Elektra Raporlama Sistemi Sunumu

Raporlama Araçları Açıklamaları: 1-Seçilen nesneyi raporlar. 2-Yeni boş bir rapor eklemeyi sağlar. 1 3-Seçilen raporları düzenlemeyi sağlar. 4-Seçilen raporu siler. 5-Seçilen raporun aynısından bir kopya daha oluşturur. 6-Bu kısımda yeni bir rapor dosyası oluşturabilir, oluşturduğunuz raporların isimlerini değiştirebilir ve ok tuşlarıyla raporun konumunu değiştirebilirsiniz. Ayrıca raporları sürükleyerek te düzenleyebilirsiniz. 7-Bu kısımda rapor dosyalarının içerisinde yeni bir alt dosya oluşturabilir, dosyaların içerisindeki dosya ve raporları rapor dışına çıkarabilirsiniz. 8-Burada ise Oluşturduğunuz kategoriyi silebilir ve yaptığınız sıralamayı kaydedebilirsiniz. 9-Raporlamayı ilk açtığınızda raporlar gelmeyebilir bu kısımdan indirmeniz gerekmektedir.

2

3

4

5

6

7

8

9

Raporlama: Bir rapor çift tıklayarak yada seçilip raporla butonuna basılarak açılabilir. Daha sonra açılan filtreleme alanından istenilen aralıkta bilgiler çekilebilir. Aşağıdaki Çıktı Şeklinden ise, 1-Liste(Grid): Liste şeklinde raporu gösterir. Ayrıca raporun kolonları ve alanları arasında filtreleme gruplama yapabilirsiniz. (PDF, Excel vb. formatlarda raporu kaydedebilirsiniz) 2-Liste(Önizle): Çıktı almak için raporu ön izlemenizi sağlar. 3-Dinamik(Text): Nokta vuruşlu yazıcı için ön izleme yapar. 4-Dinamik(Lazer):Lazer yazıcı formatında raporu görmenizi sağlar (PDF, Excel vb. formatlarda raporu kaydedebilirsiniz).

Buradaki boş alana tıklayarak ve aranacak kelime yazılarak sütun içerisinde filtreleme yapılabilir.

Bu örnekte rapor Liste(Grid) olarak doğum tarihine göre filtrelenmiştir.

5 1

2

3

6

4

1-Tekrar filtreleme yapmanızı sağlar. 2-Çıktı ön izlemesi yapmanızı sağlar. 3-Yazdır 4-Raporu Excel veya PDF formatında kaydetmenizi sağlar.

Ayrıca bu raporlamada gruplama yapılabilir. Gruplama yapılacak olan sütuna sağ tıkladıktan sonra Grup Kasası ile seçilir ve başlık sürüklenerek bu kısma atılır.

5-Sayfa ayarları yapmanızı sağlar (Kağıt boyutu, kenarlık, tonlama vb.) 6-Ayarladığınız şekilde rapor tasarımını kaydetmenizi sağlar. (Burada 4 taneye kadar rapor kaydı yapabilirsiniz ve daha sonra bunları tekrar açabilirsiniz)

• Daha sonra gruplananlardan belirlediklerinizi açabilirsiniz. • Ayrıca Grup başlığının (Uyruğun) sağ üst kısmında bulunan anahtar işaretine tıklayarak özel filtreleme yapabilirsiniz böylece sadece seçili olan kutucuklar (uyruklar) listelenir.

Sütunları en uygun genişlikte olacak şekilde otomatik olarak düzenler.

Rapor Düzenleme: 1 2

3 4

1- Bu kısımda Rapor düzenleme araçları bulunur. Burada yaptığınız değişiklikleri Kaydet'e tıklayarak yapabilirsiniz. Ayrıca raporu buradan da Çoğaltabilirsiniz. Raporu Tekrar yüklemek istersiniz Sunucudan Güncelle'yi kullanabilirsiniz. Bilgisayarınızdaki Rapor Dosyasını da bu kısımdan açabilirsiniz.

Çalıştır butonuna basarak yada 2. kısma yazdığınız Sql kodlarını çalıştırabilirsiniz. Ayrıca Sql Sihirbazını kullanarakta sql kodu yazmadan istediğiniz tablodan istediğiniz alanları seçebilir ve listeleyebilirsiniz. Bu kısımda raporlarınızı Fast Report olarakta görebilirsiniz.

Yada Rapor Çıktınızı farklı formatlarda alabilirsiniz. (Liste, Dinamik Lazer, Excel vb.)

3- Bu kısımda Liste(Grid) ekranının tasarımını yapabilirsiniz. Belirli bir alana göre gruplama ve/veya sıralama yapabilirsiniz ayrıca sütun alanlarının yerlerini de sürükleyerek değiştirebilirsiniz. 4- Bu kısımda ise seçtiğiniz alanların özellikleri bulunur. Alan Adı veya tablo başlıkları buradan değiştirebilirsiniz. Bununla birlikte varsayılan değerleri de buraya girebilirsiniz (Örneğin: Bu kısım eğer tarihse tipi tarih seçilir ve varsayılan şekilde bir filtreleme için ilk tarihi ve son tarihi yazılır buna ek "Filtrede otomatik görünür" seçeneğini de Evet seçmelisiniz)(Burada varsayılan tarihe de date yazarsanız bugünün tarihi çıkar). 5- Bu kısımda ise alt bant eklemek istediğiniz alanın altındaki boşluğa sağ tıklayarak alan toplamı, adeti, ortalaması gibi eklemeler yapabilirsiniz (Alt bandın doğru bilgiyi göstermesi için alan bilgi tiplerinin(Sayı, Tarih vb.) doğru girilmesi gerekmektedir).

5

4

Eğer herhangi bir tarih alanı seçilirse alan özellikleri değişir ve aşağıdaki gibi olur. Burada tarih formatı Görüntü Biçimi değiştirilerek seçilebilir veya Hizalama biçimi değiştirilebilir.