan düzenleme bu bayram bafllayana dek yap›lmad›. Olan ise hem yolculara, hem de mevzuatlar çerçevesinde faaliyet gösteren otobüs firmalar›na oldu. Kimler bayram yapt›? Firmalar›n ellerinde otobüs olmas›na ra¤men, mevzuat gere¤i artan taleplere uygun olarak bunlar› sefere koyamamas›, yolcular›n seyahat taleplerini denetim alt›nda, belge sahibi otobüs iflletmeleri ile karfl›layamamas› regülasyonda sorunlara yol açt›. Firmalar›n, olas› cezalar› göze alarak D1 belgesinde kay›tl› olmayan araçlarla ç›k›fl ve var›fl noktalar›ndaki sorunlar› aflabilecek flekilde çözümler üretmek zorunda kalm›fl olmalar› mümkünken, daha da kötüsü hiçbir belgeye kay›tl› olmayan, teknik kontrolleri yap›lmam›fl, sürücülerin yeterlilikleri bilinmeyen otobüslerle yap›lan tafl›malar sonucunda korsan tafl›mac›lara da gün do¤du. Yollardaki denetimlerden kaçabilen korsan tafl›mac›lar çifte bayram yaparken, kazara denetime tak›lm›fl olanlar›n yolcular› da yar› yolda, araçs›z kalma eziyeti yaflam›fl olmal›d›rlar. Önümüzdeki günlerin ve bayramlar›n yeni düzenlemelerle s›k›nt›s›z ve herkesi memnun edecek flekilde yaflanmas› dile¤i ile.

■ Meriç ÖZDEM‹R / SAMSUN

tipo¤lu 19 Kas›m perflembe günü, Yusuf Ziya Y›lmaz fiehirleraras› Otobüs Terminali toplant› salonunda minibüs dernek baflkanlar›yla görüfltü. Toplant›ya

üyük ‹stanbul Otobüs ‹flletmeleri Afi Genel Müdürü Murat Araz ve Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Ha-

B

Samsun’da bayram için güvenlik artt›r›ld› usuf Ziya Y›lmaz fiehirleraras› Otobüs Terminali Müdürü Muharrem Soylu, herkesin kurban bayram›n› kutlarken güvenli, temiz ve huzurlu bir otogarda hizmet vermek gayretinde olduklar›n› belirtti. Soylu terminalde görev yapan özel güvenlik ÖZ-D‹ personelinin hizmet içi e¤itimden geçirilerek vatandafla nas›l

Y

davranmas› gerekti¤inin anlat›ld›¤›n›; temizlik, teknik ve otomasyon birimlerine de yapmalar› gerekenlerin hat›rlat›ld›¤›n› aç›klad›. ÖZ-D‹ Güvenlik firmas›na ba¤l› olarak çal›flan personel X-ray cihaz›ndan geçen bir kiflinin üzerindeki ruhsats›z

tabancay› tespit ederek otogar polisine teslim etti. Yap›lan denetimler s›ras›nda bulunan flüpheli bir paketten çok say›da sahte kimlik ve tapu belgeleri ç›kt›. Adli makamlarca soruflturulmas› sürdürülüyor.

Zonguldak Otobüsçüler Derne¤i Baflkan› Gökhan Demir:

Belediye pasif kalmas›n Ekonomik krizin etkisinden kurtulamayan Zonguldakl› otobüsçüler flehir içi servislerin kald›r›lmas› konusunda ›l›ml› olmalar›na ra¤men belediyenin modern bir otogar ihtiyac›n› görmezden gelmesini kabul edemiyor. ürkiye’nin sanayi kentlerinden biri ve yolcu tafl›mac›l›¤› konusunda aktif olan Zonguldak’ta otobüsçülerin yaflad›¤› sorunlar art›k barda¤› tafl›r›yor. Zonguldak Otobüsçüler Derne¤i Baflkan› Gökhan Demir, hizmet verdikleri vatandafl›n rahat›, güveni ve huzuru için çaba harcad›klar›n› ancak birtak›m güçlerin s›rf oy ya da rant u¤runa otobüsçüleri görmezden gelmesinden yak›nd›: "Sektörümüz yaflanan küresel ekonomik krizin de etkisiyle maddi anlamda geri gidiyor. Teknolojik olarak ilerliyorsak da yat›r›m›m›z›n karfl›l›-

T

¤›n› alamad›kça hizmet kalitesinin bir önemi kalm›yor. Ülke çap›nda yaflanan sorunlar›n yan› s›ra ilimiz özelinde flehir içi yolcu servisi konusunda bir sorun yafl›yoruz; bir de Zonguldak’›n modern bir otogara ihtiyac› var."

Belediyeyle görüflüyoruz "Zonguldak göç alan bir kent. O yüzden de kentin vitrini olan otogar›m›z›n çok daha ifllevsel ve modern olmas› gerekir. Belediyeyle yapt›¤›m›z görüflmeler çerçevesinde epey yol al-

d›k. Belediyenin yeni otogar için önerdi¤i yerler bize ve yolcuya uygun de¤il. Biz flimdiki otogar›n yeniden ve modern bir yap›yla düzenlenmesini istiyoruz. 1982 y›l›nda yap›lan terminal ne bizim ne de yolcunun beklentilerini karfl›l›yor. Belediyeden acilen çözüm istiyoruz. Otogar›n yenilenmesiyle birlikte Zonguldak modern ve ça¤dafl bir vitrine sahip olacakt›r" diyen Baflkan Demir, otobüs iflletmecilerinin de fiyat istikrar› konusunda hemfikir olduklar›n›, oluflturulacak havuzla birlikte haks›z ve y›k›c› rekabetin ortadan kalkaca¤›na inand›¤›n› ifade etti.

Servis sorunu Zonguldak Belediyesi Encümeni’nin yaklaflmakta olan Türkiye fioförler Derne¤i seçimlerinde taksici ve dolmufl esnaf›n›n beklentisi do¤rultusunda flehir içi yolcu servislerini kald›rma yönündeki görüflünü de elefltiren Zonguldak Otobüsçüler Derne¤i Baflkan› Gökhan Demir, "Bizim ne taksici ne de dolmufl esnaf›n›n ekme¤inde gözümüz yok. Biz hizmet amaçl› flehir içi servis veriyoruz. Yolcumuza en iyi hizmeti verirken bunun da gereklili¤ini vurguluyoruz. Al›nacak kararlara sayg›l›y›z, ama bunun da belirli bir plan program do¤rultusunda gerçeklefltirilmesi gerekir. fioförler odas› Baflkan Vekili istedi diye bunca insana hizmet veren servislerin kald›r›lmayaca¤› aflikârd›r. Kimse karayoluyla yolcu tafl›mac›l›¤› hizmeti veren otobüsçülerin üzerinden kendisine pay ç›kartmaya kalk›flmas›n. Biz, e¤er gerekiyorsa, koflullar sa¤lan›rsa belediyenin verece¤i tafl›mac›l›k hizmetini kabul ederiz. Ancak flu ana kadar bu konuda hiçbir görüfl ileri sürülmedi. Otogardan her semte sürekli toplu tafl›ma seferi sa¤lan›rsa bunu otobüsçü meslektafllar›m kabul eder. Biz halk›m›za hizmet vermeyi fliar edindik, bizi hiç kimse hizmet vermekten al›koyamaz" diye konufltu.

UD-7 25/11/2009 17:58 Page 1

sayfa 7

[email protected]

BELGE KAPSAMI DE⁄‹fi‹M‹ VE KAPSAMI DE⁄‹fiEN BELGELER‹N DE⁄‹fi‹M‹ Belge kapsam› de¤iflikli¤i

kadar oluyor.

De¤iflen flartlar nedeniyle uluslararas› tafl›mac›lar›n zor durumda oldu¤u ve onlara yaflama imkan› verilmesinin gereklili¤ini düflünerek, uluslararas› tafl›ma yapan B1 ve B2 belgelerinin yurtiçi tafl›malarda da geçerli olmas› yönünde (t›pk› di¤er tafl›ma belgeleri ve acentelik Dr. Zeki belgeleri gibi) Dönmez öneride bulunduk. Kabul gördü ve Yönetmelikte yer ald›. Memnunuz, teflekkür deriz.

Baz›lar› belgenin ücreti al›nan belgenin ücretinden fazla ise fark›n belge sahibine ödenmesini, yeni belge almak istenmedi¤inde belge ücretinin iadesinin gerekti¤ini söyleseler de "kasaya giren paran›n geri ç›kmayaca¤›" genel ilkesi nedeniyle -bir ara buna ayk›r› bir fleyler yap›ld›ysa da- bunun kabul edilmeyece¤i belliydi ve öyle oldu.

B1 ve B2 belgesinin kapsam› de¤iflikli¤i ve buna ba¤l› olarak D1 ve D2 belgesiyle yap›lan iç tafl›malar›n da bu belgelerle yap›labilmesi, sadece B1 ve/veya B2 belgesi sahibi olanlara ek bir f›rsat getirirken, B1-B2 belgesi ile uluslararas› tafl›mac›l›k yan› s›ra D1-D2 belgeleri ile iç tafl›mac›l›k yap›p, Yönetmelikte getirilen tek belgeye kay›t kural› nedeniyle B1-D1 veya B2-D2 belgelerinin her ikisi için birden ayr› ayr› asgari özmal tafl›t, asgari özmal d›fl› özmal tafl›t ve sözleflmeli tafl›t bulamama durumunda olan güçsüz tafl›mac›lar için B1-D1 faaliyetlerini tek B1 belgesiyle ve B2-D2 faaliyetlerini de tek B2 belgesiyle yapma imkan› yaratt›. Bu durumda D1 ile yap›lan faaliyetin B1 ile ve D2 ile yap›lan faaliyetin B2 ile yap›labilmesi, -baz› kay›plarla olsa da- de en az›ndan yapt›klar› tafl›malar›n bir bölümünü tamamen yapamama durumunu ortadan kald›rd›.

