VAN)

ORTAÖĞRETİM VE YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVLARI ÇALIŞTAYI (07 KASIM 2017 / VAN) ONUR KURULU Murat ZORLUOĞLU (Van Valisi) Prof. Dr. Peyami BATTAL (Van Y...
14 downloads 0 Views 261KB Size
ORTAÖĞRETİM VE YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVLARI ÇALIŞTAYI (07 KASIM 2017 / VAN)

ONUR KURULU Murat ZORLUOĞLU (Van Valisi) Prof. Dr. Peyami BATTAL (Van YYÜ Rektörü) Prof. Dr. İsmail ÇELİK (Van YYÜ Eğitim Fakültesi Dekanı) Kıyasettin KIREKİN (Van İl MEM)

DÜZENLEME KURULU Prof. Dr. İsmail ÇELİK (Van YYÜ Eğitim Fakültesi) Prof. Dr. Hasan ÇİÇEK (Van YYÜ Eğitim Fakültesi) Doç. Dr. Hasan Basri MEMDUHOĞLU (Van YYÜ Eğitim Fakültesi) Doç. Dr. Zihni MEREY (Van YYÜ Eğitim Fakültesi) Yrd. Doç. Dr. Ahmet YAYLA (Van YYÜ Eğitim Fakültesi) Yrd. Doç. Dr. Hayati ÇAVUŞ (Van YYÜ Eğitim Fakültesi) Yrd. Doç. Dr. Kemal KAYA (Van YYÜ Eğitim Fakültesi) Yrd. Doç. Dr. Necdet TAŞKIN (Van YYÜ Eğitim Fakültesi) Yrd. Doç. Dr. İshak KOZİKOĞLU (Van YYÜ Eğitim Fakültesi) Yrd. Doç. Dr. Mecit ASLAN (Van YYÜ Eğitim Fakültesi)

KATILIMCILAR LİSTESİ (LGS) / (Eğitim Fakültesi Toplantı Salonu) MODERATÖR : Prof. Dr. Hasan ÇİÇEK 1- Nusret ÇİÇEK (VAN ÖZEL ÇINAR ORTAOKULU) 2- Ali İhsan YILDIZ (SALİH YILDIZ ORTAOKULU) 3- Zakir TAŞKIN (TUŞBA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ) 4- Mehmet Ali UCA (TUŞBA İŞİTME ENGELİLER ORTAOKULU) 5- Fatih TEZER (VAN ÖZEL BAHÇEŞEHİR KOLEJİ) 6- Mevlüt ŞAHİN (VAN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ) 7- Vedat AVCI (ZEVE ORTAOKULU) 8- Emrullah ULUDAĞ (ÖZEL HÜRRİYET EĞİTİM KURUMLARI) 9- Seyithan EKİNCİ (TOBB İMAM HATİP ORTAOKULU) 10- Pelin ELÇİ (SALİH YILDIZ ORTAOKULU) 11- Mehmet Emin YILMAZ (EMİNPAŞA ORTAOKULU)

12- Yılmaz BOZDEMİR (ERDEM BEYAZIT ORTAOKULU) 13- Murat İÇGÜLEÇ (MEMUR-SEN TOKİ ORTAOKULU) 14- Yrd. Doç. Dr. Hasan BAKIRCI (TEMEL EĞİTİM) 15- Yrd. Doç. Dr. Gürol ZIRHLIOĞLU (EĞİTİM BİLİMLERİ) 16- Yrd. Doç. Dr. Eyüp AKTÜRK (TÜRKÇE VE SOSYAL BİLGİLER)

KATILIMCILAR LİSTESİ (YKS) / (Eğitim Fakültesi Seminer Salonu - A Blok) MODERATÖR : Yrd. Doç. Dr. Necdet TAŞKIN

