Amb el suport de: SETMANA DE L ESPAI. Del 14 al 18 de novembre de 2016 Escola Franciscanes Poblenou de Barcelona

Amb el suport de: SETMANA DE L’ESPAI Del 14 al 18 de novembre de 2016 Escola Franciscanes Poblenou de Barcelona Amb el suport de: Escola Francisca...
12 downloads 0 Views 2MB Size
Amb el suport de:

SETMANA DE L’ESPAI Del 14 al 18 de novembre de 2016 Escola Franciscanes Poblenou de Barcelona

Amb el suport de:

Escola Franciscanes Poblenou de Barcelona

SETMANA DE L’ESPAI 2016

L’Estació Espacial Internacional ISS L’Estació Espacial Internacional (ISS) és una estació espacial permanent en òrbita a uns 400km de la Terra. És una construcció artificial que serveix d’habitacle pels astronautes. En el projecte hi intervenen sis agències espacials: l’estatunidenca National Aeronautics and Space Administration (NASA), la russa (RKA), la japonesa (JAXA), la canadenca (CSA/ASC), la brasilera (AEB) i l’Agència Espacial Europea (ESA - European Space Agency).

El contacte en directe amb la ISS Aquest contacte està programat fer-lo durant la setmana del 14 al 18 de novembre de 2016. En aquell moment està previst que a l’Estació Espacial hi hagi l’expedició 50, formada per Shane Kimbrough, Andrei Borisenko i Sergey Ryzhikov, que hi van arribar el 21 d’octubre, i també Peggy Whitson, Oleg Novitskiy i el francès Thomas Pesquet, que haurien d’haver acabat d’arribar amb la nau Soyuz MS-03. El contacte es farà amb la col·laboració de l’organització ARISS, un projecte que posa en contacte les escoles amb els astronautes de la ISS mitjançant emissores de radioaficionats. Els alumnes poden preguntar directament als astronautes aprofitant els aproximadament deu minuts de marge en què l’estació està a l’abast. Un equip ha seleccionat les 20 preguntes que faran els alumnes als astronautes en anglès, tercera llengua a l’escola.

A l’acte previ hi assistirà un grup d’alumnes de l’escola, representants dels pares i mares d’alumnes, i diversos col·laboradors i convidats.

Escola Franciscanes Poblenou de Barcelona Rambla del Poblenou, 94-96, 08005 Barcelona · www.asuncion.cat

2

Amb el suport de:

Escola Franciscanes Poblenou de Barcelona

SETMANA DE L’ESPAI 2016

Seguiment de l’acte Tothom està convidat a seguir en directe l’acte, que serà retransmès per Internet en streaming mitjançant fibra òptica proporcionada per l’operadora Adamo Telecom Iberia, o a veure’l posteriorment des de la pàgina web de l’escola. Qui estigui interessat a assistir-hi presencialment pot enviar un correu electrònic a: [email protected]

Setmana de l’espai Durant la setmana del 7 a l’11 de novembre l’escola durà a terme una Setmana de l’espai amb diverses persones i institucions que oferiran tallers pràctics i xerrades. Aquesta “Setmana de l’espai” és a nivell intern de la nostra escola, la “World Space Week” o Setmana Mundial de l’Espai es va celebrar dels passats 4 al 10 d’octubre. Sí que coincideix, en part, amb la Setmana de la Ciència, de la Fundació Catalana de Recerca, que és de l’11 al 20 de novembre.

Xerrades i tallers pràctics

AST RO NO MIA Eduard Massana, investigador de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (UB), farà una xerrada amb els alumnes de 6è de Primària on entre d’altres, veuran com es determinen les distàncies a les estrelles, lligant-ho amb les observacions amb el satèl·lit Gaia.

CO MUNIC AC IO N S V IA SAT È L·L IT El Radio Club La Salle, d’Enginyeries La Salle Universitat Ramon Llull (URL), oferiran a grups d’ESO uns tallers pràctics de comunicació via satèl·lit a l’escola, i també ens explicaran com van dissenyar un dels primers satèl·lits a casa nostra, el SalleSat.

G LOB U S , C OE T S I TE L E M E T R I A Un grup d’estudiants de l’Escola d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que van construir un globus que van enlairar amb heli fins a una altitud d’uns 32.000 metres, dotat de la tecnologia necessària per captar imatges d’alta definició i comunicar-se mitjançant telemetria per facilitar-ne la posterior recuperació a terra, faran un taller pràctic per alumnes de 3r i 4t d’ESO on, a part d’explicar la seva experiència, acompanyaran els alumnes en la fabricació i llançament de coets d’aigua.

