TEVFİK FİKRET OKULLARI GENEL MÜDÜRÜ AYŞE BAŞÇAVUŞOĞLU İLE RÖPORTAJ

AÇILIŞ TÖRENİ Akademik Adımlar Sempozyumu, konferans salonunda İstiklal Marşı’nın okunması ve Dr. Hilmi DEMİR’in konuşmasıyla başladı. Dr. Hilmi DEM...
2 downloads 0 Views 3MB Size
AÇILIŞ TÖRENİ

Akademik Adımlar Sempozyumu, konferans salonunda İstiklal Marşı’nın okunması ve Dr. Hilmi DEMİR’in konuşmasıyla başladı. Dr. Hilmi DEMİR, konuşmasına, okulumuza ne kadar büyük bir sevinçle geldiğini söyleyerek başladı. Sonra ise Akademik Adımlar Sempozyumu’nun nasıl bir proje olduğundan bahsetti. Ayrıca bu sempozyumun adındaki “akademik” kelimesinin kökeninden söz etti. Bu konuşmayı dinleyenler arasında İzmir’den gelen öğretmen ve öğrenciler de vardı. Ardından, “Bir projeyi akademik kılan nedir?” sorusunu dinleyicilere yöneltti. Bu sorunun yanıtını ise şöyle verdi: “Anlama çabası, projeyi akademik kılar.” Bu yanıttan sonra, akademik bir projenin nasıl yapılacağını şöyle açıkladı: “Problem neyi gerektiriyorsa o alana gitmek gerekir. Bilgi ararken önyargılı olmamak gerekir.” Son olarak da “Eğer üretken olmak istiyorsak kutunun dışında düşünmeliyiz. Buradaki kutu, kendi düşüncelerimiz aslında.” diyerek düşüncelerin, kalıpların dışına çıkması gerektiğini vurguladı.

TEVFİK FİKRET OKULLARI GENEL MÜDÜRÜ AYŞE BAŞÇAVUŞOĞLU İLE RÖPORTAJ

Bildiriler hakkında neler biliyordunuz ? Düşünceleriniz nelerdir ? Genelinde dinleyeceğim bildiriler hakkında bir bilgi sahibi değildim çünkü ben de sizler gibi oraya dinleyici olarak geldim. Daha doğrusu bilim kurulunun incelediği bildiriler hakkında herhangi bir bilgim olmadı. Genellikle de okulda yapılan aktiviteleri ben dinleyici olarak gününde izlemeyi tercih ediyorum. Okulda yapılan tiyatro oyunlarıyla da ilgili önceden bir bilgi sahibi olmam. Tabii buradaki en büyük sıkıntım yapılan bütün bildirileri aynı anda izleyebilme gibi bir olanağımın olmaması çünkü bir saatte ayrı ayrı bir sürü oturum oluyor ben elimden geldiğince katılımcıların hepsini dinlemeye tüm salonları dolaşmaya çalıştım, en azından kısa da olsa bir bilgi sahibi olmak istedim. Maalesef hepsini izleyemedim fakat elimden geleni yaptım. Bildirilerden öğrendiğiniz şeyler nelerdir? Genel olarak bildirileri nasıl buldunuz ? İlk olarak bunu yaş düzeyine göre düşünmemiz gerekiyor, çok küçüklere hitap eden bildiriler de vardı.

