I. KISIM GENEL KURALLAR

Kıbrıs Türk Federe Meclisi'nin 16 Aralık 1982 tarihli birleşiminde kabul olunan "Gümrük ve Rüsumat Dairesi Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları Yasası",...
Author: Guest
14 downloads 0 Views 454KB Size
Kıbrıs Türk Federe Meclisi'nin 16 Aralık 1982 tarihli birleşiminde kabul olunan "Gümrük ve Rüsumat Dairesi Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları Yasası", Anayasa'nın 74'üncü maddesi gereğince, Kıbrıs Türk Federe Devleti Başkanı tarafından Resmi Gazete'de yayınlanmak suretiyle ilân olunur. Sayı : 46/1982 GÜMRÜK VE RÜSUMAT DAİRESİ, KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI YASASI ( 40/1989 , 44/1999, 15/2003 ve 54/2003 sayılı Yasalar ile değiştirilmiş şekliyle) Kıbrıs Türk Federe Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar : I. KISIM GENEL KURALLAR Kısa İsim.

1.

Tefsir.

2.

Bu Yasa, Gümrük ve Rüsumat Dairesi Kuruluş, Görev ve Çalışma EsaslarıYasası olarak isimlendirilir. Bu Yasada metin başka türlü gerektirmedikçe: " Bakan ", gümrük işlerinden sorumlu Bakanı anlatır. " Bakanlık ", gümrük işlerinden sorumlu Bakanlığı anlatır. " Daire ", Gümrük ve Rüsumat Dairesini anlatır. " Devlet ", Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini anlatır. " Müdür ", Gümrük ve Rüsumat Dairesi Müdürünü anlatır.

II. KISIM AMAÇ Dairenin Kuruluş amacı 37/1983

3.

Dairenin kuruluş amacı, Devlete ait deniz, hava ve kara giriş ve çıkış gümrüklerinde Gümrük ve İstihsal Yasası ve yürürlükteki diğer yasa, tüzük ve yönetmelikler çerçevesinde ithalat ve ihracat işlemlerini gözetme ve denetleme işlemlerini yerine getirmek, gümrük vergilerini saptamak, vergilendirme ve tahsil işlemlerini yürütmek ve bu işlemlerin yasa, tüzük ve yönetmeliklere uygun olarak yapılıp yapılmadığını denetlemek ve yürürlükteki mevzuatla Daireye verilen tüm görevleri yerine getirmek ve yetkileri kullanmaktır.

III. KISIM KURULUŞ VE GÖREVLER Dairenin Kuruluşu 2,40/1989

4.

Gümrük ve Rüsumat Dairesi, bir Müdür Yönetiminde Müdür Muavini (İdari), Müfettiş (Müdür Muavini) Müfettiş Yardımcısı ve Şube Amirleri ile yeterli sayıda Mesleki ve Teknik Hizmetler Sınıfı ile Genel Hizmet Sınıfı Personelinden ve Merkez ve Şubelerden oluşur.

1

Müdürün görevleri

5.

Müdür, Dairenin en üst hiyerarşik amiridir. Dairenin hizmetlerinin planlanmasından, koordinasyonundan, kontrolundan, sevk ve idaresinden sorumlu olup Daire ile ilgili yasal, idari, mali ve diğer görevlerin yerine getirilmesini sağlar.

Müdür Muavininin (İdari) görevleri 3,40/1989

6.

Müdür Muavini (İdari), Gümrük ve Rüsumat Dairesi Hizmetlerinin planlanmasında, koordinasyonunda, denetlenmesinde, yönetiminde ve yönlendirilmesinde ve Daire ile ilgili yasal, yönetsel, mali ve diğer görevlerin yerine getirilmesinde Müdüre yardımcı olur ve Müdür tarafından verilecek mevkiine uygun diğer görevleri yerine getirir.

Müfettiş (Müdür Muavini)’nin görevleri 4,40/1989

7.

Müfettiş (Müdür Muavini)'nin görevleri şunlardır: (1) Gümrük hizmetlerinin bütün kademelerinde yürütülen işleri denetlemek; (2) Denetledikleri işlerle ilgili olarak Müdüre rapor sunmak; (3) Merkez ve şubelerde görevli memurların çalışmalarını izlemek, denetlemek ve Müdüre rapor sunmak; (4) Müdür tarafından çıkarılacak yönergelerin hazırlanmasında yardımcı olmak ve bu yönergelerin uygulanmasını denetlemek; (5) Daire personelinin eğitimini sağlamak amacıyla kurslar düzenlemek; ve (6) Müdür tarafından verilecek mevkiine uygun diğer görevleri yerine getirmek.

Bütçe Kontrolörünün görevleri

8.