Ben de bir belge verip, bir belge almak fleklindeki de¤iflim ifadesi yerine bir ya da birden çok belge verip, bir ya da birden çok belge alma fleklindeki düzenlemenin daha uygun olaca¤›n› belirttim. Hak da verildi. Belki de gelecekte bu yönde düzenlenir. Tüm belgelere tan›nan belge de¤ifltirme hakk›, yürürlükten kalkan A3, E1 ve E2 belgelerine de geçici bir madde ile tan›nd›. Belki ücret iadesi bunlar›n daha fazla hakk› olabilirdi, ama onlara da "kasadan para ç›kmaz, isterseniz paras›n› baflka belgede kullanabilirsiniz" denildi. Genel esaslarla B1-B2 de¤iflimi Yeni B1 ve B2 belgeleri, isteyenler taraf›ndan yeni belge olarak al›nabilece¤i gibi, di¤er belgelerin belge de¤ifltirme kural›na uygun flekilde de¤ifltirilmesi ile ve bu paralelde kapsam› de¤iflen, bu nedenle de süresi sonunda eski flekliyle yenilenmesi söz konusu olmayan eski B1 ve B2 belgelerinin Yönetmelikteki genel easaslar çerçevesinde yenilenmesi ve bu yenilenme s›ras›nda bunlar›n 2009 y›l› al›m de¤erlerinin esas al›nmas› yeterli olabilirdi.

(51.770+38.828=90.598 TL) bu iki belge yerine de¤eri daha az olan (64.710 TL) bir belgenin al›nmas›, pek karl› de¤ilse de en az›ndan iki belge verip tek belge almak gibi genel halde olmayan bir imkan var ve üstelik de iste¤e ba¤l›. 5.2.a’da ise ayn› olay B2-D2’ler için var ona da benzer fleyler söylenebilir. Dolay›s›yla tart›fl›labilse bile bir kolayl›k amaçlayan bu düzenlemeler için ilk bak›flta "iyi" denebilir. Belgelerin kullan›m› Yeni düzenleme sonras›nda gerek eski, gerekse yeni B1-B2 belgeleriyle hem uluslararas› hem de yurtiçi tafl›ma yap›labiliyor. Bunun yan› s›ra ayr›ca B1 ile birlikte D1 ve B2 ile birlikte D2 belgelerine sahip olup bununla da yurtiçi tafl›ma yap›labiliyor. Bu da çok iyi. (Bunun nas›l olabilece¤i belli de¤ilse de) B1 ve D1 ya da B2 ve D2 belgesi sahibi olup bunlar› vererek yenisini alacaklar, iyi düflünmeli. B1 ve B2 belgelerinde bir özmala bir sözleflmeli tafl›t çal›flt›rma imkan› var ve tafl›tlar 20 yafla kadar kaydedilip kullan›labiliyor. D1 ve D2’lerde ise bir özmala iki sözleflmeli tafl›t ve 20 yafl üstü tafl›t kullanma imkan› var. Bu yönüyle B1 ve B2’nin yan›nda ayr›ca D1 ve D2’nin bulunmas›, hemen hiçbir kayba u¤ramadan uluslararas› ve yurtiçi tüm tafl›malar›n kapsam de¤iflikli¤i öncesindeki gibi yap›labilmesini sa¤l›yor. Bu nedenle B1-D1’i verip yeni B1 almak yerine D1’ini koruyup B1’ine fark ödeyerek yeni B1 almak daha ak›ll›ca olabilir. B2-D2 için de benzer. Yaln›z bir flartla. Tek belgeye kay›t kural› nedeniyle B1-D1 ya da B2-D2 sahipli¤i halinde her iki belge için ayr› ayr› asgari özmal, asgari özmal d›fl›nda özmal ve sözleflmeli tafl›t koyabilecek kadar tafl›t sahibi olmak kayd›yla. Basit bir belirsizlik Yönetmelik geçici madde ile sadece B1, sadece B2, B1-D1 ve B2-D2 sahiplerine baz› flartlarla belge de¤iflimi imkan› sa¤lad›. Yaln›z bu de¤iflimlerde sadece B1 de¤il B1-D1 sahibi olup da D1’ini vermeyip korumak, kullanmak isteyenlerin sadece B1 sahibi olma durumundaki haktan, yine sadece B2 sahibi de¤il de B2-D2 sahibi olup D2’sini vermeyerek korumak, kullanmak isteyenlerin de sadece B2 sahibi olma durumundaki haktan yararlan›p yararlanmayacaklar› belli de¤il.



30 Kas›m 2009 Pazartesi

Önümüzdeki Kurban’da hacca karayoluyla gitmek

Her Kurban Bayram›’nda Suudi Arabistan’daki hac organizasyonu içerisinde yer alan firmalar, ülkemizden otobüs kiralayarak Mekke ve Medine aras›ndaki kutsal amaçl› ziyaretlerde bu otobüsleri kullan›rlar. Ayr›ca Azerbaycan, Romanya, Bulgaristan gibi komflu ülkelerde yaflayan ‹slam kimli¤ine sahip insanlar›n hac farizalar›n› yerine getirebilmeleri için de otobüslerimiz kiralanmaktad›r. Yani çoktand›r, yurtiçi ve d›fl› seferlerde çal›flmak üzere çeflitli belgelere kay›tl› otobüslerin hiç de az›msanamayacak bir k›sm› hac organizasyonunun içinde yer almaktad›r. Ama iflin kötüsü geçmiflteki savafl ve kargafla nedeniyle hac› adaylar›m›z› ülkemizden Suudi Arabistan’a karayoluyla götürmemiz mümkün de¤ildi. Çok fley de¤iflti 1994’ten günümüze, ülkemizde ve Ortado¤u’da çok fley de¤iflti. Komflu ülkelerle bar›fla dayal›, s›cak iliflkiler tesis edildi. Suriye ve Ürdün’de güvenli bir dönem bafllad›. Krizin getirdi¤i ekonomik s›k›nt›lar, hac› adaylar›n›n daha ekonomik olarak hac farizalar›n› yerine getirme aray›fllar›n›n artmas›n› sa¤lad›. TOFED’in kurulufluyla birlikte sektör mensuplar›m›z›n önünü açacak aray›fllar›m›za h›z verdik ve sonunda art›k karayoluyla hacc›n yap›lmas› Hükümet gündemine gelmek üzere. Ziyaret yerleri Uçakla hacca, hiç kimsenin ve bizim de karfl› ç›kmam›z söz konusu olamaz. Bir gerekliliktir havayolunun kullan›labilmesi. Uzun seyahatlere dayanabilen insanlar›m›z oldu¤u gibi, buna katlanamayacak ço¤u yafll› kabul edilebilecek gruptan olmak üzere her yafl grubundan ve cinsiyetten insanlar›m›z da var. Bunlar›n

uçakla hacca gitmeleri gayet do¤al ve gerekli. Ancak dileyenlerin de ister ekonomik nedenlerle olsun, ister 3-4 günlük seyahat boyunca ayn› mistik havay› teneffüs edebilmenin keyfini yaflamak için olsun otobüsle hacca gitmelerine olanak tan›nmal›d›r. Üstelik karayoluyla hac süresince hem ülkemizdeki, hem Suriye, Ürdün ve Suudi Arabistan’daki dinimizce önemli ziyaret yerlerini gezme, tavaf etme olana¤› da sa¤lanm›fl oluyor. Bekliyoruz Kurban Bayram›’ndan sonra Bakanl›klar aras› hac komisyonu toplanacak. San›r›m bu toplant›da Diyanetten Sorumlu Devlet Bakan› Say›n Faruk Çelik’in bas›na aç›klad›¤› karayoluyla hac meselesi de görüflülüp, flekillendirildikten sonra konu Bakanlar Kurulu’nun gündemine gelecek. Suriye’yle vizenin kalkm›fl olmas›, belki Ürdün’le de benzer bir anlaflmaya gidilecek olmas› karayoluyla hacc›n formalitelerinin de çok azalmas›n› sa¤layacak. Tüm bunlar düflünüldü¤ünde zaten bir bakan›n önerisi sonucu görüflülecek olan karayolu hac teklifinin Hükümetçe de onaylanaca¤›na inan›yoruz. 2010’da karayoluyla Gelecek Kurban Bayram›’nda uçaklar›n yan› s›ra otobüslerle de hac› adaylar›n›n kutsal topraklara gidebilece¤i karar›n›n al›nmas›yla birlikte otobüslerimizle hac›lar›m›z› tafl›maya bafllayaca¤›z. Otobüslerimiz sadece Suudi Arabistan’da çal›flmakla kalmayacak, buradan hac› aday› yolcular›m›z› alacaklar ve dönüflte de hac› olmufl yolcular›m›z› geri getirecekler. Bu sayede yurtiçi tafl›malar yapan otobüslerimiz de daha fazla kapasiteyle yolcu tafl›yabilecekler. Ama o güne dek, umar›m yönetmelikten kaynaklanan sorunlara da çözüm bulunabilir.

