KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SPOR OKULLARI

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SPOR OKULLARI Sosyal belediyecilik anlayışıyla hizmet maratonuna devam eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi; sporu tabana...
Author: Bilge Sökmen
0 downloads 0 Views 2MB Size
KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SPOR OKULLARI

Sosyal belediyecilik anlayışıyla hizmet maratonuna devam eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi; sporu tabana yaymak amacıyla başlattığı ve eş zamanlı olarak 12 ilçemizde de hizmete sunduğu Spor Okulları projesini, Kocaeli halkına armağan etmenin mutluluğu içindedir. Hazırlıklarına, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu‘nun talimatıyla başlanan ve toplam 11 ay süren planlama çalışmaları sonunda, ülkemizdeki spor anlayışına farklı bir vizyon katabilecek yeni bir proje daha hayata geçirilmiştir.

İşte Spor Okulları;

Tanım Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, halkın beklentilerini ve çevre koşullarını göz önünde bulundurarak önemli bir ihtiyacı karşılamak amacıyla; il genelindeki ilkokul öğrencilerinden henüz sporla tanışmamış çocukları, egzersiz ve oyun yoluyla spora yönlendirip, süreç içinde de branşlara dahil ederek genel bir spor kültürü oluşturma hedefindedir.

Projelendirme Proje “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Spor Okulları” olarak adlandırılır. Spor Okulları projesi; Öğrencilerin eğitim-öğretim ve gelişimlerini destekleyecek özellikte, örgün eğitim sonrasındaki serbest zamanlarını değerlendirebilecek formatta ve oyun ve spor içerikli olarak programlanmıştır.

Kapsam Spor Okulları hizmeti, Büyükşehir Belediye sınırlarındaki 12 ilçede, ilkokul 3. ve 4. Sınıf öğrencilerini kapsar.

Tarih Spor Okulları 2012 yılı itibarıyla hizmete sunulmuş olup, bu yılda faaliyetlerine devam edecektir. 5 yıllık Planlaması yapılan Spor Okulları takvimine göre, her yıl dersler, örgün eğitim-öğretim sezonunun açılmasıyla birlikte başlar ve haziran ayına kadar devam eder.

Amaç Spor Okulları’nın amacı; 

1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu Madde 2: Türk Milletinin bütün fertlerini; beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek,



Çocuklara spor ve egzersiz yapma alışkanlığı kazandırmak,



Çocuklarda spor kültürü ve sevgisi oluşturmak,



Çocukları egzersize ve spora yönlendirmek,



Çocukları zararlı alışkanlıklardan uzak tutmak,



Çocukların ahlaklı ve yurt sevgisi dolu bireyler olarak yetişmelerini desteklemektir.

İşbirliği Spor Okulları projesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundadır. Proje, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğü ile: 

Kocaeli Valiliğine bağlı; o Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, o İl Milli Eğitim Müdürlüğü, o İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve



Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu,

İşbirliğinde gerçekleşir. Paydaş kurumlarla sağlanan işbirliğinin ve Spor Okulları çalışmalarının daha sağlıklı yürütülebilmesi için, 2012 yılında kurumlar arasında protokoller yapılarak Spor Okulları resmi boyuta taşınmış ve bunun sonucunda da ülke genelinde çocuklara yönelik sosyal ve örnek bir proje olarak gösterilmesi sağlanmıştır.

3

Kurullar Onur kurulu

:

Kocaeli Valisi

: Ercan TOPACA

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı : İbrahim KARAOSMANOĞLU Kocaeli Üniversitesi Rektörü

Genel Koordinatör

:

Ersin Yazıcı

Tertip kurulu

: Prof. Dr. Sezer Şener KOMSUOĞLU

(KBB. Genel Sekreteri)

:

Dr. Tahir BÜYÜKAKIN

(KBB. Genel Sekreter Yardımcısı)

Ali Yeşildal

(KBB. Kültür ve Sosyal İşleri Dairesi Başkanı)

Prof Dr. Yavuz Taşkıran

(KOÜ. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü)

