Accions amb identitat

Memòria de sostenibilitat 2004-2005

Índex 1. Carta de direcció .......................................................................... 4 2. Perfil i estructura ............................................................................ 6 3. Estratègia del Grup Bon Preu ........................................................8 4. Estructura de govern i reconeixements .......................................10 5. Abast de la memòria ................................................................... 12 6. Indicadors ....................................................................................13 7. Relació d'indicadors del Global Reporting Initiative (GRI)........... 42 8. Ens interessa la teva opinió ........................................................ 45 9. Glossari ....................................................................................... 47

1

1. Carta de direcció La Memòria de sostenibilitat del Grup Bon Preu 2004-2005 que presentem és la continuació i ratificació del treball iniciat en l’àmbit de la responsabilitat social amb la publicació de la primera memòria de sostenibilitat l’any 2003. És una mostra més del compromís adquirit de contribuir a un desenvolupament sostenible de la societat, a través dels valors que sempre han estat presents en la nostra organització i que constitueixen un dels punts fonamentals de la nostra visió de futur. En aquest sentit, considerem indispensable donar comptes, als principals grups d’interès i amb total transparència, del treball i esforç realitzats en l’àmbit econòmic, ambiental i social amb els principals grups d’interès aquests darrers dos anys, per diferenciar-nos com una empresa socialment responsable. Així, en el transcurs d’aquests dos anys hem treballat per consolidar el nostre compromís en responsabilitat social per contribuir a un desenvolupament sostenible de la societat. En aquest sentit destaquem: La disminució de l’impacte ambiental generat per la nostra activitat, adoptant sistemàtiques de control i seguiment de les nostres activitats, cosa que ens ha permès aplicar mesures de millora per minimitzar l’afectació sobre el territori. La potenciació i fidelització de l’equip humà: la gent Bon Preu és el nostre valor afegit, que ens permet proporcionar un tracte adequat als clients, d’acord amb el que aquests esperen. Per això, hem treballat en l’adopció de mesures de conciliació i integració en favor d’unes millors condicions de treball i en la millora de la formació La millor comunicació i informació amb els clients: la satisfacció dels nostres clients és la nostra raó de ser, i per aquest motiu la millora d’informació i comunicació dirigida a ells ha centrat els nostres esforços, unificant els canals comunicatius de totes les nostres ensenyes comercials. La implicació i participació en iniciatives i projectes de desenvolupament de la societat: complint amb el compromís adquirit, hem continuat col·laborant i contribuint als diversos actes i projectes dirigits a millorar la qualitat de vida de la societat, realitzats per organitzacions d’àmbit local i internacional.

4

1

De la mateixa manera que en aquests anys hem dedicat molts esforços a millorar, sabem que la filosofia de treball implantada és la correcta, i que continuarà requerint un esforç continuat per mantenir el tarannà d’empresa familiar, propera i humana que ens diferencia com una empresa socialment responsable. Finalment, aquesta segona memòria de sostenibilitat, complint amb el compromís adquirit en l’anterior edició, incorpora un major nombre d’indicadors GRI, la qual cosa ens ha permès editar per primera vegada la memòria de sostenibilitat de conformitat amb la Guia per a l’elaboració de memòries de sostenibilitat 2002 establerta pel Global Reporting Initiative (GRI).

5

Joan Font i Fabregó Director general

H “ em treballat per consolidar el nostre compromís en responsabilitat social per contribuir a un desenvolupament sostenible de la societat.”

2

2. Perfil i estructura Bon Preu és fruit d’una llarga trajectòria familiar en el sector de la distribució comercial a Catalunya, que neix l’any 1974 amb l’obertura del primer establiment en règim d’autoservei a Manlleu (Barcelona). D’aquesta manera, s’inicia el desenvolupament d’una activitat empresarial que portarà els establiments del Grup a abastir de productes comercials inicialment la població d’Osona. Actualment Bon Preu és present a bona part de les comarques catalanes en forma de 100 comerços i amb una superficie total de vendes de 92.710 m2. El Grup està present en el mercat amb les línies d'establiments següents: Supermercats Bonpreu 54 Supermercats Bonpreu, establiments de proximitat, ubicats en els nuclis de població. Superfícies d'activitat entre 400 i 1.000 m2. Productes: - Destaquen les seccions de producte fresc (carnisseria, fleca, fruiteria, peixateria i xarcuteria). - Ampli assortiment de productes i serveis a totes les seccions. Tipologia establiment: botigues atractives, pensades per realitzar una compra ordenada, en un entorn agradable.

