Sofram z lojistik kuruyor ICL ve Polar XP. Ukrayna da Madencilik. Volvo nun Gaziantep kalesi VOLVO KAMYONLAR MADENC L E D NAM ZM KATIYOR CEYLAN GROUP

VOLVO KAMYON VOLVO GROUP LTD.’N‹N YAYINIDIR # 1 2011 Sofram›z› lojistik kuruyor ICL ve Polar XP Ukrayna’da Madencilik VOLVO KAMYONLAR MADENC‹L‹⁄E D‹...
Author: Deniz Baştürk
1 downloads 0 Views 2MB Size
VOLVO KAMYON VOLVO GROUP LTD.’N‹N YAYINIDIR # 1 2011

Sofram›z› lojistik kuruyor ICL ve Polar XP

Ukrayna’da Madencilik VOLVO KAMYONLAR MADENC‹L‹⁄E D‹NAM‹ZM KATIYOR

Volvo’nun Gaziantep kalesi CEYLAN GROUP

VOLVO KAMYON MAGAZ‹N 1/2011 ‹Ç‹NDEK‹LER & L‹DERDEN

8 Geçmifli geride b›rak›rken Ukrayna’daki manganez madeninde Sovyet döneminden kalma y›pranm›fl kamyon ve makineler art›k yaln›zca bir an›. Eski, yeniyle de¤ifltiriliyor. Madencilik flirketi OGOK, gelece¤i Volvo ile kucaklamaya karar verdi.

14 Geleneksel üçlü katarlar›n yerini iki uzun katar al›yor Geleneksel 18,75 metrelik kombolar›n yerine 25,25 metrelik modüler birimler kullan›l›rsa üç katar›n yerini iki katar alabilir. Böylece yollardaki t›kan›kl›k azal›r ve tafl›nan her bir ton yük bafl›na emisyonlar önemli ölçüde düfler.

22 “ Araçlar›m›z›n h›zl› ve yetkin flekilde servis görmesi gerekiyor” Polonya’n›n Opole flehrine düzgün flekilde su kayna¤› ve kanalizasyon sistemi sa¤layan flirket maksimum iflletim süresi sa¤lamak için Orijinal Volvo Yedek Parçalar›n› ve Orijinal Volvo Servisini tercih etti.

24 Görevleri: Sadece 5,5 m2’lik bir alanda ayn› zamanda ev olan bir ifl yeri yaratmak! Bir uzun yol kamyon sürücüsü ortalama bir çal›flma haftas›nda kabinde 4,6 gece geçiriyor. ‹flte bu nedenle Volvo Kamyon’un gelifltirme ekibi sürekli olarak yeni ve ak›ll› çözümler ar›yor.

D‹⁄ER KONULAR: 6 YAfiAM DÖNGÜSÜNÜN PARÇASI 7 YOLDA 28 BAS‹T TEDB‹RLER BÜYÜK TASARRUF SA⁄LAR 30 TEKNOLOJI 31 VOLVO KAMYON IPAD DERG‹S‹N‹ ÇIKARDI

VOLVO KAMYON MAGAZ‹N

VOLVO GROUP ÜRÜN, TEKNOLOJ‹ VE HABER DERG‹S‹ S. Yaz› ‹flleri Müdürü ve Sahibi: Özlem Elif Çopuro¤lu Tel: 0216 655 75 00 E-mail: [email protected] Adres: Volvo Group Otomotiv Ltd. Volvo ‹fl Merkezi ‹çerenköy Mah. Engin Sk. No: 9 Ataflehir 34752 ‹stanbul Turkey www.volvotrucks.com.tr Yay›n Haz›rl›k: Maya Bas›n Yay›n ve Mat. Ltd. fiti. ‹shakpafla Cad. Kutlugun Sk. No:9 ‹st.-Türkiye Tel: 0 212 638 64 08 Bask›: Esen Ofset Tel: 0 212 549 25 68 Yay›n Türü: Yerel Süreli Yay›n. 3 ayda bir yay›mlan›r. Say› 18

Volvo Kamyon Magazin dergisi T.C yasalar›na uygun olarak yay›mlanmaktad›r. Foto¤raf ve bilgilerin kullan›m hakk› Volvo Kamyon Magazin Dergisine aittir, izinsiz kaynak gösterilerek dahi al›nt› yap›lamaz.

Bir müflteri flirketi olarak Volvo her zaman yan›n›zda... Büyüyen Türkiye a¤›r ticari araç pazar›, Avrupa’n›n hatta dünyan›n, say›l› pazarlar› aras›nda yer al›yor ve son y›llarda Avrupa s›ralamas›ndaki yerini istikrarl› bir flekilde yükseltiyor. 2011 y›l›nda da Volvo Group, Türkiye a¤›r kamyon pazar›n›n gücüne paralel olarak konumunu, tüm organizasyonunu ve bayi a¤›n› gelifltirmeye, ürün ve hizmetlerini kalite ve nicelik anlam›nda daha da ileri seviyeye tafl›maya devam ediyor. Ürün yelpazemiz uluslararas› tafl›mac›l›ktan yurtiçi ve yak›n bölge tafl›mac›l›¤›na, inflaattan a¤›r yük tafl›mac›l›¤›na kadar farkl› alanlara hizmet veren yüksek kaliteli çeflitlili¤e sahip. Ayr›ca terzi usulü üretimimiz sayesinde farkl› operasyonel ihtiyaçlar› karfl›layacak modellerimizi, müflterimize en uygun opsiyonlarla sunabiliyoruz. Bir müflteri flirketi olarak, her bir müflterimizin beklentisini karfl›layacak servis ve bak›m hizmetlerini de en verimli flekilde sunuyoruz. Biliyoruz ki çekici ve kamyonlar›m›z›n kalitesi kadar, iyi e¤itimli teknisyenler, profesyonel donan›m ve orijinal parçalar da sorunsuz iflletim için flartt›r. Volvo Kamyon olarak 2011 y›l›nda öncelikli hedefimiz, müflterilerimize sundu¤umuz tüm bu hizmetleri hem kalite hem de yo¤unluk olarak daha da artt›rmak ve tam anlam›yla bir müflteri flirketi olabilmek.Tüm bu ürün ve hizmetlerin yan› s›ra yak›t tüketimi ile ilgili çal›flmalar›m›z büyük bir titizlik ve h›zla devam ediyor. Disiplinli bir program kapsam›nda devam eden sürücü e¤itimlerimiz, tüm Avrupa ile birlikte Türkiye’de ayn› anda bafllayan ”Her Damla De¤erlidir” kampanyam›z ve de sonbaharda bafllayacak olan “The Drivers’ Fuel Challange” adl› verimli sürüfl yar›flmam›z ile yak›t tüketimi konusundaki hassasiyetimizin alt›n› bir kez daha çiziyoruz; çünkü her damla de¤erlidir! MARTIN ERICSSON Genel Müdür Volvo Group

3

GÜNDEM

‹fi DÜNYASI

Volvo Kamyon’da Gökdenizler, yine Volvo Star her damla Workshop seçildi! de¤erlidir! VOLVO H‹ZMET MERKEZLER‹N‹N performans›n› ve Volvo standartlar›na uygunlu¤unu ölçme de¤erlendirme sistemi olan Volvo Star Workshop kapsam›nda her y›l y›ld›z bayi seçimi yap›l›yor. Bu seçmelerde, sundu¤u hizmet kalitesi ile Gökdenizler Otomotiv, bu y›l yeniden birincili¤e hak kazand›. Volvo Star Workshop, servis hizmetlerinin bir y›ll›k bir süre boyunca operasyonel ve finansal aç›lardan de¤erlendirilmesi ile belirleniyor. Bu de¤erlendirme; parça, bayi gelifltirme ve stok yönetim sistemini kaps›yor. Bu ana bafll›klar›n alt›nda daha detayl› alt bölümler de bulunuyor. 2008 y›l›nda da Volvo Star Workshop seçilen Volvo Kamyon’un Mersin yetkili

MERS‹N MERKEZL‹ ULUSLARARASI TAfiIMACILAR

ile birlikte tüm Volvolara hizmet veren Gökdenizler’in müflterileri aras›nda Ortado¤u ve Avrupal› tafl›mac›lar da bulunuyor.

VOLVO KAMYON, yak›t

4

tüketimi ile çevre üzerindeki olumsuz etkileri azaltmay› amaçlayan yeni kampanyas›yla "Her Damla De¤erlidir" ad› verilen bir felsefe sunuyor. Yak›t tasarrufu için at›lacak küçük ve büyük ad›mlar› www.volvotrucks.com/everydropcounts adresinde paylaflan Volvo Kamyon’un CEO’su ve Baflkan› Staffan Jufors konuyla ilgili flunlar› söylüyor; “Yeni nesil motorlar gelifltirmek çok yüksek maliyetlere yol açmaktad›r. Buna ra¤men en iyi olas›l›kla %1 kazanç sa¤layabilirler. Oysa ki basit tedbirlerle çok daha büyük tasarruflar mümkün. Art›k müflterinin faaliyetlerine dayanan, optimum enerji kullan›m› ve çevre üzerinde asgari etki b›rakmay› amaçlayan bütüncül bir yaklafl›m›m›z var. Bu yaklafl›m, büyük ve küçük ad›mlar›n uyum içinde at›lmas›na dayan›yor. Genel tedbir yelpazesi; hem hibrid teknolojisi ve gazla çal›flan motorlar gibi büyük teknik yenilikleri hem de ekipman seçimi, araç bak›m›, trafik planlama sistemleri ve yak›t tüketimi analizi gibi aksesuar ve servisleri içeriyor. Sürücü e¤itimi, yak›t tüketimini azaltman›n en etkili yollar›ndan biri. Do¤ru ön düzen ayar› ve uygun lastik seçimi de yak›t tüketimini %14’e kadar azaltabilir.”

servisi Gökdenizler Otomotiv; atölye, araç park›, yedek parça deposu ve idari alanlar›n›n geliflmiflli¤i ile dikkat çekiyor. 2200 metrekaresi kapal› olmak üzere toplam 10 bin metrekarelik bir alana kurulu atölyede; her biri 26 metre boyunda, 2 araca hizmet verme kapasitesine sahip 7 hol bulunuyor. Bu hollerin ikisi; kaporta ve boya, befli ise mekanik tamir hizmetlerine ayr›lm›fl bulunuyor. Servis; ayn› anda 14 araca, günde toplam 40-50 araca hizmet verebilecek bir yap›ya sahip.

VISTA 2011 YARI F‹NAL‹ TAMAMLANDI! 3740 tak›m›n kat›ld›¤› VISTA 2011, geçti¤imiz Eylül ay›nda bafllad›. Do¤u Avrupa bölgesi için 11-13 Nisan 2011 tarihlerinde Yunanistan’›n Selanik kentinde düzenlenen yar› finalde, ‹srailli MS tak›m› 116 puanla birincili¤i, Portekizli Taquions tak›m› 115 puanla ikincili¤i elde ederek 26 Haziran 2011 tarihinde Göteborg’ta gerçeklefltirilecek olan VISTA 2011 dünya finalinde yar›flma hakk›n› elde ettiler.11 ülkeden 18 tak›m›n yar›flt›¤› Do¤u Avrupa yar› finallerinde Türkiye’yi Ankara Ceyhan Otomotiv’den Ankyra ve Antakya Sa¤lam Motorlu Tafl›tlar’dan Strong tak›mlar› temsil etti. Ankyra tak›m› 106 puanla Makedonya’n›n ard›ndan dördüncülü¤ü elde ederken, Strong tak›m› 94 puanla 9. s›rada yer ald›.

DÜNYA ÇAPINDA 75 ÜLKEDEN

Detayl› bilgi için: http://vista.volvo.com

CEYNAK LOJ‹ST‹K, SARP A.fi., ONUR TAAHHÜT VE ULUSOY HOLD‹NG VOLVO KAMYON KAL‹TES‹ ‹LE YOLA DEVAM ED‹YOR

Kalitede dünya standartlar›n› yakalayan Ceynak Lojistik, Volvo Kamyon’un FM 4x2 model çekicilerini tercih ederek, filosuna 30 adet çekici daha ekledi. Ceynak Yönetim Kurulu Baflkan› Ali Avc›, araçlar›n› Volvo Group Türkiye Genel Müdürü Martin Ericsson ve Ulusoy Otomotiv Genel Müdürü Ali Ulusu’dan törenle teslim ald›.

G›da firmas› Eti'nin tafl›mac›l›k faaliyetlerini yürüten Sarp A.fi.’ye 30 adet Volvo FH 420 4x2 çekici teslim eden Volvo Kamyon, 2011 y›l›n›n yüksek adetli teslimatlar›na bir yenisini daha ekledi. ‹stanbul'da Matrix Lojistik Antreposu’nda düzenlenen törende, araçlar› Sarp A.fi. Genel Müdürü Ünal fiakar teslim ald›.