Bütçe Kontrolörü, Hazine ve Muhasebe Dairesi bünyesinden atanır. Dairenin tasarı bütçesini hazırlar, mal alımı, evrak tedariki ve diğer mali işlemleri yerine getirir.

Baş Katiplerin görevleri

9.

Baş Katipler, Personel Dairesi bünyesinden atanır. Dairenin evrak, dosya ve arşiv işlerini yürütürler.

Dairenin görevleri 37/1983

10.

Dairenin başlıca görevleri şunlardır :

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

Devlete ithal edilen malların kıymetinin Gümrük ve İstihsal Yasası’nda belirlenen esaslara uygunluğunu kontrol etmek ve kıymet takdiri yapmak; Devlete gelen ve ithal edilen mallardan tarife, yasa ve emirnamelere uygun olarak alınacak gümrük vergisi, rıhtım harcı ve ambar ücretleri ile Dairenin tahsil etmekle yükümlü olduğu diğer ücret ve harçları tahsil etmek; Devlette üretilen, imal edilen, geçici olarak ithal edilip Devlette işleme bağlı tutulan ve tekrar ihraç edilecek olan malların, transit malların, ithal edilmiş malların tekrar ihraçlarının ihraç işlemlerini kontrol ve gerçekleştirmek; Yolcuların Devlete giriş ve çıkışlarında Gümrük ve İstihsal Yasasına ve ilgili emirname ve talimatlarına uygun olarak kontrolünü yapmak; Özel ve genel fiktif antrepolara alınan gümrük vergisi ödenmemiş malların, giriş ve çıkış kontrolünü yapmak ve Gümrük ve İstihsal Vergileri Tarife Yasası ile Gümrük ve İstihsal Yasası ve

2

(6) (7)

(8) (9) ( 10) (11)

emirnamelerine uygun olarak gümrük vergisini tahsil etmek; Devlette kurulan serbest liman ve bölgelerini kontrol altında bulundurmak; Devlette faaliyet gösteren alkollü ve serinletici içki fabrikaları ile sigara fabrikalarında imal edilen ürünler üzerinden Gümrük ve İstihsal Vergileri Tarife Yasasına uygun olarak istihsal vergilerini tahsil etmek; Devlette üretilen tütünün ekim, dikim, satım, muhafaza ve ihraç işlemlerini denetim altında bulundurmak; Vergisiz satış mağazalarının tüm işlemlerini denetim altında bulundurmak; Alkollü içki ve sigara satış ruhsatlarını isdar etmek; İçe ve dışa yönelik her türlü kaçakçılığı men ve takip etmek. IV. KISIM ÇEŞİTLİ KURALLAR

Kadrolar Birinci Cetvel İkinci Cetvel 5,40/1989

Üçüncü Cetvel

11.

(1)

Gümrük ve Rüsumat Dairesi kadrosu, bu Yasaya ekli Birinci ve İkinci Cetvelde gösterilmiştir. Dairenin kadrosu her yılki Bütçeye konacak ödenek çerçevesinde ve münhal mevkilerin her yıl Bütçenin yürürlüğe girmesini müteakip gözden geçirilmesi kaydıyla doldurulur. Birinci ve İkinci Cetvelde gösterilen derece ve baremler Kamu Görevlileri Yasasındaki derece ve baremlerin karşılığıdır.

(2)

Birinci Cetvelde gösterilen kadrolara atanacak personelde aranan evsaf ve görevin nitelikleri, Üçüncü Cetvelde gösterilmiştir. İkinci Cetvelde gösterilen Kitabet Hizmetleri Sınıfı ve Odacı ve Şoför Hizmetleri Sınıfına atanacak personelde aranacak evsaf ve görev nitelikleri yasayla düzenlenir. Müdür, Daireye ayrılan kadrolara atanmış kamu görevlilerini, özlük haklarına ve statülerine halel gelmemek koşuluyla, mevkileri ile uygun diğer görevlerde çalıştırabilir.

(3)

6,40/1989 7/1979 3/1982 12/1982 44/1982 42/1983 5/1984 29/1984 50/1984 2/1985 10/1986

(4)

Bu Yasaya ekli Birinci Cetvelde Gümrük Hizmetleri Sınıfı, Gümrük Muhafaza Hizmetleri Sınıfı ile Gümrük ve Liman Bekçiliği Hizmetleri Sınıfında bulunan personel, Kamu Görevlileri Yasasının çalışma saatleri ile ilgili 105'nci maddesi kurallarına bağlı kalmak ve özlük hakları ile statüleri saklı kalmak koşuluyla vardiya veya rotasyon usulüyle çalıştırılabilirler.

3

Özel tahsisat 2,44/1999

12.

