ÖZEL GÜVENLİK VE KORUMA MESLEK ELEMANI

ÖZEL GÜVENLİK VE KORUMA MESLEK ELEMANI ________________________________________________________ TANIM Kamu güvenliğini tamamlayıcı bir olgu olarak; k...
Author: Derya Erdinç
6 downloads 0 Views 327KB Size
ÖZEL GÜVENLİK VE KORUMA MESLEK ELEMANI

________________________________________________________ TANIM Kamu güvenliğini tamamlayıcı bir olgu olarak; kamu-özel kurum kuruluşların ve şahısların can, mal ve huzurunu, hak hürriyet ve güvenliklerini, yasaların izin verdiği ölçüde koruyan, gözeten, denetim ve kontrol yaparak alınan tedbirleri uygulayan kişidir.

_______________________________________________________ A-GÖREVLER

-

-

- Ön danışma hizmetleri yapar, - Araç giriş-çıkış kayıtlarını tutar, - Diğer çalışanlarla bilgi iletişimini sağlar, - Sabit nokta veya devriye nöbetinde gözetim yapar, - Kamera görüntülerini izler, - Kritik bölgeleri kontrol eder, - Acil ve beklenmedik olayları ilgili yerlere bildirir ve bu durumlarda tahliye gerektiğinde insanlara yardımcı olur, - Yangında ilk müdahaleyi yapar, - Sivil Savunma Teşkilatına yardımcı olur, - Mesleki yayınları ve teknolojiyi takip eder ve meslek içi eğitim faaliyetlerine katılır. - Yakın çevreyi gözetim altında tutarak sorumluluk verilen güvenlik bölgesinde kurallara uyulmasını sağlar, - Kişi güvenliği ve koruması yapar, - Ziyaretçi ve personel giriş ve çıkış kayıtlarını tutar, - Refakat hizmetlerini yapar, - Görev yerinde güvenliği sağlamak amacı ile arama yapar, - Tanımlanmış alanların farklı amaçlarla kullanılmasını engeller, - Olası suçu önlemek amacıyla çalışmalar yapar, suçluyu yakalar ve adalete teslim eder, - Toplantı, konser, spor müsabakası, sahne gösterileri ve benzeri etkinlikler ile cenaze ve düğün törenlerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçmelerini sağlar, Görev alanında, haklarında yakalama, tutuklama veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalama ve arama, Genel kolluk kuvvetlerine derhal bildirmek şartıyla, aramalar sırasında suç teşkil eden veya delil olabilecek ya da suç teşkil etmemekle birlikte tehlike doğurabilecek eşyayı emanete alır, Terk edilmiş ve bulunmuş eşyayı emanete alır, Olay yerini ve delilleri koruma altına alır.

KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN

Alarm sistemleri, Araç altı arama aynası, Aydınlatma sistemleri, Bilgisayar destekli kayıt ve kontrol sistemi, Bilgisayar kontrollü güvenlik sistemi, Cop, çelik yelek, düdük, kelepçe, Dürbün, el feneri, üniforma, Çeşitli hizmet araçları (otomobil, bisiklet vb.), Elektronik bariyer, Fotoğraf makinesi, kamera, kamera kayıt cihazı, monitör, İşaret fişeği, Kontrol kurma saati, Megafon, Metal kapı detektörü, sis detektörü, el detektörü, Telefon, telsiz, Turnike sistemleri, X-Ray cihazı, Araç kayıt defteri, basılı formlar, evrak kayıt defteri, güvenlik teçhizatı devir teslim defteri, kontrol defteri, vardiya defteri, Sprey, Yaka kartı, ziyaretçi araç kimlik kartı, ziyaretçi kayıt defteri, ziyaretçi kimlik kartı. KOCAELİ

A.1.1 2014/I

ÖZEL GÜVENLİK VE KORUMA MESLEK ELEMANI

________________________________________________________ B.MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ GENEL ÖZELLİKLER Özel Güvenlik ve Koruma Meslek Elemanı olmak isteyenlerin; - Ekip/takım çalışma yeteneği olan, - Hızlı ve pratik düşünme yeteneğine sahip, - Teknolojik gelişmeleri takip eden, - Güvenilir, - İş ayrıntılarına dikkat eden, çabuk karar verebilen, tedbirli, - Olaylar karşısında sakin ve soğukkanlı davranabilen, - Dikkatli, atak, çevik ve cesur, sorumluluk sahibi - Olaylar arasında bağlantı kurma ve olayları yorumlayabilme kabiliyeti yüksek ve hafızası güçlü kimseler olması gerekir. NOT: İyi derecede yabancı dil ve bilgisayar bilgisi meslekte başarıyı arttıran etkenlerdir. C- ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Özel Güvenlik ve Koruma Meslek Elemanı, genellikle ayakta ve hareket halindedir. Çalıştığı yere göre değişmekle birlikte Özel Güvenlik ve meslek elemanı oturarak da çalışabilir. Çevreyi gözlemleyerek çalışır. Plan ve koruma programı yapan, güvenlik araçlarını kullanır. (Kamera vb.). Çalıştığı mekâna göre kalabalık/sessiz/açık veya kapalı ortamda çalışabilir. Birinci derecede insanlar, olay ve detaylarla ilgilidir. Çalıştığı yere göre çalışma ortamı ve koşulları değişebilir.