Muzaffer Çintimar

(Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü)

Nevzat İspirli

(İl Milli Eğitim Müdürü)

Dr. M. Melih Kaştı

(İl Halk Sağlığı Müdürü)

Yürütme kurulu

:

Mehmet Kesen

Başkan - (KBB. Gençlik ve Spor Müdürlüğü)

Tuncay Erenci

(KBB. Gençlik ve Spor Müdürlüğü)

Gündoğdu Yiğit

(KBB. Gençlik ve Spor Müdürlüğü)

Yrd. Doç. Dr. Turgay Özgür

(KOÜ. Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu)

Bahar O. Özgür

(KOÜ. Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu)

Mücahit SAK

(Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü)

Gürhan Öztürk

(İl Milli Eğitim Müdürlüğü)

Özgür İbrahim Özçınar

(İl Sağlık Müdürlüğü)

4

Organizasyon Şeması

ONUR KURULU GENEL KOORDİNATÖR

TERTİP KURULU

YÜRÜTME KURULU

İL KOORDİNATÖRÜ

İLÇE KOORDİNATÖRLERİ

ANTRENÖRLER

OKUL & AİLE İŞBİRLİĞİ

SPOR TESİSLERİ

KBB. SPOR TESİSLERİ

İMEM (OKUL) SPOR TESİSLERİ

GHSİM SPOR TESİSLERİ

KOÜ SPOR TESİSLERİ

ÖZEL SPOR TESİSLERİ

GÖNÜLLÜ ANTRENÖRLER

ÖĞRENCİLER

Logo

Spor Okulları logosu, proje için özel tasarlanmıştır. Logoda genel olarak; Kocaeli’nin renkli ve dinamik gençliği ile doğası, yeşilliği ve körfezi vurgulanmıştır. Logodaki hareketli sporcu figürleriyle tüm ilçelerdeki Spor Okulları öğrencileri ve çalışmalardaki çeşitli spor branşları ifade edilmektedir.

İşleyiş Spor Okulları Yürütme Kurulu’nun planlamaları doğrultusunda Spor Okullarının yıllık faaliyet programı yapılır. Bu planlama dahilinde; İlçe Koordinatörleri, spor tesisleri, antrenörler, gönüllü antrenörler, spor okulları öğrencileri, ders araç-gereçleri ve yıllık oyun ve egzersiz programları belirlenir. Spor Okulları yürütme kurulu, planlamadaki tüm koordinasyonu 12 ilçedeki Koordinatörler aracığıyla sağlayarak işleyişi sürdürür.

Ders Uygulamaları Öğrencilere, Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Akademisyenlerince hazırlanan oyun ve spor egzersizleri programları uygulanır. Programlar, öğrencilerin eğitim-öğretim ve gelişimlerini destekleyecek özellikte, oyun ve spor içeriklidir. Her yetenek düzeyinden çocuğun ilgi ve arzu ile devam etmesini sağlayacak nitelikte planlanan ders programları, tüm ilçelerde aynı haftada işlenir. Ders programları, bir antrenör ve bir gönüllü (yardımcı) antrenör gözetiminde yapılır. Derslerden başlı başına antrenörler sorumludur. Antrenörler gruplara haftada 2 (iki) gün, o gün dahilinde de 1 (bir) saat oyun ve spor egzersizleri yaptırır. Ayrıca derslerin en sonunda ilçeler arası entegrasyonu sağlayacak formatta, eğlenceli oyun ve yarışma içerikli festivaller düzenlenir.

