. . . . . . . . .

.. .. .. .. ..

Setembre 2012

3r d’ESO A

.

.

.

.

.

.

.

2012-20103 CALENDARI Dossier de curs

Calendari i previsions: Avaluacions i exàmens Activitats i sortides Celebracions a l’escola

.

.

.

.. .. .. .. .

Calendari d’Avaluacions Avaluacions ESO 1r període avaluatiu Exàmens: Lliurament de butlletins als alumnes

del 12 de setembre al 29 de novembre 30 de novembre – 3 i 4 de desembre

2n període avaluatiu Exàmens: Lliurament de butlletins als alumnes

del 5 de desembre al 28 de febrer 1, 4 i 5 de març

3r període avaluatiu

del 17 de març al 7 de juny No s’atura l’horari habitual, cal situar els exàmens de la 3a abans del 7 de juny

14 de desembre

15 de març

Exàmens: Lliurament de butlletins als alumnes

12 de juny

Final de Curs Setmana de repàs Exàmens Globals de Curs Lliurament de Notes als alumnes Recuperacions Lliurament de Notes als alumnes

del 10 al 14 de juny 18, 19 i 20 de juny 27 de juny 3 i 4 de setembre 5 de setembre

Calendari lectiu i festiu Dilluns, 24 de setembre

Festa local “La Mercè”

Divendres, 7 de desembre

Jornada de lliure disposició

Divendres, 21 de desembre

Últim dia lectiu abans de Nadal

Dimarts 8 de gener

Primer dia lectiu després de Nadal

Dilluns, 11 de febrer

Jornada de lliure disposició

Divendres, 22 de març

Últim dia lectiu abans de Setmana Santa

Dimarts, 2 d’abril

Primer dia lectiu després Setmana Santa

Dimarts, 21 de maig

Jornada de lliure disposició

Divendres, 21 de juny

Últim dia lectiu del curs

Qualsevol variació i/o modificació sobre les dates o qualsevol altre aspecte s’avisarà amb antelació mitjançant circulars o avisos personals

1

.. .. .. .. ..

Calendari de sortides Tercer d’ESO

1r trimestre

“Operetta” ( Teatre Victoria)

25 d’octubre

11.00 h

Matí

Teatre : The merchant of Venice

29 de novembre

10.00 h

Matí

Crèdit de Síntesi (intercanvi)

Del 13 al 20 de març

7 nits

Tot el dia

10 juny

8.00 h

Tot el dia

2n trimestre 3r Canal Olímpic trimestre

Calendari d’activitats Primer Trimestre

del 12 setembre fins al 21 de desembre

22 d’octubre:

Reunió de pares d’ESO a les 19:00 h.

5 de novembre:

Recuperació de matèries de cursos anteriors.

5 de desembre: Preparació del Nadal. Exposició de Diorames

Segon Trimestre

del 8 de gener fins al 22 de març

18 de gener: Celebració del Beat Marcelo Spínola 4 de febrer: CANVI DE SEMESTRE 25 de febrer: Reunió de pares 1r, 2n i 3r d’ESO a les 19:00 h Convocatòria del Certamen Literari

Tercer Trimestre

del 2 d’abril fins al 21 de juny

23 d’abril: Lliurament de premis del Certamen Literari 6 de maig: Reunió de pares 4t d’ESO a les 19:00 h

31 de maig: Coronació de la Mare de Déu 27 de juny: Lliurament de notes

2

No hi ha classe 24 de setembre La Mercè (Barcelona) 2 de novembre (dia de lliure disposició) 7 de desembre (dia de lliure disposició) 11 de febrer (dia de lliure disposició) 21 de maig (dia de lliure disposició)