Supermercats Orangutan 25 Supermercats Orangutan, situats als nuclis de població. Superfícies de venda entre 400 i 700 m2. Productes: - SPE (sempre preus econòmics) tots els dies de l'any. - Ampli assortiment de productes de confiança de marques principals. Tipologia d'establiment: entorn modern, fresc i innovador.

6

2

Hipermercats Esclat

Distribució geogràfica dels establiments de les ensenyes del Grup Bon Preu

21 Hipermercats Esclat, localitzats als afores de les àrees urbanes. Superfícies de venda entre 1.500 i 6.000 m2, es disposa d’aparcaments per als clients. Productes: grans àrees concebudes per oferir el servei i la diversitat de productes que demanen els consumidors. Tipologia d’establiment: establiments de grans dimensions que transmeten amplitud, comoditat i diversitat en un ambient relaxat.

7

Estacions de servei Esclat Oil 9 Estacions de servei de carburants. Instal·lacions totalment automatitzades i que funcionen en règim d’autoservei les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any.

Bonpreu

Productes:

Esclat Oil

- De màxima qualitat al preu més baix del mercat. - Sortidors de biodièsel, així apostem per un carburant ecològic, biodegradable, bo per als motors i respectuós amb el medi ambient. Tipologia d'establiment: els sortidors estan ubicats habitualment al costat d’establiments comercials del Grup per oferir, d'aquesta manera, un servei global i complementari.

Orangutan Esclat

3

3. Estratègia del Grup Bon Preu 3.1. Missió, visió i valors Missió Som una organització catalana de caràcter familiar compromesa amb els ciutadans i amb el seu territori, que hem orientat la nostra activitat en el mercat català, amb l'anhel de ser útils i donar la màxima satisfacció en el dia a dia dels ciutadans clients en quant a preu, servei i qualitat de producte.

Visió Cerquem la creació de riquesa a curt i llarg termini amb la voluntat de concórrer al desenvolupament sostenible de l'entorn on portem a terme la nostra activitat, mitjançant l'aplicació de criteris ètics i empresarials. En aquest sentit, volem continuar treballant per millorar la nostra voluntat de servei i també el creixement, el qual ens permet arribar a tot el territori per conèixer de primera mà les necessitats que tenen en tot moment els nostres clients.

Valors A Bon Preu hi ha uns valors que sempre han estat presents en la nostra organització i que constitueixen la nostra visió de futur i compromís de contribuir a un desenvolupament sostenible de la societat: Honestedat i confiança: és ser sincer en tot, admetre els teus errors, respectar i complir les normes internes del Grup. Voluntat de créixer: és l'esperit de superar situacions que suposin un repte. La voluntat de servei als clients interns i externs. Desenvolupament professional: és millorar les capacitats professionals de cada un de nosaltres, ajudar-nos a créixer professionalment. Actitud positiva: és actuar de manera constructiva i amb voluntat de millorar i aportar solucions.

8

3

Consciència d'equip: és tenir clara la pertinença a un equip i posar els objectius d'equip per sobre dels individuals. Pragmatisme i eficiència: és tenir sentit comú, idees clares, aconseguir resultats de forma ràpida i econòmica.

3.2. Grups d’interès Clients: a Bon Preu identifiquem els ciutadans/clients com la nostra raó de ser, i és l’orientació als clients un dels valors essencials de l’activitat del Grup. Per això, treballem per garantir una òptima qualitat dels productes i serveis que els oferim, per ser transparents en la informació que els facilitem i per satisfer sempre les seves necessitats i interessos. 9

Equip humà: el compromís adquirit envers els valors de l’organització pel que fa a les persones que en formen part, és el que garanteix el correcte desenvolupament de l’activitat i l’assoliment del posterior èxit empresarial. Societat: l’acord de contribuir no només al desenvolupament econòmic de la nostra activitat, sinó també al desenvolupament sostenible de l’entorn i de la societat en general, fa que treballem contínuament per establir vincles de cooperació i col·laboració amb els diferents agents del territori on realitzem la nostra activitat. Proveïdors i empreses subcontractades: per garantir la qualitat dels productes i serveis oferts en els nostres establiments, es fa necessària la implicació de les empreses proveïdores i subcontractades mitjançant la introducció de requeriments en la contractació, amb l’objectiu que incorporin els valors del Grup en el desenvolupament de les activitats. Mitjans de comunicació: la consecució de la transparència informativa que preval a Bon Preu és fruit de la relació establerta amb la premsa local i nacional i els mitjans audiovisuals, que permeten informar sobre la implicació constant del Grup en el desenvolupament del territori.