6

Oyun/Egzersiz Süreci Spor Okulları süresince, öğrencilerde genel olarak, egzersizin ve sporun yaşam biçimi olarak algılanmasının sağlanması amaçlanmıştır. Bu prensip dahilinde Spor Okulları programı, çalışmalara dahil olan her öğrenciye toplam 2 (iki) sezon boyunca sunulmaktadır. Programın 1. Sezonunda; temel spor aktivitelerini içeren kısa dönemlik kaynaştırma süreci, ardından da esas olan ve belirlenen branşlara yönelik egzersiz süreci uygulanır. Programın 2. Yılında ise, 1. Sezon programının farklı ve geliştirilmiş haliyle uygulamalar yapılır. Branş çalışmalarının her biri ortalama bir ay, toplam branş çalışmaları ise 8 ay (sezon boyunca) devam eder. Uygulamaların yanında yaz ve kış tatili olmak üzere iki kez ara verilir. Çalışmalar neticesinde öğrencilerde; koordinasyon, esneklik, çabukluk, kuvvet, hız, dayanıklılık ve ek olarak zihinsel ve psikolojik yönlerden gelişim hedeflenmektedir. Proje amaçlarının gerçekleşebilmesi ve programdan başarı elde edilebilmesi için öğrencilerin dersleri düzenli ve sistemli olarak takip etmesi tavsiye edilir.

Faaliyetlere katılan tüm öğrencilere senede 2 kez (tatillere geçilmeden önce), dönem boyunca gördükleri branşlara binaen “Spor Okulları Sertifikası” verilir. İki sezonluk Spor Okulları programını tamamlamış öğrencilerden gruplarında yetenekli görünenleri, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor Kulübüne yönlendirebilir veya çocuklar isterlerse, çeşitli spor branşlarında faaliyetlerini yürüten ilimizdeki amatör veya profesyonel kulüplerin alt yapılarında spora devam ederek spor kazanımlarını artırabilirler. 7

Branşlar Spor Okulları programı, aşağıda belirtilen branşlara yönelik oyun ve egzersizlerle desteklenir. Bu branşlar; 

Atletizm (eğlenceli),



Jimnastik,



Basketbol,



Masa tenisi,



Futbol,



Satranç ve



Hentbol,



Voleybol’dur.

Sezon boyunca devam eden branş çalışmalarına katılan öğrenciler, haziran ayında açılan ve Spor Okullarıyla entegreli olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ücretsiz Yaz Spor Okullarına kayıt yaptırılarak Ücretsiz Yaz Spor Okulları imkanlarından da faydalanılabilir. Ücretsiz Yaz Spor Okullarında; Taekwondo, Karate, Judo, Güreş Halk Oyunları vb. gibi Spor Okulları programında yer almayan branşlar görülebilir ve böylece bir yıl kesintisiz spor eğitimi alınabilir.

Sağlık Spor Okulları öğrencilerine, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü aracılığıyla gerekli sağlık taramaları ve testleri yapılır. Sağlık kontrolleri; sağlık merkezlerindeki Aile Hekimlerince, Spor Okulları Başvuru Formu uyarınca yapılır. Buna göre uygun görülen başvurular forma işlenerek öğrenci sağlık muayeneleri gerçekleştirilir. Ayrıca öğrencilere belirlenen merkezlerde farklı test veya sağlık kontrolleri yapılarak gelişimleri de takip edilebilir. 8

Ulaşım Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Spor Okullarına katılan her öğrenciye ikametine veya okuluna en yakın yerde spor yapma imkanı sunma hedefindedir. Bu imkan öğrencilerin okullarında sağlanamaz ise, öğrenciler uzaktaki alternatif spor tesisine yönlendirilebilirler bu durumda öğrencilere servis hizmeti verilir. Bu hususta öğrencilerin grup oluşturması, çevre ve tesis durumları göz önünde bulundurulur. Ulaşım planlamasında, okul ve spor tesisi arasında taşıma yapılır ve görevli otobüslerde “spor okullarına gider” afişi bulundurularak tanıma kolaylığı sağlanır.

