Estalviar energia a casa

FITXA

Introducció La despesa energètica per mantenir el confort de les nostres llars, oficines o comerços, equival a la meitat de tota l'energia que es consumeix a Espanya al llarg de l'any. De tota aquesta gran quantitat d'energia, una part important es desaprofita. És l'energia que es perd de forma inadequada a través de la pell dels nostres edificis o del mal ús que fem dels electrodomèstics. Val a dir que l'energia que s'estalvia és la més ecològica.

PREPARACIÓ

2

Objectius docents Completar aquesta activitat ha de ser als/les alumnes per a: • Associar el consum d'energia a la majoria d'hàbits quotidians que realitzem a les nostres llars. • Identificar llocs i accions en els quals és habitual malbaratar energia. • Avaluar quina quantitat es podria estalviar si féssim les coses d'una altra manera, és a dir, considerant, al mateix temps, el fet de sentir-nos còmodes i el de gastar l'energia i els diners.

1

Mètode de treball 1

2

Introduir el concepte d'energia i la utilització que té cadascuna de les distintes energies mitjançant el gir de l'espiral de paper sobre la làmpada d'incandescència. Demostrar que la cartolina no gira quan es posa sobre una làmpada de baix consum.

3

Distribuir la fitxa de treball entre els/les alumnes.

4

Fer la “llista dels deu pitjors” amb els vots dels alumnes. Aquests han d'escollir allò que consideren pitjor del que es fa a les llars.

Materials • Una làmpada amb una bombeta incandescent. • Una làmpada amb una bombeta de baix consum • Un clip.

• Un quartilla de paper. • Unes tisores. • Una goma d'esborrar. • La fitxa de treball per a cada alumne/a copiada de la que s'adjunta en aquesta fitxa.

Energia És la font que fa créixer, moure, il·luminar, escalfar o jugar els habitants d'aquest planeta, també els components principals d'aquest com els rius, mars, muntanyes o boscos, i les màquines que ha creat l'ésser humà per ajudar-nos a viure més confortablement. Encara que l'energia està sempre al voltant nostre, difícilment la podem veure de forma directa. El que notem és la transformació o el moviment que es produeix a causa de l'energia. L'energia que necessita una persona és distinta de la d'un cotxe, tot i que ambdues serveixen per a que una i altre es moguin. Encara que puguem veure tantes formes diferents d'energia (els aliments, la fusta, la benzina, el carbó, etc.) gairebé totes tenen un mateix origen i el que percebem no és res més que una forma transformada derivada d'aquesta energia original. En aquest origen hi trobem l'energia solar.

FITXA

2 DESENVOLUPAMENT

Estalviar energia a casa

Transformació de l’energia

Demostrar el gir de l'espiral de paper per efecte de l'escalfor de la bombeta. La Llei Universal de l'energia diu que l'energia no es crea ni es destrueix, només es transforma. L'energia d'una poma no es destrueix quan ens la mengem sinó que es transforma en d'altres que unes vegades es veuen a simple vista i altres vegades no, però que sempre van alimentant el cicle de la vida. Cada vegada que una energia es transforma en una altra, perd quelcom del seu valor inicial. Encara que poguéssim ajuntar tota la llum i tota l'escalfor que ens dóna un llumí en encendre's, no podríem reconstruir mai el mateix llumí. Per exemple, l'electricitat es converteix en llum a les bombetes. Però no tota l'energia que arriba a la bombeta es transforma en llum. Una part es converteix en calor que és una altra forma d'energia però que no fa llum. Quant més color desprèn una bombeta significa que aprofita menys l'electricitat per fer llum i que per tant, estarem emprant una energia i uns diners en va. Encara que el cicle de l'energia i les formes en les que es va transformant és molt complicat, hi ha alguns exemples que ajuden a veure com és aquesta transformació. L'energia del sol la transformen les plantes de la terra i el mar en fulles i troncs que a la vegada són l'aliment d'animals la força dels quals és utilitzada per l'home per transportar coses d'un lloc a un altre. També l'energia del sol es transforma en diferent grau de calor de la terra i del mar afavorint la creació del vent i aquest, per la seva part, mou els vaixells de vela o els molins de vent que produeixen electricitat. A l'antigor, els arbres que creixeren gràcies a l'energia solar, quedaren enterrats i acabaren formant el carbó, el petroli i el gas natural. El carbó es transforma en calor, el calor en vapor, i el vapor en electricitat. El petroli es transforma en benzina que es crema i es transmuta en el moviment del cotxe. Hem de saber que la millor forma d'utilitzar una energia és aquella que més s'adapta a la forma en què l'anem a emprar. Per exemple, si el que volem és bullir aigua, usar gas o llenya és molt millor que no pas l'electricitat. L'electricitat, per contra, pot fer llum o engegar un ordinador mentre que el gas o la llenya no ho poden fer directament. Però en el cicle de l'energia i en l'equilibri del medi ambient, usar gas o llenya per produir calor és molt millor que fer-ho a base d'electricitat.