Bu Yasanın 11’inci maddesine ekli Birinci Cetvelde Üst Kademe Yöneticisi Sayılmayan Diğer Yöneticiler Sınıfı, Gümrük Hizmetleri Sınıfı, Gümrük Muhafaza Hizmetleri Sınıfı, Gümrük ve Liman Bekçiliği Hizmetleri Sınıfı ile Mali Hizmetler Sınıfı altında öngörülen kadrolarda (Ek kadrolar dahil) çalışan Gümrük ve Rüsumat Dairesi personelinden, havaalanlarına, limanlara ve gümrük kara giriş kapılarına göreve gidenlere, maaşlarına ek olarak asli maaşlarının %20’si oranında “Özel Tahsisat” verilir. Ancak “Özel Tahsisat” emeklilik amaçları ve hayat pahalılığı amaçları bakımından dikkate alınmaz. V. KISIM GEÇİCİ KURALLAR

Geçici Madde Kadroların devamlılığı 40/1989

Halen Gümrük Hizmetleri Sınıfında, Şube Amiri Kadrosunda çalışan personelin, başka kadrolara atanacakları tarihe kadar, Kadroları ile ilişkileri devam eder ve bu kadronun kendilerine kazandırmış olduğu tüm haklardan yararlanır.

1.

(1) 15/2003

(2)

54/2003

(3) (4)

15/2003 54/2003

2.

Bu Yasada gösterilen mevkileri işgal eden kamu görevlileri, bu Yasadaki mevkilerin barem ve maaşlarını almaya hak kazanırlar. Gümrük ve Rüsumat Dairesi kadrosunda yer alan : Gümrük Polis Baş Müfettişi mevkii bu Yasadaki Şube Amiri mevkiine; ve II. Sınıf Gümrük ve Rüsumat Memuru ile Gümrük Polis Müfettiş Yardımcısı Mevkileri bu Yasadaki III. Derece Gümrük ve Rüsumat Memuru mevkiine ; Kıdemli Gümrük Muhafızı mevkii bu Yasadaki II. Derece Muhafız mevkiine ; Gümrük Muhafızı ve Gümrük Polisi mevkileri ile Kadın Muayene Memuru mevkii bu Yasadaki IV. Derece Muhafız mevkiine dönüştürülür. Kamu görevlilerinin mevcut barem içi artış tarihleri herhangi bir değişikliğe uğramadan devam eder. Bu Yasadaki Birinci Cetvelde yer alan ve yukarıdaki (1). ve (2). fıkrada öngörülenler dışında kalan mevki (kadro) ve baremlere atama, disiplin, terfi, özlük hakları v.s. işlemler bu Yasanın ilgili maddeleri gereğince ve yürürlükteki kamu görevlilerine uygulanan diğer mevzuata göre yapılır. Ancak “Şube Amir Yardımcısı”, “I. Sınıf Gümrük ve Rüsumat Memuru” ve “Gümrük Polis Müfettişi” kadroları I. Derece, Barem: 15-16 olarak yeniden düzenlenir. Bu madde ikramiye açısından hak kazandırmaz, sadece emekli maaşları bakımından hak kazandırır.

Bu Yasa ile öngörülen sınıflara intibak yapılırken, sınıflar için öngörülen öğrenim koşuluna bakılmaksızın, intibakı yapılan kamu görevlisi, bulunduğu baremin kaçıncı kademesinde ise, intibak ettirileceği baremin ona karşılık olan kademesine intibak ettirilir.

4

VI. KISIM SON KURALLAR 2,44/1999

13. 14.

15.

Bu Yasayı, Kıbrıs Türk Federe Bakanlar Kurulu adına Gümrük işleriyle ilgili Bakan yürütür. Genel kadro Yasasına ekli Cetvelde yer alan Ekonomi ve Maliye Bakanlığına bağlı Gümrük ve Rüsumat Dairesi kadroları, bu Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak yürürlükten kaldırılır. Bu Yasa, Resmi Gazete'de yayınlandığı tarihten başlayarak yürürlüğe girer.

(*) 3. ve 10.maddelerde yer alan Bölüm 315 yürürlükten kaldırılmış olduğundan, Bölüm 1, Yorum Yasası gereği yerine, yerini alan 37/1983 sayılı yasa konmuştur.