CO MUNIC AC IO N S V IA RÀD IO

TE L E C OM U N I C AC I ON S I I N TE R N E T

Per la seva part, la federació d’associacions de radioaficionats FEDI-EA oferirà un taller pràctic de comunicació mitjançant equips de ràdio i ens explicaran com funcionen les comunicacions entre l’Estació Espacial Internacional i la Terra, que ens permetran de contactar-hi.

Enginyers responsables de les xarxes del proveïdor d’Internet Fibra Òptica Adamo Telecom Iberia, que col·labora en l’esdeveniment, participaran en activitats de tecnologia i informàtica amb els alumnes de 3r i 4t d’ESO.

Escola Franciscanes Poblenou de Barcelona Rambla del Poblenou, 94-96, 08005 Barcelona · www.asuncion.cat

3

Amb el suport de:

Escola Franciscanes Poblenou de Barcelona

SETMANA DE L’ESPAI 2016

Com ho treballem a l’escola Activitats relacionades amb l’espai o la ISS directament:

LLEN GUA - C O N T E S D E CIÈN C IA

M ATE M ÀT I QU E S AV E N T U R E S E S PAC I A L S

Els alumnes de P4 van crear “El somni d’en Bernat”, el conte guanyador del concurs “Fem contes de ciència” del Cosmocaixa. Cada frase estava escrita en una làmina amb el seu dibuix corresponent. El conte parla d’en Bernat, que somiava a anar a l’espai i al final ho va aconseguir amb un coet. Podeu veure com ho expliquen ells mateixos en aquest vídeo editat per l’Obra Social la Caixa https://www.youtube.com/ watch?v=RBPcGixCztk

Els alumnes de reforç de matemàtiques de 3r d’ESO treballen tot l’any l’espai com a tema conductor de l’assignatura. Escullen un nom matemàtic per a la seva nau espacial i viatgen per l’univers per aconseguir la seva missió. Cada alumne tripulant té un rol a la nau (pilot, metge, capità...) i, sota sobrenoms matemàtics escollits per ells, esdevenen els protagonistes de les aventures espacials i els reptes matemàtics que han de superar.

CIÈNC IA I T E C NO LO G I A CON S T RUC C IÓ D’ UN SAT È L·L IT

C I È N C I A I T E C N OLOG I A I M P R E S S I Ó 3D

Els més grans de l’escola s’encarregaran de la construcció d’un prototip molt bàsic de Cubesat durant el curs. El Cubesat és un microsatèl·lit en forma de cub, de només 10 cm d’aresta, coinventat pel català Jordi Puig-Suari. L’objectiu no és llançar-lo a l’espai, però sí aprendre amb el seu disseny.

LLE NGUA - C O N VE RS ES E N ANG L È S En l’àrea lingüística, s’han treballat vídeos de preguntes d’edicions anteriors de contactes amb l’ISS duts a terme per escoles d’arreu del món, ja que són en anglès.

Escola Franciscanes Poblenou de Barcelona Rambla del Poblenou, 94-96, 08005 Barcelona · www.asuncion.cat

A l’escola ja fa temps que utilitzem la impressora 3D. Ara hem imprès diversos dissenys fets per la NASA, com ara la primera eina que van fabricar a l’Estació Espacial Internacional amb una impressora 3D. L’eina s’havia dissenyat a la Terra i el fitxer amb les instruccions s’havia enviat a distància, com si d’un correu electrònic es tractés.

A RT S P L À S TI QU E S I A LTR ES L’espai és un tema que està integrat en tots els cursos de l’escola. Dibuixos, pel·lícules, presentacions, recerca, murals, contes, llibres, visites a museus com el Cosmocaixa, treballs manuals... S’utilitzen molts recursos diferents per aprendre més sobre aquest tema.

4

Amb el suport de:

Escola Franciscanes Poblenou de Barcelona

SETMANA DE L’ESPAI 2016

Contacte: [email protected] Escola Franciscanes Poblenou de Barcelona Rambla del Poblenou, 94-96, 08005 Barcelona www.asuncion.cat

Amb la col·laboració de:

ARISS - Amateur Radio on International Space Station.

Angel Jané, futur astronauta i explorador a Mart, a la missió Mars One.

Escola Franciscanes Poblenou de Barcelona Rambla del Poblenou, 94-96, 08005 Barcelona · www.asuncion.cat

5