2

L’energia a la llar On gastem energia? A casa volem estar còmodes, no passar ni fred ni calor, tenir llum de dia i de nit, poder utilitzar l'aigua freda i la calenta per dutxar-nos o rentar, poder endollar els electrodomèstics, els jocs, etc. i quan sigui necessari sortir amb el cotxe a comprar o de vacances. Per fer tot això, la casa cal “alimentar-la” amb una o varies formes d'energia i segons com estigui construïda i d'acord a com ens comportem nosaltres mateixos, haurem de gastar més o menys quantitat d'energia. A més, segons quin sigui el tipus d'energia que emprem, contaminarem més o menys. Igual que tenim cura amb els diners i no els tirem, hem d'intentar usar l'energia necessària per a cada cosa i no més. Però com que l'energia no és com els diners que es poden comptar, hem d'aprendre a conèixer on i quanta se'n gasta. Una part important de la despesa és la que necessitem fer per mantenir el fred de l'hivern i la calor de l'estiu fora de la casa. És la despesa en calefacció i refrigeració que se'ns escapa per les finestres, teulada, terra i parets. Una vegada la casa queda confortable, hem de fer funcionar els electrodomèstics i la llum. Aquesta despesa d'energia té la particularitat que no es pot fer amb qualsevol altre tipus d'energia sinó amb electricitat. Tot i que no en totes les cases això sigui d'aquesta manera, es pot dir que la despesa primera és la de calefacció i refrigeració, i la segona, la de la llum i els electrodomèstics. L'energia i els diners que se'ns escolen per la pell de casa nostra ho fa pel següent ordre d'importància: 2 3 1 4

1- Primer a través de les finestres. 2- Segon per la teulada, en el supòsit de que visquem en una casa aïllada o adossada. 3- Tercer les parets, encara que si vivim en una casa de diferents altures, aquest punt passa en segon lloc. 4- Per últim el terra que és el que menys contribueix a la despesa energètica.

Consum En referència al consum que fan tots els nostres aparells, la llista dels “deus pitjors” depèn molt de quantes persones sigueu a la casa, si s'utilitza molta o poca aigua, del tipus de llums i electrodomèstics que es tinguin, entre moltes altres coses. Els canvis són tan grans que qualsevol element de la llista pot pujar o baixar dos o tres llocs per a cada cas particular tot i que de manera general la llista s'assemblaria a la següent:

FITXA

2 DESENVOLUPAMENT

Estalviar energia a casa

3

Aigua calenta

Cuina elèctrica

Luminació

Calefacció

Aire codiciionat 15%

9%

3%

7%

Forn ordinador

18%

Ordenador

Petits electrdomèstics

1%

1%

10%

Televisor

4%

2%

2%

2%

8%

18%

Nevera Asecadora

Microones

Rentadora Rentaplats

1- La llum de tota la casa. 2- La nevera i el congelador. 3- El televisor. 4- La cuina, si és elèctrica del tipus vitroceràmic. 5- La rentadora. 6- L'aigua calenta en el cas d'utilitzar-se un escalfador elèctric. 7- Els petits electrodomèstics (la planxa, la torradora, etc. ). 8- El forn. 9- La cuina, si és de gas. 10- L'aigua calenta en el cas d'utilitzar-se un escalfador de gas.