Tesisler Spor Okulları çalışmaları 12 ilçedeki toplam 58 spor tesisinde gerçekleştirilir. Çalışmalar devam ederken yeni açılacak tesisler programlara dâhil edilir. İlçelere göre çalışma yapılan tesisler aşağıdaki gibidir. İzmit 1. 24 Kasım Anadolu Lisesi Spor Salonu 2. 29 Ekim İlkokulu Spor Salonu 3. Gazi Lisesi Spor Salonu 4. İzmit Endüstri Meslek Lisesi Spor Salonu 5. İzmit Lisesi Spor Salonu 6. Körfez Fen Lisesi Spor Salonu 7. Mimar Sinan Anadolu Lisesi Spor Salonu 8. Nuh Çimento İlkokulu Spor Salonu 9. Sabancı Anadolu Tek. ve End. Mes. Lisesi Spor Salonu 10. Şehit Özcan Kan Öğretmen Lisesi Spor Salonu 11. Şirintepe Atatürk Endüstri Meslek Lisesi Spor Salonu 12. Sporcu Kamp Eğitim Merkezi (SEKASEM) Salonu 13. Türk Pirelli İlkokulu Spor Salonu 14. Türkan Dereli İlkokulu Spor Salonu 15. Ulugazi İlkokulu Spor Salonu Derince 1. 19 Mayıs Anadolu Lisesi Spor Salonu 2. Çınarlı İlkokulu Spor Salonu 3. Gençlik Hizmetleri ve Spor Salonu 4. Sabancı Ortakları İlkokulu Spor Salonu 9

Körfez 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Atatürk Anadolu Lisesi Spor Salonu Endüstri Meslek Lisesi Spor Salonu Hereke Nuh Çimento Endüstri Meslek Lisesi Spor Salonu Oruç Reis Anadolu Lisesi Spor Salonu Petkim Orta Okulu Spor Salonu Toki Emlak Konut İlköğretim Okulu Spor Salonu Tüpraş 50. Yıl Anadolu Lisesi Spor Salonu

Gölcük 1. 17 Ağustos Gençlik Hizmetleri ve Spor Salonu 2. Çiftlik İlköğretim Okulu Spor Salonu 3. Değirmendere Spor Salonu 4. Endüstri Meslek Lisesi Spor Salonu 5. Rotterdam İlköğretim Okulu Spor Salonu Kartepe 1. Pakmaya Orta Okulu Spor Salonu

Başiskele 1. Kocaeli Anadolu Lisesi Spor Salonu 2. Kullar Orta Okulu Spor Salonu Karamürsel 1. Alp Anadolu Lisesi Spor Salonu 2. Atatürk Gençlik Hizmetleri ve Spor Salonu 3. Gazanfer Bilge Dereköy İlkokulu Spor Salon Kandıra 1. Kandıra Anadolu Lisesi Ali Şükrü Pisteloğlu Spor Salonu 10

Gebze 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

Ahmet Zeki Büyükkuşoğlu Spor Salonu Atatürk Anadolu Lisesi Spor Salonu Endüstri Meslek Lisesi Spor Salonu Gençlik Hizmetleri ve Spor Salonu Kirazpınar TOKİ İlkokulu Spor Salonu Kroman Çelik İlkokulu Spor Salonu Mustafa Üstündağ Orta Okulu Spor Salonu Mutlukent İlkokulu Spor Salonu Sağlık Meslek Lisesi Spor Salonu

Darıca 1. 2. 3. 4. 5.

Anadolu Lisesi Spor Salonu (Gebze) Ticaret Meslek Lisesi Spor Salonu Lafarge Aslan Çimento Anadolu Lisesi Spor Salonu Neşet Yalçın Anadolu Lisesi Spor Salonu Ülkün Yalçın Anadolu Lisesi Spor Salonu

Çayırova 1. Gençlik Hizmetleri ve Spor Salonu 2. (Gebze) Cumhuriyet Lisesi Spor Salonu 3. İstiklal İlkokulu Spor Salonu 4. Şehit İlhan Kartal Anadolu Lisesi Spor Salonu Dilovası 1. Solventaş İlkokulu Spor Salonu 2. Tavşancıl Spor Salonu

11

Spor Okulları Öğrencileri Spor Okulları‘nda, antrenörlerin uygulatacağı/öğreteceği oyun ve spor egzersiz programlarını uygulamak/öğrenmek üzere kabul edilecek öğrenciler, aşağıdaki hususları kabul etmiş sayılır. 

