PROJECTE PEDAGÒGIC

Projecte EdAI a L’Escola JOVIAT A l’Escola Joviat, un curs més i de febrer a maig, s'estan realitzant els tallers de nutrició del projecte EdAl (Educació en Alimentació) a l'escola, l'objectiu del qual és afavorir una alimentació sana i els hàbits saludables. El projecte EdAl va ser introduït i experimentat per primera vegada a la nostra escola ara fa quatre cursos, any en què es varen impartir els tallers als nens i nenes de EP1 (Primer de Primària). Enguany els alumnes de Serveis de l'escola d'Hoteleria estan impartint tallers als alumnes de EP1, EP2, EP3 i EP4, en total 16 (4 a cada nivell agrupats de dos en dos). L’esmentat projecte consisteix en l’adaptació i desenvolupament d’una proposta que té origen en la Fundació Privada Reddis: la realització d’un programa de promoció d’hàbits alimentaris saludables a l’escola, en conveni amb la universitat Rovira i Virgili de Reus(URV), a causa de la detecció de l’augment alarmant de l’obesitat infantil a la nostra societat. El mitjà didàctic utilitzat per a l’aplicació d’aquest programa a la nostra escola és com ja hem dit la realització de diversos tallers de nutrició dirigits a l’alumnat de EP1 a EP4 i impartits pels alumnes que cursen l’últim curs dels CFGM de l’àrea d’Hoteleria. Aquests alumnes cursen el crèdit de Nutrició i preparen els tallers dins de la programació d’aquest crèdit. Cada taller té un objectiu nutricional específic i consisteix en un joc didàctic i/o un taller de cuina freda perquè els nens aprenguin conceptes bàsics d’alimentació i nutrició, tot jugant i experimentant. La realització dels tallers té lloc a les instal·lacions de l’àrea d’Hoteleria de l’escola, fet que ens permet apropar els més petits a familiaritzar-se en aquest àmbit. Posteriorment, completen a l’aula el contingut après amb diversos materials que se’ls ha entregat al finalitzar els tallers. Mitjançant reunions prèvies amb els pares de primer de primària (els que s’inicien en el projecte), aquests saben allò que faran els seus fills i se’ls demana implicació des de casa seguint les premisses marcades des de l’escola. Durant el curs escolar actual 2010-2011, l’actuació impacta sobre els alumnes amb els quals varem iniciar el projecte el 2007-2008 (que ara cursen EP4, llavors alumnes de EP1) i sobre els actuals alumnes de EP1, EP2 i EP3.

1.5-2P-3I-1R

D’aquesta manera cada alumne entra a participar del projecte a Primer de Primària i en surt a Quart de Primària, espai de temps durant el qual haurà rebut la impartició dels tallers de nutrició i se l’haurà mesurat i pesat tres vegades per tal de fer un seguiment del seu Índex de Massa Corporal (IMC), l’estudi estadístic corresponent, i analitzar les gràfiques de creixement, juntament amb la URV i així treure conclusions dels resultats del desenvolupament del programa, amb l’obtenció dels índexs d’obesitat infantil a l’escola i podent fer un seguiment de la seva evolució.

C. Folch i Torres, 5 · 08241 MANRESA (Barcelona) i Castellciutat · 25700 LA SEU D’URGELL (Lleida) www.joviat.com

PROJECTE PEDAGÒGIC

Per tal de descriure i justificar el projecte, val a dir que rebre la proposta de la Fundació Reddis d’engegar el programa EdAl a l’escola, argumentada per les dades alarmants d’obesitat infantil, va ser un primer objecte de motivació perquè l’escola es plantegés la viabilitat del projecte. Al curs 2006-2007 es detecta en els hàbits dels esmorzars i berenars dels alumnes d’infantil i primària un cert relaxament per part de les famílies que abusen de productes amb un excés de greixos (brioxeria i pa industrial). Prèviament, a nivell dels menjadors escolars, ja s’estava duent a terme l’aplicació d’una dieta equilibrada donant-li tota la importància que té. Diàriament a l’escola es serveixen 7 tipus de menús adaptats a les necessitats de la Llar d’infants, parvulari, primària,... L’escola Joviat és gran, amb alumnes de 0 anys fins a Batxillerats i Cicles Formatius de Grau Superior; alguns dels cicles formatius són de la família Hotelera i els alumnes que els cursen ja viuen una realitat professional de responsabilitat diària. Aquests aspectes van ajudar a apostar pel projecte EdAl, que suposava una gran oportunitat per a seguir desenvolupant l’educació en alimentació a l’escola i crear un dinamisme de relacions i d’intercanvis enriquidors entre alumnes d’edats molt diferents, així com entre les diferents àrees, nivells i ensenyaments que hi participen. Disposar d’instal·lacions amb cuines, cambra freda, utillatge i la quotidianitat de realitzar comandes diàries de productes facilitava molt el fet de poder desenvolupar cuina freda en els tallers de nutrició perquè els alumnes més petits elaboressin els seus primers plats sota explicacions i supervisió dels més grans. Com a projecte de caire transversal que és, treballem sota la premissa d’objectius diversos: -

