PMETRICA ASSESSMENT CENTER UYGULAMALARI

PMETRICA ASSESSMENT CENTER UYGULAMALARI Ölçme ve değerlendirmede yeni bir bakış açısı… © Copyright, Pmetrica, MTI Group PMETRICA ASSESSMENT CENT...
Author: Irmak Şimşek
7 downloads 0 Views 2MB Size
PMETRICA

ASSESSMENT CENTER UYGULAMALARI

Ölçme ve değerlendirmede yeni bir bakış açısı…

© Copyright, Pmetrica, MTI Group

PMETRICA ASSESSMENT CENTER UYGULAMALARI Kurumların vizyon ve misyonuna uygun olarak eleman seçimi günümüzde giderek daha çok önem kazanıyor. Çalışanın yönetim becerilerinden, iletişim yeteneklerine, organizasyon planlama tarzından, yaratıcılığını ortaya koyabilme kapasitesine, ekip çalışmasına yatkınlığından, duygusal zekasına kadar her unsur, çalışanın seçileceği pozisyona bağlı olarak belirlenmesi gereken konular şeklinde kurumların karşısına çıkıyor. Artık şu formülü net olarak biliyoruz ;    

Yanlış insan yanlış yerde = Durgunluk Yanlış insan doğru yerde = Hayal kırıklığı Doğru insan yanlış yerde = Kargaşa Doğru insan doğru yerde = İlerleme... anlamına geliyor.

MTI GROUP olarak insan kaynaklarının yetkinlik gelişimi, performans yönetimi, yetkinlik ölçümleri, değerlendirme, eğitim ve danışmanlık alanlarında bugüne kadar edindiğimiz bilgi ve tecrübemizle “Pmetrica Assessment Center” bünyesinde kurumların insan kaynakları birimlerine;       

her seviyede eleman alımlarında, MT gruplarının oluşturulmasında terfilerde görevlendirmelerde, lider / yönetici gelişim programlarında yetenek havuzlarının oluşturulmasında, yetkinlik bazlı değerlendirme, seçme ve yerleştirme boyutunda

desteğimizi sunuyoruz. Çalışanların yönetim konusundaki yetkinlikleri, iletişim yetenekleri, stres altında verimli çalışma kapasiteleri, ekip içi uyumu, karar alma ve uygulama becerisi ve liderlik vasıfları, bilimselliği kanıtlanmış uygulamalarla analiz ediliyor, elde edilen veriler doğrultusunda insan kaynakları yatırım planlarının doğru şekillenmesine, seçimlere ve kararlara yardımcı oluyoruz. İstenen yetkinliklere bağlı olarak geliştirilen ve sektör/işkolu/kurum/pozisyon yapısına uygun özelleştirilmiş envanterlerin, psikometrik testlerin, senaryoların kullanıldığı ‘Assessment Center’ çalışmalarımızı değerlendirme konusunda uzman danışmanlarımızla yürütüyoruz. Yanlışı eleyip, "Doğru"yu birlikte bulabilmek için, bilgi birikimimizle yanınızdayız.

PMETRICA AC ÇALIŞMA SÜRECİ: Kurumların yapıları ve ihtiyaçları aynı sektör ve işkolunda olsalar bile önemli farklılıklar göstermektedir. Aynı şekilde, kurumun kendi içinde bile aynı unvan ve pozisyonda olan çalışanların üstlendikleri görevlerin yapısına bağlı olarak farklı yetkinliklerinin öne çıkması beklentisi olabilmektedir. Pmetrica, Assessment Center uygulamalarını bu gerçekten hareketle kuruma özel olarak tasarlamakta ve kurumla birlikte çalışarak beklenen yetkinlikleri sergileyecek en doğru adayların belirlenme sürecini oluşturmaktadır.

Assessment Center ifadesi fiziki bir yeri değil, bir süreci tanımlar. Assessment Center uygulamalarının başladığı ellili yıllardan bu yana pek çok farklı yöntem, teknik ve araç denenerek en etkin sonucu alan süreç tüm dünyada oldukça standart bir yapıya kavuşturulmuştur. Ancak sürecin ve kullanılan araçların yapısı benzer standartları yansıtsa da süreçte kullanılan yöntemler, yaklaşım ve araçlar tamamen kuruma özel olarak şekillendirildiğinden her uygulama içerik bakımından bir diğerine göre önemli farklılıklar göstermektedir. Assessment Center çalışmaları bir uygulama sürecinde Kurumun değerlendirmesiyle ön elemeden geçmiş 5-12 adayın katılımıyla 1-2 gün süren bir yapıdadır. Grubun büyüklüğüne bağlı olarak yeterli sayıda değerlendirme danışmanları ile paralel oturumlar olarak da sürdürülebilir. Assessment Center uygulamalarının başarısını etkileyen temel unsurlar verimli hazırlık süreci, gerekli yetkinlik ve kriterlerin belirlenmesi, doğru yöntem ve araçların seçilmesi/oluşturulması, değerlendirme danışmanlarının uzmanlıkları, nitelikli analiz ve raporlama olarak görülmektedir. Ancak tüm bu unsurların yanı sıra en önemli başarı faktörü Assessment Center ve Kurumun çok yakın ve etkin çalışması ve işbirliğidir.