Ders antrenörleri, görevli personeli ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yöneticileri ile iyi ilişkilerde bulunmak,



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin armağan ettiği spor kıyafeti veya araç-gereçleriyle, ders başlamadan 5 (beş) dakika önce derste hazır bulunmak,



Çantasında; su, yedek spor kıyafetleri, havlu ve sabun bulundurmak,



Derslere devam etmek, katılamayacağı dersleri antrenörüne önceden bildirmek,



Bir ayda 3 (üç), sezonda toplam 20 (yirmi) saatlik devamsızlık hakkını aşmamak (raporlu haller dışında).



Ders düzenine uymak ve ders gerekliliklerini yerine getirmek,



Ders arkadaşlarıyla birlikte derse gelmek ve yine birlikte dönmek,



Ders esnasında veya derse gelip giderken yaşadığı tüm olumsuzluklarla ilgili antrenörlerine ve velisine bilgi vermek,

Kayıt/Başvuru Spor Okulları hizmeti ücretsizdir. Spor Okullarına ilkokul 3. Sınıftaki öğrenciler başvurabilir. Bir öğrencinin Spor Okulları hizmeti alınabilmesi için; 

Spor Okulları Başvuru Formunu doğru ve eksiksiz olarak doldurması ve



Başvuru formunun ilgili bölümlerini onaylatmış olması gerekir.

12

Spor Okulları Başvuru Formu; 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi,



İl Milli Eğitim Müdürlüğü,



İlçe Koordinatörleri ve



Okullardan (faaliyet yapılan) temin edilebilir.

Usulüne uygun doldurulan formlar, okullar ve antrenörler aracılığıyla toplanır ve ilçe koordinatörleri tarafından kayıt edilir. Kayıtlarda öğrenciler, boş ve uygun olana gruplara dahil edilir. Bir grup 30 (otuz) öğrenciden (kız/erkek) oluşur. Kayıt alınan öğrencilere, güvenlik ve ulaşım kolaylığı açısından ikametlerine en yakın yerdeki spor tesislerinde eğitim verilir. Kayıtlarda tarih sınırlaması olmadığından öğrenciler kayıtlarını yıl boyunca yaptırabilir ve böylece eğitim-öğretim sezonuna endekslenmiş olan Ekim ve Şubat başlangıçlı Spor Okulları programlarına katılabilirler.

Kayıt ve diğer bilgilere 335 0 223 no’ lu Spor Okulları Danışma Hattından veya oturduğunuz yerde görevli ilçe koordinatöründen ulaşılabilirsiniz.

13

İlçe Koordinatörleri SORUMLU KOORDİNATÖR ADI SOYADI

S.NO.

İLÇELER

TELEFONU

1

İZMİT

MUSTAFA KÜRKAN

0536 347 64 84

2

İZMİT

CİHAT CAYMAZOĞLU

0506 542 48 41

3

DERİNCE

MURAT ÖZTÜRK

0530 228 36 24

4

KÖRFEZ

MELİH YÜCEL

0505 488 11 62

5

KÖRFEZ

MUSTAFA SARI

0505 572 48 12

6

GÖLCÜK

İSMET ORMANCIOĞLU

0505 486 34 66

7

GÖLCÜK

MURAT HAKKI AYDOĞAN

0505 292 96 67

8

KARTEPE

MUHAMMET GÖKÇE

0532 221 10 13

9

BAŞİSKELE

ÖZCAN YURTSEVER

0505 570 41 02

10

KARAMÜRSEL

FUAT UZUNCA

0532 386 11 91

11

KANDIRA

UĞUR OĞUZ

0506 612 99 89

12

GEBZE

SAVAŞ KAVURANLAR

0532 333 53 32

13

GEBZE

ÇAĞLAR DEMİRTÜRK

0532 201 40 01

14

DARICA

HAKAN ÇELİK

0505 656 44 34

15

ÇAYIROVA

EVREN AYDIN

0533 656 90 43

16

DİLOVASI

SELÇUK KAPUCU

0506 492 03 49

14