Grupa 1 Profesor coordonator: Droc Daniel

Grupa 1 Profesor coordonator: Droc Daniel Acţiunile de joc se desfăşoară prin lovirea sau respingerea mingii în forme specifice. Mingea nu trebuie ...
Author: Elijah Chandler
0 downloads 2 Views 2MB Size
Grupa 1 Profesor coordonator: Droc Daniel

Acţiunile de joc se desfăşoară prin lovirea sau respingerea

mingii în forme specifice. Mingea nu trebuie să cadă în terenul propriu şi trebuie trimisă peste fileu în terenul advers prin cel mult 3 lovituri dacă nu se efectuează blocaj sau 4 lovituri, dacă se efectuează blocaj.

Jocul a fost inventat în anul

1895, de către un profesor de educaţie

fizică,

Williams

G.

Morgan de la Colegiul Holyoke

Massachusetts – SUA. În perioada anilor 1900-1920 jocul se răspândeşte în Canada, America de Sud, Asia şi Europa. Numărul jucătorilor, la început, a fost de 5, 14 sau 9

jucători, ajungându-se apoi la 6.

Suprafaţa terenului era mai mare decât cea actuală, iar înălţimea plasei mai redusă cu aproximativ 15 cm decât cea de astăzi. În 1920 dimensiunile terenului se fixează la 18/9.

Stabilirea numărului maxim de

trei lovituri în fiecare teren s-a realizat în anul 1923, iar a diferenţei de două puncte pentru câştigarea setului în anul 1925.

În anul 1946 la Praga, 6 ţări, printre care şi ţara noastră, au luat iniţiativa înfiinţării Federaţiei Internaţionale de Basket şi Volleyball (FIBV).

După înfiinţarea FIVB, jocul de volei se dezvoltă atât prin

răspândirea sa în tot mai multe ţări ale lumii, cât şi prin organizarea unor competiţii continentale şi mondiale.

În anul 1948 se organizează la Roma

primul Campionat

European pentru echipe masculine, iar în 1949 la Praga, primul Campionat Mondial masculin, iar în paralel are loc şi primul Campionat European pentru echipe feminine.

În anul 1964 voleiul a fost inclus în familia

disciplinelor

sportive

Olimpice de la Tokio).

olimpice

(Jocurile

ROMÂNIA În anul 1931 se înfiinţează Federaţia Română de Baschet şi Volei care organizează primul Campionat Naţional masculin la care participă 8 echipe.

În anul 1943 se organizează la Ploieşti o competiţie naţională cu participarea a 8 echipe masculine şi 4 feminine.

În anul 1948 se înfiinţează Comisia centrală de Volei şi se

organizează primul Campionat naţional al elevilor. Din anul 1949 începe organizarea regulată a Campionatului Naţional de seniori.

JOCUL DE VOLEI – REPERE ISTORICE

Echipa nationala de volei a Romaniei - 1962

ROMÂNIA 1927 - Prima întâlnire internaţională amicală

1950-1980 - echipele de volei din România obţin cele mai bune performanţe sportive pe plan internaţional: 

echipa Rapid Bucureşti (m) a câştigat Cupa Campionilor Europeni (1961,1963, 1965) şi s-a clasat pe locul al II-lea de patru ori;



echipa Dinamo Bucureşti (m) a cucerit de două ori Cupa Campionilor Europeni (1966,1967) şi s-a clasat de trei ori pe locul al II-lea, în anul 1979 a câştigat Cupa Cupelor;



reprezentativa feminină s-a clasat pe locul al II-lea la Campionatul Mondial din anul 1956.

