WIELKOPOLSKA PAŃSTWOWA STRAś POśARNA INFORMACJA PRASOWA podsumowanie 2009 roku.

Poznań, styczeń 2010 rok

WYJAZD CO 8 GODZ. 7 MIN.

MIN.

2

W roku 2009 na terenie województwa wielkopolskiego odnotowano 36 503 zdarzeń, podczas których interweniowały jednostki ochrony przeciwpoŜarowej. Szczegółowe zestawienie ilości zdarzeń w 2009 roku, w porównaniu z latami ubiegłymi przedstawia tabela nr 1. Tabela nr 1 PoŜary

Rok małe

0

1999

5 000

Najczęstszą przyczyną poŜarów w ostatnich pięciu latach niezmiennie jest nieostroŜność przy posługiwaniu się ogniem otwartym, w tym papierosy, zapałki (w roku 2009 – 5 154 zdarzenia),podpalenia (umyślne), w tym akty terroru (w 2009 r. – 1 260 zdarzeń) oraz wady urządzeń i instalacji elektrycznych – bez urządzeń grzewczych (w 2009 r. - 636). W grupie miejscowych zagroŜeń od kilku lat najczęstszą przyczyną naszych interwencji są zjawiska atmosferyczne: huragany, silne wiatry, tornada oraz gwałtowne opady (6 232), następnie zdarzenia związane z nietypowym zachowaniem się zwierząt, owadów stwarzające zagroŜenie (w 2009 r. – 5 357), , a takŜe niezachowanie zasad bezpieczeństwa ruchu środków transportu (5 071).

4

Charakterystyczne zdarzenia 01.01.2009 r. – Piła PoŜar poddasza w Szkole Podstawowej Nr 12 przy ul. Lelewela w Pile. W działaniach ratowniczo - gaśniczych brało udział 10 zastępów straŜy poŜarnej w sile 60 straŜaków z powiatu pilskiego. Akcja gaśnicza wraz z dogaszaniem trwała 13 godzin.

23.01.2009 r. – pow. Leszno Na trasie pomiędzy Osieczną i Wojnowicami doszło do zderzenia samochodu osobowego VW Derby z samochodem cięŜarowym Mercedes. W wyniku zdarzenia cztery osoby podróŜujące samochodem osobowym poniosły śmierć na miejscu.

06.04.2009 r. – Gołańcz (pow. Wągrowiec) PoŜar budynku mieszkalnego w miejscowości Gołańcz. Po przyjeździe na miejsce zdarzenia straŜacy ewakuowali 3 osoby. Podjęta próba reanimacji nie przyniosła skutku. Lekarz stwierdził zgon 83-letniej kobiety oraz jej 2 synów.

10.05.2009 r. – pow. Szamotuły W dniu 10.05. 2009 r. w zderzeniu trzech samochodów zginęły cztery młode osoby, a dwie zostały cięŜko ranne.

13.05.2009 r. – Września PoŜar poddasza Muzeum im. Dzieci Wrzesińskich przy ul. Dzieci Wrzesińskich. W wyniku poŜaru zbiory muzeum i biblioteki nie uległy zniszczeniu. W działaniach gaśniczych brało udział 4 jednostki PSP oraz 6 jednostek OSP, razem 38 straŜaków. Nadpaleniu i spaleniu uległa więźba dachowa na powierzchni około 144 m2.

5

06.06.2009 r. – pow. Kalisz Kierowca Forda eskorta z nieustalonych przyczyn zjechał na pobocze i uderzył w betonowy płot. Bilans wypadku to trzy osoby śmiertelne oraz trzy osoby ranne.

21.06.2009 r. – pow. Grodzisk Wlkp. Na niestrzeŜonym przejeździe kolejowym pomiędzy miejscowościami Rostarzewo i Głodno (pow. Grodzisk Wlkp., Gm. Rakoniewice) doszło do zderzenia szynobusu z samochodem osobowym. W wyniku zderzenia samochód z czterema osobami w środku był pchany przez ok. 500 m. po nasypie kolejowym. Po przyjeździe na miejsce lekarza okazało się, Ŝe wszyscy 4 pasaŜerowie samochodu nie przeŜyli wypadku.

14.07.2009 r. – pow. Jarocin Wypadek na drodze krajowej nr 11 w miejscowości Kotlin. W zderzeniu czołowym brały udział dwa samochody: cięŜarowy Volvo i dostawczy Lublin przewoŜący 10 osób. W wyniku wypadku czterech męŜczyzn zginęło na miejscu, kolejnych siedmiu zostało przewiezionych do szpitali w Jarocinie i w Pleszewie.

27.07.2009 r. – Swarzędz (pow. poznański) W nocy 27 lipca około godziny 2 doszło do tragicznego w skutkach poŜaru kamienicy mieszkalnej na ul. Wrzesińskiej w Swarzędzu. w wyniku którego śmierć poniosły 3 osoby.

6

II. NajwaŜniejsze dokonania wielkopolskich straŜaków w 2009 r. DZIAŁALNOŚĆ OPERACYJNA 1.

2.

