MANTENIMENT DE L’ORDINADOR

ÍNDEX

1. Introducció .......................................................................................3 2. Afegir i treure programes..................................................................4 3. Neteja d'arxius................................................................................10 4. Manteniment del disc dur ...............................................................12 5. Virus i Malware...............................................................................14 6. Actualitzacions de Windows...........................................................17

Pàgina 2 de 18

INTRODUCCIÓ Es pot definir Manteniment de l'Ordinador com una sèrie de treballs periòdics que hem de realitzar, necessaris per que aquest ofereixi un rendiment òptim i eficaç a l'hora del seu funcionament. D'aquesta manera podem prevenir o detectar qualsevol error que pugui presentar.

L’ordinador treballa més del que normalment es creu. Està constantment donant prioritat a les tasques, executant ordres i distribuint la memòria. Tanmateix, amb el temps es poden produir errors en el disc dur, les dades es desorganitzen i les referències es tornen obsoletes.

Aquests petits problemes s'acumulen i tornen lent el sistema operatiu, els errors del sistema i programari aparèixen amb més freqüència i les operacions d'encesa i apagada es demoren més.

Fent un manteniment correcte evitarem aquests problemes i no disminuirà el rendiment del nostre ordinador.

Pàgina 3 de 18

AFEGIR I TREURE PROGRAMES Instal·lació

El Sistemes Operatius necessiten que instal·lem primerament el

programari abans de poder-los fer servir. El fet d’instal·lar un programa consisteix en: desar tots el arxius que componen el programa a la carpeta correcta, crear els icones d’accés (al escriptori i al menú d’inici). Crear dins del registre de Windows les entrades necessàries perquè el propi sistema operatiu reconegui i executi el programa.

La carpeta on s’emmagatzema per defecte tots el programes és “C:\Archivos de Programas\”.

Tot el programari ve amb el seu propi instal·lador que fa automàticament les tasques anteriors. Nosaltres només hem d’anar seguint les indicacions que van sortint.

Exemple d’instal·lació del CCLeaner:

Primer ens demana que escollim l’idioma.

Comença la instal·lació en l’idioma escollit.

Pàgina 4 de 18

Generalment tots el programes ens demanen que acceptem l’acord de llicència (requisit obligatori). Ens explica que encara que s’hagi de pagar pel programa no som propietaris del mateix, només adquirim el dret d’us. Hem utilitzar-lo en les condicions exigides, per exemple si es una versió domèstica no el podríem utilitzar a la feina ni fer còpies comercials. També l’eximeixes de qualsevol responsabilitat si aquest programa provoca qualsevol error o espatlla l’ordinador amb pèrdua de dades incloses.

Pàgina 5 de 18

Ens dóna la possibilitat de canviar la carpeta de destí. Però NO és recomanable canviar-la.

Per últim, seleccionarem les opcions addicionals, com per exemple, afegir les icones d’accés directe a l’escriptori i al menú d’inici.

Veurem el procés d’instal·lació. Molts programes quan finalitzen la instal·lació demanen reiniciar l’ordinador. És molt recomanable que ho fem, ja que la instal·lació ha fet canvis importats dins del sistema i per poder utilitzar el programa és necessari la reiniciaió.

Pàgina 6 de 18

En altres instal·lacions també ens poden demanar que introduïm la clau del producte, que és un codi de números i lletres per comprovar que disposem de llicència d’us i es tracta d’una còpia legal del programa.

Desinstal·lació

Dins de la rutina de manteniment de l’ordinador, hem de fer

l’eliminació dels programes antics que ja no necessitem ni utilitzem. D’aquesta manera estarem alliberant espai en el disc dur i evitarem incompatibilitats entre programes.

Igual que la instal·lació, la desinstalació també la farem automàticament. Accedirem mitjançant Inicio>Panel de Control a la opció Agregar o quitar programas:

Pàgina 7 de 18

En aquesta finestra veurem un llistat amb tots el programes que es troben correctament instal·lats en el nostre ordinador. Per eliminar-ne un, només hem de seleccionar-lo i prémer el botó Cambiar o Quitar que apareix a la cantonada dreta del programa seleccionat. Veurem que apareix un assistent de desinstal·lació.