Üç k›tada karayolu altyap› inflaatlar› yapan Onur Taahhüt Tafl›mac›l›k, filosunu 30 adet Volvo FMX 8x4 440 Euro-4 kamyonla güçlendirdi. Volvo Bölge Müdürü Emre Kirazc› taraf›ndan firman›n Makina Müdürü Zafer Ar›z’a teslim edilen yeni araçlarla Onur Taahhüt’ün filosundaki Volvo kamyon say›s› 125 adede yükseldi.

Tafl›ma filosunu 32 adet Volvo çekiciyle geniflleten Ulusoy Holding bünyesindeki Ulusoy Uluslararas› Nakliyat ve Ulusoy Seyahat’in bu defa tercihi; FH13 4x2 420 HP oldu. Araçlar›n teslim törenine Ulusoy’dan Alican Ulusoy, R›dvan Kanbak, Ali Ulusu ve Ertu¤rul Göksel ile Volvo’dan Özkan Çelik kat›ld›.

VOLVO KAMYON’UN TESL‹MATLARI TAM GAZ SÜRÜYOR ULUSLARARASI NAKL‹YEC‹LER‹N ÖNDE GELEN TERC‹H‹ OLAN VOLVO,

Türkiye'nin en yeni frigorifik treyler filolar›ndan birine sahip Erman Nakliyat’a 30 adet FH 460 4x2 çekici teslim etti. Otomatik vitesli Volvo çekicilerle Avrupa ülkelerine hizmet götüren Erman Nakliyat’›n Yönetim Kurulu Baflkan› Mehmet Deniz ve Yönetim Kurulu Baflkan Yard›mc›s› Emrah Deniz, araçlar›n› Volvo Kamyon Bölge Sat›fl Müdürü Devrim Karatafl’tan teslim al›rken; “1996’da birçok hakl› nedenden ötürü Volvo’yu seçtik. Zamanla yan›lmad›¤›m›z› anlad›k. Bugün de ayn› memnuniyetle Volvo ile yola devam ediyoruz” dediler.

NALÇACILAR NAKL‹YAT, GÖKKAR MADENC‹L‹K, ÖZYO⁄UN TAfiIMACILIK VE MERS‹NL‹ TAfiIMACILAR DA VOLVO KAMYON KAL‹TES‹N‹ SEÇT‹!..

Kalite ve güvenden vazgeçmeyen Nalçac›lar Uluslararas› Nakliyat, 23 adet Volvo Kamyon ile araç filosunu iki kat› büyüttü. 1 adet FH 540Hp 6x4 çekici, 10 adet FH X-low 460Bg 4x2 çekici ve 12 adet FM11 450Bg 4x2 çekici ile araç say›s›n› 40’a ç›kartan Nalçac›lar’›n filosunda 13 adet Volvo FH 4x2 çekici bulunuyordu.

Pek çok önemli projenin altyap›, hafriyat ve malzeme ifllerini baflar›yla sürdüren Gökkar Madencilik, filosunu iki yeni Volvo Kamyon ile geniflletti. Biri manuel, di¤eri Volvo’nun I-shift flanz›man›na sahip FH 460HP 4x2 çekiciler, Gökkar Madencilik orta¤› Necati Göksoy taraf›ndan teslim al›nd›.

Frigorifik tafl›malarda büyümeye odaklanan Mersinli tafl›mac›lardan; Alkan Uluslararas› Lojistik 9 adet Volvo FH 460 Bg 4x2 ve 3 adet FM 450Bg 4x2 çekici, ‹dil Trans 1 adet FH 460Bg 4x2 ve 5 adet FM 450Bg 4x2 çekici, Kartan Uluslararas› Nakliyat 6 adet Volvo FM 450 4x2 çekici ile araç park›n› geniflletti.

Tamam› Volvo’dan oluflan filosunu, müflterilerine güvenilir ve h›zl› hizmet sunmak için düzenli olarak yenileyen Antakyal› Özyo¤un Tafl›mac›l›k filosuna 9 adet FH çekici daha ekledi. Yeni çekicilerini Volvo Bölge Sat›fl Temsilcisi Alper Çal›k’tan firma sahibi Mehmet Yo¤un teslim ald›.

5

GÜNDEM

ÜRÜNLER

Yaşam döngüsünün parçası VOLVO KAMYON Yenileme sisteminde eski parçalar alınıp tam anlamıyla yenisinden farksız hale getirilir. Aradaki tek fark, fiyatın daha düşük ve çevre üzerindeki etkinin daha az olmasıdır. Normalde, kullanılmış veya ikinci el bir ürün almak kalitesiz bir ürün satın almak anlamına gelebilir. Volvo Yenileme

Parçaları içinse böyle bir durum söz konusu değildir. Bu ürünler orijinal hallerine yeniden kavuşturulur ve hatta en güncel standartlar doğrultusunda uyarlanır. Kalite ve fonksiyonellik gereklilikleri yeni parçalarla tamamen aynıdır ve ayrıca aynı garantiye sahip olabilirler.

VOLVO PARÇA YENİLEME motorlardan bağımsız bileşenlere kadar yeniden üretilmiş çok çeşitli Volvo parçalarını sunan bir sistemdir. Bu sistemde hava kompresörlerinden kontrol ünitelerine, şanzımanlardan turboşarjlara, debriyaj kitleri ve birim enjektörlerine kadar her şeyi bulabilirsiniz. QNIC TOWNSEND

NASIL ÇALIŞIYOR

1  

Müşteri, aracını bakım ve tamir için yetkili Volvo bayisine getirir. Değiştirilmesi gereken bir parça varsa, Volvo’nun Yenileme sisteminde bulunması durumunda, aşınmış olan parça yeniden üretilen bir parça ile değiştirilebilir. Yeniden üretilen parça takılır takılmaz müşteri yoluna devam edebilir; böylece çoğu zaman serviste geçen süre de kısalmış olur.

 

n Servisi



Yeniden üretim aşamasında, aşınmış olan parça iyice temizlenir, sökülür ve en güncel spesifikasyonlar doğrultusunda yeniden üretilir. Yeni parça ile aynı standartlarda ve işlevsellikte olması için zorlu testlere tabi tutulur.

5  

Yeni bir müşteri, yeniden üretilen Volvo parçasını kendi kamyonunun aşınmış parçasını vererek bayiden satın alır. Bayi aşınmış parçayı yeniden üretime gönderir ve böylece döngü tekrar başlar.

6

Volvo Yenileme sistemine girmeden önce, aşınan Volvo parçasının yeniden kullanılıp kullanılamayacağı değerlendirilir. Onaylanan parça yeniden üretime gönderilir.

 4  

Yeniden üretilen parça, Volvo bayisine dağıtılmak üzere Volvo deposuna gönderilir.

ÇİZİM: KJELL THORSSON

Volvo Kam yo

2  

YOLDA

GÜNDEM

BEN‹M VOLVO’M

“Volvo’nun e¤itimi bana de¤er kat›yor” 3 YILDIR VOLVO KULLANIYORUM.

TAYFUN KESK‹N 29, Gefco, Evli, 2010 Model FH 460

Planl› sürüfl! azaltacak, sürücünün, tafl›t›n ve trafi¤in güvenli¤ini artt›racak en geliflmifl ve güvenilir yard›mc› sürüfl destek ve kontrol donan›mlar›na sahip. Bütün bunlar kadar önemli olan bir unsur da; sürücünün yüksek bir ortalama sürat sa¤lamak ve arac›n iflletme giderlerini düflürmek için trafi¤in ak›fl›na ve yolun durumuna göre kendi hareketlerini ve trafikte oluflacak hareketleri öngörerek, gereksiz frenleme ve h›zlanmalardan kaç›nmas›. Yerleflim merkezilerinde trafik kontrol ve sinyal sistemlerinin yönlendirmesine uygun davran›n. Ifl›klar, kontrollü geçifller ve trafi¤in ak›fl›n›n yavafllad›¤› noktalara yaklafl›rken süratinizi

VOLVO, YAKIT TÜKET‹M‹N‹

1

Rahat ve kullan›m› güzel bir araç. Ayr›ca az yak›yor ve çevreye de sayg›l›. Fakat Volvo'yu sürmenin güzel yan› sadece bunlar de¤il. Volvo yüksek teknoloji ile üretilmifl bir araç. Bu arac›n hakk›n› vermek için arac›n tüm özelliklerini iyi bilmek gerekiyor. Volvo da verdi¤i sürücü e¤itimleri ile biz sürücüleri bilinçlendiriyor. Gerek güvenlik gerek sürüflle ilgili teknik ayr›nt›lar› e¤itimlerimizde al›yoruz. Art›k uzun yol tafl›t sürücüsü olmak tek bafl›na bir anlam tafl›m›yor. Al›nan e¤itimle birlikte Volvo gibi konforu ve teknolojisi yüksek bir araç ile yollarda bilinçli sürücüler haline geldik. Düzenli ve verimli e¤itimleri için Volvo Kamyon'a teflekkür ederim.

VOLVO YAKIT TAK‹P S‹STEM‹: FUELWATCH önceden ayarlayarak, kesintisiz bir sürüfl sa¤lamaya çal›fl›n. Araçlar aras›nda gerekli takip mesafesini koruyun. Özellikle flehirler aras› yollarda ve otobanlarda çok yak›n takipten kaç›n›n. Yak›n takip, sizin gaz ve fren hareketlerinizin sertleflmesine neden olabilir. Bu da yak›t tüketimini artt›r›r ve planl› sürüfl yapman›z› engeller. Rampa ç›k›fllar›nda arac›n ç›k›fl öncesi h›z›n› de¤erlendirin. Özellikle engebeli arazilerdeki sürüfl s›ras›nda inifl ve rampa öncesi arac›n a¤›rl›¤› ve h›z›n› kullanarak rampa ç›k›fllar›nda gereksiz yak›t tüketimini azaltabilirsiniz.

2 3

Volvo Yak›t Takip Sistemi: Fuelwatch, do¤ru kullanıldı¤ında, önemli oranda yakıt tasarrufu sa¤layan ve çevreye karflı sorumlulu¤umuzu yerine getirmemize yarayan bir sistem. Yakıt tüketimini azaltmak kolay de¤il ve birçok faktöre ba¤lı. Bunlar aras›nda; araçtan yol koflullarına, yükten sürücünün sürüfl stiline kadar birçok etken var. Bu etkenler aracın siparifli ile bafllay›p, kullanım ömrü boyunca devam ediyor. Fuelwatch, düzenli yapılan bakım ve sürücü e¤itimleri ile istedi¤iniz hedeflere ulaflmanızı sa¤l›yor. Bu aflamadan sonraki di¤er yakıt tasarrufu ve bakım önerileri sayesinde de aracınızı daha yüksek performansla kullan›yorsunuz.

7

Ukrayna, Ordzhonikidze’deki manganez madeni Volvo FMX için oldukça zorlu çalışma koşulları sunuyor. Kamyonlar, 60 metre derinlikteki açık madenden yıl boyunca çıkarılan bir milyon ton manganez cevherini taşıyor.

8

Geçmişi geride bırakırken Ukrayna’daki manganez madeninde Sovyet döneminden kalma yıpranmış kamyon ve makineler artık yalnızca bir anı. Eski, yeniyle değiştiriliyor. Madencilik şirketi OGOK, geleceği Volvo ile kucaklamaya karar verdi. METİN PER GREHN FOTOĞRAFLAR SÖREN HÅKANLIND

9

Yönetim kurulu başkanı Sergey Shuvaev’e göre, Volvo, OGOK maden şirketi için önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor. Shuvaev, “Tüm teknik felsefemiz dev bir değişimden geçiyor,” diye açıklıyor.

Yepyeni FMX, madene giderken eski bir tankeri geçiyor. 2006 yılından bu yana 80 adet Belarus yapımı kamyon, İsveç’ten gelen 18 Volvo kamyon ile değiştirildi.