4

4. Estructura de govern i reconeixements Bon Preu disposa d’una estructura de comandament piramidal poc jerarquitzada que afavoreix el diàleg, tant transversal com vertical, i reafirma la filosofia de treball de tothom pot parlar amb tothom. L’òrgan superior executiu dins l’organigrama del Grup és el Comitè de Direcció, que és l’encarregat d’establir les polítiques i estratègies de desenvolupament i creixement, tenint en compte el compromís de responsabilitat social establert. Les reunions ordinàries del Comitè de Direcció tenen lloc setmanalment.

Comitè de Direcció Sr. Joan Font i Fabregó

President i director general

Sr. Josep Font i Fabregó

Vicepresident i sotsdirector general

Sr. Toni Amblàs i Padrós

Director comercial

Sr. Pere Anglada i Dordal

Director d'operacions

Caps de departament Sr. Josep M. Vinyes i Paré

Departament d'Expansió

Sr. Josep Ballart i Soriano

Departament de Logística

Sr. Francesc Baqué i Puig

Departament de Recursos Humans

Sr. Agustí Sànchez i Ridao

Departament d'Organització de sistemes informàtics

Sr. Joan Macià i Porta

Departament d'Anàlisi i Gestió

Sr. Pere Anglada i Dordal

Departament d'Administració i Finances

Sr. Toni Sànchez i Almansa

Departament de Seguretat

Sra. Neus Roca i Palazón

Departament de Compres

Sr. David Poudevida i Vives

Departament de Comunicació i Màrqueting

Sr. Joan Sabartés i Pardo

Departament Adjunt a Direcció Comercial i Cap Ensenya Orangutan

Sra. Nani Masdeu i Rodes

Cap Ensenya Bonpreu

Sr. Jaume Moncunill i Salvans

Cap Ensenya Esclat

10

4

El Departament de Vendes, atès que coordina el major percentatge de personal del Grup, disposa d'una estructura interna més complexa. Així, per a cada ensenya existeixen diferents caps de zona que coordinen un nombre determinat de d’establiments, els quals disposen d'un responsable de centre en el cas dels supermercats Bonpreu i Orangutan, i d'un director en el cas dels hipermercats Esclat.

Premis i reconeixements La trajectòria empresarial i l'esforç d'implicació en el desenvolupament de la societat per part de Grup Bon Preu, ha estat objecte de reconeixements i premis durant aquests dos darrers anys. Any 2004

11

VI Premi a la Normalització Lingüística en l'àmbit socioeconòmic de l'Alt Camp, en reconeixement a l'actuació del Grup en la promoció i normalització del català en el sector socioeconòmic. Premi Carme Serrallonga a la qualitat lingüística (11a edició) per la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona. Reconeixement, per part de la Plataforma per la Llengua, a la política lingüística seguida en l'etiquetatge dels productes bonpreu i en la comunicació de l'empresa. Reconeixement a la col·laboració amb l'expedició Dones a l'Everest. Reconeixement per part de les Colles de l'Eix de castellers (Sagals d'Osona, Castellers de Lleida, Marrecs de Salt i Tirallongues de Manresa) al foment dels valors i tradicions catalanes. Reconeixement de la Fundació Catalana Síndrome de Down per l'esforç d'integració de persones discapacitades al món laboral.

Any 2005 Premi 100% Comerç per l'Ajuntament de Vic. Reconeixement a la implicació en l'homenatge que es va fer al poeta osonenc Miquel Martí i Pol el 8 de novembre al Teatre Nacional de Catalunya. Trofeu de la Trobada de Diables de Catalunya, que es va fer a la Bisbal d'Empordà. Reconeixement per part de les Colles de l'Eix de castellers (Sagals d'Osona, Castellers de Lleida, Marrecs de Salt i Tirallongues de Manresa) al foment dels valors i tradicions catalanes.

Bon Preu disposa d’una estructura de comandament piramidal poc jerarquitzada que afavoreix el diàleg, tant transversal com vertical, i reafirma la filosofia de treball de tothom pot parlar amb tothom.

5

5. Abast de la memòria Aquesta és la segona memòria de sostenibilitat que publica Bon Preu i que, a l'igual que en l'anterior edició de l'any 2003, es presenta en format bianual. Les dades publicades fan referència als dos darrers anys d'activitat, 2004 i 2005, i agrupen la totalitat de les activitats desenvolupades pel Grup Bon Preu. Els indicadors que hi apareixen s'estructuren en tres grans blocs -econòmic, ambiental i social-, tal com estableix la guia del Global Reporting Initiative (GRI), i pretenen informar sobre les actuacions dutes a terme en aquests àmbits. Amb l'objectiu d'apropar les experiències més destacades i remarcables que s'han realitzat en aquest període, en cada un dels tres blocs es mostra un cas pràctic que reflecteix el compromís de creixement empresarial del Grup envers a un desenvolupament sostenible. 12

6. Indicadors

6

6.1. Indicadors econòmics

Evolució de vendes 400

6.1.1. Evolució de vendes

316,0 300

L'evolució de la xifra de vendes del Grup Bon Preu dibuixa clarament el creixement del Grup des de l'inici de la seva activitat. Si l'any 1988 el Grup va tancar l'exercici amb una facturació de 22,8 milions d'euros, el 2004 arriba als 277,6 milions d'euros i, el 2005, als 316,0 milions d'euros. Analitzant l'evolució dels últims anys es constata que el Grup dobla el volum de facturació cada cinc o sis anys.