R üfltü T erzi

B1 ve B2 geçici de¤iflim belirsizlikleri B1-B2 Belge de¤iflim gere¤i B1 ve B2 belgelerinin yurtiçi tafl›malarda da kullan›labilmesi önerisi, "ayn› belgelerle ya da belgeler de¤ifltirilecek olsa dahi tafl›mac›lara ek bir yük getirmeden olmas›" fleklinde idi. Buna ra¤men di¤er flartlar de¤iflmese bile 51.770 TL olan eski B1 belgesi yerine 64.710 TL’lik yeni bir B1 belgesinin ve 25.885 TL olan eski B2 belgesi yerine 32.355 TL’lik yeni bir B2 belgesinin getirilmesi ve bu de¤iflikli¤e ba¤l› olarak eski belgelerin yenilenememesi ve yeni B1-B2 belgeleriyle de¤ifltirilebilmesi durumunu ortaya ç›kard›. Bu da belge de¤ifltirme konusunu gündeme getirdi. Genel belge de¤iflimi ‹flinden memnun olmayan, bu nedenle yeni bir tafl›mac›l›k ifline girmek isteyenlerin eski belgelerinin bofla gitmesinden ve yeni belge için yeni ve tam para ödemesinden kurtulmas›n› önlemek için de¤iflimde eski belgelerin ücretten say›lmas›n› önerdik. Kabul gördü ve Yeni Yönetmelikte yer ald›. Memnunuz, teflekkür ederiz. Bu arada bu de¤iflime iliflkin esaslar da Yönetmelikte yer ald›. Özü de sadece verilen belgenin ücretinin yetmemesi halinde fark ödenmesi ama tersi oldu¤unda para istenmemesi fleklinde. Bir de yeni belgenin süresi eski belgenin kalan süresi

Bu de¤iflimde 51.770 TL de¤erindeki eski B1 belgesi sahiplerinin 12.940 TL’lik fark ödeyerek 64.710 TL’lik yeni B1 belgesini, 25.885 TL de¤erindeki eski B2 belgesi sahiplerinin de 6.470 TL fark ödeyerek yeni B2 belgesini alabilirlerdi ancak yeni belgelerinin süresi eski B1 veya B2 belgesi kadar olurdu. Buna ra¤men kapsam› de¤iflen B1 ve B2 belgelerine iliflkin olarak geçici madde ile özel bir düzenleme getirildi. Geçici B1-B2 de¤iflimi Bunun 5.1.b’sinde sadece B1 yetki belgesine sahip olanlar, uzat›lan süre ile 31.12.2009’a kadar, istekleri halinde bunu verip, D1 ile yeni B1 aras›ndaki fark ücretini (25.882 TL) ödeyerek 5 y›l geçerli yeni B1 belgesi alabilecekler. Bu ücretin eski B1 ile yeni B1 aras›ndaki fark (12.940 TL) olmas› gerekti¤ini, eski B1 sahibi ile D1 sahibinin -belgelerinin de¤erleri aras›nda fark olsa bile- yenilemede ayn› fark› verdi¤ini düflünsek de talebe ba¤l› bu hal için ‘evet’ diyebiliriz. Bunun 5.2.b’sinde ayn› olay sadece B2’ler için var ve ona da benzer fleyler söylenebilir. 5.1.a’da ise B1 ve D1 belgesi sahiplerinin istekleri halinde bunlar› verip fark ödemeden 5 y›l geçerli yeni B1 alabilmesi mümkün. Toplam de¤eri çok fazla olan

Geçici maddenin 31 Aral›k 2009’a kadar geçerli geçici bir düzenleme oldu¤u düflünülebilir ancak bunun 5.1.c’sinde ve 5.2.c’sindeki durumlar ifli kar›flt›r›yor. Burada eski B1 ve B2 belgelerinin geçerlilik süresi sonuna kadar kullan›labilece¤i ancak bu sürenin sonunda yenilenemeyece¤i belirtiliyor. Burada geçici maddenin 31 Aral›k 2009 ile s›n›rl› olmad›¤›, bunun sonras›nda da -belki yeni Yönetmelik öncesinde al›nm›fl bir B1 ve/veya B2 belgesinin 5 y›ll›k süresinin sonu olabilecek 2014’e kadar- geçerli bir hüküm tafl›d›¤› görülüyor. Bu da normal, ancak bu metinlerde "sadece B1 veya sadece B2 yetki belgesine sahip olan ve buna iliflkin kurala uygun olarak adlar›na yeni B1 ve/veya B2 belgesi düzenlenemeyen kiflilerin mevcut B1 ve/veya B2 belgeleri süresinin bitimine kadar geçerli olur, ancak geçerlilik süresinin bitiminde yenilenmez" ifadesi var. Burada ifl biraz kar›fl›yor. "Yeni belge düzenlenemeyen" sözü ne anlama geliyor? "Yeni belge düzenletmeyen" demek mi, yoksa baflka bir fleyler de var m›? Ayr›ca buna iliflkin kurallar 31 Aral›k 2009’a kadar yeni belge düzenlenmesini öngördü¤üne göre bu tarihe kadar yeni belge düzenlenemeyenlerin (düzenletmeyenlerin) belgeleri bu tarihten sonra "sadece süresi sonuna kadar kullan›lma ve süresi sonunda yenilenmeme" ifllemine mi tabi? E¤er böyle ise eski B1 ve B2 belgelerinin belge de¤ifltir-

7

me genel hakk›na göre yeni B1 ve/veya B2 belgesi ya da herhangi bir belge ile de¤ifltirme haklar› ellerinden al›nm›fl olur ki hukuksuz bir durum ortaya ç›kar. Geçici maddenin 5.1 ve 5.2’nin ilk paragraf›nda "eski belgeler için afla¤›daki kurallar uygulan›r" denmesi de yukar›daki düflünceyi yani bu maddenin 5.1.a b c ve 5.2. a b c’si d›fl›ndaki kurallar›n uygulanamayaca¤› gibi bir "genel hak kayb›n›" getirecek bir anlam› pekifltiriyor. Bunun adalet anlay›fl› içinde netlefltirilmesi, gerekiyorsa düzeltilmesi laz›m. B1-D1 ve B2-D2 de¤iflim belirsizlikleri Gerek 5.1.c de gerekse 5.2.c de eski B1 ve D1 belgeleri ile eski B2 ve D2 belgelerine birlikte sahip olup bunlar› a fl›klar›na göre yeni B1 veya yeni B2 belgeleri ile de¤ifltirmeyenler için bir kural öngörülmüyor. Dolay›s›yla bu durumdaki eski B1 veya eski B2 belgelerine süresi sonuna kadar kullan›labilme ve süresi sonunda yenilenememe kural› geçerli olmuyor. Ancak yürürlükten kalkan bir belgenin yenilenememesi de, yürürlükten kalkan bir belgenin süresi sonuna kadar geçerli olmas› da çok normal ve belirtilmesi gerekmeyen durumlar. Dolay›s›yla bir boflluk oluflmuyor. Üstelik bu durumdaki yani B1-D1 ya da B2D2 sahiplerindeki B1 ve/veya B2 belgeleri, genel esaslar çerçevesinde yeni B1 ve/veya yeni B2 belgeleri ya da di¤er bir belgenin al›nmas›nda (de¤ifltirme iflleminde) kullan›labilir. Üstelik eski B1 belgesini verip, fark ödemeden yeni B2 belgesi ya da eski B2’yi verip fark da ödeyerek yeni B1 belgesi de al›nabilir. Bu hal çok normal ve hukuki. Bu hukuki durum ve eflitlik aç›s›ndan, sadece B1 ya da sadece B2



GÜNDEM

C M Y K

sahibi olup da bunu bahsedilen kurallara göre yenilemeyenler için de benzer yorum yap›lmal›. Bir noktaya daha dikkat çekmek gerekiyor. B1 ve D1’e ya da B2 ve D2’ye birlikte sahip olanlar için 5.1.a ve 5.2.a da belirtilen de¤ifltirme hali, bunlar için tek seçenek fleklinde de alg›lanabilir. Zira 5.1 ve 5.2’nin ilk paragraf›ndaki "bu Yönetmeli¤in yürürlü¤e girdi¤i tarihte belge sahibi olanlar için afla¤›daki kurallar uygulan›r" ifadesi böyle de anlafl›lmas›n› getirebilir. Bu durumda B1-D1 sahipleri ve B2-D2 sahipleri için belirtilen kurallara göre 31 Aral›k 2009’a kadar bunlar› verip, yeni B1 ve yeni B2 al›nmas›, aksi halde bunlar›n de¤ifltirilemeyece¤i, kullan›lamayaca¤› gibi sadece B1 veya B2 sahipli¤i halinden de daha kötü bir durum ortaya ç›kabilir. (B1 yan› s›ra D1, B2 yan› s›ra D2 sahibi olma, bu hale ayk›r›l›k olur. E¤er ayk›r›l›k de¤ilse genel esaslar›n geçerli oldu¤u kabul edilmelidir.) Cevap bekleyen sorular Belirtilen nedenlerle flu sorulara cevap bulunmas› gerekiyor: B1-D1 ya da B2-D2 sahipleri sadece B1 veya sadece B2 verip sadece B1 veya sadece B2 sahiplerine tan›nan de¤ifltirme haklar›ndan yararlanabilecek mi? Bu sorunun cevab› hukuken evet olmak zorunda de¤il ama olsa iyi olur. B1, B2, B1-D1, B2-D2 sahipleri eski B1 ve/veya eski B2 belgelerini 31 Aral›k 2009’dan önce ya da sonra bu belgelerin geçerlilik süresi içinde vererek, gerekti¤inde fark ücreti de ödeyecek, B1 ve/veya B2 belgelerinin kalan süresi kadar süreli yeni B1 belgesi, yeni B2 belgesi, (eski B1 verip yeni B2, eski B2 verip yeni B1 dahil) ya da herhangi bir belge ile de¤ifltirebilirler mi? Bu sorunun cevab› hukuken ‘evet’ olmal›. B1-D1 sahiplik sorgulamas› fiimdi B1 yan› s›ra D1 sahipli¤inin nas›l olabilece¤ini özel olarak sorgulayal›m: E¤er B1 ve D1 verilip ayr›ca da bir yeni D1 al›nm›fl ise 5.1.a d›fl›nda ifllem yap›lm›fl olup, 5’inci madde d›fl›ndaki genel esaslar geçerli olur. E¤er eldeki D1 korunup, sadece eski B1 verilip yeni B1 al›narak bu duruma gelinmiflse; bu ifllem geçici madde 5.1 içinde yap›lm›flsa sadece B1 hali yoktur, kurala ayk›r›d›r. Bunun d›fl›nda yap›lm›flsa 5’inci madde d›fl›nda genel esaslar geçerli olur. Ayn› sorgulama B2-D2 sahipli¤i için de geçerlidir. Sonuç:

Tüm geçici 5’inci madde yerine "genel esaslar yan› s›ra B1-D1, B2-D2 (hatta B1-B2, B1-D2, D1-B2) belgelerinin her ikisi birden verilerek, gerekirse fark ücreti ödeyerek yeni B1 ve/veya yeni B2 belgesi al›nabilir" denilseydi, çok daha iyi olurdu. Tabii 19’uncu madde birden çok belgenin al›n›p verilmesine uygun olsayd›, buna da gerek kalmazd›.