İLERİ TEKNOLOJİ ÜRÜNÜ VOLVO’LARI SATIN ALIRKEN BİR RİSK ALDIĞIMIZI BİLİYORDUK. BUGÜN, DOĞRU KARARI VERMİŞ OLDUĞUMUZU GÖREBİLİYORUZ. SERGEY SHUVAEV, OGOK YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Ş    10

afak. Yeni yağmış kar yolda uçuşuyor. Günün ilk vardiyası yeni başladı. Valeriy Glusjko adlı sürücü hızını arttırıyor ve maden alanına dönüyor. “Ne kadar iyi olduğunu yeni yeni anlıyorum. Eski kamyonlarımızla karşılaştırıldığında, Volvo FMX ile çalışmak gerçek bir zevk,” diyor. Valeriy Glusjko şanslı. Dört adet yepyeni Volvo FMX kamyondan birinin plastik koruyucu kılıfını yırtıp ilk sürüşünü yapma şansını elde eden sürücülerden biri. Eski ve yeni kamyonu arasındaki farkın tam olarak ne olduğunu sorunca, yüzünde bir gülümsemeyle şöyle diyor: “Gerçekten anlayabilmek için eski kamyonları görmeniz gerek”. Şirketin ilk Volvo kamyonlarını satın aldığı 2006 yılına kadar kamyonlarının sadece yüzde 30’u kullanılabiliyordu; geri kalanlar onarımda ve atıl durumdaydı. “Bu kamyon hiç durmadan çalışmaya devam edebiliyor ve çok daha konforlu,” diyor Valeriy Glusjko. Ordzhonikidze’deki manganez madeni Ukrayna’daki en büyük maden. Bu yıl OGOK bu sahadaki 130. çalışma yılını kutluyor. 19. yüzyılın sonunda başlayan faaliyetler, madenin Sovyet imparatorluğunun çelik endüstrisine manganez tedarik ettiği Sovyet döneminde oldukça önem kazandı. Sovyetler Birliğinin çöküşü ve Ukrayna’nın 1991’de bağımsızlığını ilan

edişinin ardından Ordzhonikidze’de pek fazla bir şey olmadı. Çalışmalar geçerliliğini iyice yitiren devlet güdümlü ekonomi doğrultusunda hantal bir biçimde ilerlerken geçen her günle birlikte teknoloji daha da eskidi. “2006’da yeni bir maden atık sahası inşa etmenin zamanı gelmişti ve 5 milyon metreküp toprağı taşımamız gerekiyordu. İlk Volvo kamyonlarımızı almaya işte o zaman karar verdik,” diye anlatıyor yönetim kurulu başkanı Sergey Shuvaev. VOLVO KAMYON SATIN ALMA KARARI Ukrayna’daki kamyon piyasası iyice araştırıldıktan sonra verildi. Şirket mühendisleri çok sayıda kamyon markasını test etti. İnceleme amacıyla Donetsk bölgesindeki bir kil ocağında bulundukları sırada kararlarını verdiler ve tercihleri Volvo FM oldu. “Oradaki ortam bizimkine çok benziyordu. Kamyonlar son derece zorlu koşullarda çalışıyordu. Bir kamyonu ödünç alarak burada, Ordzhonikidze’de deneme şansımız oldu. Volvo güvenilirlik, verimlilik ve konfor açısından mükemmel bir performans çıkardı,” diye açıklıyor Sergey Shuvaev. Peki, Ukrayna’da ve diğer eski Sovyet ülkelerinde çok

Maden 20. yüzyılın büyük bir kısmı boyunca Sovyetler Birliği’nin önemli bir manganez tedarikçisi oldu. Ukrayna 1991’de bağımsızlığını kazandı, fakat Sovyet döneminin hatıraları ve kalıntıları hala varlığını sürdürüyor.

sayıda şirket çok daha basit ve ucuz teknoloji kullanırken OGOK’un yeni teknolojilere yatırım yapmasının nedeni neydi? “İleri teknoloji ürünü Volvo’ları satın alırken bir risk aldığımızı biliyorduk. Bugün, doğru kararı vermiş olduğumuzu görebiliyoruz.” 80 adet Belarus yapımı Belaz kamyonun yerini bugün 14 Volvo FM ve dört Volvo FMX aldı. Yolun kenarında bir zamanlar madencilikte kullanılan 30 yıllık çekiciler, treylerler ve kamyonlar var. Uçuşan bembeyaz kar, kalıntıları kaplayan pasın kahverengisiyle keskin bir tezat oluşturuyor. Toprağın içinde yolunu sistematik bir biçimde açan devasa ekskavatör ufukta biraz görülebiliyor. Manganez damarı 60 metre aşağıda. “Bu biraz pastaya benziyor. Güzel kısma, yani manganeze birkaç tabakadan sonra erişiyorsunuz,” diyor maden yöneticisi Igor Chernyaev, yüzünde geniş bir gülümsemeyle. İKİ EKSKAVATÖR 50 metre yüksekliğinde ve her biri 3000 ton ağırlığında. En önde, maden yüzeyini sıyıran

MANGANEZ

Q Grimsi beyaz manganez, demire benzer bir metal elementtir. Manganez genellikle paslanmaz çelik üretiminde demir alaşımlarında kullanılır. Q Manganez, dünyanın yer kabuğunda en yaygın olarak bulunan on ikinci elementtir. Bir ton taşta ortalama bir kilogram manganez bulunur. En büyük manganez bileşiği rezervleri Güney Afrika, Rusya ve Avustralya’da bulunmaktadır. Q Manganez, bitkilerin ve hayvanların yaşamı açısından da önemli bir maddedir.

16 metre yüksekliğinde bir çark bulunuyor. Ekskavatörlerden biri bir üst katmanda, diğeri ise yaklaşık 20 metre aşağıdaki bir alt katmanda duruyor. İki makine, manganez damarına ulaşmak için eşzamanlı olarak çalışıyor. “Burada, açık madenin altında, sonuncu manganez tabakasına ulaşmak için kayaları patlatarak yolumuzu açıyoruz. Sonra molozları ekskavatörlerimizle çıkarıp kamyonlarla taşıyoruz,” diye açıklıyor Igor Chernyaev. Schevschenko’daki açık maden, Ukrayna’daki benzerlerinin en büyüğü. Buradan her yıl bir milyon ton manganez cevheri çıkarılıyor. Açık madenin tabanı yabancı bir gezegene benziyor. Devasa makineler uzaydan gelmiş ve derin çukurlar ve yüksek atık tepeleriyle dolu bir araziye konmuş gibi görünüyor. “Doğru bakım ve onarım işleri yapıldığında bu eski makineler hala iyi çalışıyor,” diyor Igor Chernyaev ve Valeriy Glusjko’nun Volvo FMX’ine manganez yüklemekle meşgul olan ekskavatörü gösteriyor. Bir apartman kadar büyük olan ekskavatör 20 yıldan daha eski; Sovyet döneminden kalma. Kepçe on ton taşıyabilecek kapasitede. Sesli bir sinyal Valeriy Glusjko’ya kamyonun 22 ton manganez cevheriyle tamamen yüklendiğini bildiriyor. Açık madenden çıkışta geçilen yokuş dik ve bugün yüzeyi donmuş durumda. “Bundan önce kullandığım kamyon Volvo FM 6x4’tü. Bu kamyon 6x6 ve aradaki farkı görüyorsunuz. Güç tüm akslara aktarılıyor ve kamyon zemine çok daha güvenle basıyor,” diye açıklıyor Valeriy Glusjko. Valeriy Glusjko kamyonunu yokuştan güvenle çıkarıyor. Kamyonların i

11

KİEV DNEPROPETROVSK ODESSA

UKRAYNA

Valeriy Glusjko manganez madeninde 20 yıldır sürücü olarak çalışıyor. Glusjko, “Volvo FMX’i sürmek gerçek bir zevk,” diyor.

i

12

binlerce kez kat ettiği yüzey oldukça engebeli. Akslar ve şasiler çok büyük bir gerilime maruz kalıyor. “Sekiz saatlik bir vardiyada madenle boşaltma sahası arasında yaklaşık 25- 30 kez gidip geliyorum. Daha önce kullandığıma kıyasla bu kamyon çok daha konforlu. Yani işimi yaparken yorulmuyorum,” diyor Valeriy Glusjko. Açık madendeki çalışma günde yirmi dört saat sürüyor. Manganez cevheri bir boşaltma sahasına taşınıyor. Burada Valeriy Glusjko, hammaddenin işleneceği fabrikaya trenle götürülmek üzere maden cevherini kamyonundan boşaltıyor. ORDZHONİKİDZE’DE ÇIKARILAN MANGANEZİN TAMAMI Ukrayna’da çelik üretimi için kullanılıyor. Her yıl, 5000 hektarlık toplam alana yayılan yedi açık madenden üç milyon ton manganez cevheri çıkarılıyor. Ekonomik kriz ülkeyi oldukça kötü etkiledi ve çelik üretimi Kasım 2008’de yüzde 48 düştü. Altı ay boyunca Ordzhonikidze manganez madeninin 5500 çalışanı üretimin tamamen durduğuna şahit oldu. Buna rağmen şirket modernizasyon çalışmalarını sürdürme kararı aldı. “Geldiğimiz noktada şirketin teknik süreçleriyle ilgili felsefemizi tamamen değiştirmek zorundaydık. Yeni Volvo kamyonların verimli biçimde çalışabilmesi için yeni yollar inşa ettik ve sürücü eğitimine yatırım yaptık,” diye açıklıyor yönetim kurulu başkanı Sergey Shuvaev. İlk Volvo kamyon 2006 yılında çalışmaya başladı ve daha şimdiden madenin zorlu ortamında 300.000 kilometre yol kat etti.

Q Yönetim şekli: Cumhuriyet. Nüfus: Yaklaşık 46 milyon. Başkent: Kiev. Tarihi Bilgiler: Ukrayna, MS 9. yüzyıla uzanan köklü bir tarihe sahiptir. 1922’de Ukrayna Sovyetler Birliği’ne katıldı. Ülke bağımsızlığını 1991’de kazandı.

OGOK, Volvo kamyonlar için iyi işleyen bir bakım ve servis sürecine büyük önem veriyor. “Kamyonlarımızdan maksimum verimlilik elde edebilmemiz için, günde yirmi dört saat çalışmaları gerekiyor. Kamyonlar durduğunda biz para kaybediyoruz, ” diyor Sergey Shuvaev. Ukrayna büyük bir ülke ve Volvo Kamyon’un yedi servis istasyonu arasındaki mesafeler çok büyük olabiliyor. OGOK’un kullanabileceği en yakın servis istasyonu, madenden 180 kilometre uzaklıktaki Dnepropetrovsk şehrinde bulunuyor. OGOK kamyonlarıyla ilgili bir sorun yaşarsa Volvo sahaya bir teknisyen gönderiyor. Sergey Shuvaev, servis organizasyonunun iyi çalıştığını düşünüyor. “Çok memnunuz. Volvo ayrıca, garanti süresi dolarken bize kamyonlar üzerinde bazı küçük onarım işleri yapmayı da öğretti.” OGOK’ta teknik devrim daha yeni başladı. Sergey Shuvaev çok büyük bir değişim sürecinin başladığını söylüyor. “Şirketin tüm teknik felsefesi dev bir değişimden geçiyor. Volvo kamyonlarımız da şirket tarihinde önemli bir dönüm noktası oluşturuyor.” Q

Yepyeni Volvo ile devasa ekskavatör arasındaki fark inanılmaz. Makine 3000 ton ağırlığında ve 20 yıldan uzun bir süredir kullanılıyor.

OGOK

Q Kuruluş: 1881. Q Çalışan sayısı: 5 500 Q Ciro: 2009’da 132 milyon avro. Q Faaliyet alanı: Ordzhonikidze’de her yıl üç milyon ton manganez cevheri çıkarılıyor. Cevherin çıkarıldığı yedi açık madenin en büyüğü olan Schevschenko’da her yıl bir milyon ton maden üretiliyor. Manganez cevheri Ordzhonikidze’de işlendikten sonra Ukrayna’nın diğer bölgelerinde çelik üretiminde kullanılmak üzere demiryolu ile naklediliyor. Ordzhonikidze’deki maden, Ukrayna’daki en büyük maden ve ülkenin manganez üretiminin yüzde yetmişi burada gerçekleştiriliyor. OGOK manganez ihraç etmiyor.