13

255,6

277,6

200 100

0 2003

2004

2005

6.1.2. Generació de riquesa i creació de llocs de treball El nombre mitjà de persones a jornada completa de l'exercici 2005 ha estat de 1.929,50. L'any 2000 eren 1.006,32, per la qual cosa veiem com cada cinc o sis anys es dobla aquesta xifra, paral·lela al creixement del volum de vendes.

Flux de Caixa (BAI+Amortització) 19,3

20 16,6 15

L'import dedicat a remuneració dels empleats en l'exercici 2005 ha pujat a 27,3 milions d'euros. La despesa en primeres matèries i serveis contractats representa 289,09 milions d'euros, els quals suposen una generació de riquesa per a l'entorn on es desenvolupa l'activitat, és a dir arreu de Catalunya. A aquesta xifra hi cal afegir els 32 milions d'euros d'inversió en immobilitzats realitzada durant l'exercici.

11,3 10 5 0 2003

2004

2005

En aquest sentit, cal dir que en el 100% dels contractes es compleixen les condicions de pagament pactades amb proveïdors. D'altra banda, el total d'impostos pagats durant l'exercici 2005 ha estat de 12,68 milions d'euros. Finalment apuntar que, seguint amb la política tradicional del Grup, s'han reinvertit la totalitat dels resultats de l'exercici anterior.

L'evolució de la xifra de vendes del Grup Bon Preu dibuixa clarament el creixement del Grup des de l'inici de la seva activitat.

6

6.1.3. Flux de caixa (Cash Flow) L'evolució d'aquesta magnitud, clar indicador de la capacitat de generar recursos que té l'empresa, va lligada a l'evolució de la resta de magnituds econòmiques. Si el 2004 el flux de caixa assolit va ser de 16.648.435 euros, el 2005 ha estat de 19.316.054 euros. A banda del finançament bancari que obté del mercat, des de sempre el Grup ha reinvertit tots els recursos generats, com a política de finançament del seu creixement. Magnituds econòmiques *

2003

2004

2005

EBITDA

13.017.723 €

18.236.002 €

20.825.166 €

Flux de caixa

11.306.616 €

16.648.436 €

19.316.054 €

BAI

3.552.054 €

7.681.672 €

9.831.392 €

Benefici net

2.184.877 €

4.971.056 €

6.376.704 €

Impostos i càrregues socials

8.361.273 €

10.489.596 €

12.683.545 €

7,91%

16,68%

18,33%

33.744.244 €

39.941.982 €

44.472.222 €

ROE Valor afegit

Des de sempre el Grup ha reinvertit tots els recursos generats, com a política de finançament del seu creixement.

* EBITDA (flux de caixa + despesa financera) Flux de caixa (BAI + amortitzacions) BAI (benefici abans d'impostos) Impostos i càrregues socials (inclou la Seguretat Social a càrrec de l'empresa i la formació) ROE (% resultat net/recursos propis) Valor afegit (venda - cost de la venda - altres despeses d'explotació +altres ingressos d'explotació)

14

6

6.2. Indicadors ambientals 6.2.1. Sistema de control i seguiment de la gestió ambiental Bon Preu sempre ha manifestat el compromís de respecte envers el medi ambient amb la implantació de sistemàtiques per avaluar l'afectació ambiental de l'activitat que realitza, i així emprendre actuacions de millora en el propi desenvolupament diari. En aquest sentit, el grup disposa d'un sistema de gestió ambiental i un pla ambiental propis com a eines bàsiques de seguiment i control de la gestió ambiental per garantir la millora contínua de l'activitat. 15