LL'espiral que gira amb l'escalfor que desprenen les làmpades que utilitzen bombetes d'incandescència és una manera de veure com l'energia es va transformant en altres que tenen diferents formes i que serveixen per a aplicacions distintes a l'original.

FITXA

2 DESENVOLUPAMENT

Estalviar energia a casa

4

retalla

Recomanat per a: Primària, Secundària i Batxillerat

Com podem estalviar energia a la llar? Fixeu-vos en el dibuix de cada habitació. Trobareu les coses més habituals i, assenyalat de color gris, els elements que afecten a que hi hagi més o menys consum energètic. Afegir els comentaris que creieu pertinents a la llista.

Cortines: ............................. Bombetes: ........................... Catifes: ........................... Po r t a r j e rs e i s : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ve n t i l a d o r : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Aire condicionat: ............. Radiador elèctric: ..................

Rentaplats: ............................. Neveras: ........................... Microones: ........................... Torradora: ........................ Cafetera: ............................ Llums: .............

Lámpades: ............................. Ordinador: ........................... Pa n t a l l a : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Radiador: ...............................

R e n t a d o ra . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . A s s e c a d o ra : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Planxa: ........................... Radiador: ........................ Bany: ............................ Aixeta: ............. Llums: ..................

FITXA

2 CONTROL

Estalviar energia a casa

5

Recomanat per a: Secundària i Batxillerat

Per on perd energia l ameva casa? Imagineu-vos com és casa vostra. Poseu per ordre d'importància els elements de la “seva pell” que més influeixen a la despesa energètica.

FITXA

2 CONTROL

Estalviar energia a casa

La meva casa perd energia per aquest ordre

Nº: Nº:

Nº: 6

Nº:

On cal gastar avui per poder estalviar demà? Podeu gastar 5.000 d’entre la següent llista de millores en la vostra casa. Trieu aquelles que siguin les quals us donin millor resultat.

1.000 ¤ 3.000 ¤

Persianes i cortines. Finestrers amb vidres i sistemes de tancament millorats.

1

2.000 ¤

Aïllament als teulats

3

3.000 ¤

Aïllament a les parets

1.000 ¤

Aïllament al soterrani

2

4

Estalviar energia a casa

FITXA

Recomanat per a: Primària, Secundària i Batxillerat

El consum d’energia dins de la llar Poseu el nom que correspon a cada un dels consums d'una casa típica i fixeu-vos en la responsabilitat que tenen en la despesa d'energia.

18%

CONTROL

2

9%

3%

15%

1% 7%

10%

1%

4%

7 18% 2%

2%

8% 2%

Il·luminació, ordinador, aigua calenta, aire condicionat, forn elèctric, cuina elèctrica vitroceràmica, microones, assecadora, calefacció, rentaplats, petits electrodomèstics, rentadora, televisor, nevera.

FES UNA LLISTA AMB ELS 10 ELEMENTS QUE MÉS ENERGIA CONSUMEIXEN DE CASA TEVA

1

6

2

7

3

8

4

9

5

10

Estalviar energia a casa

FITXA

CONTROL

2

Recomanat per a: Primària

Coses que gasten i coses que estalvien Pinta de color vermell les coses que gasten energia. Pinta de color groc les coses que estalvien energia. Afegeix les teves pròpies idees als quadres buits i pinta'ls correctament.