1- Hakan DURĞUN (VAN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE) 2- Engin ŞAHİN (VAN REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ) 3- Bünyamin YILMAZ (ÖZEL BİREY DERSHANESİ REHBER ÖĞRETMENİ) 4- Fesih ATLI (NECİP FAZIL ANADOLU LİSESİ) 5- Tuba TUĞ KAROĞLU (İMKB FEN LİSESİ MÜDÜRÜ) 6- Ayten ÇELİK (ÖZEL ÇINAR ANADOLU LİSESİ) 7- Hamit ÖZGÖKÇE (ÖZEL HÜRRİYET EĞİTİM KURUMLARI) 8- Lokman TEKİN (ÖZEL KAVRAM TEMEL LİSESİ) 9- Fevzi MİNAS (ATATÜRK ANADOLU LİSESİ) 10- Fadıl KARAMAN (ORHAN OKAY ANADOLU MESLEK LİSESİ) 11- Şevket MEYDAN (EDREMİT ANADOLU KIZ MESLEK LİSESİ) 12- Uğur AYTİN (MEHMET AKİF ERSOY ANADOLU LİSESİ) 13- Hakan BAKIR (ŞEHİT İSMAİL ÖZTÜRKÇÜ ANADOLU LİSESİ) 14- Garip KIZILKAYA (İL MİLLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE) 15- Doç. Dr. Serap YÜKRÜK (GÜZEL SANATLAR) 16- Doç. Dr. Fuat TANHAN (EĞİTİM BİLİMLERİ)

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS) KOMİSYONU SONUÇ RAPORU

1- Temel Yeterlik Testi (TYT), Matematik ve Türkçe testlerinden oluşmaktadır. TYT oturumunda Fen ve Sosyal Bilimler testlerinin olmaması sınavın kapsam geçerliliğini olumsuz bir biçimde etkilemektedir. Fen ve Sosyal Bilimler testleri de bu oturumda yer almalıdır. Ayrıca söz konusu TYT puan hesaplanması aşamasında 3 alana (Sayısal/Eşit Ağırlık-Sözel) göre puanlamanın ilgili alanlardaki derslere ağırlık verilerek değerlendirilmesi gerekir. Sorulan soru sayıları ortak müfredatla paralel olmalıdır. Öğrencinin okula ve derslere devamlılığını sağlar. Derslere ilgiyi arttırır. Kültürüne yabancılaşmayı engeller. Sosyal ve Fen yeterliliklerini; öğrencinin tüm alanlarda analiz, sentez, yorumlama gücünü; ayrıca ölçme ve değerlendirme geçerliliğini arttırır. 2-TYT ile Alan Yeterlik Testi (AYT) oturumunun aynı gün içerisinde yapılması öğrenciyi yormaktadır. TYT oturumunun Haziran ayının ikinci haftası, AYT oturumlarının ise Haziran ayının üçüncü Haftası (Cumartesi) yapılmalıdır. Yabancı Dil Sınavının AYT (Pazar) oturumundan bir gün sonra yapılmalıdır. Aynı gün içerisinde öğrencilerin 2 oturuma girmesi, psikolojik baskı oluşturur, konsantrasyon eksikliği ve bedensel yorgunluğa, dolayısıyla bilgilerini unutmasına yol açabilir. 3- Ortaöğretim başarı puanının arttırılması gerekmektedir. Her yılın sonunda her ders için bakanlığın düzenleyeceği merkezi sınavlar yapılarak puanlar orta öğretim başarı puanına dâhil edilmelidir. Bu durum öğrencilerin okuldan uzaklaşmasını engelleyecektir. 4- Yeni sistemde de akademik yeterlilikler öncelenmiş olup öğrencinin ilgi ve yetenekleri göz önünde bulundurulmamaktadır. Öğrencinin 4 yıllık öğrenim hayatı süresince sosyal, kültürel, bilimsel, sanatsal ve sportif faaliyetlerinin de yükseköğretim kurumlarına geçişte değerlendirmeye alınması gerekir. 21. yüzyıl eğitim pedagojisi bu nitelikleri önemsemektedir. Öğrenci kendisini her alanda geliştirme ve hayata daha iyi hazırlama fırsatı bulur. Sonuç odaklı değil süreç odaklı bir değerlendirmeyi beraberinde getirecektir. Bu bağlamda daha mutlu, mesleğini daha çok seven bir nesil yetişecektir.