PMETRICA ASSESSMENT CENTER UYGULAMA AKIŞI:

PMETRICA AC UYGULAMA AKIŞI DETAYLARI: 1. Hazırlık ve Tasarım: Kurum İhtiyaçlarının Belirlenmesi: İlk aşamada Pmetrica AC danışmanları ve Kurum yetkililerinin bir araya gelerek Kurum ihtiyaçlarının belirlenmesi için çalışılır. Bu çalışma sonrası Kuruma üstünde değerlendirme yapılacak bir ön teklif sunulur. Bu teklif içeriğinde öngörülen ihtiyaçlarla ilgili görüşler ve önerilen yöntemin taslağı yer almaktadır. Aranan Yetkinliklerin ve Kriterlerin Belirlenmesi:

Bu aşamada Kurumla birlikte çalışılarak adaylardan beklenen pozisyona bağlı yetkinlikler, sosyal yetkinlikler ve kişilik yapısı beklentileri ile ilgili kriterler netleştirilir. Kurumun mevcut yetkinlik kriterleri varsa bu kriterler esas alınır, yoksa ihtiyaca göre oluşturulur. Uygun Yöntemin ve Araçların Oluşturulması: Bu aşamada Pmetrica AC danışmanları üzerinde anlaşma sağlanan kriterleri en sağlıklı şekilde gözlemlemeyi ve değerlendirmeyi sağlayacak yöntemi ve uygulama sürecini belirler ve onay için Kuruma sunar. Kullanılacak Araçların Geliştirilmesi ve Testi:

Temel yöntem ve süreç üzerinde anlaşma sağlandığında uygulama araçlarının geliştirilmesine geçilir. Pmetrica AC danışmanları uygulama sürecinde kullanılacak araçları oluştururlar. Bunlar Kuruma özgü olarak seçilecek, geliştirilecek ve/veya uyarlanacak çeşitli test ve envanterler, vaka çalışmaları, çalışma malzemeleri hazırlığı, değerlendirme formları gibi araçlardır. Tüm araçlar uygulama öncesinde test edilir. Bu aşamada Kurum özelinde gerekli olabilecek özel uygulama talebi olabilecek bilgi desteği alınır. Kurum Onayları, Ortam Hazırlığı, Çağrılar: Bu aşamada geliştirilen araçlar Kuruma sunulur ve gerekliyse revizyonları yapılarak onaylanır. Sonrasında Assessment Center uygulamasının gerçekleştirileceği yer ve zaman belirlenir (Kurum dışı bir ortam olması tercih edilir; örneğin uygun şartları sağlayabilecek bir otel veya bir toplantı merkezi...) ve Kurum veya Pmetrica AC tarafından adaylara çağrı yapılır.

2 . Pmetrica Assessment Center Uygulaması Bu bölümde yer alan uygulamaların ve araçların adedi ve yapısı Kurum ihtiyaç ve beklentilerine göre şekillendirilmektedir ve opsiyoneldir. Ancak bazı uygulamalar adaylar hakkında önemli ve sağlıklı gözlem/değerlendirme imkanı tanıdığından sıklıkla kullanılmaktadır. Online Bireysel Testler ve Envanterler: Assessment Center uygulaması öncesinde adayların beklenen yetkinliklerini ve/veya kişilik yapılarını belirlemeye yönelik Pmetrica test ve envanterlerinin online olarak uygulanması ve değerlendirme danışmanlarının her bir aday hakkında ön bilgisinin olması (ancak önyargı değil!) gözlem güçlerini arttırmaktadır. Bu tür bir envanter çalışması tüm uygulamalar öncesi yapıldığında aday hakkında çok daha objektif bir temel oluşturmaktadır.

