2014 REFORMA FISCAL (IRPF)

CIRCULAR 34/2014 – REFORMA FISCAL (IRPF) Els informem que el passat 28 de novembre es publicaren les lleis que formen part de la reforma fiscal: • L...
6 downloads 0 Views 120KB Size
CIRCULAR 34/2014 – REFORMA FISCAL (IRPF)

Els informem que el passat 28 de novembre es publicaren les lleis que formen part de la reforma fiscal: •

Llei 26/2014, de 27 de novembre, per la que es modifiquen la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF), el text refós de la Llei de l’Impost sobre la Renda de no Residents, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 5/2004, de 5 de març, i altres normes tributaries;



Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l’Impost sobre Societats (IS);



Llei 28/2014, de 27 de novembre, per la que es modifiquen la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA); la Llei 20/1991, de 7 de juny, de modificació dels aspectes fiscals del Règim Econòmic Fiscal de Canàries; la Llei 38/1992, de 28 de desembre, d’Impostos Especials; i la Llei 16/2013, de 29 d’octubre, per la que s’estableixen determinades mesures en matèria de fiscalitat mediambiental i s’adopten altres mesures tributàries i financeres.

NOVETATS

En concret, en matèria d’IRPF, la nova regulació introdueix novetats en quasi tots els apartats de l’impost. Tant és així que podem trobar des de canvis en deduccions i tributacions, passant per variacions en els trams i tipus impositius, fins a modificacions conceptuals.

De fet, en quant a aquestes darreres cal fer esment al concepte de “activitat econòmica”. L’article 27 de la nova Llei introdueix un parell de modificacions. La primera va referida al concepte de prestació de serveis professionals per socis (en que s’entendran com a rendiments sempre i quan el soci estigui donat d’alta com a autònom o en una mutualitat de previsió social que actuï com a alternativa a aquest règim); i, la segona, a perfilar els rendiments d’activitats econòmiques provinents de

C. Dr. Hysern, 26 17820 BANYOLES www.agenciamata.com [email protected]

l’arrendament d’immobles. Amb la reforma ja no serà necessari disposar d’un local destinat a la gestió de l’activitat i només serà obligatori contractar a una persona a jornada completa.

En el ram immobiliari, la tributació de les plusvàlues també patiran variacions arran de la desaparició dels coeficients de correcció monetària i la modificació dels d’abatiment. Aquests darrers es van aconseguir salvar parcialment de la seva desaparició proposada pel Govern estatal gracies a una esmena aprovada en el Senat. D’aquesta manera, la DT 9a de la nova LIRPF indica que els coeficients d’abatiment es mantindran pels primers 400.000 euros de guanys realitzats a partir de l’1 de gener de 2015 sobre el conjunt de béns venuts –encara que no siguin immobles, i el béns es venguin per separat i/o en moments diferents-.

També es veuran alterades en el cas de contribuents majors de 65 anys. Si el guany patrimonial (amb el límit màxim de 240.000 euros) de vendre qualsevol bé –moble o immoble- va encaminat a constituir una renda vitalícia que complementi la seva pensió abans de 6 mesos des de la venda, la plusvàlua corresponent estarà exempta de tributar en l’IRPF.

I en la situació de dacions en pagament de l’habitatge habitual del deutor o garant (mesura aprovada ja en el DL 8/2014, de 4 de juliol), el guany corresponent també quedarà exempt de tributar.

En matèria d’estalvi, la tributació en l’impost ha sofert un conjunt de variacions notables. En primer lloc, es suprimeix l’exempció dels primers 1.500 euros en dividends o interessos. Tanmateix, la nova tarifa de l’estalvi s’ha configurat de la següent forma: •

Fins a 6.000 euros: baixa del 21% al 20% en 2015, i al 19% en 2016;



Entre 6.000 i 50.000 euros: al 22% en 2015, i al 21% en 2016;



A partir de 50.000 euros: es situa en el 24% en 2015, i al 23% en 2016.