KOCAELİ

B-C 1.1 2014/I

ÖZEL GÜVENLİK VE KORUMA MESLEK ELEMANI

________________________________________________________ D- MESLEK EĞİTİMİ MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi; “Özel Güvenlik ve Koruma” önlisans bölümlerinde verilmektedir. Ayrıca MEB Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı okullarda Adalet Alanı öğretim ve sertifika programları altında da verilmektedir. MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Mesleğin eğitimine girebilmek için, - Lise veya dengi okul mezunu olmak, - Meslek liselerinin, ÖSYS Kılavuzunda belirtilen bölümlerinden mezun olanlar “Özel Güvenlik ve Koruma önlisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. - Ayrıca mezunlar, yükseköğretime giriş sınavlarında başarılı oldukları takdirde, ÖSYS Kılavuzunda belirtilen programlara yerleştirilebilirler. EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim süresince; mesleğin gerektirdiği nitelikler göz önünde bulundurularak teorik ve uygulamaya yönelik bilgiler verilir.

EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA

Eğitimin başarı ile tamamlayanlar Özel Güvenlik ve Koruma önlisans diploması verilir.

KOCAELİ

D 1.1 2014/ I

ÖZEL GÜVENLİK VE KORUMA MESLEK ELEMANI

________________________________________________________ E- ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Adalet Meslek Liseleri ve MYO’rından mezun olanlar gerekli şartları taşımaları ve Adalet Bakanlığının yaptığı sınavlarda başarılı olmaları durumunda infaz ve koruma memuru olarak çalışabilmektedirler.

çalılaşabilecekleri

gibi

aşağıdaki

kurumlarda

da

Meslek elemanları kamu ve özel sektöre ait çeşitli bölümlerin kreş, okul hastane, metro, havaalanı, şirket merkezleri & fabrikalar fuarlar, sergiler açık hava konserleri festivaller, konferanslar gibi, organizasyonlarda çalışabilirler. Özel güvenlik şirketlerinin sayısı artmakta ve elemanlar bu özel kuruluşa ait şirketlerin personeli olmakta ve özel güvenlik şirketleri hangi kuruluşu koruma görevini almışsa Özel Güvenlik ve Koruma Meslek elemanları oralarda görev yapmaktadır. Meslek elemanlarının Yabancı dil bilmesi meslek için avantaj teşkil eder. Ayrıca kendine ait güvenlik şirketi kurabilir.

F- EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ EĞİTİM SÜRESİNCE Öğrenciler; eğitimleri süresince Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen öğrenim ve katkı kredisi ile diğer kamu kurumları ve kuruşlarınca verilecek kredi ve burs olanaklarından yararlanabilirler. EĞİTİM SONRASI Kamu

kurum ve kuruluşlarında 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre aylık alırlar.10. derecenin 2. kademesinden işe başlamaktadırlar. Ücretler kıdeme göre ve yıllık belirlenen oranlarda artış göstermektedir. Özel sektörde ise asgari ücret ile işe başlamakta, daha sonra işverenlerle yaptıkları anlaşmalara veya sözleşmelere göre asgari ücret veya asgari ücretin 2 katı oranında ücret alabilmektedirler.

KOCAELİ

E-F 1.1 2014/I

ÖZEL GÜVENLİK VE KORUMA MESLEK ELEMANI

________________________________________________________ G- MESLEKTE İLERLEME MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME

Özel Güvenlik ve Koruma önlisans programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, “Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavında (DGS)” başarılı oldukları takdirde; ÖSYS kılavuzunda belirtilen programlara kontenjan dâhilinde dikey geçiş yapabilirler.

İŞ HAYATINDA İLERLEME -

BENZER MESLEKLER : - İnfaz ve Koruma Memuru (Gardiyan) - Zabıta - Polis Memuru,

KOCAELİ

G 1.1 2014/ I

ÖZEL GÜVENLİK VE KORUMA MESLEK ELEMANI

________________________________________________________ H- EK BİLGİLER : -

İş organizasyonu yapar, Çevre koruma önlemleri alır, İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin faaliyetleri uygular, Kalite Yönetim Sistemi kurallarına uygun çalışır, Mesleki gelişim faaliyetlerinde bulunur.

I- KAYNAKÇA -

Meslek Elemanları, Milli Eğitim Bakanlığı MEGEP projesine ait yayın ve dokümanlar, www.megep.meb.gov.tr adresli web sayfası, Kocaeli Üniversitesi Hereke Ömer İsmet Uzunyol MYO, Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar.

İ- AYRINTILI BİLGİ İÇİN -

İlgili eğitim kurumları, Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/ T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, http://www.osym.gov.tr/ Bünyesinde “Meslek Bilgi Merkezi” Bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezleri

Bu dosya; meslek seçme aşamasında olan gençleri bilgilendirme amaçlı olup, meslek mensupları, işyerleri, mesleğin eğitim yerleri ve meslek odalarından bilgi alınarak oluşturulmuştur.

KOCAELİ

H-I-İ 1.1 2014/I