13

Geleneksel üçlü katarların yerini iki uzun katar alıyor 14

Geleneksel 18,75 metrelik komboların yerine 25,25 metrelik modüler birimler kullanılırsa üç katarın yerini iki katar alabilir. Böylece yollardaki tıkanıklık azalır ve taşınan her bir ton yük başına emisyonlar önemli ölçüde düşer. Uzun araç konfigürasyonunun faydalarını giderek daha fazla ülke keşfediyor. METİN MARIANNE OVESEN ÇİZİM KJELL THORSSON

25,25

 Daha düşük yakıt tüketimi  Daha düşük CO2 emisyonları  Yollarda daha az katar

zun katarlarla ilgili tartışma İsveç ve Finlandiya 1995 yılında AB’ye katıldığında başladı. 1960’lardan beri İsveç’te 24 metrelik katarlar kullanılırken Finlandiya’da maksimum 22 metre uzunluğunda kombinasyonlara izin veriliyordu. Bunların bir anda yasaklanması düşünülemezdi. Çözüm, AB’de 1996 yılında kullanılmaya başlayan EMS (Avrupa Modüler Sistemi) oldu; bu sistem sayesinde standart yük taşıyıcıları bir çekici ünitesine farklı kombinasyonlarda bağlanabiliyordu. Finlandiya ve İsveç’te izin verilen azami uzunluk 25,25 metreye çıkarılırken, Avrupa’nın geri kalanında bu uzunluk 18,75 metre ile sınırlandırıldı. Yeni uzunluklar kara, deniz ve demiryolunu içeren çok modlu yük taşımacılığını kolaylaştırmak amacıyla, demiryolu ve deniz taşımacılığında kullanılan boyutlara uyacak şekilde seçildi.

U  

ANCAK, ÇOĞU ÜLKEDE bu araçların sadece uzunluğunun

ve ağırlığının bile tehlike yarattığı, bunların yol yüzeyini aşındırdığı ve yük trafiğini demir ve deniz yolundan uzaklaştıracağı görüşü vardı. Hollanda ise sistemin yararlarını kavrayarak 2001

yılında 25,25 metrelik katarlarla denemelere başladı. Bugün, yani yaklaşık on yıl sonra, bu kombinasyonlar trafiğin olağan bir parçası haline gelmiş durumda. “1000 otomobil sürücüsüyle yapılan iki anket, uzun katarlar bakımından oldukça olumlu sonuçlar verdi. Çoğu kişi 25,25 metreyle geleneksel kısa birimler arasında fark bile görmediğini belirtti,” diyor Hollanda Altyapı ve Çevre Bakanlığında kıdemli politika danışmanı olarak görev yapan Martin Salet. Şu ana kadar uzun EMS katarları sadece yurt içinde kullanılıyor ama Hollanda, Almanya ve Belçika’nın da bunların kullanımına izin vermesini umuyor. Avrupa’da 25,25 metrelik katarların daha yaygın biçimde kullanılması muhtemelen on yıl daha mümkün olmayacak. “İsveç, Finlandiya ve Danimarka gibi diğer ülkelerle birlikte, AB Komisyonunu uzun modüler katarların uluslararası trafikte yer almasına yönelik olumsuz tutumunu değiştirmeye ikna etmeye çalışıyoruz,” diyor Martin Salet. DANİMARKA’DA UZUN EMS birimleriyle yapılan testler 2008’den beri devam ediyor. Bu kamyonlar sadece belirli yol ve güzergahlarda, belirlenmiş terminal ve limanlar arasında kullanılabiliyor. Çoğu Avrupa ülkesinin kaygılı yaklaşımına rağmen, hem Danimarka hem de Hollanda’da devam eden denemelerle ilgili olarak şu ana kadar yapılan değerlendirme ne yol kazalarının ne de yol aşınmasının arttığını gösteriyor.

15

i

MOTİVASYONUMUZ, ÇEVRE VE MÜŞTERİLERİMİZİN VERİMLİLİĞİNİ ARTIRMA İSTEĞİMİZ. ULF EHRNİNG, NAKLİYE ANALİSTİ, VOLVO KAMYON

i

Üstelik testlere katılan Danimarkalı ve Hollandalı nakliye şirketleri taşımacılık maliyetlerinde ve yakıt tüketiminde net bir düşüş fark etti; bu da daha az CO2 emisyonu anlamına geliyor. “Bugün, CO2 emisyonlarının azaltılması modüler araçları destekleyen en önemli argümanlardan biri durumunda. Yaptığımız testler, 18,75’ten 25,25 metrelik katarlara geçerek ton-kilometre başına yakıt tüketimini yaklaşık yüzde 20 azaltmanın mümkün olduğunu gösteriyor,” diyor Volvo Kamyon’da nakliye analisti olarak çalışan Ulf Ehrning. Volvo Kamyon uzun katarları kesinlikle destekliyor ve üç kısa katar yerine iki uzun birimin kullanılmasıyla taşımacılık verimliliğinin nasıl artırılabileceği konusunda bilgi sağlamak amacıyla önemli çalışmalar yürütüyor. “Motivasyonumuz, çevre ve müşterilerimizin verimliliğini artırma isteğimiz,” diyor Ulf Ehrning. EKONOMİK KALKINMA ve İşbirliği Örgütü (OECD) de Avrupa’nın yollarında giderek artan yük hacmiyle başa çıkabilmek için verimliliği yüksek kamyonlara ihtiyaç olduğu görüşünde. “Daha İyi Kamyonlarla Yük Taşımacılığı” adlı OECD çalışmasını yürüten uluslararası uzman grubunun lideri Jörgen Jörgen Christensen, uzun katarların aslında geleneksel kısa Christensen katarlardan daha güvenli olduğunu söylüyor. “Bu fikre oldukça pozitif bakıyoruz, ama uygun düzenlemeler gerekiyor. Örneğin uzun katarlara sadece belirli yollarda izin verilmeli. Polisin ve diğer yetkililerin bu araçları belirli bir mesafeden kolayca tanıyabilmesi ve olası trafik ihlallerini görebilmesi için araçlarda etkin güvenlik ve izleme ekipmanları olmalı,” diyor. Raporun vurguladığı önemli mesajlardan biri, güvenlik ve denetime yönelik mevcut ve gelecek teknolojiden azami düzeyde yararlanılması ve bunların kullanımına ilişkin uluslararası standartlar olması gerektiği yönünde. Gelişime engel olmayacak kuralların yazılması gerekiyor. Örneğin, standartlarda yapılan değişiklikler hızla uygulanabilmeli, diye açıklıyor Jörgen Christensen.

Bununla birlikte, olumlu araştırma sonuçları ve değerlendirmeler sistem karşıtlarını henüz pek etkilemişe benzemiyor. “Tartışma son derece duygusal bir boyutta yapılıyor ve Brüksel’deki demiryolu lobisi güçlü. İspanya ve İtalya gibi ülkelerle Doğu Avrupa ülkeleri bu konuyla ilgilenmiyor,” diyor Hollanda Altyapı ve Çevre Bakanlığı’ndan Martin Salet. Volvo’dan Ulf Ehrning de onun bu görüşünü destekliyor ve Avusturya ile İngiltere’nin en güçlü muhaliflerden olduğunu düşünüyor. “Bunları söyledikten sonra küçük bir başarıya da değinelim; uzun EMS katarlarının daha ayrıntılı incelenmesi gerektiğini söyleyen ilk taslak AB Komisyonu’na sunuldu, ” diye ekliyor. Devlet yönetimindeki Deutsche Bahn demiryolu işletmecisinin politika konuları üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu Almanya’da uzun modüler katarlara olan direncin kırılması imkansız gibiydi. Ancak, Deutsche Bahn geçen sene birdenbire fikrini değiştirdiğinde belirli aktörler için de durum tamamen değişti. Ocak ayında Almanya’da modüler katarlarla ilgili büyük ölçekli bir deneme başlatıldı; 25,25 metre uzunluğunda kombinasyonlara izin verildi, fakat ağırlık 44 tonla sınırlandı. Yüksek hacimli yükler için bu ciddi bir artış. Ancak, demiryolu endüstrisini temsil eden çıkar grupları arasında hala önemli bir muhalefet söz konusu. “2030 yılı çevre hedeflerimizi gerçekleştireceksek demiryolu ağının kapasitesinde çok büyük bir yetersizlikle karşı karşıya kalabiliriz. Demiryollarına yapılan yatırımlar yetmeyecek, dolayısıyla mevcut altyapıyı daha verimli kullanmamız gerek,” diyor DB Schenker’den Markus Hunkel. Q

“UZUN YOL KAMYON SAYISINI AZALTTIK”

16

VIKTOR SÖRENSEN A/S, DANİMARKA Danimarkalı nakliye şirketi Viktor Sörensen 25,25 metrelik katarlar halinde çalışan 38 birime sahip. Danimarka’daki testlere en başından itibaren katılan nakliye şirketinin teknoloji ve satış müdürü Kenneth Veng Jespersen EMS sistemine olumlu bakıyor.

“Modüler katarlar pahalı. Maliyetlerini karşılamak için her gün ekstra 3000 kilometre yol kat etmemiz veya Ålborg ile Höje-Tåstrup arasında iki defa gidip gelmemiz gerekiyor. Bugüne kadar başarılı olduk; yollardaki geleneksel uzun yol katarı sayısını azaltabildik. Yani memnunuz.” Modüler katarların Danimarka’da kalıcı olduğunu düşünüyor musunuz?

Şirketin ekonomisi EMS katarlarından nasıl etkileniyor?

“Evet, hayatımızın bir parçası olacaklarını düşünüyorum. Fakat

bizim müşterilerimize giden yolun tamamını kat etmemiz gerek ve deneme döneminde buna izin verilmiyor. Bugün itibariyle terminallerimizden birinde yeniden yükleme yapmamız gerek ve bu da ek maliyet demek. Deneme dönemi bir yıl içinde bitip sürüş alanlarıyla ilgili kısıtlamalar hafiflediğinde bu operasyonlar daha karlı hale gelecek. Sürücülere herhangi bir eğitim verildi mi?

“Konuyla ilgili herkese

simülatör oturumu dahil bir günlük eğitim verildi. Modüler katarlarda çalışmaya başlayan sürücüler daha sonra normal sürücülerimiz tarafından eğitildi. Ve hepsi de sisteme son derece pozitif yaklaşıyor.” Sınırı geçip İsveç’e gidiyor musunuz?

“38 kamyonumuzdan üç tanesinin İsveç’te sürüş izni bulunuyor. Çok fazla yolda sürüş iznimiz yok; otoyollarla ve terminallerimizle limanlar arasındaki güzergahlarla sınırlıyız.” Q

Farklı görüşler 25,25 metrelik katarlara yönelik tutum Avrupa’nın her yerinde farklılık gösteriyor. İşte bu araçları destekleyen ve bunlara karşı çıkan argümanlardan en yaygın olanlarına bazı örnekler: KARŞIT İzin verilen brüt kombinasyon ağırlığı 60 ton olan katarlar yol yüzeyi için ciddi bir aşınma riski oluşturuyor. TARAFTAR Modüler katarlarda daha fazla aks var, dolayısıyla yol yüzeyindeki basınçları aynı veya daha az.

KARŞIT Altyapının iyileştirilmesi gerek ve bunun topluma maliyeti çok yüksek olur.

KARŞIT Daha uzun katarların ekonomik fayda sağlayacağı tek grup, özel sektör.

TARAFTAR Bu katarlara izin verilen ülkelerde altyapı değişikliği ya hiç gerekmedi ya da çok az gerekti.

TARAFTAR EMS katarları tonkilometre başına daha iyi yakıt tüketimi sunuyor, bu da CO2 emisyonlarının düşmesi anlamına geliyor. Ayrıca daha verimli bir taşımacılık tüm toplum ve ekonomi için faydalı.

KARŞIT Bunları sollamak daha zor. TARAFTAR Bu katarların sadece otoyollarda kullanılmasına izin veriliyor. Hollanda ve Danimarka gibi ülkelerde yapılan çalışmalara göre, daha uzun katarlara izin veren ülkelerdeki yol kullanıcıları sollamanın bir sorun oluşturduğuna değinmedi.

KARŞIT Boyutları nedeniyle güvenlik açısından tehlike oluşturuyorlar.

KARŞIT Nakliye işini demiryollarından kaydıracaklar.

KARŞIT Her bir araç, kısa eşdeğerinden daha fazla yakıt tüketiyor.

TARAFTAR EMS katarlarında, geleneksel kamyon katarlarına kıyasla trafik güvenliğini artırmak üzere tasarlanan ek özellikler bulunuyor. Yapılan saha testlerine göre kamyon kazalarıyla ilgili istatistikler Danimarka veya Hollanda’da herhangi bir artış göstermedi. Teorik olarak, yollarda daha az araç olduğunda kaza riski de düşer.

TARAFTAR Modüler sistem, modlar arası trafik gerekliliklerini karşılar. 2020’ye kadar Avrupa’da muazzam ölçüde artacak olan yük hacmi, tüm nakliye biçimlerinden azami şekilde yararlanılmasını gerektiriyor. Demiryolu yük hacimlerinin düşmesine kısıtlamalarla kolayca engel olunabilir.

TARAFTAR Kilometre başına taşınan ton sayısı artıyor ve taşınan ton başına yakıt tüketimi düşüyor.

KÜÇÜK ORTAK PAZAR

Karayolu taşımacılığı Demiryolu taşımacılığı

Bu katar, 25,25 metrelik bir kombinasyonun nasıl yapılandırılabileceğine dair bir örnek.