EKONOMİ VE MALİYE BAKANLIĞI GÜMRÜK VE RÜSUMAT DAİRESİ KADROSU BİRİNCİ CETVEL (Madde 11 (1) ) Kadro sayısı 1

Kadro adı

Hizmet sınıfı

Derece

Barem

Müdür

II

18A

2

Müdür Muavini (İdari)

II

17A

5 6 10 10

II III III I

17A 17B 17B 15-16







II

12-13-14







III

10-11-112

5 5

Müfettiş (Müdür Muavini) Müfettiş Yardımcısı Şube Amiri Gümrük ve Rüsumat Memuru Gümrük ve Rüsumat Memuru Gümrük ve Rüsumat Memuru Veznedar Muhafız

Yöneticilik Hizmetleri Sınıfı (Üst Kademe Yöneticisi ) Yöneticilik Hizmetleri Sınıfı (Üst Kademe Yöneticisi Sayılmayan Diğer Yönetciler) “ “ “ “ “ “ “ “ “ Gümrük Hizmetleri Sınıfı

III I

10-11-12 13-14

10 20 55 10

Muhafız Muhafız Muhafız Gümrük ve Liman Bekçisi

II III IV I

11-12 9-10 5-6-7-8 8-9

50 339

Gümrük ve Liman Bekçisi Toplam

II

5-6-7

40 110

Mali Hizmetler Sınıfı Gümrük Muhafaza Hizmetleri Sınıfı “ “ “ “ “ “ “ “ “ Gümrük ve Liman Bekçiliği Hizmetleri Sınıfı “ “ “

5

İKİNCİ CETVEL (Madde 11(1) ) Kadro Sayısı 2 4 6 10

Kitabet Hizmetleri Sınıfı Baş Katip I. Sınıf Katip II. Sınıf Katip Katip Yardımcısı

Derece I II III IV

Barem 13-14 11-12 9-10 5-6-7-8

2 3

Odacı ve Şoför Hizmetleri Sınıfı I.Sınıf Odacı II.Sınıf Odacı

I II

8-9 1-2-3-4-5-6-7

ÜÇÜNCÜ CETVEL HİZMET ŞEMALARI (Madde 11 (2) ) GÜMRÜK VE RÜSUMAT DAİRESİ MÜDÜR KADROSU HİZMET ŞEMASI Kadro Adı Hizmet Sınıfı Derecesi Kadro Sayısı Maaş

: Müdür : Yöneticilik Hizmetleri sınıfı (Üst Kademe Yöneticisi) : II (Yükselme Yeri) :1 : Barem 18 A

I. GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI: (1) Gümrük ve Rüsumat Dairesinin en üst hiyerarşik amiri olup, daire hizmetlerinin planlanmasından, koordinasyonundan, denetiminden, yönetiminden ve yönlendirilmesinden sorumludur; ve (2) Daire hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesini sağlar. II. (1)

(2)

(3)

ARANAN NİTELİKLER: Uygun konularda üniversite, akademi veya yüksek okul bitirmiş olmak ve kamu hizmetinde sorumluluk taşıyan görevlerde en az sekiz yıl hizmet etmiş olmak; veya Lise veya dengi bir orta öğrenim kurumunu bitirmiş olmak ve en az on yılı sorumluluk taşıyan idari görevlerde olmak koşulu ile en az on beş yıl hizmet etmiş olmak; Atanma öncesi işgal etmekte olduğu kadronun bareminin, barem 15’in altında olmaması koşuldur.

6

GÜMRÜK VE RÜSUMAT DAİRESİ MÜDÜR MUAVİNİ (İDARİ) KADROSU HİZMET ŞEMASI Kadro Adı Hizmet Sınıfı Derecesi Kadro Sayısı Maaş

: Müdür Muavini (İdari) : Yöneticilik Hizmetleri Sınıfı (Üst Kademe Yöneticisi Sayılmayan Diğer Yöneticiler) : II (Yükselme Yeri) :2 : Barem 17 A

I. GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI: (1) Gümrük ve Rüsumat Dairesi hizmetlerinin planlanmasında, koordinasonunda, denetlenmesinde, yönetiminde, yönlendirilmesinde ve Daire ile ilgili yasal, yönetsel, mali ve diğer görevlerin yerine getirilmesinde Müdüre yardımcı olur, ve (2) Müdür tarafından verilecek mevkiine uygun diğer görevleri yerine getirir. II.

ARANAN NİTELİKLER: (1) Uygun konularda bir üniversite, akademi veya yüksek okulu bitirmiş olmak veya lise veya dengi bir orta öğretim kurumunu bitirmiş olmak; (2) Gümrük ve Rüsumat Dairesinde, bir alt derecede en az üç yıl çalışmış olmak; Ancak, üç yıl çalışma koşulunu haiz kamu görevlisinin bulunmaması halinde en az bir yıl çalışmış olma koşulu aranır. (3) İlgili mevzuat uyarınca yapılacak sınavlarda başarılı olmak; (4) İlk uygulamada yukarıdaki koşullara bakılmaksızın Gümrük Hizmetleri Sınıfının I’inci derecesinde en az üç yıl veya II’nci derecesinde en az on yıl hizmet etmiş olanlar başvurabilir. GÜMRÜK VE RÜSUMAT DAİRESİ MÜFETTİŞ (MÜDÜR MUAVİNİ) KADROSU HİZMET ŞEMASI