JOCUL DE VOLEI – REPERE ISTORICE

Cupa Campionilor Europeni (1986) - Helmuth Duckadam

Conţinutul jocului, care se exprimă pe mai multe nivele, după cum urmează:  La nivelul jocului (meci sau partidă, câştigată de echipa care obţine victoria în trei seturi din 5)  La nivel de set (în primele patru seturi – 25 de puncte, setul V – 15 puncte  La nivelul structurii de joc (ciclu) reprezentând totalitatea fazelor şi acţiunilor derulate de la punerea mingii în joc până la căderea ei pe sol sau oprirea prin fluier a jocului de către arbitru (de la punerea

mingii în joc până la obţinerea punctului de către una dintre echipe)

 În faza de joc, care constă în succesiunea acţiunilor unei echipe din momentul venirii mingii în terenul propriu până la trecerea ei

în terenul advers (faza I - începe cu preluarea serviciului, faza a II a - începe cu preluarea atacului; într-o structură de joc poate exista doar o fază I, faza a II se poate repeta de „n” ori).  La nivelul acţiunii de joc ca unitatea funcţională prin care jucătorul intervine la minge pentru rezolvarea unei sarcini parţiale şi specifice a jocului.  În cadrul procedeului de execuţie, prin concretizarea în fapt acţiunii, modul în care se ia contact cu mingea, în funcţie de felul acţiunii, nivelul de pregătire a executanţilor, condiţiile concrete.

TEHNICA de joc reprezintă structura motrice a jocului. Tehnica jocului de volei este accesibilă şi relativ simplă, având un caracter raţional. Se mai caracterizează prin viteză de deplasare şi execuţie, precizie, coordonare şi mod specific de lovire a mingii.

Tactica de joc se poate defini ca fiind totalitatea acţiunilor individuale şi colective ale jucătorilor unei echipe, organizate şi coordonate raţional şi unitar, în limitele regulamentului şi ale eticii sportive în scopul obţinerii victoriei.

Tehnica şi tactica alcătuiesc conţinutul jocului.









Serviciul - poate fi efectuat de sus sau de jos, din fata si din lateral (in functie de pozitia jucatorului fata de fileu). Preluarea (manseta) cu doua maini de sus sau de jos, din serviciu sau din atac Pasarea mingii - ridicarea pentru lovitura de atac.

Lovitura de atac - procedeu drept, intors sau prin rotarea bratului



Blocajul - individual, in 2 si 3 jucatori



Dublarea pasei loviturii de atac sau blocajului.

 TACTICA DE ECHIPĂ ÎN ATAC  TACTICA DE ECHIPĂ ÎN APĂRARE

 DETALII ….

Preluari gresite

Preluari corecte

Preluari gresite

Preluari corecte

Preluari gresite

Preluari corecte

Fotbal Jucatorii trebuie sa marcheze gol, iar contactul intre jucatori este direct. Volei Nu trebuie sa lasi mingea sa cada in terenul propriu, iar

jucatorii nu se afla in contact direct (fileul)

Baschet Jucatorii in contact direct cauta sa bage mingea in cos. Volei Jucatorii nu se afla in contact direct si cauta sa treaca mingea peste plasa in terenul advers (atac),si nu o lasa sa cada in terenul propriu (aparare)





 

Pentru a ne dezvolta armonios. Pentru a participa in concursuri unde contactul cu adversarul nu exista (existenta fileului).

Pentru ca ne disciplineaza. Pentru ca dorim sa devenim campioni!









 





EUGEN SCARLAT, „Volei, pregătirea echipelor şcolare", ediţia a-II-a revăzută şi adăugită, Editura Sport - Turism, 1976. MARCEL H. ŞERBAN, PIERRE DE HILLERIN, „Volei. Strategie şi tactică", Editura Sport - Turism, Bucureşti, 1984. GEORGETA CHIRIŢĂ, „Educaţie prin jocuri de mişcare", Editura Sport - Turism, 1983. VASILE GHENADE, „Volei sub formă de joc", Editura Stadion, 1971 http://www.ecursuri.ro/referate/referate.php?report=voleiul http://facultate.regielive.ro/cursuri/educatie_fizica/tehnici_in vatare_volei-42898.html http://www.artimex.ro/regulament_volei.pdf http://www.allinfo.ro/Agenda/Sport/Despre/Volei.html