Örnek Vaka Grup Tartışması: Bu çalışma lidersiz bir grupta yer alan adayların genel bir durumu analiz etmesine ya da talip olunan işin içeriğine özgü olarak hazırlanmış bir durumu incelemesine yöneliktir. İdeal olarak 5-6 kişiden oluşan grupta adaylardan bir saatlik süre içerisinde verilen bir vaka üzerinde grup olarak tartışması istenmektedir. Bu uygulamada grubun kesin bir sonuca varması beklenmez, sadece grup tartışmasının gözlenmesi olarak uygulanır. Grup tartışması adayların analitik beceri, problem çözme yeteneği, somut verileri kullanabilme, kişilerarası ilişki, liderlik, iletişim becerileri, takım çalışmasına yatkınlık, kararlılık, etkileme ve ikna etme gibi özellikleri hakkında bilgi edinilmesine imkan vermektedir. Değerlendirme danışmanları toplantı esnasında adayları gözleyip önceden belirlenmiş kriterlere göre not almaktadır. Hiç bir danışman toplantıya müdahale etmez. Her grup için en az bir, genelde iki danışman görev alır. Her adayın değerlendirmesi her değerlendirme danışmanı tarafından ayrı ayrı yapılmaktadır. Rol Oyunu: Katılımcılara belli bir görev ve rol verilerek canlandırma yapmaları istenir. Rol oynayan bir kişi (bizzat değerlendirme danışmanı olabilmektedir) ile aday amaca göre bir iletişim kurmaktadır. Örneğin, satış alanında, aday satışı yapan kişi ve müşteri de rol oynayan bir başka kişidir. Adaya hazırlanması için biraz zaman verilmektedir. Bu yöntemde, adaydan önceden belirlenmiş hedeflere ulaşması istenmektedir. Değerlendirme danışmanları bu uygulamada adayın değişik boyutlarını ölçümlerler. Bu yöntem baskı ve stres altında çalışma, etkileme ve ikna etme, olumlu-olumsuz geribildirim verebilme gibi yetkinliklerin gözlemlenmesini sağlar. Bu uygulamada, adayın akıllıca yaklaşımına daha fazla odaklanılmaktadır. Adayın sosyal becerileri ve istek gücü hakkında bilgi edinilmektedir.

Bekleyen İşler Ajandası: Bu çalışma, daha çok yönetsel işler için başvuran adayların seçiminde veya şirket içinde tüm kademelerdeki yöneticilerin eğitim ve geliştirilmesinde kullanılmaktadır. Adaya çok değişik el yazılı ve kayıtlı dokümanlar verilmektedir. Bunlar yöneticinin evrak sepetinde bulunan bir seri yazışma, telefon mesajları, kısa notlar, siparişler, kayıtlar, şikayet mektupları, çalışanlara ait bilgiler, sosyal mesajlar vs. olabilmektedir. Bunlar doğrudan kendisi ile ilgili olabileceği gibi, ilgisiz de olabilir. Adaydan çok sınırlı bir zaman içinde verilen malzeme ile ilgili çeşitli sorunları halletmesi ve önceliklerine göre sıralaması ve notlarını alması istenir. Bunun öncesinde, adaya verilen belgelerin söz konusu olan hayali firma hakkında bilgi verilerek yardımcı olunmaktadır. Bu uygulama ile adayın problem analiz etme ve çözme yeteneği, yaratıcılık, kişilerarası hassasiyet, işleri delege etme/ yönetim kontrolü, planlama/organizasyon, inisiyatif kullanma, kararlılık gibi özellikleri hakkında bilgi edinilmektedir. Örnek Vaka Grup Çalışması: Bu çalışma lidersiz bir grupta yer alan adayların genel bir durumu analiz etmesine ya da talip olunan işin içeriğine özgü olarak hazırlanmış bir durumu incelemesine yöneliktir. İdeal olarak 5-6 kişiden oluşan grupta adaylardan bir saatlik süre içerisinde verilen bir vaka üzerinde grup olarak çalışması ve grup olarak çözüm üretmesi istenmektedir. Vakayı doğru anlayıp, yorumlamaları, analiz etmeleri ve çözmeleri beklenmektedir. Uygulama tasarımına bağlı olarak vaka çalışmasının sonunda çözümler, seçtikleri bir sözcü ya da grup olarak bir sunumla değerlendirme danışmanlarına aktarılacaktır. Grup çalışması adayların analitik beceri, problem çözme yeteneği, somut verileri kullanabilme, kişilerarası ilişki, liderlik, iletişim becerileri, takım çalışmasına yatkınlık, kararlılık, etkileme ve ikna etme gibi özellikleri hakkında bilgi edinilmesine imkan vermektedir. Değerlendirme danışmanları toplantı esnasında adayları gözleyip önceden belirlenmiş kriterlere göre not almaktadır. Hiç bir danışman toplantıya müdahale etmez. Her grup için en az bir, genelde iki danışman görev alır. Her adayın değerlendirmesi her değerlendirme danışmanı tarafından ayrı ayrı yapılmaktadır. Bireysel Sunum: Bu uygulamada adaya verilen bir konu/vaka üzerinde kısa süreli bir çalışma yapması ve bunu sunması beklenir. Sunum sırasında değerlendirme danışmanlarından gelebilecek sorulara hazır olmaları ve stres altında bu sorulara hızlıca çözüm üretmeleri gerekmektedir. Bu uygulama adayın, kendini ifade, kendine güven, etkileme ve ikna etme gibi yetkinliklerinin gözlemlenmesine imkan vermektedir.

