El llibre. L autor. L il lustrador

El llibre Títol: El presoner del Casal del Diable. Autor: Pau Joan Hernàndez. Il·lustrador: Gerard Miquel. Editorial Cruïlla. Col·lecció: Vaixell de ...
6 downloads 0 Views 536KB Size
El llibre Títol: El presoner del Casal del Diable. Autor: Pau Joan Hernàndez. Il·lustrador: Gerard Miquel. Editorial Cruïlla. Col·lecció: Vaixell de Vapor. Sèrie Taronja, núm. 123. Pàgines: 144.

Pau Joan Hernàndez va néixer a la vila de Gràcia (Barcelona) el 1967. Va estudiar filologia catalana i llengua basca, i actualment és escriptor, traductor (del basc, del gallec i del francès) i crític literari al diari Avui. Com que va començar a escriure i a publicar molt jove, ara ja fa molts anys que s'hi dedica, i té publicades una bona colla de novel·les. En la majoria d'aquestes novel·les, trobem històries de misteri i de velles llegendes, però veiem també com els protagonistes, nens i adolescents, lluiten per trobar respostes a les seves preguntes, per comprendre quin és el seu lloc al món i per formar i afirmar la seva personalitat sense deixar-se influir pels altres. A més de treballar en el món de la literatura, ha fet altres feines, com ara operador de càmera de televisió i venedor de ninots per a mones de Pasqua. Actualment viu al poble de Bigues i Riells, als peus de les ruïnes del castell de Montbui, no gaire lluny dels gorgs on s'apareixen les encantades i d'una masia l'hereu de la qual es va casar amb una fada... Ah!, i entre les seves veïnes hi ha una bruixa de les de debò.

© Roser fotògraf, Caldes de Montbui

L’autor

L’il·lustrador Gerard Miquel va néixer a València l’any 1968. És un il·lustrador que diu que necessita dibuixar tant com menjar. Gaudeix i pateix amb la feina. Es poden veure dibuixos seus en llibres, revistes d’algun supermercat, en una exposició, en publicitat al carrer o en l’interior d’un llibre en forma d’Ex-libris. Editor de fanzines de còmic, li agrada tant la música pop com els gats, les crestes i muntar en bicicleta.

Projecte i edició: Editorial Cruïlla Elaboració: Àngels Antolín l’apartat de motivació col·lectiva a la lectura: Àngels Bogunyà Dipòsit Legal: B-00.000-0000 ISBN: 84-661-0600-6

2

©2003, Editorial Cruïlla. Balmes, 245 - 08006 Barcelona

Col·laboració per al text de Projecte gràfic: Apunts bcn

Activitats de motivació col·lectiva a la lectura 1 Retrat robot

Elaborar un retrat imaginari de l’autor: imaginar si és jove o vell; si porta ulleres; barba o perilla; gras o prim; ros, cabell arrissat... Fins i tot gustos i aficions. Posar-se d’acord entre tots els participants o per grups i, cadascun dibuixa el «seu» retrat. Després, buscar una foto, per exemple la de la pàgina 2 del quadern, i confrontar el retrat imaginat amb el real.

2 Visc, visc…

L’autor viu a Bigues i Riells. També és on arrenca la història d’aquest llibre. Es busca informació del poble. I, si es pot, s’hi organitza una sortida.

3 Galícia

Què saben de Galícia, a banda de les notícies com ara el darrer desastre ecològic. Situar-la en un mapa, en particular les Rías Altas, on passa la història. Posar en comú tota la informació sobre clima, vegetació, costums, música, llegendes, folklore...

4 El viatge imaginari

Fer la ruta per on passarà l’autocar que els durà al Casal del Diable, a les Rías Altas. Hi ha alternatives diverses. Sobre un mapa situar ciutats i pobles on s’aturaran a visitar monuments, a menjar...

5 Llengües que s’assemblen?

El gallec i el català, com a llengües romàniques, tenen certes similituds. Es poden proposar activitats com ara: a) Endevinar correspondències entre paraules: anxo era fraga dimoni pazo follets loira àngel cerdeiras masia trasnos rossa demo bosc eira cirerers b) Buscar altres paraules; llegir un fragment en gallec (per exemple de Manuel Rivas, Fernández Paz, Glòria Sànchez...), fixar-se en la sonoritat de la llengua.

6 Cuinem, cuinera!

Tereixa té molta traça a fer filoas, grelos i altres plats típics. Que s’informin de la gastronomia gallega i aportin una recepta cadascú al llibre de cuina que s’elaborarà així entre tots. També poden cuinar algun plat típic a casa i deixar-lo tastar als companys!

7 Una casa misteriosa

El Casal del Diable és una casa misteriosa. a. Quins ingredients creuen que ha de tenir una casa plena de misteri? En coneixen alguna? b. Que facin una descripció per escrit. Es llegeixen en veu alta i es tria la més reeixida.

7 Paraules enigmàtiques

Apuntar a la pissarra una colla de paraules o expressions enigmàtiques del llibre, com ara, passadís secret, panteó, l’hora dels espectres, trabuc, respirar fondo, senyals al jardí, castell medieval, estança rodona, per què no m’havien vingut a buscar?, algú m’estava seguint, les portes de ferro van començar a obrir-se, havia caigut de quatre potes a la trampa, desesperat, algú entre els arbres em feia senyals... Per grups, cal que inventin una història escrivint un parell de ratlles cadascú amb alguna d’aquestes paraules i doblegar el full de manera que, quan escrigui el company, no vegi l’escrit anterior. Es llegeix la història sense sentit que ha resultat i es guarden per contrastarles després amb la del llibre.

Altres suggeriments Per fer amb el grup classe

1

A partir de la relectura de les pàgines 14-16, establir un debat sobre els aprenentatges que els nois i les noies han après dels seus pares o tutors.

2

Elaborar entre tots un treball gràfic del barri o la localitat amb fotografies, dibuixos, collage...

3

A partir dels plànols elaborats a l’activitat quatre de l’apartat de després de la lectura, elaborar entre tots el Casal per dins amb materials reciclats.

4

Fer un mural amb els jeroglífics creats per tots els alumnes a l’activitat vuit de l’apartat de després de la lectura i intentar resoldre’ls tots.

5

Fer un recull dels dos personatges proposats pels alumnes a l’activitat tretze de l’apartat de fer al llarg de la lectura i triar-ne alguns d’ells. Seguidament, escriure la seva història amb relació al Casal i a la família Dasfontes.

6

Fer una estada en alguna casa de colònies situada en una població amb tradició de mites o bruixes, com ara Vallgorguina o Altafulla i muntar un joc de pistes on intervinguin personatges proposats pels alumnes o bé de l’imaginari col·lectiu.

Per fer participar les famílies

1

Buscar informació sobre els bandolers de Catalunya i les gestes més importants.

2

Fer una sortida per fer un dels recorreguts que va fer algun d’aquests bandolers, per exemple per la Garrotxa.