Relació d’assignatures i professors

ASSIGNATURA

PROFESSOR/A

DEDICACIÓ

CARÁCTER

TIPUS

Llengua Castellana

Joan Ferran

3 hores

anual

comuna

Llengua Catalana

Mercè Sánchez

3 hores

anual

comuna

Matemàtiques

Xavier Ramírez

3 hores

anual

comuna

Anglès

Gregory O’Dea

3 hores

anual

comuna

Conversa d’anglès

Ernest Mellinas

1 hora

anual

complementària

Física i Química

Xavier Ramírez

2 hores

anual

comuna

Biologia i Geologia

Miriam Muley

2 hores

anual

comuna

Ciències Socials

José Luis Carro

3 hores

anual

comuna

Educació Física

Xavier Alujas

2 hores

anual

comuna

Religió

Venancio Carrión

2 hores

anual

comuna

Tecnologia

Xavier Ramírez Amelia Campo

2 hores

anual

comuna

Plàstica

Maite Aragó

1 hora

anual

comuna

Ciutadania

Joan Ferran

1 hora

anual

comuna

Música

Josefina Estrada

1 hora

anual

comuna

Informàtica

Xavier Cerdán

1 hora

anual

complementària

Francès

Conxita Estadella

2 hores

anual

Optativa

3

.. .. .. .. ..

.. .. .. .. ..

Normes de Convivència ESO 1.- Sobre el comportament de l’alumne 1.1.- La falta de respecte per part d’un alumne envers qualsevol persona de la comunitat educativa (professors, personal no docent o alumnes) serà considerada com una falta greu. En tot cas i més enllà de les mesures disciplinàries que s’acordi prendre, l’alumne haurà de demanar disculpes a la persona ofesa. 1.2.- En cas que el comportament d’algun alumne a dins de l’aula n’impedeixi el normal desenvolupament, i no respongui positivament als advertiments del professor, aquest alumne serà separat de la resta del grup i, automàticament, es notificarà a la família a través d’una carta disciplinària que haurà de ser signada per la família i retornada a l’escola per tal que sigui arxivada a l’expedient de l’alumne. 1.3.- L’acumulació de tres cartes disciplinàries a l’expedient es considerarà una falta molt greu i comportarà la separació de la resta dels seus companys durant el temps i en les dates que es considerin convenients. El cap d’estudis i el tutor s’entrevistaran amb els pares per tal de concretar les condicions de l’exclusió, que podran comportar que l’alumne hagi de romandre a casa seva durant alguns dies. 1.4.- Si s’arribés a produir una quarta carta disciplinària, s’entendria com una falta tant greu que es portaria el cas al consell escolar, amb tot el seguit de mesures que això pot arribar a implicar, inclosa l’expulsió temporal del centre o fins i tot la definitiva. 1.5.- La presa d’aquestes mesures disciplinàries de caràcter extraordinari serà perfectament compatible amb l’aplicació d’altres càstigs o mesures correctores que l’escola consideri que poden ajudar l’alumne a prendre consciència de la seva situació. 1.6.- Finalment, cal a tenir en compte que l’acumulació d’aquestes faltes es tindrà en compte no per un curs sinó per tot el cicle.

2.- Sobre les faltes de puntualitat i assistència 2.1.- L’absència no justificada d’un alumne serà considerada una falta greu, i implicarà la presa de mesures disciplinàries severes per tal que no es torni a repetir.

4

2.2.- Si la família no informa de l’absència d’un alumne, l’escola considerarà que aquesta es produeix sense el seu coneixement. Si un alumne no pot assistir a classe, els pares han de notificar-ho prèviament per escrit a l’escola o el mateix dia per telèfon. Quan l’alumne s’incorpori novament a les classes haurà de presentar al tutor la justificació escrita dels pares; un retard continuat en el lliurament d’aquesta justificació comportarà que la falta es passi a considerar no justificada, amb les implicacions ulteriors que se’n derivin. 2.3.- La falta de puntualitat d’un alumne en entrar al col·legi o en arribar a classe es considerarà una falta de disciplina lleu si no ve acompanyada de la corresponent justificació. 2.4.- En cas de reiteració de dites faltes, la família serà informada per escrit mitjançant un avís disciplinari que haurà de ser signat i retornat a l’escola. En cas de no haver-hi modificació en la conducta, la falta es considerarà de caràcter acadèmic i tindrà les conseqüències previstes al punt 2.3 dels Criteris Acadèmics.