C. Dr. Hysern, 26 17820 BANYOLES www.agenciamata.com [email protected]

En segon lloc, es crea un instrument financer encaminat a fomentar l’estalvi a mig i llarg termini. Els “Plans d’Estalvi 5” podran prendre l’aparença de comptes bancaris o d’assegurances i tindran garantida, com a mínim, el 85% de la inversió. Els rendiments que s’obtinguin estaran exempts de tributar en l’impost sempre i quan la inversió es mantingui un mínim de 5 anys.

En tercer lloc, s’elimina la temporalitat en la qualificació de les plusvàlues i s’articula que a partir de 2015 totes s’integraran en la base de l’estalvi, amb independència del seu període de generació. Si més no, a partir d’una esmena aprovada en el Senat, s’ajorna fins a l’1 de gener de 2017 el tractament fiscal de la renda provinent de la venda de drets de subscripció d’entitats cotitzades, i el qual determina que s’ha tributar en el moment de la venda i que aquesta esta subjecta a retenció fiscal.

I en el quart, es redueix de 10.000 (12.500 en majors de 50 anys) a 8.000 euros anuals la minoració que es podia aplicar en la base imposable en concepte a aportacions a plans de pensions i altres sistemes de previsió social, i amb el límit màxim del 30% de la suma dels rendiments nets del treball i d’activitats econòmiques. Tot i així, la Llei 26/2014 incorpora la possibilitat de rescat anticipat a partir del dècim any de l’aportació.

En el marc de les deduccions i reduccions cal fer especial esment a les vinculades al món immobiliari. La reforma publicada en el BOE manté el percentatge del 60% d’exempció de les rendes de lloguer d’habitatge per a tots els tipus d’arrendaments (eliminant la reducció del 100% pels arrendaments a menors de 30 anys). En el cas dels llogaters, s’elimina la deducció per arrendament d’habitatge habitual si es signa el contracte de lloguer a partir de l’1 de gener de 2015. Tanmateix, en els casos en que ja es tingui signat un lloguer, la DT 15a de la Llei estableix un règim transitori en que s’estableix que els contribuents podran continuar beneficiant-se de la deducció sempre que complissin amb els requisits per a poder-se aplicar l’esmentada deducció en el seu moment.

C. Dr. Hysern, 26 17820 BANYOLES www.agenciamata.com [email protected]

En el laboral, la reforma contempla dos canvis fonamentals: la tributació de les indemnitzacions per acomiadament i l’exempció vinculada a l’entrega d’accions gratuïtes als treballadors de l’empresa en la que treballen. En el primer dels canvis, queden exempts els primers 180.000 euros d’indemnització i l’excés es redueix en un 30% al tractar-se de rendes obtingudes de forma irregular en el temps. En el segon, el Senat el va rescatar de ser eliminada imposant un límit: 12.000 euros anuals per treballador com a màxim i sempre que l’oferta es realitzi en les mateixes condicions per a tots els treballadors de l’empresa o que pertanyin al mateix grup empresarial.

D’altra banda, el règim dels treballadors autònoms també varia per efecte de la reforma fiscal en l’IRPF. Així doncs, es redueixen els tipus de retenció (del 21% al 19% en 2015, i al 18% en 2016); desapareix la limitació de 4.500 euros com a despesa deduïble per les quantitats abonades a mutualitats quan actuïn com alternativa al règim d’autònoms; i es simplifica el règim d’estimació objectiva –mòduls- a partir de l’1 de gener de 2016.

Per acabar, es necessari recordar que la reforma redueix el nombre de trams (de set a cinc) i rebaixa els tipus marginals progressivament en 2015 i 2016, eleva el llindar mínim de tributació (12.000 euros anuals), augmenta els mínims personals i familiars, i inclou nous beneficis fiscals per a les famílies nombroses i per a persones amb discapacitat.

Estem a la seva disposició per qualsevol aclariment o consulta sobre el tema.