D'una banda, l’ecogestió interna del grup es regeix per un sistema de gestió propi que contempla la definició d'objectius anuals de millora, la identificació i avaluació dels aspectes ambientals significatius, l'establiment d'actuacions de millora i el seguiment a través d'un sistema d'indicadors ambientals interns. Així, el balanç de situació ambiental de Bon Preu ha qualificat com a impactes ambientals significatius en funció de l'àmbit d'afectació, els següents: Canvi climàtic: transport de mercaderies, consum energètic i ús de refrigerants. Ús de recursos: consum d'aigua, productes i envasos. Gestió de residus: residus generats dels embalatges de la marca bonpreu, residus propis de l'activitat. Com a resposta a aquests impactes significatius, Bon Preu ha desenvolupat diferents accions de millora, entre les quals destaquen: Reducció i optimització continua del embalatges dels productes bonpreu. Al llarg del 2005 s’han fet accions a nivell d’envàs primari - com per exemple la reducció de les dimensions de la capsa de detergent en pols o bé la substitució de l’envàs de plàstic LDPE de les bosses d’escombraries per una faixa de paper- i també a nivell d’envàs secundari –com per exemple

El grup disposa d'un sistema de gestió ambiental i un pla ambiental propis com a eines bàsiques de seguiment i control de la gestió ambiental per garantir la millora contínua de l'activitat.

6

l’eliminació de la capsa de cartró pel transport de formatge fresc-, que han comportat una reducció de 0.5t i 1,6t de plàstic i cartró respectivament. Increment de les instal·lacions fotovoltaiques. Millora de la recollida selectiva dels residus a les plantes. Reducció de les dimensions de les bosses de plàstic subministrades als clients i foment de la reutilització de les mateixes. Promoció dels elements reutilitzables que hi ha als establiments. La caixa de cartró i la bossa de cotó per la compra i el pa, disponibles a la majoria d'establiments, continuen la política iniciada en anys anteriors. Ús de biocombustibles: venda a clients i utilització en el parc mòbil del grup, afavorint-ne l'ús. Instal.lació de sortidors a les benzineres amb sistemes de recuperació de vapors que redueixen l’emissió de compostos orgànics volàtils. D'altra banda, el pla ambiental té per objectius afavorir el desenvolupament de l'activitat de manera sostenible, assolir una progressiva reducció dels residus generats per l'empresa i coordinar els aspectes ambientals propis del Grup, que a la vegada són d'afectació sobre els mateixos clients i la pròpia societat, actuant així com a instrument de comunicació ambiental. Aquest pla es divideix en tres àmbits d'actuació, en funció de l'objectiu a assolir: Pla de gestió de residus: vetllar per la millora de la gestió dels residus que genera el Grup i facilitar la gestió dels residus generats pels clients.

El pla ambiental té per objectius afavorir el desenvolupament de l'activitat de manera sostenible, assolir una progressiva reducció dels residus generats per l'empresa i coordinar els aspectes ambientals propis del Grup, que a la vegada són d'afectació sobre la pròpia societat.

Pla d'acords: establir acords de col·laboració amb tercers que veuen Bon Preu com un client en temes ambientals. Pla de comunicació: informar i comunicar les accions ambientals que està duent a terme el grup, per actuar com a agent educador de la societat. Per garantir la correcta gestió ambiental, el Grup disposa d'un Responsable de medi ambient que coordina i vetlla per la correcta implantació de les sistemàtiques establertes. A més, el responsable té el suport de la Comissió del medi ambient, constituïda per treballadors i representats de l'empresa, que supervisa i controla la gestió ambiental del Grup, per poder garantir la millora contínua i el compliment de la legislació.

16

6

6.2.2. Consum de recursos

Consum d’energia 2% 5%

Energia El consum energètic de Bon Preu es distribueix fonamentalment entre 4 tipus de fonts d'energia: electricitat -que durant l'any 2005 ha representat el 96,53% del total d'energia consumida pel Grup-, gasoil, gas natural i, finalment, biodièsel, el consum del qual s'ha incorporat al llarg del 2005. Respecte al consum de les fonts d'energia minoritàries, el del de gas natural s'ha mantingut constant; i també cal destacar la incorporació del biodièsel com a carburant del parc de vehicles del Grup durant l'any 2005 (en detriment del consum de gasoil), el qual ha significat l'1,72% del total d'energia consumida pel Grup. 17

El consum d'energia elèctrica és molt elevat a causa del tipus d'activitat desenvolupada, en què predominen les instal·lacions de vendes i de distribucions comercials, amb grans superfícies interiors il·luminades i importants volums de maquinària alimentada elèctricament. A més, el consum d'electricitat s'ha incrementat un 29,90% respecte a l'any anterior, atesa l'obertura de nous establiments del Grup en el darrer any. Pel que fa al consum de gasoil, aquest ha disminuït l'any 2005 un 82,86% respecte a l'any 2004, producte de la incorporació del biodièsel com a carburant del parc mòbil de vehicles del Grup. Consum d'energia