Seguirem l’assistent del CCleaner:

Pàgina 8 de 18

Us demanarà que confirmeu la desistal·lació.

Per últim ens indicarà que la desinstal·lació ha finalitzat.

Pàgina 9 de 18

NETEJA D’ARXIUS Una de les característiques del sistema Windows és que guarda tot el que fem, però encara guarda més tot el que es fa a Internet. Amb "el que fem" ens referim a documents oberts, preferits, arxius esborrats, etc., Informació que amb el temps va ocupant espai i recursos innecessaris.

Hi ha un gran nombre de programes que efectuen la neteja d'aquestes dades de forma automàtica. Un dels millors és CCleaner de l'empresa Piriform. És gratuït i disponible en Català. Per descarregar el programa hem d'anar a la pàgina http://www.ccleaner.com/ . Aquesta pàgina està en Anglès. Farem clic en l’enllaç “Download CCleaner now...” i en aquesta nova pàgina tornarem a fer clic en l’enllaç “Alternative Download”. Començarà la descàrrega del programa per després poder-lo instal·lar.

Aquest programa ens permet esborrar tots el arxius de:

També ens permet fer una neteja del Registre de Windows (El registre del sistema, o registre de Windows, és una base de dades que emmagatzema les configuracions i opcions del sistema operatiu. Conté informació i configuracions de tot el maquinari, programari, usuaris, i preferències del PC.) Quan fem

Pàgina 10 de 18

canvis en el nostre ordinador, aquesta base de dades es va modificant i algunes dades queden obsoletes.

Per fer la neteja dels arxius, és tan senzill com, primer prémer el botó Analitza i després Executar CCleaner. I per netejar el registre, anirem a la pestanya Registre i premerem els botons Cercar problemes i Solucionar problemes.

Pàgina 11 de 18

MANTENIMENT DEL DISC DUR El Disc Dur és el dispositiu on s'emmagatzema tota la informació i on es troba el sistema operatiu. Té un dispositiu mecànic, un cap lector que es desplaça per damunt dels discs físics. Per evitar el deteriorament del disc i la pèrdua de dades és importat fer-li un manteniment.

Anirem a MI PC, farem clic amb el botó dret sobre el disc i seleccionarem Propietats. A la finestra que s’obre seleccionarem la pestanya Eines.

Comprovació d’errors

Serveix per comprovar tant la integritat de la

superfície física del disc dur, com la integritat del sistema de fitxers emmagatzemats en ell. Ens permet detectar i reparar sectors defectuosos i arxius corruptes.

Pàgina 12 de 18

Desfragmentació

La desfragmentació és el procés mitjançant el qual

s'acomoden els arxius d'un disc de manera que cada un quedi en una àrea contigua i sense espais sense utilitzar entre ells. Al anar escrivint i esborrant arxius contínuament en el disc dur, aquests tendeixen a no quedar en àrees contigües, així, un arxiu pot quedar "partit" en molts trossos al llarg del disc, llavors es diu que l'arxiu està "fragmentat". Al tenir els arxius escampats pel disc, es torna ineficient l'accés a ells. Primer analitzarem si el disc es troba fragmentat i si fós necessari el desfragmentaríem. Aquesta tasca sol durar molta estona i és necessari, perquè es faci correctament, que no hi hagi cap altre programa obert i no treballem amb l’ordinador.

Còpies de seguretat

Aquesta és una utilitat que ens permet fer una còpia de

les dades que tenim dins del disc, des de un arxiu o carpeta fins al disc sencer. També ens permetrà restaurar les còpies que haguem fet anteriorment. Evidentment les còpies han d’estar guardades en un altre disc o dispositiu, ja que si es troba en el mateix disc i aquest s’espatlla també haurem perdut la còpia de seguretat i no podrem restaurar res.

Pàgina 13 de 18

VIRUS I MALWARES Un virus informàtic és un programa que té per objecte alterar el normal funcionament de l’ordinador, sense el permís o el coneixement de l'usuari. Els virus, habitualment, reemplacen arxius executables per altres infectats amb el codi d'aquest. Els virus poden destruir, de manera intencionada, les dades emmagatzemades en un ordinador, encara que també hi ha altres més "benignes", que només es caracteritzen per ser molestos. I els Malwares (de l'anglès malicious software, també anomenat badware o programari maliciós) és un programari que té com a objectiu infiltrar-se en el sistema i danyar l'ordinador sense el coneixement del seu propietari, amb finalitats molt diverses, ja que en aquesta

categoria

trobem

des

d'un

troià

a

un

spyware.