UD-8 25/11/2009 18:01 Page 1

sayfa 8

8

C M Y K

Söz söyleme sanat›… Afrika gelene¤inde hamile kad›nlar toplan›p bir flark› yazarm›fl. O flark› do¤an çocu¤un da flark›s› olurmufl. O flark› iyi gününde yapt›klar›n› desteklemek, övmek ve daha iyisini yapmas› için motive etmek amaçl› söylenirmifl. Bir insan kabul edilemez bir Mevlüt ‹lgin cürüm iflledi¤inde, kabile [email protected] toplan›r ve ona flark›s›n› söylermifl. Çünkü ç›karc› yaklafl›mlar, bencillik ya da bir di¤erinin yok olmas›na yönelik çabalar umulan ve beklenen durumlar de¤ildir. Bu gibi anti sosyal davran›fllar ceza ile düzeltilemez; sevgiyle ve kimli¤in hat›rlanmas›yla çözüme kavuflturulabilir. Kifli kendi flark›s›n› duydu¤u zaman bir baflkas›na zarar verecek davran›fllarda bulunma iste¤ine ihtiyaç kalmaz. Gerçek dost, bizim flark›m›z› duyan ve ihtiyac›m›z oldu¤unda bize y›lmadan, b›kmadan, usanmadan tekrarlayand›r. Sizin de flark›n›z› duyanlar›n çok olmas› ve dünyan›n en büyük korosuyla söyleyenlerin olmas› en büyük dile¤imizdir. Bu bayram gününde ola ki yukar›daki öyküden kendisine ‘iyi’ fleyler süzmek istemeyenler ç›kabilir, t›pk› daha önce oldu¤u gibi. Onlar için de söylenecek söz, bayram münasebetiyle ‘tak sepeti koluna, herkes yoluna’d›r sadece. Çünkü bayramla örtüflmez, e¤er ‘it ürür, kervan yürür’ deseydik. Demokrasiler insanlar›n bir arada yaflad›¤› yerlerde büyür. Çünkü yapanlar›n ya da yap›lanlar›n elefltirilmesi söz konusudur. Elefltirenlere, yol gösterenlere sayg›m›z sonsuzdur. Ancak farkl› amaç güdenler, ‘öküz alt›nda buza¤› arayanlar’, ‘suyu buland›ranlar’ için Afrika gelene¤indeki gibi onlar›n flark›lar›n› ‘yol’a gelmeleri için hep bir a¤›zdan söyleyece¤iz. TOFED’in çabalar›n› görmezden gelenler yap›lan görüflmeleri ‘nezaket ziyareti’ olarak yorumlay›p güya karalamaya çal›fl›yorlar. TOFED sadece Ulaflt›rma Bakan› ve yetkilileriyle görüflmüyor ki! Sosyal Güvenlik Bakanl›¤› ile yapt›¤›m›z müzakerelerin sonuçlanmas› an meselesi. fiehirleraras› yolcu otobüsü kullanan sürücülerin, di¤er çal›flanlar gibi 25 y›lda de¤il 20 y›lda emekli olma hakk› için çal›flmalar›m›z› sürdürüyoruz. Konuyu ve tart›flmalar›n içeri¤ini bilmedikleri için ‘çamur at izi kals›n’ mant›¤›yla kafa kar›flt›r›yorlar. Bir noktay› daha vurgulamak istiyorum: Diplomasi söz söyleme sanat›d›r. Bakanl›klara silah kuflanarak gidilmez, gidilse de sonuç elde edilmez. Edildi¤ini varsayal›m, o sonuç hiç kimsenin ifline gelmez. Sevdiklerinizin flark›n›z› zor zamanlar›n›z› fark ederek sizin için hep bir a¤›zdan söylemesini dileyerek bayram›n›z› kutluyorum.

18 Doruk 190LE Düzce yollar›nda Otokar, 18 adet Doruk 190 LE model otobüsü toplu tafl›mac›l›kta kullan›lmak üzere Düzce Belediyesi’ne törenle teslim etti.

tokar’›n ça¤dafl ve modern yolcu tafl›mac›l›¤› için tasarlad›¤› Türkiye’nin ilk alçak taban giriflli, 9 metrelik belediye otobüsü Doruk 190LE Düzcelilere tafl›mac›l›k hizmeti veriyor. Düzce Belediye Meydan›’nda düzenlenen törenle teslim al›nan otobüsler seferlerine bafllad›.

O

Törende konuflan Otokar Genel Müdür Yard›mc›s› Basri Akgül, Doruk



AdBlue Bu hafta, sizlere hayat›m›za son zamanlarda h›zl›ca giren yeni bir ürün ve baz› terimler, bu terimlerin anlamlar› ve içeri¤i hakk›nda bilgiler vermek istiyorum. Bu ürün o kadar haz›rl›ks›z bir flekilde hayat›m›za girdi ki; Baz› imalatç›lar bile bu konuda de¤il müflterilerini; Daha kendi flebekesini bile bilgilendiremeden; Kim üretir? Nerede ve kaça sat›l›r? Bilemeden kullan›m› bafllad›. Çal›flanlar›n zarar görmesine flahit oldu¤um birkaç olay yüzünden sektörümüzün bilgilendirilmesini bir görev olarak gördüm. 2009 y›l› bafl›ndan beri ülkemizde üretilen ve ithal edilen dizel araçlarda Euro4 normu kullan›lmak zorunlulu¤u getirilmifltir. Ancak ülCumhur Aral kemizde geçti¤imiz y›l iç[email protected] de a¤›rl›¤›n› iyiden iyiye hissettiren kriz nedeniyle y›l›n ikinci yar›s›ndan itibaren sat›fllar›n ola¤anüstü düflüflü, imalatç› ve ithalatç› firmalar›n elinde önemli miktarda stok birikmesine neden oldu. Hatta bitmifl ürünler yan›nda, planlamas› daha önceden yap›ld›¤› için yar› mamul dedi¤imiz motor ve di¤er ekipmanlar dahi devlet taraf›ndan stok olarak de¤erlendirildi. Euro4 normuna geçiflteki maliyet art›fllar› ve AUS ( Aqua Urie Solition / Sulu üre çözeltisi) nin de ilave maliyeti olaca¤›n› öngören ve/veya Euro4 motor getirtmeyen baz› imalatç›lar, müflterilerini Euro3’e yönlendirme yaparak, sat›fllar›n›n bir süre daha devam›n› sa¤lamak için afl›r› stoka girdiler. Yukar›da bahsedilen bitmifl ve yar› mamul ürünler

190LE’nin modern ve ça¤dafl özellikleriyle Düzce halk›na hizmet vermeye bafllamas›ndan dolay› büyük bir mutluluk duyduklar›n› belirterek flunlar› söyledi: "Adapazar› Arifiye’deki fabrikam›zda Türk mühendisleri ve tasar›mc›lar› taraf›ndan ülkemizin yol flartlar›na en uygun flekilde üretilen Doruk 190 LE otobüslerimiz Düzcelilere en ça¤dafl ve modern tafl›mc›l›k hizmeti verecek. Avrupa standartlar›nda üretilen ve siz yolcular›m›z›n tüm konfor flartlar› düflünülerek yap›lan otobüslerimizde Avrupal›lar gibi seyahat edeceksiniz. Bu hizmeti ve konforu Düzceli hemflerilerimize sunmaktan dolay› Otokar olarak gurur duyuyoruz. Avrupal› nas›l otobüse biniyorsa biz de ayn› kalitede otobüslere binece¤iz. Bizlerin, Düzce halk›n›n Avrupal›dan hiçbir fark› yok. Huzurlar›n›zda ayr›ca Düzce Belediye Baflkan› ‹smail Bayram, Düzce Be-

Otokar Bölge Sat›fl Yöneticisi Sebahattin Y›lmaz, Otokar Genel Müdür Yard›mc›s› Basri Akgül, Düzce Belediye Baflkan Yard›mc›s› Abdülvahap Demirel, Zab›ta Müdürü Ahmet Akçay, Düzce fiehiriçi Özel Halk Otobüsçüleri Kooperatifi Baflkan› ‹sa Üçüncüo¤lu

lediye Baflkan Yard›mc›s› Abdulvahap Demirel, Zab›ta Müdürü Akmet Akçay, Düzce fiehiriçi Özel Halk Otobüsçüleri Kooperatifi Baflkan›

‹sa Üçüncüo¤lu’na Otokar’› tercih ettikleri bir kez daha flükranlar›m› sunuyorum. Otobüslerimiz Düzce’ye hay›rl› olsun.”

IDEAS, meyvelerini vermeye bafllad› Tafl›mac›l›¤›) Projesi k›sa zamanda sektörde ad›ndan söz ettirmeye bafllad›. ‹DEAS’›n uyguland›¤› ilk firma olan Gürsel Turizm’in operasyon, pazarlama ve yönetim alanlar›nda geliflim sa¤lanmas› amac›yla yürütülen 10 projeden biri daha hayata geçti.