Unitat

2004

2005

Electricitat

kWh kWh/milers € ingressats

41.274.527 149,00

58.883.638 186,34

Gasoil

kWh kWh/milers € ingressats

2.157.916 7,77

369.889 1,17

Biodièsel

kWh kWh/milers € ingressats

0 0

1.051.567 3,33

Gas natural

kWh kWh/milers € ingressats

700.082 2,53

697.313 2,21

1% 2% 1%

93%

96%

Electricitat

2004

Gasoil

2005

Biodièsel Gas natural

62.500

59.000

50.000 41.000 37.500 25.000 12.500 2.100 0 2004

0

700

1.050

700

400

2005

Davant l'increment del consum energètic experimentat, Bon Preu es compromet a treballar en l'adopció de mesures de minimització com un dels objectius ambientals principals en els propers anys.

6

Distribució de biodièsel a les benzineres Esclat Oil L'any 2005, Bon Preu, en el marc del compromís adquirit en benefici d'un desenvolupament sostenible de l'activitat realitzada, es va convertir en el primer grup de distribució de l'Estat espanyol a oferir biodièsel BPD 10 a través de les benzineres Esclat Oil, propietat del grup. Aquesta acció va anar acompanyada d'una campanya d’abast català per fomentar l’ús del biodièsel. La campanya tenia per objectiu vendre emocions des de l'àmbit de la conscienciació ambiental, a banda de destacar el preu i altres beneficis relacionats amb la vida útil de l'automòbil. Respecte a la promoció del carburant d'ús intern de l'empresa, des de l'inici de la campanya es va aprovar com a normativa interna de l'empresa que tots els vehicles propis de Grup Bon Preu, tant els vehicles de transport com els utilitaris petits, utilitzarien biodièsel.

Resultats: Venda de biodièsel BDP 10 als clients durant l'any 2005: Suposa un 20% del total de les vendes de carburants a les benzineres Esclat Oil. Volum de venda: 4.687.818.79 litres Emissió anual de 10.932,81 tones de CO2 Estalvi 1.226,99 tones de CO2 respecte a les emissions que hagués produït el consum de gasoil.

Ús de biodièsel BPD 10 en els vehicles propis de l'empresa durant l'any 2005: 104.000 litres litres consumits

L'increment del consum d'energia ha suposat també un increment de les emissions de CO2, que aquest any han superat les 23.500 tones, un 28,4% més respecte a l'any 2004. Malgrat que l'ús de biodièsel com a combustible ha afavorit la minimització de les emissions, l'elevat consum d'energia elèctrica ha desdibuixat aquesta mesura, que ha suposat un estalvi de 27,22 tones respecte a l'ús de gasoil. Si es valoren les emissions respecte a la xifra de negoci, que és el reflex directe del volum d'activitat, s'observa que les emissions han augmentat un 17,57% l'any 2005 respecte a l'any 2004. Emissions de CO2 Tones de CO2 Tones de CO2 / milers d'€ ingressats

2004

2005

16.862,50

23.551,40

0,061

0,074 18

Davant l'increment del consum energètic experimentat, Grup Bon Preu es compromet a treballar en l'adopció de mesures de minimització com un dels objectius ambientals principals en els propers anys.

1.800.000 km recorreguts (el quilometratge es va incrementar un 22,22% respecte a l'any 2004). Emissió de 242,55 tones de CO2

Característiques del biodièsel bonpreu: Biodièsel BPD 10 (90% dièsel -10% biodièsel). Tipus FAME, obtingut a partir del reciclatge d'olis utilitzats que converteixen el residu de l'oli en primera matèria. Compliment de la normativa de qualitat DIN-V 51606 (normativa alemanya) i prEN 14214 (normativa europea).

Estalvi de 27,22 tones de CO2 si el combustible emprat hagués estat gasoil.

Aigua L'aigua consumida pel Grup prové de les xarxes de subministrament municipals on són ubicades les diferents instal·lacions: establiments comercials, oficines centrals, centres logístics de distribució i obrador. Els usos que rep l'aigua varien en funció del tipus d'instal·lació, però majoritàriament es destina a tasques de neteja i condicionament de productes a les botigues i per a usos higiènics del personal. S'observa com el consum d'aigua s'ha incrementat en els darrers anys atesa l'expansió territorial del grup, que ha comportat l'obertura progressiva de nous establiments i plataformes logístiques. En aquest sentit, durant els anys 2004 i 2005 s'han inaugurat