Objectius globals (amb la intenció d’encabir aquest projecte en un de més ambiciós que englobi tots els aspectes i actuacions de l’escola relacionats amb l’alimentació i la nutrició) : a) Educar en l’alimentació sana i equilibrada a tots aquells que intervenen en aquest àmbit: • Consumidor de totes les edats (pares i fills): que han de saber què és el que els convé i per què. • El professional, que és qui compra i manipula l’aliment i que ha d’agafar un compromís seriós amb la qualitat del producte.

1.5-2P-3I-1R

b) Ser una escola responsable en tot allò relacionat amb l’Educació en Alimentació i la Nutrició. Treballar amb productes ecològics i de proximitat, sota el criteri de sostenibilitat.

C. Folch i Torres, 5 · 08241 MANRESA (Barcelona) i Castellciutat · 25700 LA SEU D’URGELL (Lleida) www.joviat.com

PROJECTE PEDAGÒGIC

-

Objectiu del projecte: o

-

Programar, executar i avaluar els tallers i activitats relacionats amb la nutrició, impartits pels alumnes d’hoteleria i rebuts pels nens de primer a quart de primària, amb l’objectiu d’afavorir l’alimentació sana i els hàbits saludables dels nens.

Objectius dels tallers: a) Objectiu nutricional global: Afavorir una alimentació sana i els hàbits saludables. Promoure l’activitat física, a fi i efecte de millorar la salut i disminuir el principal risc nutricional en la infància: l’obesitat b) Ensenyar als alumnes de primària a menjar correctament i conceptes bàsics dels aliments a través del joc i l’experimentació. c) Cada taller té objectius didàctics específics:

Els 4 objectius nutricionals treballats pels alumnes de EP1 són: 1. EL GUST  Objectiu didàctic: Aprendre a diferenciar els gustos dolç, salat, àcid i amarg. Perdre la por a provar aliments nous.  Taller en què els alumnes de EP1 proven aliments de tots els gustos i aprenen a diferenciar els 4 grans gustos i a quines parts de la llengua es detecten aquests. 2. BEGUDES NATURALS  Objectiu didàctic: Estimular el consum d’aigua, llet i sucs de fruita naturals davant d’altres begudes. Conèixer diferents sucs i quines vitamines aporten.  Es tracta d’un taller d’elaboració de sucs naturals i batuts, comparant-los amb les begudes comercials. 3. VERDURES I LLEGUMS  Objectiu didàctic: Afavorir el reconeixement, coneixement i el consum de verdures i llegums més importants i de la zona on vivim.  Taller en què els alumnes de EP1 aprenen a reconèixer verdures i llegums de proximitat i a diferenciar uns i altres a través d’un joc entre equips (el de les “Verdures” i el dels “Llegums”) en què han d’identificar imatges i col·locar-les a la cartolina corresponent. 4. PASTISSOS I LLAMINADURES  Objectiu didàctic: Aprendre que els dolços (pastissos i llaminadures) no són aliments bàsics i no formen part d’una alimentació saludable. Aprendre què són les llaminadures i perquè no n’han d’abusar.

1.5-2P-3I-1R

 Relacionant-lo amb els gustos, els alumnes tasten llaminadures dolces i àcides. Aprenen que aquestes provoquen càries i reconeixen que n’han de menjar poques.