Veure

http://es.wikipedia.org/wiki/Código_maligno per més informació.

Actualment les principals fonts d’entrada del virus i malwares son Internet, el correu electrònic i les xarxes d’intercanvi d’arxius P2P (emule, ares, elephat...)

Hi ha molts fabricants d’antivirus, tots fan la seva funció correctament, nosaltres veurem el AVG Anti-virus en la seva versió gratuïta. Per descarregar-nos una còpia anirem a http://free.avg.es/ i escollirem la versió Protecció bàsica gratuïta.

Pàgina 14 de 18

Com podem veure aquesta versió disposa de: Anti-Virus

Per detectar i eliminar el virus coneguts

Anti-Spyware

Per detectar i eliminar els malwares coneguts.

LinkScanner

Al navegador, quan fem una cerca a Google, ens indicarà si hi

ha cap enllaç a alguna pàgina potencialment perillosa. Protecció resident

És la part d’anti-virus que està sempre executant-se i

analitzant tots el arxius amb els que estem treballant. Actualització

La base de dades de l’antivirus, amb les dades de tots els virus,

s’ha d’anar actualitzant a mesura que surten nous virus.

Quan l’antivirus està correctament instal·lat, automàticament fa anàlisis dels arxius de l’ordinador i s’actualitza diàriament tot sol. Però hem que comprovar periòdicament que no hagi sorgit cap error i estigui fent l’anàlisi i l’actualització correctament.

Un altre programa que ens permet comprovar l’existència de malwares dins del nostre ordinador es Spybot – Search & Destroy, també gratuït. http://www.safer-networking.org/es/download/index.html

Pàgina 15 de 18

Si ens fixem en els botons de l’esquerra tenim:

Search & Destroy

Comença l’exploració del nostre ordinador en busca de

programari maliciós. Recuperar

Quan elimina algun problema detectat fa còpia de seguretat per si

després sorgeix qualsevol error. Des d’aquí podem restaurar les còpies o eliminar-les definitivament. Immunitzar

Permet protegir-nos abans que les amenaces entrin en el nostre

ordinador. Les detecta al navegador i les deté. Cercar actualitzacions

Ens descarregarà les últimes bases de dades de

programari maliciós. Donatius

Al tractar-se d’un programa gratuït, aquí tenim un enllaç a la pàgina

web on podem fer un donatiu al programador de forma totalment voluntària.

Pàgina 16 de 18

ACTUALITZACIONS DE WINDOWS Actualització

posar al dia un programa incorporant noves característiques que

ho millorin i ho facin més estable.

Windows té petits (i a vegades grans) errors. Per actualitzar Windows entenem descarregar des de la pàgina de Microsoft "pegats" que solucionin alguns d'aquests errors. L’actualització de Windows equival senzillament a un millor funcionament del sistema i a una millor protecció contra els programaris maliciosos.

Les actualitzacions es descarregan automàticament sempre que ho tinguem configurat així. Per comprovar que estigui activat anirem a Inicio>Panel de Control>Actualizaciones Automáticas

En aquesta finestra podem configurar les diferents opcions d’actualització.

Automáticas

Podem escollir la freqüència i l’hora que Windows comprovarà si

hi ha actualitzacions. Un cop descarregades podem deixar que les instal·li

Pàgina 17 de 18

automàticament o instal·lar-les nosaltres quan ho desitgem, o només notificar que disposem d’actualitzacions.

Desactivar Actualitzacions

Windows no comprovarà mai si disposa

d’actualitzacions.

És molt freqüent que després d’actualitzar-se ens demani reiniciar l’ordinador i també que a l’hora d’aturar-se trigui més estona del normal, mentre surt un missatge “No aturi l’ordinador, s’estan instal·lant actualitzacions”. Quan haguem acabat totes les instal·lacions, s’aturarà tot sol.

Pàgina 18 de 18