3.- Sobre la correcció en el vestir 3.1.- La condició d’ escola com a àmbit de treball i de millorament personal té com a conseqüència natural que la manera de vestir ha de ser senzilla, correcta i discreta. La roba, el pentinat i els complements han de ser adequats a la dignitat i l’àmbit acadèmics d’una manera natural, sense buscar cridar l’atenció ni ser cap forma d’expressió especial. És obligatori l’ús de l’uniforme de 1r a 4t de l’ESO. 3.2.- L’ús de piercings i tatuatges no és permès. Pel que fa als nois, no es permeten els cabells tenyits ni l’ús d’arracades. En les noies no són permesos els pentinats poc apropiats, ni les ungles pintades. 3.3.- En cas d’incompliment dels darrers dos punts, l’alumne serà enviat a casa, prèvia conversa telefònica amb la família, per tal que adeqüi la seva forma de vestir i presència al propi de l’àmbit escolar. En cas de no poder-ho notificar a la família immediatament, l’alumne serà separat de la resta dels seus companys fins que pugui anar a casa a canviar-se. 3.4.- És obligatori l’ús de l’uniforme d’Educació Física en les hores d’aquesta matèria. Les activitats realitzades dins els laboratoris requereixen l’ús de bata o roba de protecció adient. 3.5.- La normativa relativa a les formes del vestir és de compliment en qualsevol acte acadèmic (inclosos aquells que es realitzin fora del recinte/horari escolar) així com en els actes no acadèmics que es realitzin dins el recinte escolar.

4.- Sobre el respecte i l’ús de les instal·lacions escolars. 4.1.- L’alumne utilitzarà tot el material escolar (agenda, carpeta, llibreta, llibres de text, etc) només per a la finalitat que aquest té. Quan un alumne l’utilitzi incorrectament, el professor de la matèria podrà retenir aquest material. Aquesta norma implica, si s’escau, la compra de material escolar nou. 4.2.- El deteriorament irresponsable de les dependències i objectes escolars així com de les pertinences dels altres membres de la comunitat educativa serà mereixedor de mesura correctiva per part de la direcció del centre i pot arribar a considerar-se falta greu. 4.3.- Queda prohibit al Col·legi, l’ús d’aparells que no formin part de l’activitat escolar: mp4, videojocs, mòbils, així com revistes i fotografies que no pertoquin a l’àmbit acadèmic.

5

.. .. .. .. Menjar xiclet està prohibit a tot el recinte escolar així com en totes les 4.4... activitats acadèmiques que es realitzin fora del recinte escolar. 4.5.- Pel que fa al tabac, en compliment de la normativa general al respecte, no és permès fumar dins les dependències escolars ni en cap acte acadèmic, inclosos aquells que es realitzen fora de l’horari i de la dependència escolar.

Normes de Vestir Elements de vestir que no són permesos a l’escola

Nois

Noies

Roba esportiva

Roba esportiva

Samarretes sense mànigues

Samarretes de tirants estrets Samarretes curtes Faldilles curtes

Cinturons de pues

Cinturons de pues

Piercings i tatuatges

Piercings i tatuatges

Arracades

Maquillatges exagerats

Cabells tenyits

Colors estridents Pentinats extremats

Xancletes

Xancletes

Espardenyes i avarques

Tacons alts

Samarretes o motxilles amb: Signes polítics

Signes polítics

6

.. .. .. .. .. a grups musicals Al·lusions

Al·lusions a grups musicals

Al·lusions sexuals

Al·lusions sexuals

Signes satànics

Signes satànics

Amb caràcter general: estan especialment prohibits tots aquells elements estètics del tipus que sigui que facin referència a qualsevol tipus de tribu urbana o que puguin identificar l’alumne amb algun grup específic.