Kadro Adı Hizmet Sınıfı Derecesi Kadro Sayısı Maaş

: Müfettiş (Müdür Muavini) : Yöneticilik Hizmetleri Sınıfı (Üst Kademe Yöneticisi Sayılmayan Diğer Yöneticiler) : II (Yükselme Yeri) :5 : Barem 17 A

I. GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI: (1) Gümrük hizmetlerinin bütün kademelerinde yürütülen işleri denetler ve denetledikleri işlerle ilgili olarak Müdüre rapor sunar, (2) Merkez ve şubelerde görevli memurların calışmalarını izler, denetler ve Müdüre rapor sunar, (3) Denetimlerde ortaya çıkan anomalilerin geciktirilmeden sonuçlandırılmasını sağlar, (4) Müdürün zaman zaman çıkaracağı yönergelerin hazırlanmasında yardımcı olur ve bu yönergelerin uygulanmasını denetler,

7

(5) (6) II.

Daire personelinin eğitimini sağlamak amacıyla kurslar düzenler, ve Müdür tarafından verilecek mevkiine uygun diğer görevleri yerine getirir. ARANAN NİTELİKLER: (1)

(2)

(3) (4)

Uygun konularda bir üniversite, akademi veya yüksek okulu bitirmiş olmak veya lise veya dengi bir orta öğretim kurumunu bitirmiş olmak; Gümrük ve Rüsumat Dairesinde, bir alt derecede en az üç yıl çalışmış olmak; Ancak, üç yıl çalışmış olma koşulunu haiz kamu görevlisinin bulunmaması halinde en az bir yıl çalışmış olma koşulu aranır. İlgili mevzuat uyarınca yapılacak sınavlarda başarılı olmak; İlk uygulamada yukarıdaki koşulara bakılmaksızın Gümrük Hizmetleri Sınıfının I’inci derecesinde en az üç yıl veya II’nci derecesinde en az on yıl hizmet etmiş olanlar başvurabilirler. GÜMRÜK VE RÜSUMAT DAİRESİ MÜFETTİŞ YARDIMCISI KADROSU HİZMET ŞEMASI

Kadro Adı Hizmet Sınıfı Derecesi Kadro Sayıısı Maaş

: Müfettiş Yardımcısı : Yöneticilik Hizmetleri Sınıfı (Üst Kademe Yöneticisi Sayılmayan Diğer Yöneticiler) : III (İlk Atanma ve Yükselme Yeri) :6 : Barem 17B

I. GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI: (1) Gümrük Hizmetlerinin bütün kademelerinde yürütülen işlerin denetiminde, Merkez ve Şubelerde görevli memurların çalışmalarının izlenme ve denetiminde ve eğitiminde, Müdürün zaman zaman çıkaracağı yönergelerin hazırlanmasında Müfettiş (Müdür Muavini)'lerine yardımcı olur; ve (2) Müdür tarafından verilecek mevkiine uygun diğer görevleri yerine getirir. II. ARANAN NİTELİKLER: (1) Uygun konularda bir üniversite, akademi veya yüksek okulu bitirmiş olmak veya Lise veya dengi bir orta öğretim kurumunu bitirmiş olmak; (2) Gümrük Hizmetleri sınıfının I'inci derecesinde en az üç yıl veya Gümrük Hizmetleri Sınıfının II'nci derecesinde en az sekiz yıl çalışmış olmak; (3) İlgili mevzuat uyarınca yapılacak sınavlarda başarılı olmak.

8

GÜMRÜK VE RÜSUMAT DAİRESİ ŞUBE AMİRİ KADROSU HİZMET ŞEMASI Kadro Adı Hizmet Sınıfı

Derecesi Kadro Sayısı Maaş

: Şube Amiri : Yöneticilik Hizmetleri Sınıfı (Üst Kademe Yöneticisi Sayılmayan Diğer Yöneticiler) : III (İlk Atanma veYükselme Yeri) : 10 : Barem 17B

I. GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI: (1) Gümrük ve Rüsumat Dairesine bağlı şubelerindeki hizmetlerin planlanmasından, koordinasyonundan, denetiminden, yönetiminden ve yönlendirilmesinden ve bağlı olduğu şubece yürütülen her türlü gümrük hizmetlerinin yerine getirilmesinden sorumludur ; ve (2) Müdür tarafından verilecek mevkiine uygun diğer görevleri yerine getirir. II.