5-Sınav sorularının dayandığı öğretim programları hayatın gerekleriyle uyumlu değildir. Sınav sorularının dayandığı öğretim programları hayatın gerçekleriyle ve uluslararası ölçeklerle uyumlu olmalıdır. Böylece öğrenci sınava severek ve yaşayarak hazırlanacak, uluslar arası ölçeklerde ülkemiz hak ettiği değeri alacaktır. 6-Alt yapısı oluşturulmadan sınav sistemi değişiklikleri yapılmamalıdır. Sınav sistemlerinin değişiklikleri bilimsel bir zemine oturtularak ilgili paydaşlarla tartışılarak, kamuoyu oluşturularak geliştirilmeli ve bir sonraki eğitim-öğretim yılında uygulanmalıdır. Böylece öğrenci hazırlıksız yakalanmayacak; toplum sosyo ekonomik olarak olumsuz etkilenmeyecektir. 7-Meslek Lisesi öğrencileri ve farklı yetenekleri olan öğrenciler bu sınav sisteminde dezavantajlı durumdadır. BESYO ve Güzel Sanatlarla ilgili bölümlerin yetenek sınavı benzeri bir sınav meslek liselerinin teknik bölümlerindeki ve farklı yetenekleri olan öğrencilere uygulanarak seçim yapılmalıdır. Böylece, belli bir alanda yeteneği olan öğrenciler üniversitelerde kendi yetenekleri doğrultusunda bir bölüme yerleşme imkânı bulacaklardır.

LİSEYE GEÇİŞ SİSTEMİ (LGS) KOMİSYONU SONUÇ RAPORU

1- Soru sayısı ve içeriği ile ilgili sorunlar bulunmaktadır. Bu durum sınavın kapsam geçerliğini ve güvenirliğini azaltmaktadır. Soru sayısının arttırılması ya da soruların ayırt ediciliğinin, zorluk derecesinin arttırılması gerekmektedir. Sorular kavrama, analiz, sentez düzeyindeki düşünme becerileri ölçecek şekilde olmalıdır. Sınavda değerlendirilecek derslerin TEOG’daki haliyle aynen devam ettirilmesi gerekmektedir. MEB tarafından önerilecek okuma kitaplarından belirli sayıdaki kitaptan okuduğunu anlamaya yönelik sorular sorulmalıdır. 2- Sınavın tek oturumda olması mağduriyetleri beraberinde getirmektedir. Sınav iki farklı oturum şeklinde yapılmalı ve herhangi bir mazeret nedeniyle sınava giremeyen öğrenciler için mazeret sınavı yapılmalıdır. 3- Öğrencinin bölgesinde bulunan bir okula gitmek istememesi veya bölgesinde olmayan bir okula gitmek istemesi nedeniyle 5 okul tercihi sınırlaması sorun oluşturmaktadır. Aynı eğitim bölgesi içerisinde öğrencinin tercih yapabileceği her okul türünün bulunması gerekmektedir. Öğrencinin devam etmek istediği okul türü sayıları ve kontenjanlarının arttırılması gerekmektedir. 4- Mevcut sistem velilerin nitelikli okullara yakın yerlere göç etmeye zorlamaktadır. Taleplere göre liselerin dönüşümünün sağlanması ve yüzde onluk dilimin arttırılması (%30’a kadar çıkarılması) gerekmektedir. 5- Sınava girmeme tercihinin öğrenciye bırakılması sorun oluşturmaktadır. Öğrencilerin sınava gerekmektedir.