Rekabet

7,82 m

13,6 m

Hizmet, esneklik, hız

Önümüzdeki on beş yıl içinde Avrupa’da taşınan yük miktarının yüzde 50 oranında artacağı tahmin ediliyor. Bugün, demiryolları ve kamyonlar, genel nakliye pazarının çok küçük bir bölümü için rekabet ediyor.

AVRUPA MODÜLER SİSTEMİ

Mesafe ve ağırlık

Q 25,25 metre uzunluğunda bir EMS katarı şunlardan oluşabilir: Q 13,6 metrelik bir yarı treylerle çekici ve 7,82 metrelik sökülebilir bir yük taşıyıcısı. Q 7,82 metrelik kapalı gövdeli bir kamyon ve treyler veya 13,6 metre

uzunluğunda yarı treyleri olan bir römork. Q Ekstra beşinci tekerlek ile birbirine bağlanan iki yarı treylerli çekici; bu konfigürasyon BDouble katar olarak da bilinir.

“HER BİR KAMYONLA DAHA FAZLA İŞ YAPIYORUZ” PEEMAN TRANSPORT, HOLLANDA Almanya ve Belçika’nın da 25,25 metrelik kombinasyonlara izin vermesi halinde Hollandalı Peeman Transport şirketinin genel müdürü Jan Peeman bu kamyonlardan daha fazla satın alacak. Peeman bugün

Hollanda’daki EMS sistemi testlerine katılan nakliyecilerden biri. Her biri iki yarı treyler çeken iki adet Volvo FH kamyonu bulunuyor. Geleneksel katarlara kıyasla yakıt tüketimi nasıl?

“EMS katarlarımız 18,75 metrelik katarlardan yaklaşık yüzde 5 daha fazla yakıt kullanıyor, ama ton-kilometre başına yakıt tüketimi kesinlikle düştü. Bu, maliyet yapımız için

harika bir şey ve elbette aynı kamyonla daha fazla iş yapıyoruz,” diyor Jan Peeman. Sürücüler ne diyor?

“Sürücüler uzun katar ehliyeti almak için iki günlük zorunlu bir eğitimden geçti; oldukça hevesliler.” Yollarda sorun yaşadılar mı?

“Herhangi bir sorunla karşılaşmadılar. Tam aksine; Hollanda’daki altyapı çok

iyi ve uzun katarlar için bir engel oluşturmuyor. Diğer yol kullanıcıları da oldukça pozitif. Aslına bakarsanız Hollanda’da herkes bu konuda pozitif.” Müşterileriniz ne düşünüyor?

“Çevre ile ilgili boyutun takdire değer olduğunu düşünüyorlar. Ama daha verimli olduğumuzun ve gelecekte nakliye için daha az para harcamak isteyebileceklerinin de farkındalar.” Q

17

Sofram›z› lojistik kuruyor MET‹N VE FOTO⁄RAFLAR M. VAH‹T MAHMATLI

000’li y›llarla birlikte Türkiye’de lojistik kavram›, ifl hayat› ve sosyal hayatta en çok kullan›lan kavramlar aras›nda yerini ald›. Birçok uluslararas› ve yurt içi tafl›mac›l›k firmas›, gerçek anlam› ile lojistik hizmet vermeye bafllad›. Baz›lar› ise ticari ünvanlar›na lojistik kelimesini ekleyerek lojistikçi oldular. Lojistik alan›nda geliflime öncülük etmesi, sundu¤u çözüm ve yat›r›mlar› ile tan›nan, Türkiye’nin en organize firmalar›ndan olan ve bu yola Volvo ile ç›kan Netlog Grubu, 7 ayr› firma ile tekstilden dondurma da¤›t›m›na kadar lojisti¤in her alan›nda hizmet sunuyor. Yaklafl›k 2400 kifli, senede 4 milyon ton ürünü topluyor, tafl›yor, depoluyor, da¤›t›yor. Bu sayede Netlog müflterileri bulunduklar› piyasalarda rekabetçi olmalar›n› sa¤layacak entegre hizmetler al›yorlar. Netlog Grubu içinde yer alan firmalar; Intercombi Transport & Logistics (ICL), Netlog Lojistik, Nedlloy Road Cargo, Yükalsat.com, PolarXP, Netfilo, Netsafe Arfliv Yönetim Hizmetleri ve Özgür Entegre Lojistik. Bu flirketlerden Netlog Lojistik, gündelik hayat›n devam›n› sa¤layan ve lojisti¤in temel kavram›n› oluflturan “milk-run”›n en iyi örne¤ini veriyor. Farkl› noktalarda

2

18

bulunan çok say›daki çiftlik ve köyden süt toplama, toplama noktalar›nda hijyen ve özellik kontrolleri yapma, özel kaplarla sütü güvenli biçimde iflleme noktalar›na zaman›nda ulaflt›rma, ifllendikten sonra da sat›fl noktalar›na da¤›tma Netlog’un ifli... PolarXP Türkiye’de ulafl›lmas› zor olan yerler dahil olmak üzere pek çok yere Is› Kontrollü / So¤uk Tafl›ma ve Lojistik Servisi veriyor ve yolda Volvolar›na güveniyor. Grubun geliflen faaliyetleri paralelinde yeni Volvo kamyon ve çekiciler birbiri ard›na Netlog filosuna kat›l›yor. NETLOG’UN EN ÖNEML‹ OPERASYONLARINDAN B‹R‹ olan süt operasyonu hakk›nda Netlog Lojistik Yönetim Kurulu Baflkan› fiahap Çak, flunlar› söylüyor: “ Türkiye’nin en büyük süt operasyonunu gerçeklefltiriyoruz. Günde 2,5 milyon litre sütü, Türkiye’nin Marafl-Tokat çizgisinin bat›s›ndaki bölgede yer alan 460 ila 490 noktadan yaklafl›k 200 tankerle topluyor ve bakkal raf›na kadar

Volvolar› ile 365 gün yollarda olan ICL ve Polar XP do¤ru lojistik ve tedarik zinciri ile müflterilerinin ürünlerine de¤er kat›yor. ICL ve Polar XP girifl-ç›k›fl s›ras›n› (Fifo) do¤ru takip etti¤i, hasars›z ve zaman›nda sundu¤u ürünlerle, müflterileri için rekabette avantaj sa¤layacak bir lojistik süreç gerçeklefltiriyor. ulaflt›r›yoruz. Toplama, tafl›ma, ambalajlama, da¤›t›m, iadelerin toplanmas› gibi lojistik süreçler, ürünün tüketim noktas›ndaki fiyat›n› etkiliyor, hatta belirliyor. Bu zincir içindeki en önemli unsur tafl›mad›r. Kullan›lan araçlar›n, operasyonel anlamda maliyet avantaj› sa¤lamalar›, sürpriz ar›zalar ç›karmayarak gecikmelere ve ürünün bozulmas›na veya sat›fl notas›ndaki raflar›n bofl kalmas›na neden olmamas› gerekir. Bu nedenle Netlog olarak Volvo’yu tercih ediyoruz. Volvolar da bu zincirdeki görevlerini baflar›yla yerine getiriyorlar.” NETLOG’UN ÇALIfiMALARI SÜT OPERASYONUYLA SINIRLI DE⁄‹L. Netlog

daha birçok alanda iddial› çal›flmalar gerçeklefltiriyor. fiahap Çak, bu çal›flmalar› flöyle anlat›yor: “Netlog olarak ayn› zamanda Türkiye’nin iddial› ask›l› tekstil depolama ve da¤›t›m gruplar›ndan biriyiz. Bir milyon adet ask›l› elbiseyi direk ma¤azalara da¤›tacak flekilde depolar›m›z mevcut ve birçok önemli markaya bu hizmeti vermekteyiz.

19

PolarXP, perakende lojisti¤inin ihtiyaçlar›n› cevapl›yor ve tüm Türkiye çap›nda ›s› kontrollü so¤uk tafl›ma ve lojistik hizmetleri veriyor. Bu hizmetlerin tafl›ma aya¤›nda iflin ana bölümünü Volvo çekici ve kamyonlar gerçeklefltiriyor.

Netlog Lojistik Yönetim Kurulu Baflkan› fiahap Çak ile Volvo Group Genel Müdürü Martin Ericsson, uzun y›llara dayanan iflbirli¤ini, bugün de ayn› güvenle sürdürüyorlar.

SINIRSIZ VE REKABETÇ‹ DÜNYAMIZDA LOJ‹ST‹K KONSEPT‹N‹ DO⁄RU D‹ZAYN ETMEYEN F‹RMALARIN, HATTA ÜLKELER‹N GLOBAL REKABETTEK‹ YER‹ ‹Ç‹N SON SÖZÜM; “GEÇM‹fi OLSUN”DUR D‹YEN fiAHAP ÇAK, TAfiIMADA VOLVOLARINA GÜVEN‹YOR.

So¤uk ürünlerin depolanmas› ve da¤›t›m› konusunda da Türkiye’nin 10 büyük flehrinde toplam 22 bin metrekare so¤uk ve donuk depo alan›nda tamam›yla bu amaca yönelik tasarlanm›fl araçlarla, Türkiye’nin tamam›na da¤›t›m hizmeti vermekteyiz.

20

POLARXP NETLOG GRUBU ‹Ç‹NDE perakende lojisti¤in ihtiyaçlar›n› cevaplamak ve büyük süpermarketlere yönelik lojistik hizmeti sunmak üzere oluflturuldu. Çünkü dünyada 7 milyara yak›n insan 365 gün bir fleyler yiyor ve içiyor. Bu yiyecek ve içeceklerin aksat›lmadan, uygun flartlarda tafl›nmas›, sunulmas› tüketilmeyenlerin de imhas› gibi bir ifl var önümüzde. Tüm bunlar› maksimum oranda hijyen flartlar› sa¤layarak yapmak gerekiyor. Mesela taze süt ve süt ürünleri + 4 ila 6 derecede saklan›p da¤›t›lmal›d›r. Taze bal›k da +1 ila -1 derecede, ya¤lar +11 ila +13 derecede, çikolata ve kaplamal› ürünler +15 ila 18 veya 19 derece aras›nda saklanmal› ve da¤›t›lmal›d›r.” Süt toplama operasyonumuz örnek bir operasyondur. Bir inek fabrika gibidir. 365 gün süt verir ve bu sütün 365 gün hijyen flartlar›nda toplan›p, fabrikaya getirilip, üretim yap›lmas› ve üretilen ürünlerin da¤›t›lmas› gerekir. Bizim sahadaki süt toplama elemanlar›m›z›n elinde bir küçük el terminali vard›r. Dijital haritalar üze-

rinde süt toplama noktalar› tespit edilmifltir. El terminalleri GPS ile sisteme devaml› ba¤l›d›r. Süt toplama elemanlar›, sabah sütleri 4 derecede saklama koflullar› olan so¤uk depolara al›rlar ve hangi noktadan kaç bin litre süt al›naca¤›n› sisteme girerler. Bu esnada araçlar yola ç›km›fl, Burdur, Antalya, Marafl, ‹zmir gibi noktalara do¤ru yol almaktad›rlar. Yoldayken floförlerin el terminallerine en uzaktaki süt yükleme noktas›ndan itibaren datalar ulafl›r. Araçlara hangi noktadan ne kadar süt alacaklar› bilgisi verilir. Örne¤in, "Sen birinci noktadan 4800 litre süt alacaks›n" denir... Araç kapasitesi tan›ml›d›r. Tüm araçlar paslanmaz ve izolasyonludur. fioför elindeki yükleme program›na göre ilk noktas›na gitti¤i anda, bizim sistemimiz dijital haritadan floförün bulundu¤u noktay› da tespit ederek, do¤rular. fioför sütü teslim almadan önce derecesini ölçer; ›s› +4'te olmal›d›r. Sütün içinde baflka kimyasallar olup olmad›¤›n› kontrol eder ve antibiyotik testi yapar. Kontrol aflamas›ndan sonra pompas›n› ba¤lar ve süt pompayla bas›lmaz sadece emilir. Çünkü pompa kullan›ld›-

¤›nda çark aras›ndan geçen sütün içindeki ya¤ kalifikasyonu bozulur. Hangi arac›n, hangi gözüne, saat kaçta, hangi üreticiden, ne kadar süt al›nd›¤› an›nda dijital ortamda kay›t alt›na al›n›r. Günde yaklafl›k 200 araç bu flekilde hareket eder. Bu son derece süratli yap›lmas› gereken operasyonda, sütün fabrikaya girdikten sonra ifllenmifl olarak ç›kmas› ortalama 6-8 saattir. Dolay›s›yla araçlar daha yoldayken imalat bölümü ifl planlamas›n› yapar. Ne ürün yapacak? Yo¤urt mu, ayran m›, peynir mi? Çünkü fabrikan›n depolama öncelikleri de vard›r, maliyeti vard›r, peynirin bir oluflma süresi vard›r... Üretilen mallar, 3 farkl› ürün haline getirilir, kalite kontrolü yap›l›r, karantina bölümünden sonra da sevk depolar›na al›n›r. Biz de Avrupa’n›n kabul etti¤i standartlardaki araçlar›m›zla, ürünleri uygun s›cakl›k koflullar›nda distribütörlerimize ve zincirlerin depolar›na da¤›t›r›z. Ürünler LPS sertifikal›, Amerikan ve AB g›da tafl›ma flartlar›na uygun araçlarla tafl›n›r. Amac›m›z ülkemiz insan›na kaliteli ve lay›k olduklar› standartlarda ürünler sunmakt›r.”