6

a Balenyà el nou obrador de carn i la nova plataforma logística de fruita, respectivament. Això ha fet necessari construir una estació de tractament d'aigua residual durant el 2004, per garantir uns mínims de qualitat de l'aigua abocada. Les característiques tècniques de la depuradora instal·lada són: Pretractament en la zona de rentat de camions mitjançant un separador de sorres i un separador d'hidrocarburs. Pretractament mitjançant un homogeneïtzador que està compost per: - Filtre de desbast per filtrar les partícules més grosses (> 0,5 mm). - Equip agitador-airejador per tal d'homogeneïtzar la càrrega contaminant. - Bomba dosificadora que regula el pH permanent del cabal abocat. 19

Finalment, cal destacar que l'aigua abocada a la xarxa de sanejament per totes les plataformes logístiques de Balenyà compleix amb els criteris mínims de qualitat establerts pel Reglament regulador d'abocaments d'aigües residuals de la comarca d'Osona. El compliment d’aquests criteris permet garantir que l’aigua que s’ha abocat durant l'any 2005 està per sota dels valors límit establerts per aquest reglament.

Consum d'aigua

80.000

72.500

60.000

Paràmetres analitzats

Unitat

Valors mitjans 2005

Valors límit reglament

-

8,22

6-10

mg/l

330,57

750

DQO (demanda química d'oxigen)

mgO2/l

349,71

1.500

Nitrogen Kjeldahl

mg N/l

17,15

90

mg N-NH4+/l

8,93

60

mg P/l

3,77

50

mg/l

54,06

250

51.000 44.000

40.000

20.000

pH (interval) MES (matèries en suspensió)

Nitrogen amoniacal (amoni) Fòsfor total Olis i greixos

0 2003

2004

2005

Després de ser tractada, l’aigua abocada per les plataformes logístiques de Balenyà a la xarxa de sanejament compleix amb escreix els paràmetres de qualitat establerts.

6

Primeres matèries L'activitat econòmica principal de Bon Preu és la distribució de productes alimentaris i, en conseqüència, el consum de primeres matèries és mínim. Tot i això, l'obrador de carn de què disposa el Grup a Balenyà presenta un elevat consum de carns de vedella, oví i cabrum en l'elaboració de productes carnis, que posteriorment són posats a la venda en els establiments de les diferents ensenyes del Grup. Elaboració de productes carnis

2003

2004

2005

Entrades de carn

t 1066,82

938,89

986,95

Productes elaborats

t

838,35

778,96

878,73

%

21,42

17,03

10,97

% residus carnis / carn entrada

Unitat

20

Així, l'any 2005 es van consumir un total de 986,95 t de carn, fet que suposa un increment d'un 4,87% respecte a les tones de carn entrades a l'obrador l'any 2004. D'altra banda, cal destacar la millora en l'eficiència del sistema d'elaboració de productes carnis, perquè durant l'any 2005 es van elaborar 878,73 t de productes carnis, un 6,06% més dels productes carnis elaborats a partir de les primeres matèries entrants respecte a l'any 2004; això ha suposat, alhora, una reducció en el percentatge de residus de matèria orgànica generats.

6.2.3. Gestió de residus La correcta gestió dels residus generats com a conseqüència de les activitats desenvolupades ha estat des de sempre un dels principals objectius de treball en la millora de la gestió ambiental del Grup.

L'objectiu essencial és minimitzar la producció de residus en origen i augmentar el percentatge de valorització dels residus generats.

Aquest compromís, portat a la pràctica amb la Política de residus i el Pla de gestió de residus de Bon Preu presentats en l'anterior memòria de 2003, continua sent un dels eixos principals de la gestió ambiental del Grup. L'objectiu essencial és minimitzar la producció de residus en origen i augmentar el percentatge de valorització dels residus generats.

6

2003

Així, en termes generals, s'observa com la gestió de residus implantada segueix millorant, atès que els percentatges de valorització dels diferents residus s'han incrementat.

2005

Recollida de paper i cartró i plàstic

2.000

Cal esmentar que, tot i la millora experimentada en la majoria de fraccions recollides, les dificultats existents a l'hora de quantificar la fracció orgànica recollida en els establiments del Grup, no permet oferir dades quantitatives reals d'aquesta fracció sinó dades aproximades, a banda de les tones recollides als obradors de carn, on es porta un control específic. En aquest sentit, Bon Preu es compromet a treballar en la millora d'aquest apartat, per així publicar aquestes dades en la pròxima memòria.

2004

1.500

1.793

1.954

1.371

1.000 500

320

147

254

0 Plàstic

Paper i cartró

6.2.4. Formació ambiental als empleats

Recollida de matèria orgànica

21

La formació de les persones bonpreu és un aspecte clau per millorar la gestió ambiental de l'activitat. En aquest sentit, els treballadors han pogut assistir a tres sessions de formació sobre el consum de biodièsel, la recollida selectiva dels residus a les botigues i l'obertura de noves botigues. En total, la formació ambiental mitjana impartida l'any 2005 ha estat de 0,15 hores per persona, amb un cost total de 600 €.