Büyüklere hitap eden bildirilerde de küçük çocuklar oluyordu ve genel olarak bildiriden bir şey anlamamışlardı bu problemle ilgili seneye bir çözüm bulacak mısınız? Evet, ben de bunu düşünmüştüm, seneye oturumları ayarlarken yaş gruplarına göre ayırabiliriz fakat ben her türlü bildiriden de bir şeyler öğrenebildim. Mesela neler öğrendiğimi açıklayayım; kimyasal gazlarla ilgili bildiriyi –Ayrıca günümüzün güncel konusu olduğu için çok büyük bir ilgiyle izledim.-Uberto Eco , Gülün Adı’nı çok başarılı buldum . Her ne kadar okusam da bir öğrencimin ağzından duymak çok hoşuma gitti .Özellikle Umberto Eco’nun bu kitabı yazarken ne kadar detaylara girdiğini , ne kadar derin bir araştırma yaptığını dinlemekten çok büyük bir keyif aldım.Küçüklerin, Türkçe dersiyle ilgili yaptıkları oyunlar çok hoşuma gitti.Çok güzel , yaratıcı oyunlar izlemiş oldum.İzmir okulumuzdan bir öğrencimizin yaptığı bir müzik aletinden çok etkilendim.Hepsinden bir şeyler öğrendim diyebilirim. Hangi bildirileri dinlediniz?Bu bilgileri dinleme amacınız neydi ? Hangisini yakalayabildiysem onu dinledim-elimden geldiğince çok bildiri dinlemeye çalıştım.-Umberto Eco’ya özellikle gittim. İlk oturumdaki üç bildiri de çok hoşuma gitti . Örneğin ; Bir Delinin Hatıra Defteri ile ilgili çizim sunusu çok hoşuma gitti .Ardından Yahudi soykırımı ile ilgili olan bildiriye gittim.Bunların üçü de çok ilgimi çekti. En çok hoşunuza giden bildiri hangisiydi? Neden? Ayşe BAŞÇAVUŞOĞLU :Umberto Eco’nun bildirisi olduğunu söyleyebilirim, belki de okumayı çok sevdiğimden ve ilgi alanıma hitap ettiğinden daha çok hoşuma gitti. Bu bir ölçüt olamaz çünkü pek çok bildiriyi izleyemedim ancak kısa kısa izlediklerimden anlamaya çalıştım.Aynı zamanda , her salonda bulunmak istedim , hepsine girmek, hepsinden az az bilgiler öğrenmeye çalıştım . Her şeye rağmen elinizden geleni yapmışsınız. Kesinlikle elimden geleni yapmaya çalıştım. Çok teşekkür ederiz. Ben teşekkür ederim.

OBSESYON Gonca DEVECİ - İdil MERAL

Bildiriyi sunma düşüncesi aklınıza nereden geldi? Umut Karagöz Hoca’mız önerdi. Nasıl sunacaksınız? Prezi uygulaması yardımıyla sunacağız. Hangi kaynaklardan yararlandınız? İnternet, ansiklopedi ve filmlerden yararlandık. Bildirinizin nasıl bir ilgi göreceğini düşünüyorsunuz? Beğenileceğini umuyoruz.

1. OTURUM GÖRÜNTÜLER

Hilmi DEMİR ile Röportaj Eğitim hayatınızda buna benzer bir etkinliğe aktif olarak katılmış mıydınız ya da bir görev yapmış mıydınız? Hayır daha önce böyle bir etkinliğe katılmadım ya da böyle bir etkinlikte görev almadım. Böyle bir etkinliğin bu yaş grubundaki öğrencilere bir yararı var mıdır? Varsa nelerdir? Bu etkinliğin öğrencilere çok yarar sağlayacağını düşünüyorum. Öğrencilerin düşüncelerini derli toplu ifade etmesi ve onu paylaşması onlar açısından çok yararlı olacaktır. Bu etkinliği bu mesleği yapan biri olarak nasıl değerlendirirsiniz? Çok verimli ve geleceğe katkı sunan bir etkinlik olarak değerlendiriyorum. Bir öğrenci sizin alanınızla ilgili bir bildiri hazırlasaydı ona önerileriniz neler olurdu? Öğrenci, korkmadan, çekinmeden her türlü düşüncesini ifade etmeli. Çalışma alanında geçmişte neler söylendiğini incelemeli. İş alanınız dışında bir alanda bildiri hazırlamak isteseydiniz bu hangi alan olurdu? Matematik alanında olurdu.

KORKUTAN EDEBİYAT Gözde Yağmur Başar

Bildiri konusu olarak neden korkuyu seçtiniz? Dil ve anlatım dersinde işlediğimiz korku temasında aklımıza takılan bazı soruların diğerlerinin de ilgisini çekeceğini düşündüğüm için bu konuyu seçtim. Bildiriyi hazırlarken en çok nelerin üstünde durdunuz? Arkadaşlarımın bir şeyleri merak etmeleri için konunun ilgi çekici olmasını sağlamak istedim. Bu yüzden korku öğeleri üzerinde durdum. Yaptığınız çalışmadan memnun musunuz? Yaptığım çalışma geliştirilebilir. Hangi kaynaklardan yararlandınız? İnternetten ve korku romanlarından yararlandım. Bildiriniz, sizce, arkadaşlarınız tarafından nasıl karşılandı? Korku, insanların yaşamında zaten var olan bir durum olduğundan onların ilgisini çektiğini düşünüyorum.