POLARXP ISI KONTROLLÜ SO⁄UK TAfiIMA VE LOJ‹ST‹K H‹ZMETLER‹ ■ PolarXP, Türkiye’nin en büyük FMCG ve g›da lojistik grubu Netlog/ICL’nin bir markas›. Sektörde so¤uk da¤›t›ma yönelik entegre çal›flan bir sisteme ihtiyaç duyuldu¤unu gören grup; PolarXP markas›yla yurtd›fl› veya yurtiçinde üretilen bir ürünün, üretim noktas›ndan ›s› kontrollü araçlarla al›n›p Türkiye’deki herhangi bir zincir market, flarküteri veya HORECA kanal›ndaki herhangi bir noktaya kadar uzanan tüm tedarik zinciri yönetimini, kendi araç, gümrüklü/gümrüksüz so¤uk deposu ve lojistik altyap›s›yla yönetebilen tek yap›y› oluflturmufl bulunuyor. ■ PolarXP g›da sektörü odakl› olarak ayn› bölgede ve ayn› yerlere mal satan birçok firman›n ürünlerini konsolide etti¤inden, da¤›t›m operasyonlar›nda buradan gelen

sinerji sayesinde verimli, süratli ve ihtiyaca yönelik hizmeti uygun maliyetle sunuyor. ■ 35’i ›s› kontrolü 380 öz mal TIR ve 200 ›s› kontrollü araç tedarikçisi altyap›s› ile Avrupa’n›n her yerinden, hava ve deniz kargo ile dünyan›n dört bir köflesinden ürünler güvenli ve süratli biçimde Türkiye’ye tafl›n›yor. PolarXP, ICL/NETLOG’un sahip oldu¤u 950 araçl›k öz mal lojistik filosu (150 adedi ›s› kontrollü) haricinde, 110 adetlik kendisine ba¤l› çal›flan tedarikçi filosunu yönetiyor. ■ Bilgi teknolojileri için de ciddi yat›r›mlar yapan PolarXP’in tüm operasyonlar›n› SAP Sistemi çat›s› alt›nda toplam›fl. Tüm bilgiler, anl›k olarak sisteme entegre ediliyor.

21

Üç milyon dolarl›k bir yat›r›mla kurulan Ceylan Group’un yeni tesisleri; Gaziantep 3. Organize Sanayi Bölgesi’nde, Gaziantep’i Habur S›n›r Kap›s›’na ba¤layan otoyoldan görülecek konumda bulunuyor. Buras› günde yaklafl›k 1000 çekicinin yükleme yapt›¤› bir nokta olarak, kamyonlar için de önemli bir merkez konumunda. 3500 metrekare kapal›, 6500 metrekare aç›k alana sahip tesisin sat›fl ve servis merkezi, yedek parça deposu ve idari alanlar› Volvo standartlar›na uygun. Ayr›ca Ceylan Otomotiv, gezici sat›fl sonras› hizmet birimleri ile de müflterilerinin ihtiyaçlar›na her zaman cevap veriyor.

MET‹N VE FOTO⁄RAFLAR M. VAH‹T MAHMATLI

Volvo’nun Gaziantep kalesi aziantep son 30 y›ld›r Türkiye ve Ortado¤u’nun en düzenli geliflen kentlerinden biri. Gaziantepliler co¤rafyan›n ve iklimin zenginli¤ini, meflhur lezzetlerini ve el sanatlar›ndaki hünerlerini günümüzün endüstri ürünlerine dönüfltürmeye devam ediyorlar. Türkiye’yi Suriye, ‹ran, Irak ve Körfez ülkelerine ba¤layan yol üzerinde, verimli bir bölgede yer alan ve tarih içindeki uzun yolculu¤u s›ras›nda k›sa bir süre güzellik uykusuna dalan bu kent, 80’li y›llar›n sonunda dinç bir flekilde uyan›p, tüm sektörleri ile yeniden koflmaya ve ticari önemini artt›rmaya bafllad›. Üretim ve ticaretteki baflar›s› ile yolgeçen kent olmay› geride b›rak›p, yollar› ve yolcular› kendine getiren bir kent oldu. ‹stikrarl› bir flekilde büyümesini sürdüren Gaziantep’in ilk uluslararas› nakliye filolar› da 80’li y›llarda kuruldu. Bu y›llarda Ceylan Otomotiv’in kurucular› ile Volvo’nun yollar› kesiflti ve bu birliktelik önemini ve gücünü artt›rarak günümüze kadar geldi. Bu iflbirli¤iyle bölgede sat›fl sonras› destek hizmetleri bafllatan Volvo, günümüzde bölgenin en prestijli tafl›ma ve inflaat firmalar›n›n tercih etti¤i marka oldu. Volvo ve Ceylan Otomotiv, bu ifl ortakl›klar›n› yeni bir yat›r›mla taçland›rarak, 30 Nisan 2011 tarihinde yeni tesislerinin aç›l›fl›n› gerçeklefltirdi. Bu tesis, hem Ceylan Group’un merkez binas› hem de Volvo sat›fl, servis ve yedek par-

G

22

ça hizmetlerinin verildi¤i bir merkez durumunda. Tesisin aç›l›fl›nda; Gaziantep’in ifl çevreleri, siyasi temsilciler ve bürokratla birlikte; Ceylan Otomotiv çal›flanlar› ile Ceylan Group Yönetim Kurulu Baflkan› Zeki Kulako¤lu, Baflkan Vekili R›dvan Kulako¤lu, Genel Koordinatör Hadi Gür›fl›k, Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Saka, Volvo Group Türk Genel Müdürü Martin Ericsson, Volvo Kamyon Sat›fl Müdürü fiafak Tu¤ut, Perakende ve Bayi A¤› Gelifltirme Müdürü Gökhan Bingöl ve Volvo ‹stanbul, Ankara, Mersin, Antakya sat›fl ve sat›fl sonras› yetkilileri ile çok say›da davetli haz›r bulundu. TÜRK‹YE OTOMOT‹V VE TAfiIMA SEKTÖRÜNDE son 30 y›ld›r yafla-

nan de¤iflikliklerin tan›¤› ve bir kahraman› olan Zeki Kulako¤lu, bir dü¤ün sahibinin mutlulu¤u ve heyecan› içindeydi. Birbirini tamamlayan tesadüflerin bafllatt›¤› Volvo yetkili yedek parça, servis ve sat›fl temsilcili¤i-

KULAKO⁄LU “VOLVO ‹LE ‹fiB‹RL‹⁄‹M‹Z B‹Z‹M ‹Ç‹N ÇOK ÖZEL VE ÖNEML‹. BU ÖNEME B‹NAEN, YATIRIMLARIMIZI ARTTIRIYORUZ. SERV‹S‹M‹Z DÜNYA STANDARTLARINDA. MÜfiTER‹LER‹M‹ZE BEKLENT‹LER‹N‹N ÜZER‹NDE H‹ZMET VERMEY‹ SÜRDÜRECE⁄‹Z.”

Ceylan Group nin bu 30 y›l› boyunca; çal›flkanl›k, dürüstlük, de¤iflime uyum, yat›r›m ve geliflmeye önem veren hamleler ve an›larla bugüne ulaflt›¤›n› belirten ve “‹fl hayat› tesadüflerle bafllar, ama baflar› ve uzun iflbirlikleri tesadüf de¤ildir” diyen Zeki Kulako¤lu, sözlerini flöyle sürdürdü: “Gaziantep baflta olmak üzere Diyarbak›r, Tarsus ve Kayseri’nin de dahil oldu¤u önemli illerde yedek parça, tamir ve sat›fl hizmetleri veriyoruz. Volvo ile olan iflbirli¤imiz, bizim için çok özel ve önemli. Bu öneme binaen, yat›r›mlar›m›z› artt›r›yoruz. Volvo Kamyon servisimiz dünya standartlar›na uygun olarak tasarland›. Müflterilerimize beklentilerinin üzerinde hizmet vermeye devam edece¤iz.” YÖNETIM KURULU BAfiKAN YARDIMCISI RIDVAN KULAKO⁄LU ise düflüncelerini flöyle dile getirdi: “ ‹yi bir organizasyon ve ifl bölümüne sahibiz. Volvo kalitesi ve ifl anlay›fl›n›, Ceylan Group’un h›z› ve azmiyle bütünlefltirdik. Aile flirketi oluflumundan, aile fertlerinin çal›flt›¤› profesyonel iflletme aflamas›na ulaflt›k.”

Aç›l›fl s›ras›nda Volvo Kamyon, ACM Türk ve Ceylan Group yöneticilerinin yöneticileri bir arada.

Ceylan Group’un kurucular› Zeki ve R›dvan Kulako¤lu, Volvo kamyon ve ifl makinalar›na Volvo kalitesinde sat›fl , servis ve yedek parça hizmeti verdiklerini söylüyorlar.

Genel Koordinatör Hadi Gür›fl›k da; hem Volvo hem de Ceylan Group’un kendi markas›yla üretti¤i ataçman ve forklift ile Cey Treyler taraf›ndan gerçeklefltirilen yar› römork ve üstyap› üretimi ve sat›fl›n› bütünlefltirdiklerini, 300 kiflilik bir ekiple çal›flt›klar›n› ve yeni merkezle yeni bir döneme geçtiklerini ifade etti. VOLVO GROUP TÜRK‹YE GENEL MÜDÜRÜ MARTIN ERICSSON ise: “Yüksek ifl potansiyeli nedeniyle Türkiye, Volvo Kamyon için stratejik öneme sahip bir pazar ve Ceylan Group bu anlamda bize çok destek oluyor. Kendileriyle bu kadar uzun soluklu ve baflar›l› bir iflbirli¤i içinde olmaktan dolay› büyük mutluluk duyuyoruz. Yeni merkez binas› ile de Ceylan Group, hem yat›r›mlar›n› artt›r›yor, hem hizmet kalitelerine hem de bölge istihdam›na katk› sa¤l›yor” dedi.

VOLVO ‹LE 30 YIL: GAZ‹TUR Aç›l›fla Gaziantep’in ilk uluslararas› tafl›mac›lar›ndan biri olan Gazitur’un kurucusu Settar Serin de kat›ld›. Gazitur Garaj›’nda ve aç›l›fl s›ras›nda sohbet etme imkan› buldu¤umuz Settar Serin, nakliyenin geliflim ve de¤iflimine öncülük etmifl, kentin ve ekonominin de¤iflimine katk›da bulunmufl bir isim. Bugün tafl›mac›l›¤›n hacmi artarken, kârlar›n azald›¤›n›, büyüyen filolar›n ve kontrol edilmeyen iflletme giderlerinin ticari tehlikeleri artt›rd›¤›n› söyleyen Settar, Antep’in

23

gelifliminden ve Volvo ile y›llard›r süren iflbirli¤inden büyük bir memnuniyet duydu¤unu söyledi.

Görevleri: Sadece 5,5 metrekarelik       

 yeri yaratmak! Bir uzun yol kamyon sürücüsü ortalama bir çalışma haftasında kabinde 4,6 gece geçiriyor. Bu da işlev ve konfor açısından yüksek talepleri beraberinde getiriyor. İşte bu nedenle Volvo Kamyon’un geliştirme ekibi sürekli olarak yeni ve akıllı çözümler arıyor.

ULF ANDREASSON, KABİN UZMANI “Çok büyük bir teknolojik geliştirme süreci devam ediyor, ancak bunun sürücülerin çalışma ortamına göre uyarlanması gerekiyor.”