ARANAN NİTELİKLER: (1) Uygun konularda bir üniversite, akademi veya yüksek okulu bitirmiş olmak veya Lise veya dengi bir orta öğretim kurumunu bitirmiş olmak; (2) Gümrük Hizmetleri Sınıfının I'inci derecesinde en az üç yıl veya Gümrük Hizmetleri Sınıfının II'nci derecesinde en az sekiz yıl çalışmış olmak ; (3) İlgili mevzuat uyarınca yapılacak sınavlarda başanlı olmak; (4) İlk uygulamada yukarıdaki koşullara bakılmaksızın Gümrük Hizmetleri Sınıfının II'nci derecesinde olup da fiilen bu görevi yürütenler de başvurabilirler. GÜMRÜK VE RÜSUMAT DAİRESİ GÜMRÜK VE RÜSUMAT MEMURU KADROSO HİZMET ŞEMASI

Kadro Adı Hizmet Sınıfı Derecesi Kadro Sayısı Maaş

: Gümrük ve Rüsumat Memuru : Gümrük Hizmetleri sınıfı : I (Yükselme Yeri) : 10 : Barem 15-16

I. GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI: (1) Gümrük ve Rüsumat Dairesinin Merkez ve Şubelerindeki hizmetlerin yürütülmesi için oluşturulan birimlerin etkin bir şekilde yürütülmesinden sorumludur. (2) Bağlı olduğu Merkez ve Şubelerde Kamu Görevlileri Yasasının 105'nci maddesi kuralları çerçevesinde vardiya veya rotasyon usulüyle çalıştırılabilir ; ve (3) Amirleri tarafından verilecek mevkiine uygun diğer görevleri yerine getirir.

9

II. ARANAN NİTELİKLER: (1) Uygun konularda bir üniversite, akademi veya yüksek okulu bitirmiş olmak veya Lise ve dengi bir orta öğretim kurumunu bitirmş olmak; (2) Bir alt derecede, en az üç yıl çalışmış olmak; Ancak, üç yıl çalışmış olma koşulunu haiz uygun nitelikte kamu görevlisinin bulunmaması halinde en az bir yıl çalışmış olma koşulu aranır. (3) İlgili mevzuat uyarınca yapılacak sınavlarda başarılı olmak; (4) İlk uygulamada yukarıdaki koşullara bakılmaksızın Gümrük Hizmetleri Sınıfının III'üncü derecesinde en az on yıl çalışmış olanlar da başvurabilir. GÜMRÜK VE RÜSUMAT DAİRESİ GÜMRÜK VE RÜSUMAT MEMURU KADROSU HİZMET ŞEMASI Kadro Adı Hizmet Sınıfı Derecesi Kadro Sayısı Maaş

: Gümrük ve Rüsumat Memuru : Gümrük Hizmetleri Sınıfı : II (Yükselme Yeri) : 40 : 12-13-14

I. GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI: (1) Gümrük ve Rüsumat Dairesinin Merkez ve Şubelerinde oluşturulan çeşitli bölümlerin birinden sorumlu olur ve bağlı bulunduğu bölümün işlemlerini yürütür. (2) Bağlı olduğu Merkez ve Şubelerde Kamu Görevlileri Yasasının 105'nci maddesi kuralları çerçevesinde vardiya veya rotasyon usulü ile çalıştırabilir; ve (3) Amirleri tarafından verilecek mevkiine uygun diğer görevleri yerine getirir. II. ARANAN NİTELİKLER: (1) Uygun konularda bir üniversite, akademi veya yüksek okulu bitirmiş olmak veya Lise veya dengi bir orta öğretim kurumunu bitirmiş olmak ; (2) Bir alt derecede en az üç yıl çalışmış olmak ; Ancak, üç yıl çalışmış olma koşulunu haiz uygun nitelikte kamu görevlisinin bulunmaması halinde en az bir yıl çalışmış olma koşulu aranır. (3) İlgili mevzuat uyarınca yapılacak sınavlarda başarılı olmak. GÜMRÜK VE RÜSUMAT DAİRESİ GÜMRÜK VE RÜSUMAT MEMURU KADROSU HİZMET ŞEMASI Kadro Adı Hizmet Sınıfı Derecesi Kadro Sayısı Maaş

: Gümrük ve Rüsumat Memuru : Gümrük Hizmetleri Sınıfı : III (İlk Atanma ve Yükselme Yeri) : 110 : 10-11-12

