Joel Blanco Barrera 1r A

INTRODUCCIÓ

Us parlaré dels hàmsters domèstics.

El hàmster és una mascota silenciosa, que no ocupa molt espai i que no requereix especial atenció. Per aquest motiu és un dels animals de companyia que més es ven a les botigues d’animals. És un bon company de joc per als nens ja que no és agressiu. Observar el seu comportament i activitats és una de les principals diversions de tenir-lo com a mascota. La mitjana de vida d’un hàmster és de 2 a 3 anys. Són animals nocturns que dormen durant el dia i són actius al vespre i la nit. Es caracteritzen per tenir unes bosses a cada galta que utilitzen per emmagatzemar menjar, pel seu pelatge dens i suau i un cos robust amb potes i cua curtes.

-1-

ORIGEN Son rosegadors originaris de l’Àsia Menor i del Càucaso. El seu nom prové del verb alemà “hamstern” que vol dir acaparar, per l’afició que tenen tots els hàmster d’acumular llavors, aliments i altres objectes. A les botigues d’animals de companyia hi trobarem principalment quatre tipus de hàmsters, que són: -

Hàmster daurat. Hàmster Roborovskii. Hàmster xinès. Hàmster “enano”gris.

ANATOMIA El pes i la mida dependrà del tipus de hàmster però hi ha altres característiques comuns en ells: L’oïda Tenen l’oïda molt desenvolupada. Les seves grans orelles els permet sentir el menor soroll. El sentit de l’oïda és molt importat per ells, ja que els serveix per comunicar-se entre ells. També les relacions entre mares i cries es fan a través de sons que emeten els petits rosegadors per fer saber les seves necessitats: gana, fred, calor, por, dolor... La vista Els hàmster no tenen bona vista, la seva visió no és gaire nítida i només poden distingir ombres. Tampoc distingeixen els color, només veuen en blanc i negre. Malgrat tot això, els seus ulls són grans i rodons i normalment de color negre tot i alguns hamstercillos també els tenen de color Rubí.

-2-

Potes: En les potes anteriors (les de davant) tenen quatre dits ben desenvolupats i un cinquè no tant. Els dits tenen ungles fortes i són bastant prensibles, qualitat que utilitzen per sostenir el menjar mentre mengen. Per poder ferho, seuen sobre les potes posteriors (les de darrera) i utilitzen les potes anteriors com si fossin mans. Les potes anteriors són fortes i ben desenvolupades i les utilitzen per trepar. També les utilitzen per la neteja del seu cos, durant el dia passen hores netejant el seu pèl, mullant les potes com si fossin esponges i desprès fregant el pèl allisant-lo. Gràcies a la seva columna vertebral particularment flexible, no tenen cap problema per arribar a totes les parts del seu cos. Los potes posteriors tenen cinc dits completament desenvolupats i les utilitzen únicament per caminar o per excavar, també són més llargues que les potes anteriors.

Detall de les potes

d’un hàmster

Orelles: Les orelles dels hàmster són bastant grans i cobertes exteriorment per una fina pelussa però no tenen pèl a l’interior, on la pell és de color fosc, gairebé negre. Per protegir la seva part interior, quan dormen, acostumen a enrotllarles.

Orella d’un hàmster

-3-

El tacte: Tenen el tacte bastant desenvolupat ja que realitzen totes les seves activitats durant la nit. Al nas tenen uns llargs bigotis que els serveixen per “medi” la distancia i els forats abans de ficar-se dins. Alguns d’aquests pels també els tenen al cap, entre les orelles, al cos i a les potes.

L’olfacte: El seu sentit més desenvolupat és l’olfacte. Tota la seva vida està condicionada pels olors: es reconeixen entre ells i reconeixen el lloc on viuen per l’olor, és la manera que tenen de obtenir informació sobre el món que els envolta, Una mare pot arribar a mossegar al seu fill si no reconeix la seva olor; un hamstercillo dòcil pot arribar a mossegar la mà del seu amo si té olor d’un animal estrany o a menjar.