Podpisanie 3 porozumień o udziale podmiotów prywatnych w zakresie

luty /

wykorzystania ich śmigłowców

kwiecień 2009 r.

Udział poznańskiego psychologa w działaniach związanych z pomocą dla straŜaków z Kamienia Pomorskiego

3.

Zdanie egzaminu przez GPR Poznań, która wchodzi w skład cięŜkiej grupy poszukiwawczo – ratowniczej INSARAG

kwiecień 2009 r.

4.

Organizacja ćwiczeń doskonalących „Autostrada 2009”–

5.

Porozumienie z UAM w zakresie szkoleń językowych dla obsad WSKR

czerwiec 2009 r.

6.

Podpisanie porozumienia o współpracy z WIOŚ

lipiec 2009 r.

7.

Organizacja obozu nurkowego – jezioro Płotki powiat pilski

sierpień 2009 r.

8.

Organizacja V Międzynarodowych, IX Ogólnopolskich manewrów wysokościowych

czerwiec 2009 r.

listopad 2009 r.

ORGANIZACJA • Opracowanie „Strategii rozwoju ratownictwa i ochrony przeciwpoŜarowej dla województwa wielkopolskiego na lata 2010 – 2020” • Nadanie sztandaru Komendom Powiatowym w Środzie i w Kole • Jubileusz 35-lecia Wielkopolskiego Muzeum PoŜarnictwa w Rakoniewicach • Utworzenie zespołu „Profilaktyka i edukacja ratownicza” • Ośrodek Szkolenia KW PSP w Poznaniu przeprowadził szkolenie podstawowe straŜaka jednostki ochrony przeciwpoŜarowej, które pozytywnie ukończyło 35 nowych straŜaków.

7

FUNDUSZE STRUKTURALNE • ZłoŜenie wniosku partnerskiego z WIOŚ – WRPO 3.6 - „Wzmocnienie zintegrowanego chemiczno-ekologicznego systemu bezpieczeństwa województwa wielkopolskiego” – projekt w trakcie realizacji • Koordynowanie składania wniosków z ratownictwa chemicznego przez KM PSP Poznań, KP PSP Kalisz, KM PSP Konin, KP PSP Piła, KP PSP Ostrów Wielkopolski – WRPO 3.6 - – projekty w trakcie realizacji • Na realizację w/w projektów pozyskano kwotę 6 mln zł. • ZłoŜenie drugiego wniosku – WRPO 3.6 - „Wzmocnienie zintegrowanego chemiczno-ekologicznego systemu bezpieczeństwa woj. wielkopolskiego poprzez zakup specjalistycznego sprzętu – etap II” – projekt w trakcie oceny merytorycznej • Przygotowanie wniosku PO KL 8.1.1 – Szkolenia specjalistyczne dla wielkopolskich straŜaków – projekt w trakcie oceny merytorycznej

WSPÓŁPRACA MIĘDZYNARODOWA • Organizacja wyjazdu straŜaków KW PSP do Wuppertalu w ramach Europejskiego Mechanizmu Wymiany Ekspertów. • Realizacja projektu „Bezpieczny Emigrant” we współpracy z Wielką Brytanią. • Udział w pracach grupy roboczej przedstawicieli wybranych państw dotyczących dochodzeń poŜarowych w Morpeth. •

Podpisanie listu intencyjnego pomiędzy KW PSP w Poznaniu i StraŜą PoŜarną Miasta Hanower - organizacja wymiany pracowników Poznań – Hanower - w 3tygodniowym staŜu uczestniczyło 2 straŜaków z KM PSP w Poznaniu.

8

INWESTYCJE I ZAKUPY I. W roku 2009 zakupiono dla jednostek PSP województwa wielkopolskiego 31 pojazdów oraz 1 kontener:

8 samochodów ratowniczo-gaśniczych o wartości: 5.819,5 tys. zł, • 2 szt. cięŜkich samochodów ratowniczo – gaśniczych z napędem 6x6 • 3 szt. cięŜkich samochodów ratowniczo – gaśniczych z napędem 4x4 • 3 szt. średnich samochodów ratowniczo – gaśniczych z napędem 4x2 2 samochody ratownictwa wysokościowego (37 i 44 m) o wartości 4.497,6 tys. zł, 2 podwozia do samochodów ratownictwa wysokościowego o wartości: 568,8 tys. zł (dalsza zabudowa w 2010 roku), 14 samochodów rozpoznawczo – ratowniczych o wartości 1.553,2 tys. zł, 3 samochody operacyjne o wartości 213,5 tys. zł, 1 samochód dostawczy o wartości 134,8 tys. zł, 1 mikrobus o wartości 139,6 tys. zł. 1 kontener inŜynieryjno – techniczny o wartości 699,8 tys. zł.

Ogółem w woj. wielkopolskim w 2009 roku na zakup pojazdów dla jednostek PSP wydatkowano kwotę ponad 13 mln zł.