Yetkinlik Bazlı Mülakat: Bu uygulamada adaylarla birebir mülakat yoluyla adayın ilgili pozisyon için gerekli yetkinliklerin yeterliliklerinin belirlenmesi hedeflenmektedir. İlgili pozisyon için aranan yetkinlikler hazırlık aşamasında Kurumla birlikte belirlenmekte ve mülakatta açık uçlu sorularla kurgulanan bir akış izlenmektedir. Adayın geçmişteki davranışlarını, işi başarma yeteneğine sahip olup olmadığını, başarılı olmak için motive edilip edilemeyeceği ve Kurumun ihtiyaçlarını karşılayıp karşılayamayacağı doğru sorular sorularak gelecekteki performansı öngörülür. Mülakatı yapan değerlendirme danışmanı her bir yetkinlik faktörünü ölçekler üzerinden (genellikle 5 dereceli) değerlendirir ve sonra da adayın tüm yetkinlik faktörlerinden elde ettiği puanları baz alarak genel bir mülakat sonucuna ulaşır.

3. Değerlendirme ve Raporlama: Verilerin Analizi ve Değerlendirme: Bu aşamada Assessment Center uygulama süreci boyunca yapılan çalışmalardan adaylar hakkında değerlendirme danışmanları tarafından toplanan tüm veriler ve gözlemler birleştirilir. Değerlendirme danışmanlarının izledikleri grup çalışmasında değerlendirmeleri ve yorumlarıyla her aday için ortak görüşler oluşturulur. Raporlama: Assessment Center uygulamasına katılan adayların her biri için kapsamlı bireysel sonuç raporları hazırlanır. Uygulamaların her biri için değerlendirme danışmanlarının gözlem formlarına bağlı yetkinlik skorları, genel değerlendirme ve yorumları detaylı olarak raporlanır. Sonuçların Kuruma Sunumu: Assessment Center uygulamasının raporları hazırlandıktan sonra P.metrica danışmanları Kuruma sonuçlarla ilgili bir sunum yapar. Bu sunum verilen raporun yanı sıra oluşabilecek soruların cevaplanmasına ve sağlıklı bir geribildirimin verilmesine imkan tanır. Gelişim Planı: Kurum tarafından talep edildiği taktirde Assessment Center uygulamasında elde edilen veriler ve gözlemler ışığında seçilecek adaylar için ihtiyaç duyulabilecek bir gelişim planı P.metrica tarafından hazırlanabilmektedir. Kurum gelişim planı önerilerini bağımsız olarak değerlendirebileceği gibi, MTI GRUP bünyesinde yer alan Masters Training International'ın ve Masters Management'ın sunduğu eğitim, gelişim ve koçluk programlarından da yararlanmayı seçebilir.

Kişilik ve Yetkinlik Envanterleri… Online, hızlı, tutarlı, etkin… Pmetrica, psikometrik uygulamalar, kişilik envanterleri ve yetkinlik bazlı değerlendirmeler konusunda kurumların ihtiyaçlarını en etkin şekilde karşılamayı amaçlıyor. Türkiye’de MTI GROUP bünyesinde yer alan Pmetrica, on yılı aşkın bir süredir Masters Training International tarafından çok çeşitli projelerde geliştirilerek kullanılmakta olan ve etkinliği binlerce uygulamayla kanıtlanmış envanterleri, kişilik analizlerini, yetkinlik testlerini ve psikometrik ölçüm araçlarını yeniden yorumlayarak online ortamda sunuyor. Pmetrica psikometrik ölçme ve değerlendirme anlayışına çok farklı bir yaklaşım getiriyor; Pmetrica, sunduğu envanterlerin raporlarını gerekli ve yeteri kadar bilgiyi taşıyan ve zaman kaybı yaşatmadan karar alınmasını sağlayan nitelikte oluşturmaya özen gösteriyor.

PMETRICA KİŞİLİK ENVANTERLERİ

PMETRICA YETKİNLİK ENVANTERLERİ

ENVANTERLERİMİZLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ İÇİN: (212) 293 83 45 [email protected]

www.pmetrica.com

Ölçme ve değerlendirmede yeni bir bakış açısı…

İnönü Cad. Üçler Apt. 12/5, Gümüşsuyu, Taksim 34437 İstanbul Tel: (212) 293 83 45 [email protected] www.pmetrica.com