Nas de hàmster

-4-

El Sexe Els hàmsters són mamífers i, per el tant, la mare alimenta al seu fill amb llet. Per poder fer-ho, els hàmsters domèstics tenen de set a onze mames que els hi permet alletar de set a deu hamstercillo sense cap problema. Per distingir si un hàmster es mascle o femella hem de saber que :  

Macho

El cos del mascle acaba en forma de punta, tenen una cua molt curta que gairebé no té pèl. El cos de la femella acaba en una forma més arrodonida, i la seva cua també és curta i està coberta per una lleugera pelussa.

Hembra

Anatomia sexual del macho y la hembra

ALIMENTACIÓ Els hàmsters necessiten una dieta equilibrada, rica en vitamines, sals minerals i altres nutrients. El seu menjar el podem comprar en una tenda d’animals o, si volem, el podem fer nosaltres mateixos però mai donar-li menjar que hagi sobrat a la taula perquè es podrien posar malalts.

-5-

SALUT Els hámsters són animals forts i resistents i garairebé mai es poosen malalts , però, de vegades es poden contagiar d’un refredat o d’altres malalties de les persones. Si es possen malalts, el millor és donar-lis vitamines. Per evitar que es refredin, no han d’estar expossats a corrents d’aire i la temperatura de l’habitació ha de ser entre els 18 i 20ºC. A l’estiu no han d’estar expossats a la sortida de l’aire acondicionat o del ventilador. En èpoques molt caluroses es pot col·locar un petit recipient amb una mica d’aigua perquè es puguin mujar les potetes. Per a l’ estiu a ells el que més li agrada es una mica de aigua embassada per poder-se mullar les potes.

DIVERSIÓ La gent acostuma a comprar hàmsters perquè és un animal al que li agrada jugar i no es agressiu. Els podem estimular a jugar i a fer exercici instal·lant una zona de jocs, però el que mai l’ha de faltar és una roda d’exercici ja que necessiten moure’s molt per no patir una paràlisi per d’estar tancats.

-6-

MANIPULACIÓ: Molta gent pensa que per cuidar els hàmsters només has de netejar la seva gàbia, donar-li menjar i aigua, però s’equivoca. L’hem d’agafar i manipular-los, perquè així s’acostumin a nosaltres i puguin ser millor animals de companyia. S’ha de procurar passar una estona cada dia amb ells, intentant que sigui en la seva hora d’activitat (vespre i nit). Perquè es donin compte de que estem amb ells els hem d’acariciar molt suaument. Hem que deixar que s’acostumin a nosaltres, oferir-li la nostre mà lentament. S’ha de saber agafar-los perquè, si els agafem de manera incorrecte, es podrien espantar i mossegar-nos per defensar-se. Un cop agafat, l’hem que donar suport per sota, posant les mans com si fossin una copa i no l’hem que deixar mai sol perquè podria caure i fer-se mal als ossos.

REPRODUCCIÓ Y CRIANÇA Els hàmsters són els mamífers que més ràpidament és reprodueixen. El seu temps de gestació és d’uns setze dies i poden tenir fins a quatre camades a l’any. És convenient que la femella tingui al menys entre 10 i 12 setmanes d’edat per aparear-se amb el mascle i estarà en cel cada quatre dies. L’aparellament s’ha de fer a la gàbia del mascle, mai a la de la femella. És molt probable la primera vegada la femella ataqui al mascle. Durant la gestació s’ha d’evitar molestar a la femella i alimentar-la de forma variada. Quan s’aproximi el moment del naixement s’ha d’aïllar a la femella de la resta de hàmsters.

-7-

ÍNDEX

Introducció .......................................................................................... pàg. 1

Origen i Anatomia .............................................................................. pàg. 2

Potes i Orelles .................................................................................... pàg. 3

Tacte i Olfacte .................................................................................. pàg. 4

Sexe i Alimentació ............................................................................ pàg. 5

Salut i Diversió ................................................................................... pàg. 6

Manipulació i Reproducció i criança .............................................. pàg. 7