10

I. GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI: (1) Gümrük ve Rüsumat Dairesinin Merkez, Şube ve Bölümlerinin herhangi birinde Gümrük ve Rüsumat işlemleri ile; ilgili her türlü görevi yerine getirir; (2) Bağlı olduğu Merkez ve Şubelerde Kamu Görevlileri Yasasının 105'nci maddesi kuralları çerçevesinde vardiya ve rotasyon usulü ile çalıştırılabilir; ve (3) Amirleri tarafından verilecek mevkiine uygun diğer görevleri yerine getirir. II. ARANAN NİTELİKLER: (1) (A) İktisat, Hukuk, İdari Bilimler, Maliye, İşletmecilik, Ticaret, Muhasebe veya İstatistik konularında bir fakülte veya yüksek okulu bitirmiş olmak ; veya (B) Lise veya dengi bir orta öğretim kurumunu bitirmiş olmak ve Kamu Görevlileri Yasası 75'inci maddesinin (2)'nci fıkrası uyarınca, bu sınıfa girmeye hak kazanmış olup kamu görevinde en az üç yıl çalışmış olmak; (2) İlgili mevzuat uyarınca yapılacak sınavlarda başarılı olmak. GÜMRÜK VE RÜSUMAT DAİRESİ VEZNEDAR KADROSU HİZMET ŞEMASI Kadro Adı Hizmet Sınıfı Derecesi Kadro Sayısı Maaş

: Veznedar : Mali Hizmetler Sınıfı : III (İlk Atanma ve Yükselme Yeri) :5 : Barem 10-11-12

I. GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI: (1) Dairenin gelirlerle ilgili tüm tahsilat işlemlerini yapar; (2) Tahsil ettiği paraları bankaya yatırır; ve (3) Amirleri tarafından verilecek mevkiine uygun diğer görevleri yerine getirir. II. ARANAN NİTELİKLER: (1) (A) Maliye, İktisat, Hukuk, İstatistik, İşletmecilik, Muhasebe veya Ticaret konularında bir fakülte, akademi veya yüksek okulu bitirmiş olmak veya certified veya chartered accountant ünvanını taşımak; veya (B) Lise veya dengi bir orta öğretim kurumunu bitirmiş olmak ve Kamu Görevlileri Yasasının 75'inci maddesinin (2)'nci fıkrası uyarınca bu sınıfa girmeye hak kazanmış olup, kamu görevinde en az altı yıl çalışmış olmak; (2) İlgili mevzuat uyarınca yapılacak sınavlarda başarılı olmak.

11

GÜMRÜK VE RÜSUMAT DAİRESİ MUHAFIZ KADROSU HİZMET ŞEMASI Kadro Adı Hizmet Sınıfı Derecesi Kadro Sayısı Maaş

: Muhafız : Gümrük Muhafaza Hizmetleri Sınıfı : I ( Yükselme Yeri) :5 : Barem 13-14

I. GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI: (1) Gümrük kontrolünde bulunan her türlü eşyayı gözetler, kollar, korur ve bu görevlerin yerine getirilmesinden ve koordinasyonundan sorumlu olur. (2) Kamu Görevlileri Yasasını 105'inci maddesi kuralları çerçevesinde vardiya veya rotasyon usulü ile çalıştırılabilir; ve (3) Amirleri tarafından verilecek mevkiine uygun diğer görevleri yerine getirir. II. ARANAN NİTELİKLER: (1) Bir alt derecede en az üç yıl çalışmış olmak; Ancak, üç yıl çalışmış olma koşulunu haiz uygun nitelikte kamu görevlisinin bulunmaması halinde en az bir yıl çalışmış olma koşulu aranır. (2) İlgili mevzuat uyannca yapılacak sınavlarda başarılı olmak. GÜMRÜK VE RÜSUMAT DAİRESİ MUHAFIZ KADROSU HİZMET ŞEMASI Kadro Adı Hizmet Sınıfı Derecesi Kadro Sayısı Maaş

: Muhafız : Gümrük Muhafaza Hizmetleri Sınıfı : II (Yükselme Yeri) : 10 : Barem 11-12

I. GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI: (1) Devletin gümrüklerinde her türlü eşyayı gözetler, kollar ve korur görevlerin yerine getirilmesi ile ilgili görev çizelgelerini hazırlar, bu görevlerin etkin bir şekilde yerine getirilmesini denetler ve üstlerine bu hizmetlerle ilgili rapor sunar ve önerilerde bulunur. (2) Kamu Görevlileri Yasasının 105’inci maddesi kuralları çerçevesinde vardiya veya rotasyon usulü ile çalıştırılabilir; ve (3) Amirleri tarafından verilecek mevkiine uygun diğer görevleri yerine getirir. II. ARANAN NİTELİKLER: (1) Bir alt derecede en az üç yıl hizmet etmiş olmak; Ancak, 3 yıl çalışmış olma koşulunu haiz uygun nitelikte kamu görevlisinin bulunmaması halinde asgari bir yıl çalışmış olma koşulu aranır. (2) İlgili mevzuat uyarınca yapılacak sınavlarda başarılı olmak.