Degoteig d?una aixeta d’aigua calenta

Cultivar el jardí

Posar el encesos Accelerar o termòstat una enLlums una habitació frenar el cotxe mica més baix desocupada bruscament a l’hivern

Baixar del cotxe deixant el motor engegat

Esendre la roba en lloc de fer servir l’assecadora

Llums fluorescents

Portar roba d’abric a l’hivern

Obrir les persianes a la zona sud de la casa

Apagar el televisor quan ningú no el mira

Manta elèctrica

Utilizar les dues cares d’un paper

Reciclar paper, vidre i metalls

Ganivet elèctric

8

Bombetes incandescents de 50 W

Anar en bicicletas en lloc d’anar en cotxe

Obrellaunes elèctric

Cotxe amb un únic passatger

Dutxar-se en lloc de banyar-se

Raspall de dents elèctric

Conduir a mès de 100 km/h

Encendre els llums del carrer durant el día

Tancar portes i finestres quan usem la calefacció

Omplir la rentadora al màxim

Estalviar energia a casa

FITXA

Recomanat per a: Secundària i Batxillerat

Les bombetes per dins Les bombetes converteixen l'electricitat en llum. La majoria estan fetes amb vidre molt lleuger i tenen un gas al seu interior. A les de baix consum, aquest gas, és del tipus neó i fa que es vegi la llum. Les d'incandescència empren un gas com el nitrogen que evita que el filament es cremi. Aquí tens els dibuixos d'una bombeta incandescent típica i d'una de baix consum.

CONTROL

2

FILAMENT El filament és on l'electricitat es transforma en llum i calor. El filament està fet d'un fil de metall molt fi.

CABLES Els cables transporten l'electricitat de la base al filament i després la retornen a la base.

FUSIBLE Si alguna vegada hi ha massa electricitat a la bombeta, el fusible es fondrà per evitar que s'espatlli la làmpada o la resta del circuit elèctric de la casa.

SUPORT BASE L'electricitat ve de la làmpada i es transfereix a la bombeta a través de la base.

Els cables de dins una bombeta són molt prims i necessiten un suport per a que no es belluguin massa ni caiguin l'un sobre l'altre.

Bombeta d’incandescència

9 Bombeta de baix consum

Guia informativa dels tipus de bombetes: Tipus de bombeta: Fluorescent compacta Fluorescent normal Incandescent

Pòtencia consumida (W) 7W- 32W 40W 60W – 1500 W

Les bombetes que estalvien energia utilitzen un 80% menys d'energia i duren 10 vegades més que les normals. Això, a més, suposa un estalvi de diners considerable. Les bombetes d'estalvi d'energia es denominen normalment com a CFLs, sigles que fan referència al terme “Compact Flourescent Lamp” (làmpada fluorescent compacta, en català).

Preguntes: -

Quantes bombetes de baix consum pots encendre amb el que gasta una d'incandescència normal de 100W? Quin tipus de bombeta es fon abans? Quin tipus de bombeta és més eficient? Quin tipus de bombeta triaries per instal·lar a casa teva?

Estalviar energia a casa

FITXA

Recomanat per a: Secundària i Batxillerat

Enquesta Mira els tipus de bombetes que hi ha a la teva escola i completa el següent quadre (afegeix les línies necessàries): Tipus de bombetes

Nº de bombetes Pòtencia d’aquest tipus

Consum elèctric en kWh. kWh= bombetes x hores x potència/1000

CONTROL

2

10

Fes un estudi comparatiu del consum elèctric que hi hauria al teu col·legi si utilitzessis bombetes de cadascun dels tipus que s'han descrit a l'activitat anterior. ¿Quina de les bombetes que hi ha al teu col·legi podria substituir-se per una altra de major duració i menor consum? Si trobes algun lloc on es podria estalviar energia pots comunicar-ho als teus professors. Fes un estudi sobre quanta energia s'estalviaria al col·legi si s'apaguessin els llums que hi ha a prop de les finestres, durant les parts del dia en què hi ha sol.