‹zmir Çi¤li’ye asansörlü yürüyen merdivenler

zmir Büyükflehir Belediyesi’nin Çi¤li’de yapt›¤› 5 asansörlü-yürüyen merdivenli üst geçit törenle hizmete girdi. 3 karayolu altgeçidi ile kesintisiz ulafl›m›n sa¤land›¤› Gaziemir Akçay Caddesi’nde asansörlü-yürüyen merdivenli bir üst geçidi hizmete alan Büyükflehir Belediyesi, flimdi de Çi¤li Anadolu Caddesi üzerindeki engellilerin de yararlanabilece¤i 5 adet geçidi hizmete açt›.

ULAfiIM S‹STEMLER‹

[email protected]

30 Kas›m 2009 Pazartesi

ervis tafl›mac›l›¤› sektörünün hizmet kalitesini yükseltmek amac›yla hayata geçen ‹DEAS Projesi baflar›l› sonuçlar vermeye bafllad›. Temsa’n›n yönetim dan›flmanl›¤› ile yürütülen proje kapsam›nda gerçeklefltirilen ilk çal›flmayla Gürsel Turizm, araçlar›n›n bak›m ve onar›m maliyetlerini düflürecek. Temsa, taraf›ndan servis tafl›mac›l›¤› sektörü için gelifltirilen ‹DEAS (‹deal Servis

S

Gürsel Turizm’in tüm marka ve modeldeki araçlar›n›n bak›m/onar›m maliyetlerinin minimize edilmesini amaçlayan birinci proje için Brey Otomotiv ile anlaflma sa¤land›. 23 Kas›m 2009 tarihinde Gürsel Turizm’de gerçeklefltirilen protokol imza töreninde Gürsel Turizm Genel Müdürü Banu Elibol, Brey Otomotiv Genel Müdürü Ergun fiahin, Temsa Pazarlama Yöneticisi ve ‹DEAS Projesi Dan›flman› Ekrem Özcan, Temsa Sat›fl Sonras› Hizmetler

2009 model olarak bugüne kadar sat›la geldi. Ancak bugün art›k neredeyse her markada stoklar›n sonuna gelindi¤ini görüyoruz. Geçti¤imiz günlerde daha önceden haz›rl›klar›n› tamamlam›fl firmalarca Euro4 motorlar ithal edilerek yeni üretimlere baflland›. Euro4 yeni nesil motorlarda çevreye verilen zehirli gaz oran› Euro3’e göre %40 daha düflük oranda olmas› hedeflenmektedir. Bunu sa¤layabilmek için; SCR (Selective Catalitic Reduction / Katalitik ‹ndirgeme Sistemi) ve EGR (Exhaust Gas Recirculation / Egzost gaz›n›n yeniden sirkülâsyonu) denilen yöntemler kullan›l›yor. EGR sistemi Euro4 için sadece MAN ve SCAN‹A taraf›ndan tercih edilmekte iken; Euro5 normuna geçildi¤inde tamamen terkedilmifl olacak; Bu üreticiler de di¤erleri gibi SCR sistemine geçeceklerdir. SCR Sistemi Nedir Nas›l Çal›fl›r? SCR sisteminin çal›flma prensibi, AdBlue (üre eriyi¤i) kullan›m› ile egzoz emisyonlar›n›n ar›t›lmas› ve motorun optimize flekilde atefllenmesi ilkesine dayan›r. Bu çözelti katalizöre ulaflmadan egzoz gaz› üzerine püskürtülür. Oluflan yüksek ›s›, AdBlue maddesini Amonya¤a dönüfltürür. Amonyak ve Nitrojen oksit (Nox) gibi kirletici emisyonlar indirgenerek Nitrojen ve su buhar›na dönüflerek egzoz ç›k›fl›ndan do¤aya verilir. Euro3 egzoz emisyonundan Euro4’e geçerken, Nitrojen oksitlerde (NOx) %40 azalma; Ayn› zamanda Partiküllerde %80 azalma (DPF /dizel partikül filtresi ile) kullan›lan yak›t›n %5’i oran›nda AdBlue kullan›lmas›yla sa¤lanmaktad›r. Euro4‘den Euro5’e geçiflte Nitrojen oksitler %40 daha azalt›lacak olup; kullan›lan AdBlue miktar› ise %7 oran›na ulaflmaktad›r. AdBlue Nedir Nas›l ifl görür? %32.5 Üre ve Demineralize sudan oluflan kar›fl›md›r. Avrupa’daki ticari ad› "AdBlue" (üre eriyi¤i);

Yöneticisi Ali Murat Dizi, ‹DEAS Proje Dan›flmanlar›ndan Yi¤it Okan, Gürsel Filo Yöneticisi Erhan K›l›nç haz›r bulundu. Protokol töreninde Temsa’n›n yönetim dan›flmanl›¤› kapsam›nda firmalar›na art› de¤er katt›klar›n› dile getiren Gürsel Turizm Genel Müdürü Banu Elibol "Araçlar›m›z›n bak›m ve onar›m maliyetlerini minimize ABD de ticari ad› ise ‘’DEF’’ (Diesel Exhaust Fluid / etmek bize büyük avantaj sa¤laDizel Egzoz Ak›flkan›) dir. Baz› firmalar ve yay›nlaryacak. Bu projenin hayata geçda ise AUS32 (Aqueous Urea Solution / Sulu Üre mesi ile ‹DEAS’›n getirilerini Çözeltisi) tan›mlamas› yap›lmaktad›r. Bu eriyi¤in yotoplamaya bafllad›¤›m›za inan›¤unlu¤u 1,08 gr/cm3 olup, Renksiz ve kokusuz, anyorum. Brey Otomotiv’in ise çöcak 9.0 pH de¤eriyle k›smen alkalin ve korozif züm orta¤› olarak bu projede yer (Afl›nd›r›c›) bir malzemedir. Bu sebeple tafl›n›rken almas›ndan ve müflteri odakl› depolan›rken aktar›l›rken insan ve çevre sa¤l›¤› için yaklafl›mlar›ndan mutluluk dudikkat edilmelidir. Plastik veya paslanmaz çelik yuyoruz" dedi. tanklar ve fittingler kullan›lmas› önerilir. Bunun d›fl›nda, afla¤›daki hususlar dikkate al›nmal›d›r. • Ürünün tavsiye edilen depolanma s›cakl›¤› 25 °C de olmal›d›r. • Ani yüksek s›cakl›k ürün kalitesini etkilemez, ancak raf ömrünü k›salt›r. • -10 °C alt›nda depolanmamal›, kat›laflma meydana gelir, hacimce %7 genifller, ambalaj patlar. • Kat›laflan ürün kontrollü olarak ›s›t›l›p tekrar kullan›labilinir. • Ürün günefl ›fl›¤›ndan korunmal›, bakteri oluflma riski vard›r. • Depolama s›cakl›¤› ürün ömrü için çok önemli 35°C ve üzerinde max. 6 ay, 10°C civar›nda 36 ay olabiliyor. • Ürün kesinlikle yak›t, ya¤, gres, deterjan, çeflme suyu ve di¤er kirleticilerle kar›flt›r›lmamal›d›r. Kaynaklar: MBT Bülten - Aral›k/2008 Opet AdBlue Bilgi- May›s/2009 Esmen Chemical AUS32 - Haziran/2009 Geçti¤imiz ay itibariyle, fiehirleraras› yollar›m›za ç›kan ve Euro4 motoruyla boy göstermeye bafllayan ‘’Yeni Safir’’ Sektörümüze ve müflterilerine hay›rl› olsun. ‹nflallah yolu ve baht› hep aç›k olur. Eme¤i geçen tüm Temsa Global çal›flanlar›n› yürekten kutlar›m…

Büyük ‹stanbul Otogar›’nda hizmet veren Brey Otomotiv’in Genel Müdürü Ergun fiahin ise

"Gürsel Turizm, müflteri portföyümüzde yer alan önemli firmalardan. Müflterimizin iflini zaman›nda ve en iyi kalitede yürütmesi için 7 / 24 destek vermeyi ve yanlar›nda olmay› görev biliyoruz" fleklinde konufltu. Temsa Pazarlama Yöneticisi ve ‹DEAS Projesi Dan›flman› Ekrem Özcan da; "‹DEAS Projesinde Gürsel yöneticilerinin performans› takdire flayan. 10 proje paralel yürüyor ve bu günlerde meyvelerini toplamaya bafllad›lar. Çal›flmalar› da sektörle paylaflarak sektörün de geliflmesini amaçl›yorlar. Servis sektörü Gürsel gibi kurumsal flirketlerle daha da geliflecek" dedi. ‹DEAS Projesi kapsam›nda, servis tafl›mac›l›¤› yapan firmalar›n iç süreçlerinin incelenmesi, flirketin geliflmeye aç›k alanlar›n›n tespit edilmesi ard›ndan bu alanlar›n gelifltirilmesine yönelik aksiyon planlar›n›n haz›rlanmas›, müflteri memnuniyetinin art›r›lmas› ve marka de¤erlerinin yükseltilmesi hedefleniyor.

UD-9 25/11/2009 18:03 Page 1

sayfa 9

LOJ‹ST‹K

C M Y K [email protected]

30 Kas›m 2009 Pazartesi

9

Scania R-serisi “En iyi kamyon” seçildi 2010 y›l›n›n "En ‹yi Kamyonu" seçilen Scania karakterinde liderlik oldu¤unu bir kez daha ispatlad›. vrupa a¤›r ticari araç sektörünün en prestijli unvan› olarak bilinen "En ‹yi Kamyon" ödülünü bu sene Scania marka R-Serisi kamyon almaya hak kazand›. 2009 y›l›nda uluslararas› karayolu tafl›mac›l›¤›n›n verimi için en fazla katk›y› yapan markan›n seçildi¤i yar›flmada birinci ç›kan Scania R-Serisi kamyonun aerodinamik tasar›m›, yak›t sarfiyat oran› ve daha verimli sürüfl imkan› sunarak floförü cesaretlendiren yeni sürüfl destek sistemi gibi özelliklerin alt› çizildi.