METİN SOFIA ERIKSSON FOTOĞRAFLAR CHRISTER EHRLİNG VE VOLVO KAMYON

ekerlekler üzerinde tek odalı bir daire. Volvo Kamyon’un kabin uzmanı Ulf Andreasson kamyonun kabinini böyle tanımlıyor. “Her gün çalıştığınız sekiz ya da dokuz saat boyunca, yorulmadan olabildiğince iyi performans göstermek için rahatça oturup trafiğe odaklanabilmeniz gerekir. Ve işten sonra iyice dinlenip TV, radyo, internet ve akıllı saklama özellikleri gibi evinizdekilerden farksız konfor imkanlarından yararlanmak istersiniz,” diyor. Volvo Kamyon, sürücülerin kabin içinde en çok nelere önem verdiğini anlamak için sürekli olarak araştırmalar yapıyor. Öncelik sırası sürücülerin görevine veya geldikleri ülkeye göre doğal olarak değişse de 2200 uzun yol sürücüsünden on beş farklı kabin içi parametreyi öncelik sırasına koymaları istendiğinde listenin en başında dinlenme ve uyku konforu yer aldı; hemen arkasından ise iyi bir sürüş ortamı ve iyi görüş geliyordu.

T   24

Anketi gerçekleştiren Volvo Kamyon müşteri seminerleri yöneticisi Claes Hillén bu sonuç karşısında şaşırmamış. “Bu sonuç bizim zaten bildiğimiz bir şeyi doğruladı. Kabinde giderek daha fazla zaman geçiren sürücülerin tutumları değişiyor. On yıl önce ortalama bir uzun yol sürücüsünün kamyonda geçirdiği süre haftada 3,3 geceydi. Bugünse bu süre haftada 4,6 geceye çıktı. Dolayısıyla ankete göre konforun giderek daha fazla önem kazanması hiç de şaşırtıcı değil. Sürücülere yönelik beklentiler de arttı; görevler giderek daha karmaşık bir hal alıyor ve yasanın öngördüğü mola süreleri sürücünün tam anlamıyla dinlenmesini sağlayamayabiliyor.” CLAES HILLÉN’E GÖRE iyi bir kabin ortamı sunmak sadece ticari açıdan bakıldığında da önem taşıyor. “Sürücü maliyetleri, yani maaşlar, nakliye firmalarının en büyük giderini oluşturuyor. Çoğu ülkede sürücü sayısı yetersiz olduğundan, aynı zamanda sürücülere yönelik beklentiler de giderek artıyor. Nakliye şirketleri en iyi çalışma ortamını sunarak en iyi sürücüleri kazanabilir ve biz bunun şirketin karlılığı üzerinde doğrudan etkisi olduğunu biliyoruz,” diye açıklıyor. ESKİDEN çekici ve kamyonlarla ilgili soruları yanıtlayan taraf genellikle aracın sahibi olurdu ve kabin içi konfor ve işlevselliğe fazla önem verilmezdi.

RIKARD ORELL, TASARIM YÖNETİCİSİ “Kabin sağlam, güvenilir, hoş ve rahatlatıcı bir çalışma aracı olarak tasarlanır.”

CLAES HILLÉN, SEMİNER YÖNETİCİSİ “Neredeyse konuştuğumuz her sürücü, çalışma ortamlarının şekillendirilmesinde yer almak istiyor.”

Bugünse, Volvo Kamyon sürücülere yöneliyor. Anketlerin yanı sıra şirket Avrupa’nın ana otoyol güzergahlarındaki önemli kamyon mola yerlerinde anonim olarak geniş kapsamlı görüşmeler yapıyor ve sürücüleri kabinlerinde ziyaret ediyor. Ayrıca Volvo Kamyon zaman zaman seminerler düzenleyerek, davet ettiği müşterilere kabin içi tasarım ve işlevsellik hakkında özgürce konuşma imkanı sunuyor. Claes Hillén bu seminerlerden sorumlu olan kişi. “Bugün, araçta oturan insanlardan eskiden hiç olmadığı kadar geribildirim alıyoruz. Neredeyse konuştuğumuz herkes araştırmaya katılmaya istekli; çalışma ortamlarının şekillendirilmesinde yer almak istiyorlar. Anonim görüşmelerin avantajı, sürücülerin soruları soranın Volvo Kamyon olduğunu bilmemesi; böylece gerçek düşüncelerini öğrenebiliyoruz. Hem olumlu hem de olumsuz yorumlar geliyor. Bu bizim gelişimimiz açısından itici bir güç.” BUGÜN VOLVO kabinlerinde bulunan ayrıntıların bazıları müşteri geribildirimleri sayesinde yaratılmış veya

uyarlanmıştır. Güneşlik aynası. Döner koltuk. Çeşitli şilte ve yatak alternatifleri. Önde ve arkada daha fazla sayıda elektrik soketi. USB, Bluetooth ve iPod soketli ses sistemi. Entegre bardak tutucular. Çoğu genişletilmiş saklama özelliği. Bu, sonu olmayan bir yapboza ve sürekli bir dengeleme işine benziyor. Zira kullanılabilir alan son derece sınırlı. Uzunluk (2,35 m), genişlik (yaklaşık 2,50 m) ve yükseklik (maks. 4 m) ile ilgili temel bir gereklilik söz konusu. Ancak insan faktörü ve ekonomik kısıtlamalar da kendi sınırlamalarını beraberinde getiriyor. Ulf Andreasson müşterilerle ürün geliştirme arasında köprü görevi görüyor; fikir ve istekleri Volvo Kamyon kabin geliştiricilerinin üzerinde çalışabileceği bir spesifikasyona dönüştürme sürecinde yer alıyor. “Bu süreci ulaşılması gereken bir denge noktası olarak görebiliriz,” diyor Ulf Andreasson. “Bir yanda işlev ve saklama, diğer yanda sınırlı kullanılabilir alan. Bir yanda konfor ve keyif, diğer yanda ise fiyat.” Bir diğer amaç da sürücüye gereksiz bilgi yüklemesi yapmadan mümkün olduğunca fazla teknik destek sağlayabilmek. “Güvenlik bizim bir numaralı önceliğimiz ve bu alanda her zaman bir numaralı şirket olarak kalmayı planlıyoruz,” diyor Ulf Andreasson. Volvo Kamyon hem aktif hem de pasif güvenliği geliştirmek için sürekli olarak çalışıyor. Çok büyük bir teknolojik geliştirme süreci devam ediyor, ancak bunun sürücülerin çalışma ortamına göre uyarlanması gerekiyor.

25

i

NAKLİYE ŞİRKETLERİ EN İYİ ÇALIŞMA ORTAMINI SUNARAK EN İYİ SÜRÜCÜLERİ KAZANABİLİR VE BİZ BUNUN ŞİRKETİN KARLILIĞI ÜZERİNDE DOĞRUDAN ETKİSİ OLDUĞUNU BİLİYORUZ. CLAES HILLÉN, SEMİNER YÖNETİCİSİ

i

26

Volvo Kamyon’da tasarım yöneticisi olarak çalışan Rikard Orell de aynı fikirde. “Direksiyon, kontrol düğmeleri ve bunların tasarımı gibi ayrıntılara çok önem veriyoruz. Herhangi bir konuyu derinlemesine araştırıp sınırlama ve zorluklarını inceleyebiliriz, ama bundan sonra resmin bütününe bakmamız gerek. En iyi tasarım, başka türlü olamayacağını düşündürecek kadar sade ve anlaşılır olan tasarımdır; ama bunu geliştirmek zaman alır. ” Daha önce otomobil tasarımında çalışmış olan Rikard Orell, sürücü ortamıyla ilgili olarak iki farklı müşteri grubunun tutumu arasındaki farkı kolayca görebiliyor. “Otomobilin bir kişilik ifadesi olduğu açık. Kamyonsa bir iş aracı; işin yapılmasını sağlayacak bir donanım. Bu, hislerin ve ifadenin daha az önemli olduğu anlamına gelmiyor; ama kamyon daha ziyade sorun çözümüne yönelik. Ve teknolojiye daha fazla insani boyut katmakla yakından ilgili.” Kabini tasarlayan ekibin amacı her zaman cazip bir ilk izlenim yaratmaktır, diyor Rikard Orell. “Biz deneyimin, algının üzerinde çalışıyoruz. Volvo Kamyon’un imajı ve müşterilerimizin ihtiyaçlarına yanıt verme şeklimiz kabinin içinde açıkça görülebilmeli. Sonuçta, kabinde haftalarca yaşayıp çalışacak olan bir insan; bu yüzden bu küçük alanda mutlu olmasını sağlamak için elimizden geleni yapmamız gerek. Sağlam, güvenilir, hoş ve rahatlatıcı bir çalışma aracı yaratmak: İşte kabin tasarımının amacı bu.” PEKİ YA BİR SONRAKİ ADIM NEDİR? Sürücüler gelecekte neler isteyecek ve kabini oluşturan birkaç metreküp hacme neler sığdırılabilecek? “Ne olursa olsun güvenilebilecek bir araç,” diye bir tahminde bulunuyor Ulf Andreasson. “Sanırım ufukta görünen, trafikte sıkışıp kalmamak için sürücünün ihtiyaç duyabileceği her şeye erişmesini sağlayacak ve böylece verimliliği de artıracak bir teknoloji. Ancak bu, ne sürücüye gereksiz bilgiler yükleyen ne de sürücünün bağımsızlığını alıp götüren iyi sistem donanımları geliştirmemizi gerektiriyor. Dahası, hem sürücünün direksiyonun arkasındaki aktif ortamı hem de çalışma sonrası dinlenme ve uyku olanakları bakımından çalışma ortamı giderek daha önemli olacak.” “Çeşme suyu,” diyor Claes Hillén. “Pek çok sürücü daha kolay temizlenebilen bir ortam istiyor. Merkezi bir elektrikli süpürge iyi bir fikir olabilir.” “Buradaki zorluk uyumlu sürücü ortamını korurken koltuk konforu, görüş, güvenlik, yeni teknoloji ve erişimle ilgili artan talepleri karşılayabilmekte. Yapmamız gereken, çok çeşitli ayrıntıların ve bireysel çözümlerin olduğu bir ortam değil, sürücünün yaşamını kolaylaştıran uyumlu bir bütün yaratmak,” diyor Rikard Orell. “Sürdürülebilir tasarım da üzerinde sıkça konuşulan bir konu; gelecekte bu alanda çok şey olacağı kesin.” Q

Volvo Kamyon, Avrupa’nın ana otoyol güzergahlarındaki önemli kamyon mola yerlerinde anonim olarak geniş kapsamlı görüşmeler yapıyor ve sürücüleri kabinlere davet ediyor. Bu, şirketin geliştirme çalışmalarının büyük bir kısmının temelini oluşturuyor.

ZAMAN İÇİNDE KAMYON KABİNİ Volvo’nun ilk kamyonunun fabrikadan çıktığı 1928 yılından bu yana çok şey değişti. İşte son yıllarda yaşanan en önemli dönüm noktalarına birkaç örnek:

Globetrotter kabin 1979’da piyasaya çıktı

Uzun yol kamyon sürücüleri için dinlenme ve uyku konforu öncelik listesinin en üst sırasında yer alıyor; hemen arkasından ise iyi bir sürüş ortamı ve iyi görüş geliyor. Volvo Kamyon’un yaptığı anketlerin sonuçları bunu gösteriyor.

1977 Volvo F10 ve Volvo F12’nin piyasaya sürülmesiyle sabit direksiyon ilk defa uyarlandı. 1985’te Volvo FL7 ve Volvo FL10’a boyun eğimi olarak bilinen özellik eklendi ve direksiyonun iki yönde ayarlanabilmesi sağlandı. 1977 Klima kullanılmaya başladı, ama hemen başarılı olamadı. Çoğu kişi bunu gereksiz bir lüks olarak görse de insanlar kısa bir süre sonra etkili bir nem giderme işleminin ve buğusuz pencerelerin güvenlikle yakından ilişkili olduğunu kavradı. 1983 yılında Otomatik Sıcaklık Kontrol sistemi çıktı; bu sistemde, içeride ve dışarıda bulunan iki sensör AC çalışmasını ve klimanın su vanasını kontrol eden küçük bir elektronik kutuya girdi sağlıyordu. 1979 Geniş Globetrotter kabin piyasaya sürüldü ve kabin içi deneyimde bir çığır açtı. En önemli avantajı: ayakta durulabilecek yükseklik. 1983 Normal kabinlerde tavan, günümüzün taşıt araçlarındaki tavan yüksekliği gibi nispeten alçaktı. 1983’te kabin tavanı 150 mm yükseltilerek ekstra hacim ve hareket özgürlüğü sağlandı. 1993 Volvo’nun neredeyse düz zeminli FH modeli piyasaya sürüldü; çıkıntı yapan motor bölmesi kapağı kaldırıldı. Rahatlayıp dinlenmek isteyen pek çok sürücü, ışıkları ve ses sistemini yataklarından kontrol edebilmenin mutluluğunu yaşadı. Daha önce ışıklar ve radyo gösterge panelindeki kontroller aracılığıyla açılıp kapatılırken bu işlemler artık yatağın yanındaki bir panelden ya da uzaktan kumandayla, yataktan çıkmaya gerek kalmadan yapılabilir hale geldi. 1994 Volvo, sürücü hava yastığı kullanan ilk ağır kamyon üreticisi oldu.