TEVFİK FİKRET KİMDİR? ZEYNEP KANTAV, DENİZ EGE BİLGİÇ

Bildiri konusu olarak neden “TEVFİK FİKRET KİMDİR?”i seçtiniz? Zeynep KANTAV: Okulumuza adını veren bu önemli kişiyi tanıtmak ve arkadaşlarımı Tevfik Fikret hakkında daha fazla bilgi sahibi yapmak için bu konuyu seçtim. Sizce, sunduğunuz bildirinin, dinleyen kişiler üzerinde bir etkisi olacak mı? Deniz Ege BİLGİÇ: Tevfik Fikret hakkında yeterli bilgiye sahip olacaklarını ve onun hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyeceklerini düşünüyorum. Bildiriyi hazırlarken grup arkadaşlarınızla en çok nelerin üstünde durdunuz? Deniz Ege BİLGİÇ: Bildirinin dinleyenleri sıkmaması ve konunun onlar üzerinde etkili olmasını amaçladık. Akademik Adımlar Sempozyumu’na İzmir’den de katılım olması hakkında ne düşünüyorsunuz? Zeynep KANTAV: Bu etkinliğe İzmir’den de katılımın olması bize farklı ufuklar açacaktır. Farklı bakış açılarıyla ve farklı çalışmalarla karşılaşmak Akademik Adımlar Sempozyumu’nu amacına ulaşmada daha etkili kılacaktır.

UMBERTO ECO-GÜLÜN ADI DORUK ERHAN (11-A)

Bildiri konusu olarak neden “UMBERTO ECO-GÜLÜN ADI”nı seçtiniz? Umberto ECO’nun “Gülün Adı” adlı kitabı ilk okuduğumda fazlasıyla etkilenmiştim. Filmini izlediğimde üzerimdeki etkisinin arttığını söyleyebilirim. Yazarın da fazlasıyla etkileyici bir dil kullandığını düşünüyorum, bu nedenle bu çalışmama konu olarak seçtim. Sizce, sunduğunuz bildirinin, dinleyen kişiler üzerinde bir etkisi olacak mı? Sunuyu bitirdiğimde aldığım tepkilerden çok mutlu oldum, insanların yaptığı yorumlar çalışmamla ilgili düşünceleri olumlu yönde etkiledi. Bildiriyi hazırlarken en çok nelerin üstünde durdunuz? Öncelikle kitabın yazarı Umberto Eco’nun hayatı üzerinde durmaya özen gösterdim. Kitabın içeriğine geçmeden önce yazar ve kitabı yazma süreci hakkında bilgi vermek istedim. Dikkat ettiğim başka bir nokta ise okuyucunun merakını azaltmamak adına, kitabın içeriğiyle ilgili fazla detay vermemek oldu. Yaptığınız çalışma hakkında neler düşünüyorsunuz? Bildirinin, süreyi göz önüne aldığımızda fazlasıyla yeterli olduğunu düşünüyorum, kısaltmayı veya insanları sıkmamak adına uzatmayı düşünmüyorum. Kitabın içeriğiyle ilgili daha fazla beklenti olabilir; ancak okuyucunun merakının azalmaması adına içeriğine çok inmemeye özen gösterdim.

RENKTEN RENGE DEĞİŞEN ÇÖZELTİLER ALİ KINAY, BAŞAK YAVUZ

Bildiri konusu olarak neden “RENKTEN RENGE DEĞİŞEN ÇÖZELTİLER”i seçtiniz? Bu konuyu kimya bilimine ilgimiz olduğu için seçtik.

Sizce, dinleyen

sunduğunuz kişiler

bildirinin,

üzerinde

bir

etkisi olacak mı? Dinleyenlerin, alt dönemlerin çözelti ve çökeltilere karşı ilgisinin artacağını düşünüyoruz.

Bildiriyi hazırlarken en çok nelerin üstünde durdunuz? Özellikle deney ve deney malzemeleri üstünde durduk. Çalışmanızdan memnun musunuz, geliştirilebilir mi? Sununun bizim açımızdan geliştirilebilir olması yalnızca verdiğimiz bilginin arttırılması sonucu olur; ancak izleyicinin ön bilgisi olması çok önemli, yeterli bilgi olmaması konuyu sıkıcı bulmalarına sebep olabilir. Akademik Adımlar Sempozyumu’na İzmir’den de katılım olması hakkında ne düşünüyorsunuz? İzmir’den de öğrencilerin Akademik Adımlar Sempozyumu’na katılmasından çok memnunuz. Arkadaşlarımız ön bilgileri yeterli ve başarılı öğrenciler.