A

Scania CEO’su Leif Östling yapt›¤› aç›klamada, sürekli geliflimin Scania’n›n stratejik temel tafllar›ndan biri

Balnak, 2010 y›l›nda hedef büyüttü 009 y›l›n› 116 milyon Euro seviyesinde kapatacak olan Balnak, 2010 y›l› ciro hedefini 125-130 milyon Euro olarak belirledi. Balnak Baflkan Yard›mc›s› Kosta Sandalc›, 2010 y›l›nda 10 milyon Euro tutar›nda yat›r›m yapmay› planlad›klar›n› ve 200 kiflilik bir ek istihdam yaratacaklar›n› belirtti: "Lojistik sektörü istihdam aç›s›ndan önemlilik arz eden bir sektör.

2

Kosta Sandalc›

2010 y›l›nda yüzde 3,5 oran›nda büyümeyi öngören Türkiye’nin, neredeyse üç kat› büyüklü¤ünde bir büyüme hedefi koyduk. 2010 y›l›nda Balnak olarak yüzde 10 büyümeyi halen 1550 olan çal›flan›m›z› da 1750’ye ç›kartmay› planl›yoruz." 2010 y›l›nda ilave yeni müflterilerle, özellikle yurtiçi da¤›t›mda sektörde daha fazla öne ç›kacaklar›n› belirten Sandalc›, sektörün de bu yönde potansiyel tafl›d›¤›n› ifade etti. Özellikle likidite s›k›nt›s› çeken flirketlerin bu y›l krizden daha fazla etkilendiklerine dikkat çeken Sandalc›, krize haz›rl›kl› girdiklerini, likidite sorunu yaflamad›klar›n› söyledi. 2010 y›l›nda filoyu yüzde 50 oran›nda art›racaklar›n› aç›klayan Sandalc›, gelecek 4 y›l içerisinde de Balnak’›n halka aç›laca¤›n› kaydetti. Emin ve sa¤lam ad›mlarla ilerlemeyi prensip edindiklerini aktard›.

Farkl› çözüm alternatifleri Tekstil ve haz›r giyim sektörleri için ulaflt›rma, depolama ve da¤›t›m alanlar›nda yat›r›m yapan Balnak, de¤iflen trendlere paralel olarak farkl› çözüm alternatifleri sunuyor. Tekstil tafl›malar›na uygun uluslararas› TIR filosu, ask›l› depolamaya uygun tekstil depolar›n›n yan› s›ra ask›l› ma¤aza da¤›t›mlar› için kullan›lan ask›l› kamponet ve kamyonlar›yla tekstil ve haz›r giyim sektörleri için do¤ru bir partner olan Balnak, sektöre duydu¤u güveni fazlas›yla ortaya koyuyor. Adana, Bursa ve ‹stanbul çevrelerinde bulanan kumafl üreticileri aktarmas›z olarak ürünlerini Balnak arac›l›¤› ile Fas’a 1 hafta gibi k›sa bir sürede ulaflt›rabiliyor. Balnak depolar›nda imalatç›lardan toplanan ürünler, ma¤aza baz›nda ayr›flt›r›larak 5 ile 7 gün gibi k›sa bir sürede Avrupa’ya ulaflt›r›l›yor. Balnak, tek çat› alt›nda verdi¤i bütünsel hizmetler sayesinde de Tedarik Zinrciri Yönetimi’ne zaman ve para tasarrufu sa¤l›yor.

oldu¤unu ve bu düflüncenin tüm ifl süreçlerinde hakim oldu¤unu belirterek, Scania’n›n "En ‹yi Kamyon" unvan› ile ödüllendirildi¤i bu yar›flman›n Scania’n›n baflar› ile üretti¤i her yenili¤in sürüfl konforuna, operasyonel maliyetlere ve üretkenli¤e katk›da bulundu¤unu do¤rulad›¤›n› iletti. Jüri Baflkan› Gianenrico Griffini’nin aç›klamas›na göre, günümüzde Avrupa’da rekabetin bir hayli fazla oldu¤u a¤›r ticari araç üreticileri aras›nda özellikle Scania’n›n sunmufl oldu¤u teknoloji harikas› R-Serisi kamyon yak›t tüketimi, sürüfl ve genel verimlilik konular›nda yeni standartlar› belirlemifltir. Scania, jüri üyelerini sa-

dece sürekli geliflim stratejisi ile de¤il özellikle yak›t tüketimini azalt›p, daha iyi hava dolafl›m› sa¤layan yenilenmifl, aerodinamik kabin profili ile etkilemifltir. Ayr›ca Scania’n›n yenilenmifl Opticruise otomatik vites de¤ifltirme sistemi de daha h›zl›, yumuflak ve anlafl›labilir yap›s› ile en yüksek oyu alm›flt›r. 2009 y›l› Aral›k ay›nda Scania markas›na teslim edilecek 2010 y›l› "En ‹yi Kamyon" ödülü ile Scania’n›n liderli¤i bir kez daha taçland›r›lm›fl, Scania öncü marka olarak a¤›r ticari araç sektörünün nabz›n› tutmaya devam edece¤inin sinyallerini vermifltir.

Aras Kargo’nun gözü büyük ödülde ras Kargo, Türkiye Kalite Derne¤i’nin (Kal-Der) 18. Kalite Kongresi’nde EFQM Mükemmellikte Yetkinlik Belgesi ile ödüllendirildi. Ekim 2007’de ‘‹yi Niyet Bildirgesi’ni imzalayarak ad›m atan Aras Kargo’nun kalite yolculu¤undaki baflar›lar› ödüllendiriliyor. Geçen y›l "Mükemmellikte Kararl›l›k" belgesi almaya hak kazanan Aras Kargo, KalDer’in 18. Kalite Kongresi’nde de "EFQM Mükemmellikte Yetkinlik Belgesi"yle taçlandr›ld›. Aras Kargo’ya verilen "EFQM Mükemmellikte Yetkinlik Belgesi", Aras Kargo ad›na Kalite Müdürü Esra fiahan’a takdim edildi. Kal-Der taraf›ndan ‹flletmeler Kategorisi ve Mükemmellikte Süreklilik ödülleri için yap›lan saha ziyareti de¤erlendirme sürecinden baflar›yla geçen Aras Kargo’nun hedefi, önündeki süreçleri de baflar›yla geçirerek Kalite Ödülü’nü kazanmak. Kal-Der’in yaflam kalitesini yükseltmek amac›yla bafllatt›¤› ‘Ulusal Kalite Hareketi’ne kat›larak kargo sektöründe bir ilk’i gerçeklefltiren Aras Kargo’nun kaliteye uzanan yolculu¤u 2000’de Bölge Müdürlü¤ü bünyesinde Kalite Yönetim Sistemi kurma çal›flmalar›ya bafllad›, süreç içerisinde tüm bölgelerde bu sistem baflar›yla uyguland›.

A

CEVA, Türkiye’de bir ilke imza att› al›flanlar›na verdi¤i de¤erle 2007 y›l›ndan beri insan kaynaklar› alan›nda dünya çap›nda birçok ödüle lay›k görülen Ceva, Türkiye’nin insan yönetimi alan›nda en büyük sivil toplum kuruluflu olan PERYÖN taraf›ndan düzenlenen ‹nsan Yönetimi Ödülleri’nde bir ilke imza atarak iki ödülü birden alan ilk flirket oldu. Performans Yönetimi Kategorisi’nde ve E¤itim&Geliflim Yönetimi Kategorisi’nde birincilik kazanan CEVA, ödülünü 10 Kas›m Sal› akflam› Harbiye Askeri Müze Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçeklefltirilen törenle ald›. Baflar›l› ‹K uygulamalar› ile 2007 y›l›nda Investor in People (‹nsana Yat›r›m Yapan fiirket) sertifikas›na lay›k görülen ve 2008 y›l›nda Türkiye'nin ve Orta-Do¤u Avrupa'n›n "En ‹yi ‹flyeri" seçilen CEVA Türkiye, 2009 y›l›nda da PERYÖN ‹nsan Yönetimi Ödülleri’nden Performans Yönetimi Kategorisi’nde ve E¤itim & Geliflim Yönetimi Kategorisi’nde birincilik kazand›.

Ç

UD-10 25/11/2009 18:11 Page 1

sayfa 10

10

C M Y K [email protected]

30 Kas›m 2009 Pazartesi

Devletimden Trafik Dersleri "20 y›lda 105 ölüm; çok komik!" Devletimizin "etkisiz" bir "yetkili"sinin, dolayl› de¤il, direkt olarak; "Trafik Kazalar› Zorunludur" aç›klamalar›n› paylaflmay› sürdürüyoruz. Bu hafta, 20 y›lda sadece 105 kifliyi öldürebilen bir yol kusuruna karfl› yap›lm›fl bir "anarflik eylem" hakk›ndaki "dövlet" aç›klamalar›n› aktar›yoruz. Önce, "özetlenemeyen" haber:

Ahmet Türko¤lu Yüksek Trafik Güvenli¤i Kurumu Derne¤i Baflkan› [email protected]

" 7 kiflinin öldü¤ü kaza yerinde eylem (18.11.2009, Hürriyet) Alanya’da 7 ölümlü kaza yeri Kuflyuvas› bölgesi, Erikdere mevkisinde ahali eylem yapt›. Bir kamyonet uçuruma yuvarland›, ayn› aileden 2 çocuk 7 kifli öldü. Olay ard›ndan çevre köylerin muhtarlar› ile baz› bölge sakinleri. 40 kiflilik grupla, ellerinde;