C. Folch i Torres, 5 · 08241 MANRESA (Barcelona) i Castellciutat · 25700 LA SEU D’URGELL (Lleida) www.joviat.com

PROJECTE PEDAGÒGIC

Els 4 objectius nutricionals treballats pels alumnes de EP2 són: 1. HORARIS I HÀBITS ALIMENTARIS  Objectiu didàctic: Donar a conèixer la importància d’introduir l’exercici físic diari. Conèixer els horaris recomanats per a cada àpat i els aliments més saludables.  Ubicació dels hàbits alimentaris dins dels horaris i dels àpats d’un dia. 2. LES FRUITES  Objectiu didàctic: Afavorir el reconeixement, coneixement i el consum de fruites més importants i de la zona on vivim.  Els nens i nenes aprenen maneres divertides de menjar fruita. En fan batuts i aprenen a barrejar-les de manera que en resultin gustos agradables. 3. ELS LÀCTICS  Objectiu didàctic: Comprendre que la llet és l’aliment més complet. Reconèixer quins dels aliments que mengem a diari són làctics.  Elaboració de diversos batuts amb iogurts i llet, tast de formatges ben diferents i reconeixement d’altres productes derivats de la llet. 4. ELS PEIXOS  Objectiu didàctic: Conèixer peixos i altres aliments provinents de la pesca. Aprendre a diferenciar entre peix blanc i peix blau.  Peix blanc i peix blau (tenint en compte que molts nens només coneixen els peixos tal i com els veuen al plat, se’ls deixa veure i tocar diversos exemplars de peix fresc). Els 4 objectius nutricionals treballats pels alumnes de EP3 són: 1. LLAMINADURES I SALATS  Objectiu didàctic: Importància d’una dieta variada i adequada i conèixer els perjudicis de menjar moltes llaminadures.  Els nens aprenen la manera de substituir les llaminadures per fruits secs en funció de la situació. 2. BEGUDES SALUDABLES  Objectiu didàctic: Estimular el consum d’aigua, llet i sucs de fruita natural en front al d’altres begudes.  Elaboració i tast de batuts i sucs de fruites diferents i experimentar les possibles mescles. 3. FRUITES  Objectiu didàctic: Afavorir el coneixement i el consum de fruites de la zona per aportar suficients quantitats de fibra i vitamines.

1.5-2P-3I-1R

 Els nens coneixen maneres divertides i atractives de menjar fruita, practicant ells mateixos les diferents alternatives de preparació. 4. LÀCTICS  Objectiu didàctic: Afavorir la realització d’una dieta saludable i òptima, incrementant el consum d’aliments rics en calci. C. Folch i Torres, 5 · 08241 MANRESA (Barcelona) i Castellciutat · 25700 LA SEU D’URGELL (Lleida) www.joviat.com

PROJECTE PEDAGÒGIC

 Recordatori teòric sobre les aportacions nutritives dels làctics i elaboració i tast de diversos productes amb llet sencera, semidesnatada i desnatada, per tal de conèixerne i percebre’n les diferències. Els 4 objectius nutricionals treballats pels alumnes de EP4 són: 1. ESTILS DE VIDA SALUDABLES  Objectiu didàctic: Comprendre la importància d’una dieta variada per a la salut. Conèixer l’adequació qualitativa i quantitativa de la dieta. Comprendre que l’energia ingerida ha d’adequar-se a la demanda del creixement del nen, preservant el pes ideal per a la seva edat.  Associat al taller que ve a continuació, s’introdueix l’exercici físic als jocs i es fa una relació de costums, hàbits i estils de consum saludables i no saludables. 2. HORARIS I HÀBITS EN ELS ÀPATS  Conèixer la distribució d’aliments en quatre o cinc menjars diaris. Capacitar al nen per a que sigui capaç de confeccionar algun àpat saludable. Adquirir hàbits higiènics respecte al menjar.  Explicació dels horaris i del bons hàbits en els àpats amb la intervenció dels nens; per exemple, se’ls ensenya a parar taula i després es fa una competició per equips. També han d’enganxar diferents imatges de productes a la cartolina corresponent (la de l’esmorzar, la del dinar, la del berenar i la del sopar) i 3. VERDURES I LLEGUMS  Objectiu didàctic: Afavorir el coneixement i el consum de verdures i llegums de la zona per aportar suficients quantitat de minerals, fibra i vitamines.  Taller de reconeixement i tast de verdures i llegums de proximitat (per exemple, l’albergínia blanca, pròpia de la comarca del Bages), mitjançant productes naturals i frescos i elaboració de cuina freda (amanides de llegums, etc.) de la qual fan partícips els alumnes. 4. PEIX  Afavorir el coneixement i el consum de peixos de la zona.  Joc d’aparellar les imatges de diversos peixos amb el seu nom i elaboració i tast d’un plat senzill i ràpid. A cada curs escolar ens plantegem uns terminis per les actuacions previstes: -