OSMANLIDA AŞK Annisa Gül Emritte Bildiri konusu olarak neden “OSMANLIDA AŞK”ı seçtiniz? Edebiyat dersinde halk edebiyatı ve divan edebiyatı işledik. Divan edebiyatında gerçek olmayan birine yazılmış bir sürü şey var ve bunlar gerçekten çok güzel, benim ilgimi çekti. Sunacağınız bildirinin dinleyen kişiler üzerinde sizce bir etkisi olacak mı? Daha büyük sınıftan kişilerin geleceğini düşünüyordum ama 4 ve 5. sınıftaki öğrenciler sunuma ilgi göstermişler; sunum şimdi onların dikkatini çok çekmemiş olabilir ama ileride bu sunuyu hatırlayıp divan edebiyatını merak edebilirler. Bildiriyi hazırlarken en çok nelerin üstünde durdunuz? Daha çok manzumların ( şiir ) üstünde durdum çünkü bu dalda devamlı şiir vardır.

BİR DELİNİN ÇİZİM DEFTERİ Naz Nisan AKTÜRK

Bildiri konusunu neye dayanarak seçtiniz? Dönem ödevi konumu seçtiğimde böyle bir çalışma yapabileceğim aklıma geldi. Onu geliştirerek arkadaşlarımla paylaştığımda güzel bir ürün ortaya koyabileceğimi düşündüm. Sunacağınız bildirinin dinleyen kişiler üzerinde sizce bir etkisi olacak mı? Eğer dinleyiciler bunu dikkatlice incelerse etki görülür. Grup arkadaşlarınızla, bildiriyi hazırlarken en çok nelerin üstünde durdunuz? Grup arkadaşım yoktu. Çizimler yüzünden çok zorluk çektim. Yaptığınız çalışmadan memnun musunuz yoksa geliştirilebilir mi? Pratik yapa yapa tabii ki de daha çok gelişebilirim. İzmir’den gelen öğrenciler hakkında ne düşünüyorsunuz? Hepsi bizim kardeşimiz gibi ayrım yapmıyoruz .

2. OTURUMDAN GÖRÜNTÜLER

DEV DALGA TSUNAMİ Ceylin SOLMAZ

Bildiri konusu olarak neden “DEV DALGA TSUNAMİ”yi seçtiniz? Doğal afetler ile ilgili bir ödev verilmişti ve bu konuyu sınıfta tek ben seçtim. Sunumum çok ilgi gördü ayrıca bilinmeyen konuları araştırmayı seven birisiyim.

Sunacağınız bildirinin dinleyen kişiler üzerinde sizce bir etkisi olacak mı? Bence bir etkisi olacak. Doğal afetlerle ilgili daha bilinçli olacaklarını düşünüyorum.

Bildiriyi hazırlarken en çok nelerin üstünde durdunuz? Tsunaminin ne olduğu konusunun üstünde durdum.

Yaptığınız çalışmadan memnun musunuz yoksa bu çalışma geliştirilebilir mi? Ben çok memnun oldum yaptığım çalışmadan ve bana yöneltilen sorular da çok hoşuma gitti.

ORGANİZASYON EKİBİNDEN ZEYNEP OKTAY İLE RÖPORTAJ En çok ilginizi çeken bildiri hangisiydi? Parfümün Dansı. Eksikleri var, geliştirilebilir dediğiniz bildiri var mı? Bence bütün sunumlar çok iyiydi. Değiştirilmesini düşündüğüm bildiri yoktu. Bildirilerde dikkatinizi çeken bir şey oldu mu? 5. sınıftaki arkadaşlarımızın bildirilerini, 1011. sınıftaki ağabey ve ablalarına anlatmaları ilgimi çok çekti. Ekipteki göreviniz nedir? Yaka kartları ve katılım belgelerini hazırlamak ve aynı zamanda salon sorumluluğu görevlerini üstlendim.

ORGANİZASYON EKİBİNDEN KARELER

DİNLEYİCİ ÖĞRETMENLERİMİZDEN YUNUS ŞAŞIOĞLU İLE RÖPORTAJ

Bu bildiri hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Bir matematik hocası olarak çok beğendim. Fransızcaydı ama Fransızca bilmeyenler için Türkçe olarak da anlatıldı. Neden bu bildiriyi dinlemeyi seçtiniz? Öncelikle matematikle ilgili olduğu için ve de matematikte fraktallar konusu çok kolay bir konu ve de benim çok hoşuma gidiyor bu yüzden bu bildiriyi dinledim. Bu bildirinin konusu hakkında önceden bildikleriniz nelerdi? Bu konu hakkında birçok şey biliyordum ama fraktalların kimin tarafından bulunduğu gibi bilgileri bu bildiri sonunda öğrenmiş oldum. Hangi bildirileri dinlediniz? Bu bildiriler arasından en çok beğendiğiniz hangisiydi? Fraktallar ve Günlük Hayattaki Örnekleri, Matematiğin Vazgeçilmezi, Piksellerin Fonksiyonu, Sembollerle Matematik, Hadi Böl Topla Çıkar Çarp bildirilerine girdik.