• ‘20 Y›lda 105 can ald›', • ‘Baflka ocaklar sönmesin', • ‘Bu yolun bak›m› yap›lmad›kça yetkililer de kaza yapabilir', • ‘Art›k ölmek istemiyoruz' ve • ‘Baflka aç›l›m de¤il, yol aç›l›m› istiyoruz' dövizleri tafl›d›, önce yolun yap›lmas› için sloganlar att›, ölenlerin g›yab›nda temsili tabutlar› yola koyarak cenaze namaz› k›ld›. Karayollar› Alanya Müdürü Süleyman Atefl'i istifaya ça¤›ran Oba Beldesi eski muhtar› Nurettin Yi¤it, "Biz bu yolda 30 senedir bu çileyi

Kâbe’ye Yolculuk

çekiyoruz. Karayollar› Müdürü’ne ‘Tedbir almayacak m›s›n' dedim, bana ‘Yoluna devam et' dedi. Karayollar› Müdürü'nü istifaya davet ediyoruz" diye konufltu. Bu yola y›llard›r hükümetlerin duyars›z kald›¤›n› savunan eylemcilerden Hüseyin Topal ise "106'nc› ölümüz kim olacak acaba? Kaymakam› esefle k›n›yoruz. ‘‹fli olmayan geçmesin' diyorlar. Buraya piknik için gelmiyoruz, yayla evlerine gidiyoruz. Ne zaman önlem alacaklar?" diye konufltu. *

*

*

"Bu anarflik eylemden, çözüm ç›karamayacaklar!" (Aç›klama, böyle bafll›yor:) "Çok flükür ki, burada böyle toplu bir ölüm meydana gelmifltir. 20 y›lda 98 ölüm, çok uzun sürede, az ölüm anlam›ndad›r. Neyse ki topluca 7 ölüm oluflmufltur. Tabii ki böyle toplu ölümlerin niceleri, dövletimizin, yüksek menfaatleri için gerekli bulunmaktad›r. Tam da "Keflki, bunlar› daha da art›rabilsek!" diyorduk ki, iki yetkilimizin yapm›fl olduklar› aç›klamalar›n "kendini bilmez muhtarlarca" yans›t›lmas›, memnuniyetle karfl›lanm›flt›r. Ödüllendirilecekler Karayollar› Alanya Müdürü Süleyman Atefl; ‘Bu yolda 30 senedir bu çileyi çekiyoruz. Tedbir almayacak m›s›n?’ sorusuna, ‘Yoluna devam et!' demifl. Kaymakam›m›z ise; '‹fli olmayan geçmesin!' demifl. Bu k›ymetli flahsiyetler, ödüllendirileceklerdir. Ald›n m› bu dersini de, sevgili vatandafl›m?

Hac mekan›n; Mekke’de bulunan yeryüzünde, Allah’a ibadet için infla edilen ilk bina (ilk mabet) ve namazlar›m›zda k›blemiz olan Kabe olarak Yüce Allah tayin etmifltir. Hadis-i fierif’te Peygamberimiz (S.A.V.) "Kim fieyhmus ALLAH için hacceder de kötü Balgün söz ve davran›fllardan sak›n›r günahlara sapmazsa, kul haklar› hariç annesinin onu do¤urdu¤u günkü gibi günahlardan ar›nm›fl olarak döner" buyurdular. Kâbe’yi muazzam›’n›n içinde bulundu¤u, Mescid-i Haram yeryüzündeki tüm mescitlerden üstündür. Burada k›l›nan namaz fazilet bak›m›ndan kat kat üstündür. Bu kutlu yolculuk, gerçekten Cenab-› Hak’k›n r›zas›n› kazanman›n önemli bir vesilesidir. Hak’ka vuslatt›r. Derin bir hazd›r. Üzerine Hac farz olan kimse, bu ibadeti geciktirmeden bir an önce yerine getirmelidir. Haccedenler ve umre yapanlar ALLAH’›n misafirleridir. Kendisine dua ederlerse dualar›n› kabul eder; ba¤›fllanma dilerlerse onlar›

ba¤›fllar buyrulmaktad›r. Hacca yolculuk, dünyadan ç›k›fl›, kalbden dünya sevgisini ç›karmay›. ‹hram kefene bürünmeyi. Vakfe, Arafat ve Müzdelife’de k›yameti, haflir ve neflir hallerini. Telbiye; yeniden dirilece¤imiz k›yamet gününde Hakk’a icabet etmeyi. Kabeye yönelmek; dünyadan kutsi aleme yönelmeyi. Arafat’ta vakfe; insanlar›n k›yamette bir araya gelmelerini, Hakk’a yalvar›fllar›n›. Kurban kesmek; nefsinin bütün uzuvlar›n›n cehennemden kurtuluflunu, anlat›r. Hacc›n hikmetleri; Kâbe-i Muazzama’n›n, insanlar›n Ruhlar›na inflirah vermesi. -Nefsi tezkiye ve terbiye. –‹slam›n do¤up yay›ld›¤›, peygamberimizin ve ashab›n›n ‹slam için binbir güçlük ve meflakkat içerisinde verdi¤i mücadeleyi hat›rlamak.-Renkleri ve dilleri ayr›, dinleri bir olan Müslümanlar›n kaynaflmalar›.-Mal nimetinin ve beden sa¤l›¤›n›n flükrünü eda.- Bembeyaz ihrama bürünmek, beyaz kefene sar›l›p ahiret yolculu¤una ç›kman›n, kabirden kalk›p mahflere gitmenin bir temsilidir.

SEKTÖR-GÜNCEL PAZAR

PO Maxima KKTC’de

KTC’nin en yayg›n sat›fl a¤›na sahip lider akaryak›t flirketi K-Pet, hizmet kalitesini, madeni ya¤ pazar›nda bir ilke imza atarak pekifltiriyor. Türkiye’nin lider markas› Petrol Ofisi taraf›ndan Ak›ll› Ya¤ Teknolojisi ile üretilen ve KKTC’de K-Pet taraf›ndan tüketiciye sunulan Maxima madeni ya¤lar›ndan sonra, akaryak›t istasyonunda h›zl›, çabuk ve güvenilir ya¤ de¤iflimi sa¤layan iki Maxima Merkezi Girne Soydan Petrol ve Serdarl› Ejder Petrol hizmete girdi. Maxima Merkezleri’nde, araç sahiplerine temiz ve konforlu bir ortamda, profesyonel e¤itim alm›fl Motor Ya¤› Uzmanlar› taraf›ndan ücretsiz ya¤ kontrol ve de¤ifltirme hizmeti veriliyor.

K

Hyundai’den 5x5

Kutsal yolculuk: Öyle güzel doyumsuz bir haz ve huzur saadet ki kelimelerle anlat›lamaz. Cümleye nasip ve yolculu¤unuz mübarek olsun. yundai’nin SUV-E segmentindeki lüks modeli ix55, Türkiye yollar›na ç›k›yor. Hyundai, Tucson ve Santa Fe’den sonra sat›fla sunaca¤› ix55 ile SUV segmentinde gücünü daha da art›rmay› amaçl›yor. Avrupa pazar› için özel olarak haz›rlanan ix55, ilk olarak Paris Otomobil Fuar›’nda otomobilseverlerin karfl›s›na ç›kt›. fi›k tasar›m›, güçlü duruflu, üstün sürüfl dinamikleri, güvenlik ekipmanlar› ve rakiplerinin opsiyonel verdi¤i özellikleri standart olarak sunan zengin donan›m›yla Avrupal› tüketicilerin kalbini çalan Hyundai ix55, flimdi de Türk tüketicisinin gönlünde taht kurmak için haz›rlan›yor. Hyundai ix55 kaliteyi, güvenli¤i, konforu ve performans› üst seviyede yaflamak isteyenler için gelifltirildi.

H

Opet’ten yeni kampanya PET, Finansbank iflbirli¤i ile yeni bir kampanyaya bafll›yor. CardFinans sahipleri, anlaflmal› OPET akaryak›t istasyonlar›ndan, farkl› günlerde tek seferde gerçeklefltirece¤i üçüncü 100 TL ve üzeri akaryak›t al›m›na 40 TL de¤erinde parapuan kazanacak. OPET akaryak›t istasyonlar›nda 30 Kas›m’a kadar devam edecek kampanya ile hak edilen parapuan’lar, 5 Aral›k 2009 tarihinde müflterilerin CardFinans’lar›na yüklenecek. Yüklenen parapuanlar›n 12 Aral›k’a kadar kullan›lmas› gerekli. Bunun yan›nda CardFinans Nakit banka kart› sahipleri de unutulmad›. Anlaflmal› OPET akaryak›t istasyonlar›ndan, CardFinans Nakit banka kart›yla farkl› günlerde tek seferde gerçeklefltirilecek üçüncü 50 TL ve üzeri akaryak›t al›m›nda CardFinans Nakit banka kart›n›n ba¤l› oldu¤u hesaba 20 Aral›k 2009 tarihinde 40TL iade yap›lacak.

O

Bursal› Yeni Fiat Doblo yollara ç›kmaya haz›rlan›yor!

Fidan SRC Kursu "Kaptan floförlerimizin hizmetindeyiz." Ehliyetini 24 fiubat 2003’ten önce alanlar, e¤itimsiz ve s›navs›z SRC belgesi alabilirler. 24 fiubat 2003’ten sonra ehliyet alanlar ise, kurumumuza baflvurabilirler.