girmeyeceği

konusunda

velinin

izninin

alınması

6- Alt yapısı oluşturulmadan sınav sistemi değişiklikleri yapılmamalıdır. Sınav sistemlerinin değişiklikleri bilimsel bir zemine oturtularak ilgili paydaşlarla tartışılarak, kamuoyu oluşturularak geliştirilmeli ve bir sonraki eğitim-öğretim yılında uygulanmalıdır. Böylece öğrenci hazırlıksız yakalanmayacak; toplum sosyo ekonomik olarak olumsuz etkilenmeyecektir. 2018 Haziran ayında yapılacak sınavın sadece 8. sınıf konularını kapsaması (bu yıla has olması) gerekmektedir.

7- Sınav sistemindeki belirsizlikler (sınav yeri, içeriği vb.) başta öğrenciler olmak üzere eğitim paydaşlarını strese sokmaktadır. Sınav sistemiyle ilgili tüm detayların en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılması ve iki oturumun da aynı okulda olması gerekmektedir. 8- Mevcut sistemin fırsat eşitliğini engelleyeceği ile ilgili kaygılar bulunmaktadır. Öğretmen eksikliğinin giderilmesi ve okulların alt yapılarının güçlendirilmesi fırsat eşitliğine katkı sunacaktır. Taşımalı eğitim gören öğrencilerin pansiyonlu okullara yerleştirilmesine öncelik verilmesi, kırsal bölgelerdeki öğrencilere kendi bölgelerindeki bütün okul türlerini tercih etme hakkının olması gerekmektedir. Pansiyonlar için öğrencinin ikametinin pansiyona uzaklığının hesaplanarak öncelik tanınmalı, en uzağın en avantajlı olması sağlanmalı, istisnai durumlar için pansiyon kontenjanının %5’i ilçe MEM inisiyatifine bırakılmalıdır. Yukarıda değinilen sorun ve çözüm önerilerinin dışında diğer bazı öneriler aşağıda sıralanmıştır: 





LGS puanının hesaplanmasında temel eğitim akademik başarı ortalamasının dikkate alınması gerekmektedir. Ayrıca, ulusal ve uluslararası sosyal, bilimsel, sportif, kültürel ve sanatsal nitelikteki çalışmalar LGS puanının hesaplanmasında dikkate alınmalıdır. Fen ve sosyal bilimler liselerinin yanı sıra mesleki liselere de merkezi sınavla öğrenci alımının sağlanması, bu bağlamda her okul türünde proje okullarının oluşturulması gerekmektedir. Üniversiteye geçiş sisteminde kendi alanlarıyla ilgili olmak koşuluyla meslek liseleri ile imam hatip liselerine ek puan verilmesi gerekmektedir. Meslek lisesi programlarının toplumun ihtiyacına yönelik olarak yeniden yapılandırılması gerekmektedir. Bu durum ortaöğretime geçişte bu okul türlerinin daha çok tercih edilmesini sağlayacak, diğer okul türlerindeki yığılmaları azaltacaktır.

MODEL ÖNERİSİ : 1. Yazılı sınavların ilkokul 2. Sınıftan itibaren merkez tarafından yapılması, sözlü sınavların öğretmenler tarafından yapılması, sözlü sınavın etkisinin yüzde 20 olması, 2. Her yıl 1 Eylül itibariyle bütün okullardaki öğretmenlerin atanmasının yapılması, ücretli öğretmenliğin kaldırılması, KPSS puanına göre ek ders ücretli öğretmenlerin atanması, iyi performans sergileyen öğretmenlerin kadroya alınması, mevcut kadrolardaki öğretmenlerden kendi içinde değerlendirme yapılarak başarısız olanların hizmetiçi eğitime alınması, 2 yıl hizmetiçi eğitim sonunda başarısız olanların öğretmenlikten alınarak devlet memuru olarak atanması, başarılı öğretmen ve idarecilerin ise aylıkla ödüllendirilmesi.

Suggest Documents