ASTE’RİX BULUŞ ŞENLİĞİ 2012 Cem Obuz Bildiri konusunu neye dayanarak seçtiniz? Bu sene bir yarışmaya katılmıştım ona dayanarak bu konuyu seçtim. Ankara’daki Tevfik Fikret Okulları öğrencilerine, bildiriniz ile hangi mesajı vermeyi amaçladınız? Çalıştıkça başarılı olursunuz. Grup arkadaşlarınızla, bildiriyi hazırlarken en çok nelerin üstünde durdunuz? İlgi çekici, merak uyandırıcı bir çalışma olmasının üzerinde durduk. Yaptığınız çalışmadan memnun musunuz yoksa bu çalışma geliştirilebilir mi? Memnunum, çalışmamda eksik gördüğüm bir yer yok. Dinleyicinin üstünde nasıl bir etki bırakmak istediniz? Onların şaşırmalarını istedim.

MODA TASARIMI KULÜBÜ ÖĞRENCİLERİ İLE RÖPORTAJ Tasarımlarınızı yaparken nelerden esinlendiniz? Hayvanlardan esinlenerek tasarımlarımızı yaptık. Defile ile vermek istediğiniz mesaj dedir? Hayvanlara zarar verildiğini görüyoruz ve bu durum bizi rahatsız ediyor. Onları korumak gerektiğini düşünüyoruz ve buna katkımız olsun istiyoruz. Defileyi hazırlarken nasıl bir çalışma sürecinden geçtiniz? Çok zor oldu. Kıyafetleri önce hayalimizde oluşturup sonra tasarımlarını kağıda döktük. Renklerini belirledik ve sonra provalara başladık. Provalar esnasında son eklenecekleri belirleyip işimizi tamamladık. Aldığınız tepkiler nasıldı? Beğeni çok oldu. Güzel geçti.

ATATÜRK RÖLYEFİNİN İNCELENMESİ GAMZE BADE TOPRAK

Bildiri konusunu neye dayanarak seçtiniz? Şehrimizde sıklıkla karşılaştığımız bir görseldi. Sosyo-ekonomik durumları da göz önüne aldığımızda, bunu seçmem kaçınılmazdı çünkü çok elverişli ve mantıklı bir çalışma olacaktı. Ankara’daki Tevfik Fikret Okulları öğrencilerine, bildiriniz ile hangi mesajı vermeyi amaçladınız? Fizik dersindeki dayanıklılık konusunu, arkadaşlarıma daha iyi açıklamaya çalıştım.

Grup arkadaşlarınızla, bildiriyi hazırlarken en çok nelerin üstünde durdunuz? Güvenilir kaynak bulmak için çok çaba sarf ettik. Yaptığınız çalışmadan memnun musunuz yoksa bu çalışma geliştirilebilir mi? Bence çalışmam gayet iyiydi. Dinleyicinin üstünde nasıl bir etki bırakmak istediniz? Dış etkenlere göre yapıtların nasıl değişeceğine dair bir çalışmaydı, tasarrufu göz önüne alarak seyircileri bilgilendirmek istedik.

ÖĞRETMEN VE UZMAN KENAN ÖNEL’LE RÖPORTAJ İZMİR TEVFİK FİKRET OKULLARİ BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ

En çok hangi bildiriyi beğendiniz? Felsefe alanına dair bildiriler hoşuma gitti. Geliştirilebilir dediğiniz bildiri hangisi? “Tasarruf Edelim” başlıklı çalışma geliştirilebilir. Dinleyiciye kazandırdıkları bakımından yararlı gördüğünüz bildiri hangisi? “Uçucu Yağlar” başlıklı çalışma insanları bence etkilemiştir çünkü çok yararlıydı. Sunucuların tutumunu ve anlatımlarını beğendiniz mi? Tabii ki hepsi çok nazik insanlar.

3 VE 4. OTURUMLARDAN GÖRÜNTÜLER

2. AKADEMİK ADIMLAR SEMPOZYUMU’NDAN GÖRÜNTÜLER

2. AKADEMİK ADIMLAR SEMPOZYUMU KAPANIŞ TÖRENİNDEN GÖRÜNTÜLER