Adres: Cihangir mah. E-5 Yan yol ‹GS Dura¤› No. 191 K. 2 Avc›lar ‹stanbul Tel: 212.590 75 75

Fidan Sürücü Kursu Merkez mah. Çi¤dem cad. fieker Ozan ‹fl Mrk. No. 38 K. 4 Avc›lar ‹stanbul Tel: 212. 593 45 45

ofafl’›n Bursa’daki fabrikas›nda üretilen ve dünyan›n birçok ülkesine ihraç edilen hafif ticari araç segmentinin ödüllü temsilcisi Fiat Doblo’nun yeni nesli, resmen gün ›fl›¤›na ç›kt›. Ulusal pazarda 220 bin adete yaklaflan sat›fl baflar›s› gösteren ve 2000 y›l›ndan bu yana 1 milyon adete yak›n toplam üretimiyle dikkat çeken Fiat Doblo’nun yeni nesli, gerek ‹talyan estetik anlay›fl›n› yans›tan tasar›m›, gerek s›n›f standartlar›n› aflarak binek otomobil konforu sunan ve teknolojik özellikleriyle dikkat çekiyor. Tofafl’›n Bursa’deki fabrikas›ndaki bantlandan inerek tüm dünyay› fethetmeye haz›rlanan yeni Fiat Doblo, y›lda 120 bin adetten fazla üretilerek 50’den fazla ülkeye ihraç edilecek.

T

KAYIP Cide Aslan Metro Trz. Sey. San. ve Tic. Ltd. fiti.’ye ait 34 EM 8170 plakal› arac›n D1D2 tafl›t kart› kaybolmufltur. Hükümsüzdür. Orta Koll. fiirketi Ahmet Orta ve Aziz Orta’ya ait 59 DU 694, 59 LN 995, 59 LR 137, 59 LL 992, 59 LP 042 plakal› araçlar›n K1 tafl›t kart› kaybolmufltur. Hükümsüzdür. Avrupa Ünye Tur Davut Cerraho¤lu’na ait 34 UTT 03 plakal› arac›n D1-D2 tafl›t kart› kaybolmufltur. Hükümsüzdür.

UD-11 25/11/2009 18:14 Page 1

sayfa 11

GÜNCEL Refaha ermenin sevinci... Bayramlar tan›fl olman›n, halasa ermenin, bar›flman›n ve tabii mutluluklar›n ifadesidir. Dinimizin emretti¤i iki bayram var. Biri; Ramazan Bayram›, di¤eri Kurban Bayram›. Ak›ll›, yetkin ve dini ölçülere göre zengin say›lan müminlerin kurban kesmesinin beklendi¤i Kurban Bayram›nda; kurban Allah’a yaklaflmak ve onun r›zas›na ermek maksad›yla kesilen hayvan demektir. Ali Ç›kkan Buradan yola ç›karak [email protected] biliriz ki maddi gücü yerinde olan her mümin kurban› öncelikle Allah’›n sevgisini kazanmak, gazab›ndan emin olmak ve beka aleminden flefaatine nail olmak için kesmelidir. Kurban›n bir di¤er önemi de yoksullar›n, düflkünlerin sevindirilmesidir. Yoksulluk dolay›s›yla beslenemeyen çocuklar›n, yafll›lar›n ve düflkünlerin kursa¤›na et, yani beslenmenin temel tafl› protein girmesidir. Ki bu çok önemlidir, çünkü "Komflusu açken tok yatan bizden de¤ildir". E¤er Kuran incelenecek olursa, kurban›n verdi¤i sosyal mesaj daha iyi anlafl›lacakt›r. "Ta ki kendilerine ait bir tak›m yararlar› yakînen görmeleri, Allah'›n kendilerine r›zk olarak verdi¤i kurbanl›k hayvanlar üzerine belli günlerde Allah'›n ismini ans›nlar. Art›k ondan hem kendiniz yiyin, hem de yoksula, fakire yedirin." (Hacc Suresi, Ayet 28.) Karayoluyla yolcu tafl›mac›l›¤› sektörü her bayram hizmetini daha da artt›rarak, daha da yayg›nlaflt›rarak Allah yolunda en iyisini yapmaktad›r. Biliyoruz ki, Hazreti ‹brahim söz verdi¤i gibi o¤lunu kurban etmek isteyince gökten bir koç iner. Bunun anlam› aç›kt›r: ‹nsan de¤erli bir varl›kt›r ve yaflam› Allah yoluna bile adanamaz. Buradan yola ç›karak, otobüsçüler kendi bayramlar›ndan önce yolcular›n›n bayramlaflmas›n›, onlar›n sevdikleriyle buluflmas›n› sa¤layarak Allah indinde de en büyük sevab› ifllemektedir. Sektörümüzün içinde bulundu¤u bu zorlu dönemde y›k›c› rekabet yerine rakibi de olsa meslektafl›n›n da r›zk›n› gözetmek kazanman›n en önemli yoludur. Otobüslerin özellikle trafi¤in yo¤un oldu¤u bayram günlerinde h›z yapmas› hem can hem de mal kayb›na yol açar ki, bunun vebalini üstlenmek mümkün de¤ildir. Ne olacak, biraz geç kalsa, bir sonraki sefere ç›ksa; yolcusunu da sa¤ salim, konforlu ve güler yüzlü bir flekilde gidece¤i yere ulaflt›rsa. Sorurum, kim kazan›r? Bence otobüsçü kazanacakt›r. Bu vesileyle Kurban Bayram›n›z› tebrik eder, ‹slam alemine hay›rl› olmas›n› dilerim.

C M Y K [email protected] KURUCUSU:

Galip ÖZTÜRK YAYIN SAH‹B‹: Büyük ‹stanbul Otobüs ‹flletmeleri A.fi. ad›na Yönetim Kurulu Baflkan›

Ahmet YALAMANO⁄LU Genel Müdür:

Murat ARAZ

Genel Müdür Yard›mc›s› Mehmet TEK‹N, Bafl Hukuk Müflaviri Av. Korhan fiENGÜN Yay›n Dan›flman› Dr. Zeki DÖNMEZ Ulaflt›rma Dan›flman› Nur GÜLTEK‹N

30 Kas›m 2009 Pazartesi Yay›n Dan›flma Kurulu Baflkan: Necmi HAT‹PO⁄LU Koordinatör: Mevlüt ‹LG‹N ÜYELER Rüfltü TERZ‹ Hayati UZUN Mehmet ERDO⁄AN Ali ÇIKKAN Erdem YÜCEL Mustafa SAGUN

Yolcular›m›z›n, tüm sektör mensuplar›m›z›n, dost ve arkadafllar›m›z›n, bütün Türkiye’nin KURBAN BAYRAMI’n› kutlar, sa¤l›k, afiyet, baflar› ve mutluluklar dilerim.

Genel Yay›n Yönetmeni

TEMS‹LC‹L‹KLER:

Ufuk SAKA

ANKARA: ‹smail Beflu¤ul 0533 772 20 97

Sorumlu Yaz› ‹flleri Müdürü

ANTALYA: Sibel Atasoy 0505 240 70 09 BURSA: Bülent Yörü 0224 261 54 22

Muammer BAfiKAN Haber Koord.: Erkan YILMAZ Haber Müdürü: Akgün ÖZA⁄IR Editör: Korkut AKIN Grafiker: Muzaffer AYSU

D‹YARBAKIR: Ramazan Demir 0537 482 86 11 ED‹RNE: Hüseyin A¤›rseven 0542 745 23 16 SAMSUN: Meriç Özdemir 0535 422 59 02

Da¤›t›m Cenk TOPAL

Bilgi ‹fllem Ercan Kalafat

Tüm dost ve müflterilerimizin Kurban Bayram›n› en içten dileklerimizle kutlar, sa¤l›k ve mutluluk dolu günler dileriz.

VARSAN OTOMOT‹V T‹C. ve SAN. Afi.

ISSN: 1304-9518 YEN‹ ULAfiTIRMA DÜNYASI Gazetesi’nde, yay›nlanan foto¤raflar›n her türlü telif hakk› Büyük ‹stanbul Otobüs ‹flletmeleri A.fi.’ye aittir. ‹zin al›nmadan kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Gazetemiz bas›n ifl eti¤ine ve ilkelerine uymaya söz vermifltir. Yazarlar›n fikir ve düflüncelerinden kendileri sorumludur.

YÖNET‹M YER‹: Büyük ‹stanbul Otogar› Metro Binas› Kat 2 34035 Bayrampafla / ‹STANBUL Tel: (0212) 658 08 92 - 658 05 05/117 Fax: (0212) 658 08 91 e-mail: [email protected] ABONEL‹K: 6 ayl›k 50 TL- 12 ayl›k 100 TL BANKA HESAP NO: ‹fl Bankas›-K›z›ltoprak fib.: 1071 0656391 BASILDI⁄I YER: ‹hlas Gazetecilik A.fi. 29 Ekim Cad. No: 23 Yenibosna / ‹stanbul Tel: 0212 454 30 00

Haz›rlayan ve Sunan: Atlas Yaz›l›m ve Bil. Hiz. Tic. A.fi. ad›na Genel Müdür: Yalç›n AYTANÇ

Yolcular›m›z›n, üretici ve tedarikçilerin, sektör mensuplar›m›z›n, ülkemizin KURBAN BAYRAMI’n› kutlar, sa¤l›k, afiyet, baflar› ve mutluluklar dilerim.

Federasyonumuza üye derneklerimizin yönetici ve üyelerinin, yolcular›m›z›n, üretici ve tedarikçilerin, sektör mensuplar›m›z›n, ülkemiz KURBAN BAYRAMI’n› kutlar, sa¤l›k, afiyet, baflar› ve mutluluklar dilerim.

BÜYÜK ‹STANBUL OTOBÜS ‹fiLETMELER‹ ANON‹M fi‹RKET‹ ve ULUSLARARASI ANADOLU VE TRAKYA OTOBÜSÇÜLER DERNE⁄‹

TÜRK‹YE OTOBÜSÇÜLER FEDERASYONU

ad›na

GAL‹P ÖZTÜRK

Yay›n türü: Yerel süreli Haftal›k Gazete

11

ad›na

AHMET YALAMANO⁄LU

RÜfiTÜ TERZ‹

Yönetim Kurulu Baflkan›

Genel Baflkan

UD-12:Layout 1 25.11.2009 17:36 Page 1

CMYK

SAYFA-12