Atentament, AGÈNCIA MATA

C. Dr. Hysern, 26 17820 BANYOLES www.agenciamata.com [email protected]

CIRCULAR 34/2014 – REFORMA FISCAL (IRPF)

Les informamos que el pasado 28 de noviembre se publicaron las leyes que forman parte de la reforma fiscal: •

Ley 26/2014, de 27 de noviembre, por la que se modifican la Ley 35/2006. De 28 de noviembre, del Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas (IRPF), el texto refundido de la Ley del Impuesto sobre la Renta de no Residentes, aprobado por el Real Decreto Legislativo 5/2004, de 5 de marzo, y otras normas tributarias;



Ley 27/2014, de 27 de noviembre, del Impuesto sobre Sociedades (IS);



Ley 28/2014, de 27 de noviembre, por la que se modifican la Ley 37/1992, de 28 de diciembre, del Impuesto sobre el Valor Añadido (IVA); la Ley 20/1991, de 7 de junio, de modificación de los aspectos fiscales del Régimen Económico Fiscal de Canarias; la Ley 38/1992, de 28 de diciembre, de Impuestos Especiales; y la Ley 16/2013, de 29 de octubre, por la que se establecen determinadas medidas en materia de fiscalidad medioambiental y se adoptan otras medidas tributarias y financieras.

NOVEDADES

En concreto, en materia de IRPF, la nueva regulación introduce novedades en casi todos los apartados del impuesto. Tanto es así que podemos encontrar desde cambios en deducciones y tributaciones, pasando por variaciones en los tramos y tipos impositivos, hasta a modificaciones conceptuales.

De hecho, en cuanto a estas últimas es necesario hacer referencia al concepto de “actividad económica”. El artículo 27 de la nueva Ley introduce un par de modificaciones. La primera va referida al concepto de prestación de servicios profesionales por socios (en que se entenderán como rendimientos siempre y cuando

C. Dr. Hysern, 26 17820 BANYOLES www.agenciamata.com [email protected]

el socio esté dado de alta como autónomo o en una mutualidad de previsión social que actúe como alternativa a este régimen); y, la segunda, a perfilar los rendimientos de actividades económicas provenientes del arrendamiento de inmuebles. Con la reforma ya no será necesario disponer de un local destinado a la gestión de la actividad y sólo será obligatorio contratar a una persona a jornada completa.

En el ramo inmobiliario, la tributación de las plusvalías también padecerán variaciones a raíz de la desaparición de los coeficientes de corrección monetaria y la modificación de los de abatimiento. Estos últimos se consiguieron salvar parcialmente de su desaparición propuesta por el Gobierno estatal gracias a una enmienda aprobada en el Senado. De esta manera, la DT 9ª de la nueva LIRPF indica que los coeficientes de abatimiento se mantendrán para los primeros 400.000 euros de ganancias realizados a partir del 1 de enero de 2015 sobre el conjunto de bienes vendidos –aunque no sean inmuebles, y los bienes se vendan por separado y/o en momentos diferentes-.

También se verán alteradas en el caso de contribuyentes mayores de 65 años. Si la ganancia patrimonial (con el límite máximo de 240.000 euros) de vender cualquier bien –mueble o inmueble- va encaminada a constituir una renta vitalicia que complemente su pensión antes de 6 meses desde la venta, la plusvalía correspondiente estará exenta de tributar en el IRPF.

Y en la situación de daciones en pago de la vivienda habitual del deudor o garante (medida aprobada ya en el DL 8/2014, de 4 de julio), la ganancia correspondiente también quedará exenta de tributar.

En materia del ahorro, la tributación en el impuesto ha sufrido un conjunto de variaciones notables. En primer lugar, se suprime la exención de los primeros 1.500 euros en dividendos o intereses. Asimismo, la nueva tarifa del ahorro se ha configurado de la siguiente forma: •

Hasta 6.000 euros: baja del 21% al 20% en 2015, i al 19% en 2016;



Entre 6.000 i 50.000 euros: al 22% en 2015, y al 21% en 2016;



A partir de 50.000 euros: se sitúa en el 24% en 2015, y al 23% en 2016.