Dodatkowo z WORD pozyskano dla Komend PSP w Środzie Wlkp., Kaliszu, Krotoszynie, Ostrzeszowie i Pile 5 szt. samochodów FIAT PUNTO.

Środki finansowe na zakup pojazdów pochodziły: z BudŜetu PSP, Samorządów Powiatowych, Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej

w Poznaniu,

Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego, „Programu modernizacji Policji StraŜy Granicznej, Państwowej StraŜy PoŜarnej i Biura Ochrony Rządu w latach 2007-2009”, Rezerwy celowej na przeciwdziałanie i usuwanie skutków klęsk Ŝywiołowych, środki firm ubezpieczeniowych KG PSP.

W celu doposaŜenia jednostek ratowniczo – gaśniczych PSP zakupiony został hydrauliczny sprzęt ratowniczy o wartości 653,6 tys. zł. DoposaŜenie w specjalistyczny sprzęt moŜliwe było dzięki wsparciu finansowemu z Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Dro9

gowego w Kaliszu i Lesznie, Fundacji Św. Krzysztofa Pomocy Dzieciom Poszkodowanym w Wypadkach, PZU śycie, Samorządów, środków z firm ubezpieczeniowych KG PSP

Dodatkowo zakupiono 4 motopompy do wody zanieczyszczonej oraz zapory dla przeciwdziałania i usuwania skutków klęsk Ŝywiołowych.

W ramach rozbudowy wielkoobszarowej sieci radiowej i na zadania związane z

zakupem

sprzętu

teleinformatycznego

oprogramowania

wydatkowano

środki

w wysokości ok. 3 mln zł.

Realizacja inwestycji budowlanych na kwotę ponad 8,3 mln zł : zakończenie rozbudowy i modernizacji Komendy Powiatowej PSP w Słupcy oraz Jednostki RatowniczoGaśniczej nr 2 w Koninie wraz z bazą kontenerową i kontynuacja budowy nowego obiektu dla Komendy Powiatowej PSP w Turku. Modernizacje w 16 obiektach KP (M) PSP za kwotę ponad 1,8 mln zł.

GOSPODARKA TRANSPORTOWA Jednostki PSP z terenu województwa na dzień 18 grudnia 2009 roku dysponują 401 pojazdami poŜarniczymi, z czego: -124 to pojazdy gaśnicze, - 239 specjalne, - 38 pomocnicze. W roku 2009 średni wiek pojazdów to 9,4 lat. Konsekwencją prowadzonych zakupów jest przekazywanie uŜywanego jednak sprawnie technicznego sprzętu ratowniczego do jednostek Ochotniczych StraŜy PoŜarnych, przede wszystkim tych włączonych do Krajowego Systemu Ratowniczo – Gaśniczego. W roku 2009 do OSP przekazano 36 pojazdów poŜarniczych i duŜo innego sprzętu z tego: - samochodów gaśniczych – szt.10, - samochodów specjalnych – szt. 20, - samochodów pomocniczych – szt. 6, - przyczep – szt. 6, - pomp poŜarniczych – szt. 7, - agregatów – szt. 3, 10

- łódź wiosłową – szt.1, - inny sprzęt poŜarniczy – szt. 29.

DZIAŁALNOŚĆ KONTROLNO-ROZPOZNAWCZA •

W 2009 r. PSP przeprowadziła ponad 7 tysięcy czynności kontrolno-rozpoznawczych w obiektach na terenie województwa wielkopolskiego.

Przeprowadzenie i podsumowanie akcji kontrolnej dotyczącej obiektów socjalnych i zamieszkania zbiorowego – po poŜarze w Kamieniu Pomorskim .

Zebranie danych dotyczących zagroŜenia poŜarowego na przełomie lat 2000 – 2008 oraz analiza zagroŜeń poŜarowych występujących na terenie województwa wielkopolskiego potrzebnych do opracowania „Wielkopolskiego Programu Przeciwdziałania Powstaniu PoŜarów”.

Podsumowanie akcji dotyczącej kontroli noclegowni, domów (schronisk) dla bezdomnych oraz obiektów spełniających takie funkcje w celu sprawdzenia stanu ich bezpieczeństwa poŜarowego.

Przeprowadzenie i podsumowanie akcji kontrolnej zabytkowych obiektów sakralnych (kościoły drewniane).

W 2009 r. wydano 218 postanowień w sprawie spełnienia wymagań w zakresie bezpieczeństwa poŜarowego w inny sposób niŜ to określono w przepisach techniczno – budowlanych; wydano 50 opinii w zakresie technicznych zabezpieczeń oraz 11 opinii w zakresie instalacji uŜytkowych.

W 2009 r. przeprowadzono12 kontroli Zakładów DuŜego Ryzyka.

Sprawowano ciągły nadzór nad działalnością rzeczoznawców ds. zabezpieczeń przeciwpoŜarowych. Dokonano weryfikacji około 800 zawiadomień o uzgodnieniu projektu budowlanego i planów zagospodarowania terenu.

11