Criteris acadèmics ESO 1.- Avaluació 1. TIPOLOGIA DE LES MATÈRIES a. Acumulatives: Cada avaluació inclou tant els continguts com la nota de l’avaluació anterior, per tal que al final de curs s’incloguin tots els continguts del curs a l’examen. La recuperació de tot el que es porta de curs s’inclou doncs, al darrer examen realitzat a cada moment. A l’ESO es consideren acumulatives: Anglès, Francès, Informàtica . b. No acumulatives: Cada avaluació tindrà el seu valor de manera individual. Les avaluacions suspeses es recuperaran particularment al final de curs A l’ESO es consideren no acumulatives: Català, Castellà, Matemàtiques, Ciències Naturals, Tecnologia,

Plàstica, Ciències Socials, Religió, Biologia i Geologia,

Llatí, Física i Química c.

Mixtes: Matèria en principi no acumulativa que inclou una part del temari que ho és. Cada bloc s’avaluarà tenint en compte els criteris descrits per les acumulatives i les no acumulatives. A l’ESO es consideren mixtes: Educació Física

2. A principi de curs, cada professor explicarà i donarà per escrit als alumnes els continguts, objectius i criteris d’avaluació de la matèria.

2.- Puntualitat i assistència

7

1. La reiteració en el comportament descrit en el punt 1.2. de la normativa de convivència serà considerada com a falta molt greu i, a més de les mesures correctives corresponents, pot comportar la qualificació d’insuficient en la matèria afectada. 2. Igualment l’alumne pot perdre el dret a l’avaluació d’una matèria per acumulació de 3 faltes d’assistència no justificades. 3. Finalment, l’acumulació de tres retards significatius en una mateixa matèria pot representar un insuficient d’actitud, amb les implicacions que això comporta en el càlcul de la nota d’avaluació.

3.- Sobre la realització dels exàmens i la presentació de treballs 1. L’alumne està obligat a realitzar totes les proves acadèmiques que es realitzen en cada una de les matèries. Si, per algun motiu, un alumne no hagués pogut assistir a alguna prova, la part de la matèria no satisfeta quedarà acumulada a la següent prova i l’alumne no podrà exigir més temps per realitzar-la. És responsabilitat de l’alumne notificar al professor aquesta situació. En casos de malalties o absències justificades de llarga durada, a criteri del cap d’estudis, es podran programar proves extraordinàries per a la correcta avaluació de l’alumne. 2. L’alumne que comet una falta d’assistència en l’hora o les hores prèvies a una prova, pot perdre, a criteri del professor de la matèria, el dret a realitzar l’esmentada prova. 3. El lliurament dels treballs proposats a l’aula només es pot realitzar en la data programada. Quan el motiu de no fer-ho així no depengui de l’alumne, es lliurarà al professor abans de la data programada o, si no és possible, el més aviat possible després d’aquesta data; Caldrà adjuntar un justificant raonat. Aquest treball caldrà lliurar-lo, en tot cas, abans del final de l'avaluació o es considerarà suspès. 4. Condicions de presentació dels treballs

ESO 1

ESO 2

No s’accepten treballs fora de termini. Cal ser exigents en la correcció ortogràfica dels treballs presentats. S’han de presentar tots els treballs MANUSCRITS.

No s’accepten treballs fora de termini. Cal ser molt exigents en la correcció ortogràfica dels treballs presentats. Es poden presentar els treballs mecanografiats, segons disposi el professor, tenint en compte les següents normes:

Marges: Inferior i superior: 3 cm Esquerra i dret: 2,5 cm Tipus de lletra: Times new Roman 12 CPI Interlineat: 1,5 línies Una sola tinta, inclosa la portada A la portada hi ha de figurar: El títol, la matèria, el nom de professor i el nom complet i el grup de l’alumne

8

4.- Ortografia 1. A tota l’etapa es tipificaran com a inacceptables una sèrie d’errors fonamentals, ortogràfics i, si s’escau, morfosintàctics que restaran de la nota de cada examen. Igualment es penalitzarà l’ús incorrecte del vocabulari específic de cada matèria. 2. A totes les matèries es penalitzarà amb 0’25 punts menys a l’examen per error ortogràfic, morfosintàctic i de vocabulari específic. Igualment, no s’acceptarà la presentació de cap examen, exercici o treball amb mala cal·ligrafia, això pot implicar fins i tot, a criteri del professor, el suspens.

9