1.000 734,0

750

250

228,5

159,9

108,2

0 Obrador

Establiments

Recollida de voluminosos i roba 75

A partir del compromís manifest de respecte i protecció envers el medi ambient mitjançant la millora ambiental de l'activitat desenvolupada, Bon Preu ha dut a terme diferents inversions ambientals per valor de 418.700 € l'any 2005, xifra que indica un increment de gairebé del 550 % respecte a la inversió ambiental de l'any 2004.

855,0

500

D'altra banda, a través del Pla ambiental del grup s'han donat a conèixer bones pràctiques ambientals que afecten directament el personal i que afavoreixen la reducció en el consum de recursos i la generació de residus, mitjançant l'edició de pòsters informatius.

6.2.5. Inversió ambiental

756,0

68,6

64,0

50

42,2

43,8 23,7

25 7,0 0 Voluminosos

Roba*

*Inclou els residus generats a les instal·lacions de Grup Bon Preu i els residus aportats pels clients a través del servei de recollida que se'ls ofereix en els establiments.

6

2003

2004

2005

Les inversions realitzades en aquests dos anys es detallen a continuació:

Recollida de piles, fluorescents i fusta 4,5

4,6

2,8 1,7 1,02

1,6

4 2 0

Piles *

Fluorescents *

Fusta

*Inclou els residus generats a les instal·lacions de Grup Bon Preu i els residus aportats pels clients a través del servei de recollida que se'ls ofereix en els establiments.

Recollida de tòners

Millora ambiental Instal·lació central fotovoltaica 40kW Campanyes ambientals (Ara et toca a tu i llançament del biodièsel) Campanya de foment dels elements reutilitzables

431

2004

2005

-

290.000

35.000

55.000

500

500

Compra de contenidors per a la recollida selectiva

15.000

Jardineria

7.000

8.000

Estudis i auditories ambientals

1.300

1.700

Eliminació transformadors elèctrics 708

664

Inversió (€)

6

5,3

22

18.000

750

Llicències i comunicacions ambientals de les botigues

7.500

38.500

500

Llicències ambientals de les benzineres

7.500

10.000

250

Total

0

76.800 418.700

6.2.6. Campanyes d'informació i sensibilització ambiental adreçades als clients El compromís adquirit per Bon Preu de respecte i protecció envers el medi ambient, l'ha fet extensiu als seus clients, i d'aquí a la societat en general a través de la realització de campanyes d'informació i sensibilització ambiental.

Formació ambiental 0,25 0,15 0,1 0

Així, a finals de l'any 2004 es va oferir als clients la possibilitat d'implicar-se en la conservació de l'entorn a través de la campanya Ara et toca a tu, en el marc de la qual es van repartir 55.000 tríptics per informar sobre petites accions que la gent podia fer a casa o al lloc de treball, i se'ls convidava a aportar suggeriments mitjançant el retorn dels tríptics a les botigues o a través dels canals d'atenció als clients habituals. La resposta va ser molt positiva, amb 500 suggeriments recollits; setmanalment es triaven els dos millors i es publicaven en plafons explícits sobre la campanya.

6

2003

2.500 2.000

2.277 1.897

1.996

1.500 1.000

6.3. Indicadors socials

500

6.3.1. L'equip humà

23

2005

Plantilla Grup Bon Preu

Finalment, els clients tenen la possibilitat de col·laborar econòmicament amb una entitat que treballi en la defensa de les costes del litoral català, mitjançant la donació equivalent al regal trimestral. Bon Preu ha decidit col·laborar amb aquesta causa atès que, l'any 2004, les platges del litoral de Catalunya van empitjorar a causa de la regeneració artificial de la sorra, la construcció d'urbanitzacions i ports esportius i d'altres problemes derivats dels sistemes de depuració i de l'abocament de deixalles.

El tracte humà és el valor afegit d'una activitat basada en la qualitat professional de la seva gent, persones que coneixen i s'identifiquen amb el Grup, que s'impliquen en la marxa de l'empresa i que estan formades per aportar solucions en el desenvolupament de les seves funcions. Aquests valors són els que caracteritzen la gent Bon Preu i estableixen la identitat del Grup.

2004

0

Distribució per edats de la plantilla 1.000 750

Valors interns del Grup Bon Preu Honestedat i confiança Voluntat de créixer Desenvolupament professional Actitud positiva Consciència d'equip Pragmatisme i eficiència

Característiques de l'equip humà

500 250 0 Anys