27

Basit tedbirler büyük tasarruf sağlar Optimum ön düzen ayarı, doğru lastik basıncı ve doğru lastik seçimiyle yakıt tüketimi önemli ölçüde - yüzde 15'e varan oranlarda - azaltılabilir. Bu, Volvo Kamyon ve lastik üreticisi Michelin'in ile birlikte gerçekleştirdiği bir testte kanıtlanmıştır. METİN ERIC LUNDEKRANS FOTOĞRAFLAR CHRISTER EHRLING

SAYIDA AVRUPA KAMYON KATARININ AYARI YANLIŞ YAPILMIŞTIR 1   ÇOK

Avrupa’daki kamyon katarlarının üçte birinde yanlış ön düzen ve aks ayarı yapılmıştır. Buna bir de uygun olmayan lastikler ve yanlış lastik basıncı eklendiği zaman, yakıt tüketimi önemli ölçüde artmaktadır. Bu aslında hiç de yeni bir olgu değil. “Fakat kimse bu faktörlerin etkisini tam olarak bilmiyor. Çok fazla varsayım söz konusu. Ama biz Volvo’da varsayımlara dayanarak iş yapmıyoruz, biz gerçekleri arıyoruz,” diyor Volvo Kamyon’dan Arne-Helge Andreassen. Volvo Kamyon, bu faktörlerin sadece yakıt tüketimini ne kadar etkilediği hakkında gerçeklere dayanan veriler elde edebilmek için lastik üreticisi Michelin ile birlikte çalışarak Volvo’nun İsveç’teki deneme alanı Hällered’de büyük ölçekli bir test yaptı. “Amaç, nakliye şirketlerine yalnızca ne kadar para tasarrufu sağlayabileceklerini gösteren güvenilir kanıtlar sunmaktı,” diyor Arne-Helge Andreassen.

TESTİN NASIL YAPILDIĞI – BU FAKTÖRLERDE KESİNLİKLE BİR İHLAL  2 İŞTE YAPILMASINA İZİN VERİLMEDİ

28

Testlerde iki tane birbirinin aynı özelliklere sahip kamyon katarı kullanıldı. İki haftalık bir süre boyunca araçlar çok çeşitli testlere tabi tutuldular. Katarların biri çeşitli yanlış ön düzen ayarlarıyla sürüldü. İkinci katar ise referans aracı olarak kullanıldı ve devamlı olarak en uygun şekilde ön düzen ayarı yapılmış bir şekilde sürüldü. Bu katar da çeşitli lastiklerle ve değişen lastik hava basınçlarıyla kullanıldı. Gelişmiş ekipmanlarla mililitrelik hassasiyette yakıt tüketimi ölçümü yapıldı. Testlerin mümkün olduğunca güvenilir olması için, her test döngüsünden önce motor, şanzıman ve arka aksları ısıtmak amacıyla her iki katar parkurda bir saat boyunca sürüldü. Arne-Helge Andreassen, bu faktörlerde kesinlikle bir ihlal yapılmasına izin verilmediğini vurguladı. Testlerin bilimsel protokollere uygun olup olmadığını tespit etmek için İsveç Teknik Araştırmalar Enstitüsü SP’den Mats Lidbeck de oradaydı.

Karşılaştırılabilir sonuçlar elde etmek amacıyla her bir test çalışmasının öncesinde ön düzen ayarı yapıldı. Her şey milimetrelik bir hassasiyet meselesi.

“Bu tür test prosedürlerinde, yansız bir üçüncü taraf olarak görev yapıyoruz. Yani tüm ölçüm yöntemlerini inceliyor ve mühendislerin tüm önemli parametreleri hesaba katıp katmadıklarını kontrol ediyoruz. Örneğin kullanılan araçların uygun olup olmadığını, doğru şekilde kalibre edilip edilmediğini, test yöntemlerinin layıkıyla uygulanıp uygulanmadığını, yeterli sayıda parametrenin ve doğru parametrelerin ölçülüp ölçülmediğini gözlemliyoruz,” diyor Mats Lidbeck.

PARKURUNDA İKİ HAFTA VE 1000 KİLOMETRE SONUNDAKİ SONUÇLAR 3    TEST

Toplanan devasa boyuttaki verilerin analizi, Avrupa’da dolaşımda olan kamyon katarlarının yanlış ön düzen ayarlarıyla kullanılan üçte ikilik bir bölümünün gerekli ayarlamalar yapıldığı takdirde yakıt tüketiminde yüzde 2,5 oranında bir azalma elde edebileceklerini gösteriyor. Buna ilaveten, doğru lastikler kullanılmaya başlandığı takdirde bir katarda yüzde 11’lik, doğru lastik hava basıncı ile de buna ek olarak yüzde 1’lik bir tasarruf daha sağlanabileceği belirtiliyor. “Tüm nakliye firmalarının bu durumla yakından ilgilenmesi için her türlü sebep mevcut. Volvo Kamyon’un Avrupa çapında 1,100 servisi bulunmaktadır. Bu servislerin tümüne bu bilgilerin iletildiğinden emin olacağız. Bir müşteri bize bir kamyon ve bir treyler ile geldiğinde, hayal edilebilecek en iyi yardımı bulacaktır,” diyor Arne-Helge Andreassen. Q

ÖNLEMLER: ✔ Lastik seçimi: Yüzde 11 ✔ Doğru lastik hava basıncı: Yüzde 1 ✔ Doğru ön düzen ayarı: Yüzde 2,5

YAKIT MASRAFLARI ÜÇTE BİR ORANINDADIR. Diğer maliyetler %71

Yakıt maliyeti %29

Yakıt masrafları bir kamyonun işletme maliyetinin üçte birini oluşturur. Nakliye firmaları bu maliyeti değiştirme gücüne sahiptir. İşte bu yüzden Volvo Kamyon, müşterilerine yakıt tüketimini azaltmayı amaçlayan bir dizi hizmet sunar. Bu hizmetler Yakıt takibi programı altında toplanır.

YAKIT TAKİBİ

Yakıt Takibi şunları içerir: ■ Genel yakıt ekonomisinin derinlemesine bir analizi. ■ Kamyonun ve treylerin, katarın kullanılacağı taşıma işleri ve sürüş koşulları için optimize edilmesi. ■ Servis, yakıt ekonominizin olmazsa olmazıdır. Düzenli servis, işletim süresini teminat altına alır ve kamyonun genel performansını arttırır. ■ Optimal yakıt verimliliği için sürekli yazılım güncellemeleri. ■ Hava deflektör panelleri ve aerodinamik jantlar gibi doğru aksesuarlar. ■ Dynafleet tarafından sağlanan bilgileri kullanan Volvo Kamyon web-tabanlı nakliye bilgi sistemi sayesinde, sürücü ve nakliye planlama ofisi doğru tedbirleri alabilmektedir. ■ Söz konusu yakıt tüketimi olduğunda, uygun bir sürüş stili kilit öneme sahip bir faktördür – ve sürüş stilini geliştirmenin en hızlı yolu çoğunlukla sürücü eğitimidir.

ÖRNEK HESAPLAMALAR

Testlerde, her biri 500 hp Euro 5 ve üç akslı tamamen yüklü bir kapalı gövde yarı römorkla donatılmış iki Volvo FH 6x2 kamyon kullanıldı. Her birinin toplam katar ağırlığı 40 tondu.

■ Tipik bir Avrupa şasi kamyonu yılda 160.000 km yapar ve her 100 km için 30 litre yakıt tüketir. Dizel fiyatı litre başına 1,1 euro olarak düşünüldüğünde, yıllık yakıt maliyeti 50.000 euro’dur. ■ Test sonuçlarının analizi, bazı katarların yakıt tüketiminin yüzde 15’e varan oranlarda azaltılabileceğini ortaya koymaktadır. Bu da, nakit olarak düşünüldüğünde ve yukarıdaki örnek dikkate alındığında her bir kamyonun yıllık yakıt masrafında 8.000 euro’luk bir kesinti anlamına gelmektedir.

29

GÜNDEM

TEKNOLOJ‹

VOLVO TÜM KAMYON SÜRÜCÜLER‹N‹ WORLDTRUCKER’DA BULUfiTURUYOR!

30

VOLVO, kamyon sürücülerini bir araya getiren ve dünyan›n bu anlamda en aktif toplulu¤u olmas› hedeflenen Worldtrucker ile sürücülere olan deste¤ini sürdürüyor. Worldtrucker projesi ile Volvo Kamyon, hem sürücülük mesle¤ine olan ilgiyi artt›rmay› ve sektöre yeni sürücüler kazand›rmay› hem de dünyadaki kamyon sürücüleri aras›nda bir iletiflim köprüsü oluflturmay› hedefliyor. ‹çeri¤in belirlenmesinde kullan›c›lar›n aktif olarak rol ald›¤› Worldtrucker paylafl›m grubu projesi, henüz daha gelifltirme aflamas›ndayken10.000 üyeye ulaflm›fl bir proje. Herhangi bir tan›t›m yap›lmadan 40’›n üzerinde ülkeye yay›lan Worldtrucker’›n ‹talyanca, ‹sveççe, Felemenkçe, ‹spanyolca, Frans›zca, Rusça, Almanca, Lehçe ve ‹ngilizce olmak üzere 10 dilde versiyonu bulunuyor. Worldtrucker için ayr›ca 10 ülkede yerel topluluk operasyonlar› hayata geçirildi. Son olarak paylafl›m a¤›, cep telefonu kullan›c›lar› için düzenlenen sürümü ve tasar›m güncellemesiyle küresel anlamda hizmete girdi. WORLDTRUCKER YÖNET‹C‹S‹ PAULA KÜHNEL, projenin

tan›t›m toplant›s›nda; Worldtrucker’›n hangi marka kamyon kullan›ld›¤›ndan ba¤›ms›z olarak tüm sürücülere aç›k oldu¤unu ve sürücülerin bu a¤ üzerinden tüm

dünyadaki sürücülerle iletiflime geçerek, deneyimlerini paylaflacaklar›n› ve yine bu a¤ üzerinden aileleriyle kolayca iletiflim kuracaklar›n› aç›klad› ve flunlar› söyledi: “Sektörde böyle bir ilki gerçeklefltirmek bizi heyecanland›r›yor. Biliyoruz ki kamyon sürücüleri meslekleriyle gurur duyuyorlar. Worldtrucker’›n ç›k›fl noktas› da iflte bu gurur... Worldtrucker sayesinde sürücüler kamyonlar›na olan ba¤l›l›klar›n› gösterip, yolda geçen hayatlar›n› birbirleriyle paylaflabilecekler. Biz bunu sa¤layarak sektörde bir ilke imza atmaktan büyük heyecan duyuyoruz. Projeyi gelifltirirken bir çok tafl›mac›l›k firmas›n›n filolar›n›n farkl› marka araçlardan olufltu¤unu dikkate ald›k ve tüm sürücülerinin kendilerini eflit hissetmelerini istedik. Bu nedenle araç markas› ay›rmaks›z›n projeyi hayata geçirdik. Bu altyap›yla ifl arkadafllar› yeni deneyimlerini birbirleriyle paylaflabiliyor, dostluklar ve s›n›r ötesi iliflkiler gelifltiriyorlar. Volvo Kamyon bu projeyle sektörde görülen sürücü eksikli¤ine de küresel bir sorun olarak dikkat çekiyor, sürücünün çal›flma hayat›n› hareketlendirmeyi ve mesle¤e olan ilgiyi art›rmay› hedefliyor.” Worldtrucker için: www.worldtrucker.com

YENİ MEDYA

Volvo Kamyon iPad dergisini çıkardı İlk sayıda okuyucular İsveç’in kuzeyindeki Aitik’te bulunan dev bakır madenlerine yaptığımız yolculukta bize eşlik edebilir. iPad ile okuyucular bir çarpışma testinde kamyon kabininde neler olduğunu da ayrıntılı bir biçimde inceleyebilir. Yazıyı okuyun ve dünya kalkış hızı rekorunun kırılmasını gösteren videoyu izleyin. Daha da fazlası var. İngilizce yayınlanan Volvo Trucks Magazine App Store’dan ücretsiz olarak indirilebilir.

31