12

GÜMRÜK VE RÜSUMAT DAİRESİ MUHAFIZ KADROSU HİZMET ŞEMASI Adı Hizmet Sınıfı Derecesi Kadro Sayısı Maaş

: : : : :

Muhafız Gümrük Muhafaza Hizmetleri Sınıfı III (Yükselme Yeri) 20 Barem 9-10

I. GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI: (1) Gümrük antrepo, ambar, sundurma ve alanlarında bulunan her türlü eşyayı gözetler, kollar ve korur, bu eşyanın gümrük denetimi yapılmadan Devlete giriş ve çıkışını, bu tür eşya ile ilgili kişileri ve gümrük kaçakçılığını önler. (2) Kamu Görevlileri Yasasının 105'inci maddesi kuralları çerçevesinde vardiya veya rotasyon usulü ile çalıştırılabilir; ve (3) Amirleri tarafından verilecek mevkiine uygun diğer görevleri yerine getirir. II. ARANAN NİTELİKLER: (1) Bir alt derecede en az üç yıl hizmet etmiş olmak; Ancak, üç yıl çalışmış olma koşulunu haiz nitelikte kamu görevlisinin bulunmaması halinde en az bir yıl çalışmış olma koşulu aranır. (2) İlgili mevzuat uyarınca yapılacak sınavlarda başarılı olmak. GÜMRÜK VE RÜSUMAT DAİRESİ MUHAFIZ KADROSU HİZMET ŞEMASI Kadro Adı Hizmet Sınıfı Derecesi Kadro Sayısı Maaş

: : : : :

Muhafız Gümrük Muhafaza Hizmetleri Sınıfı IV (İlk Atanma Yeri) 55 Barem 5-6-7-8

I. GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI: (1) Gümrük antrepo, ambar, sundurma ve alanlarında bulunan her türlü eşyayı gözetler, kollar ve korur, bu eşyanın gümrük denetimi yapılmadan Devlete giriş ve çıkışını, bu tür eşya ile ilgili kişileri ve gümrük kaçakçılığını önler. (2) Kamu Görevlileri Yasasının 105’inci maddesi kuralları çerçevesinde vardiya veya rotasyon usulü ile çalıştırılabilir; ve (3) Amirleri tarafından verilecek mevkiine uygun görevleri yerine getirir.

II. ARANAN NİTELİKLER: (1) Lise veya dengi bir orta öğretim kurumunu bitirmiş olmak; (2) İlgili mevzuat uyarınca yapılacak sınavlarda başarılı olmak.

13

GÜMRÜK VE RÜSUMAT DAİRESİ GÜMRÜK VE LİMAN BEKÇİSİ KADROSU HİZMET ŞEMASI Kadro Adı Hizmet Sınıfı Derecesi Kadro Sayısı Maaş

: Gümrük ve Liman Bekçisi : Gümrük ve Liman Bekçiliği Hizmetleri Sınıfı : I (Yükselme Yeri) : 10 : Barem 8-9

I. GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI: (1) Devletin gümrüklerinde her türlü eşya antrepo, ambar, sundurma ve alanlarını kollamak ve korumak görevlerinin yerine getirilmesi ile ilgili görev çizelgelerini hazırlar. Bu görevlerin etkin bir şekilde yerine getirilmesini denetler ve üstlerine bu hizmetlerle ilgili rapor sunar ve önerilerde bulunur. (2) Kamu Görevlileri Yasasının 105’inci maddesi kuralları çerevesinde vardiya veya rotasyon usulü ile çalıştırılabilir; ve (3) Amirleri tarafından verilecek mevkiine uygun diğer görevleri yerine getirir. II. ARANAN NİTELİKLER: (1) Bir alt derecede, en az üç yıl çalışmış olmak; Ancak 3 yıl çalışmış olma koşuluna haiz uygun evsafta kamu görevlisinin bulunmaması halinde asgari 1 yıl çalışmış olma koşulu aranır. (2) İlgili mevzuat uyarınca yapılacak sınavlarda başarılı olmak. GÜMRÜK VE RÜSUMAT DAİRESİ GÜMRÜK VE LİMAN BEKÇİSİ KADROSU HİZMET ŞEMASI Kadro Adı Hizmet Sınıfı Derecesi Kadro Sayısı Maaş

: : : : :

Gümrük ve Liman Bekçisi Gümrük ve Liman Bekçiliği Hizmetleri Sınıfı II (İlk Atama) 50 Barem 5-6-7

I. GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI: (1) Devletin gümrüklerinde her türlü eşyayı, antrepoyu, ambar, sundurma ve alanlarını kollar ve korur. (2) Kamu Görevlileri Yasasının 105’inci maddesi kuralları çerçevesinde vardiya veya rotasyon usulü ile çalıştırlabilir; ve (3) Amirleri tarafından verilecek mevkiine uygun diğer görevleri yerine getirir. II

ARANAN NİTELİKLER: (1) Orta okul veya dengi bir öğrenim kurumunu bitirmiş olmak; (2) İlgili mevzuat uyarınca yapılacak sınavlarda başarılı olmak.

14