Setembre:

1.5-2P-3I-1R

a. Assignació horària del crèdit de Nutrició als grups del CFGM de Serveis. b. Programació del crèdit. Presentació del projecte a les famílies dels alumnes de Primer de Primària implicats.

C. Folch i Torres, 5 · 08241 MANRESA (Barcelona) i Castellciutat · 25700 LA SEU D’URGELL (Lleida) www.joviat.com

PROJECTE PEDAGÒGIC

-

Gener: a. Temporització setmanal dels tallers amb els professors, alumnes i espais (tractarà la impartició de 4 tallers a cada nivell de Primària). b. Planificació de les necessitats dels tallers proposats pels alumnes: material, espais i comandes de productes.

-

Febrer/Maig: a. Realització dels tallers. b. Sessions dels professors de Medi amb els alumnes de primària per assolir els objectius (posteriorment a cada taller). c. Presa de mides antropomètriques dels nens (al llarg dels 4 anys d’actuació, es fan 3 mesures: primer any, a mitjans del projecte i mesura final). d. Seguiment estadístic de les mides dels nens: càlcul dels IMC, interpretacions, elaboració de gràfiques i comparació amb els cursos anteriors, així com l’enviament de les dades a la URV perquè en facin el seu estudi i presentació dels resultats finals a les famílies dels alumnes de EP4.

-

Juny: a. Valoració final conjunta (alumnes que han impartit els tallers, tutors i tutores de primària, àrea de Medi i responsables del projecte).

D’altra banda, també ens basem en uns criteris i indicadors d’avaluació establerts del projecte en general: -

-

1.5-2P-3I-1R

-

Percentatge de desviació de la impartició del contingut programat del crèdit de Nutrició. Notes procedimentals i actitudinals obtingudes pels alumnes al crèdit de Nutrició. Enquestes als alumnes (en les enquestes de valoració del professorat i la matèria que es fa a l’alumnat abans de finalitzar la 1era avaluació i a final de curs, sovint apareixen observacions molt útils per a avaluar el projecte EdAl). Cada grup que imparteix un taller omple un fitxa final on avalua i fa observacions (propostes de millora,etc.) sobre el taller desenvolupat. Eina d’avaluació del treball en grup (cada alumne avalua els components del que ha estat el seu grup de treball). Enquesta a les famílies (valoració del nivell d’implicació de les mateixes i del nivell d’incidència que ha tingut a casa el treball desenvolupat a l’Escola). Seguiment estadístic de les mides dels nens seguint els barems establerts d’interpretació de l’IMC, resultats finals i obtenció de gràfiques que plasmin les dades d’obesitat de la nostra Escola. Enviament de les dades a la URV perquè les incloguin al seu propi estudi estadístic, el qual avarca una mostra molt més gran de població. Reunió a final de curs on es fa l’avaluació final conjunta de totes les parts participants i es redacta un informe amb les valoracions que s’han fet i les propostes de millora per tal d’aplicar-les el curs següent. C. Folch i Torres, 5 · 08241 MANRESA (Barcelona) i Castellciutat · 25700 LA SEU D’URGELL (Lleida) www.joviat.com

PROJECTE PEDAGÒGIC

1.5-2P-3I-1R

L’experiència ha estat, és i esperem que segueixi sent enriquidora per a tots (petits i grans i totes aquelles persones que hi han aportat la seva ajuda). Però l’excel·lent implicació mostrada pels alumnes de tercer d’Hoteleria, l’alegria despresa pels alumnes de primer, segon, tercer i quart de primària i el lligam, bona entesa i complicitat que s’estableix curs rere curs, any rere any, entre uns i altres tenen la millor de les valoracions possibles.

C. Folch i Torres, 5 · 08241 MANRESA (Barcelona) i Castellciutat · 25700 LA SEU D’URGELL (Lleida) www.joviat.com