C. Dr. Hysern, 26 17820 BANYOLES www.agenciamata.com [email protected]

En segundo lugar, se crea un instrumento financiero encaminado a fomentar el ahorro a medio y largo plazo. Los “Planes de Ahorro 5” podrán tomar la apariencia de cuentas bancarias o de seguros y tendrán garantizada, como mínimo, en 85% de la inversión. Los rendimientos que se obtengan estarán exentos de tributar en el impuesto siempre que la inversión se mantenga un mínimo de 5 años.

En tercer lugar, se elimina la temporalidad en la cualificación de las plusvalías y se articula que a partir de 2015 todas se integren en la base del ahorro, con independencia de su período de generación. Si bien, a partir de una enmienda aprobada en el Senado, se aplaza hasta el 1 de enero de 2017 el tratamiento fiscal de la renta proveniente de la venda de derechos de suscripción de entidades cotizadas, y el cual determina que se ha de tributar en el momento de la venta y que ésta está sujeta a retención fiscal.

Y en el cuarto, se reduce de 10.000 (12.500 en mayores de 50 años) a 8.000 euros anuales la minoración que se podía aplicar en la base imponible en concepto de aportaciones a planes de pensiones y otros sistemas de previsión social, y con el límite máximo del 30% de la suma de los rendimientos netos del trabajo y de actividades económicas. Pese a ello, la Ley 26/2014 incorpora la posibilidad de rescate anticipado a partir del décimo año de la aportación.

En el marco de las deducciones y reducciones hace falta hacer hincapié en las vinculadas al mundo inmobiliario. La reforma publicada en el BOE mantiene el porcentaje del 60% de exención de las rentas de alquiler de vivienda para todos los tipos de arrendamientos (eliminando la reducción del 100% por los arrendamientos a menores de 30 años). En el caso de los inquilinos, se elimina la deducción por arrendamiento de vivienda habitual si se firma el contrato de alquiler a partir del 1 de enero de 2015. Aun así, en los casos en que ya se tenga firmado un alquiler, la DT 15ª de la Ley establece un régimen transitorio en que se establece que los contribuyentes podrán continuar beneficiándose de la deducción siempre que cumplieran con los requisitos para poderse aplicar dicha deducción en su momento.

C. Dr. Hysern, 26 17820 BANYOLES www.agenciamata.com [email protected]

En el laboral, la reforma contempla dos cambios fundamentales: la tributación de las indemnizaciones por despido y la exención vinculada a la entrega de acciones gratuitas a los trabajadores de la empresa en la que trabajen. En el primero de los cambios, quedan exentos los primeros 180.000 euros de indemnización y el exceso se reduce en un 30% al tratarse de rentas obtenidas de forma irregular en el tiempo. En el segundo, el Senado la rescató de ser eliminada imponiendo un límite: 12.000 euros anuales por trabajador como máximo y siempre que la oferta se realice en las mismas condiciones para todos los trabajadores de la empresa o que pertenezcan al mismo grupo empresarial.

Por otro lado, el régimen de trabajadores autónomos también varía por efecto de la reforma fiscal en el IRPF. Así pues, se reducen los tipos de retención (del 21% al 19% en 2015, y al 18% en 2016); desaparece la limitación de 4.500 euros como gasto deducible para las cantidades abonadas a mutualistas cuando actúen como alternativa al régimen de autónomos; y se simplifica el régimen de estimación objetivas –módulosa partir del 1 de enero de 2016.

Para terminar, es necesario recordar que la reforma reduce en número de tramos (de siete a cinco) y rebaja los tipos marginales progresivamente en 2015 i 2016, eleva el umbral mínimo de tributación (12.000 euros anuales), aumenta los mínimos personales y familiares, e incluye nuevos beneficios fiscales para las familias numerosas y para personas con discapacidad.

Estamos a su disposición para cualquier aclaración o consulta sobre el tema.

Atentamente, AGÈNCIA MATA

C. Dr. Hysern, 26 17820 BANYOLES www.agenciamata.com [email protected]