www.dogalgaz.com.tr

DOöALGAZ TEKNOLOJøSø CøHAZ VE SøSTEMLERø DERGøSø • KASIM-ARALIK 2016 • YIL: 29 • SAYI 199 • ISSN 1305-2055

Xelex XP0-XP2 ilan OK A4.pdf

1

07/09/16

11:27

Suyun yıpratıcı etkilerine karşı

ISITMA SİSTEMİNİ BÖYLE KORUYAMAZSINIZ!

Kombinin ve radyatörün içinde dolaşan sudaki oksijen, kireç ve çamurlaşma, ısıtma sisteminin verimini ve ömrünü azaltır. Bu da sistemin hızla paslanmasına veya kireçlenmesine sebep olur. Sistem koruma altında değilse, doğalgaz faturası yükselir ve kombi sisteminin zarar görmesine neden olur.

C

M

Y

ÇÖZÜM:

CM

HEM KORUR, HEM DOĞALGAZ FATURANIZDA ’e varan TASARRUF SAĞLAR!

%15

MY

CY

CMY

K

SİSTEMİ KORUMAK İÇİN: XELEXTM XP0 XELEXTM XP0 ısıtma sisteminde dolaşan suya katılan çok düşük maliyetli bir inhibitördür. Suyun sisteme verdiği zararlı etkilerini ortadan kaldırarak korozyonu ve kireçlenmeyi engeller, sistemin ömrünü uzatır, verimliliğin düşmesini önler. Merkezi İngiltere’de bulunan bağımsız kuruluş BuildCert* onayına sahip XELEXTM XP0, özel formülüyle yüksek performans gösteren mükemmel bir koruyucudur.

XP0 Özellikleri: • Isıtma sisteminde korozyonu ve kireç oluşumunu engeller • Kazan sesini ve kabarcık oluşumunu azaltır • Sert veya yumuşak suda kullanılabilir • Alüminyum yüzeylerle uyumludur • Sistemin ekonomik ömrünü uzatır

SİSTEMİ KORUMAK & %15’e VARAN TASARRUF İÇİN: XELEXTM XP2 XELEXTM XP2, BuildCert onaylı inhibitör ve enerji tasarrufu sağlayan özel katkı maddesi içerir. Bir yandan sistemi korozyona ve kireçlenmeye karşı korurken, formülündeki özel katkı maddesi ile suyun yüzey gerilimini azaltarak eşanjör ve radyatör yüzeyleri ile termal temasın artmasını sağlar. Sonuç olarak XELEXTM XP2, hem sisteminizi korur hem de doğalgaz faturasında %15’e kadar tasarruf sağlar.

XP2 Özellikleri: XELEXTM XP0’ın bütün özelliklerine ek olarak: • Termal teması artırarak ısı transfer oranını yükseltir • Isınma giderlerinde %15’e varan tasarruf sağlar • Karbon ayak izini azaltır

* BuildCert İnhibitör Onay Programı, kireç oluşumunu engellemek, metalik korozyonu azaltmak ve tipik merkezi ısıtma sistemleri içinde bulunan metalik olmayan bileşenler ile uyumluluğu sağlamak için sıcak su merkezi ısıtma sistemlerinde kullanılan inhibitörlerin yeteneğini ve performansını değerlendirir.

Bağdat Caddesi, Dülbentçi Sokak, No: 7-1/10 Bostancı / İstanbul Tel: 0216 290 18 16 E-mail: [email protected]

www.ekonova.com.tr

Türkiye Distribütörü

Zarafet için tasarlandı performans için geliştirildi Yeni Gaz Adaptif Sistemli Yoğuşmalı Kombiler

üc

*

kW

i ris

PriwaPlus v a/ w Maksimum Nomi e

ü

l na

(24/31) lus Se aP (50/30 °C)

erwa/Ene En Kalorifer Isı G rw

YENİ Pr i

LPG ve DOĞAL GAZ Uyumlu

24 kW 3 kW

YÜKSEK SICAK SU KAPASİTESİ

YÜKSEK DEBİ 14,8 l/dk (

30)

DÜŞÜK SU BASINCINDA ÇALIŞMA

YÜKSEK TASARRUFLU

KOMPAKT BOYUTLAR

GAZ ADAPTİF KONTROL

DÜŞÜK ENERJİ TÜKETİMİ

SÜREKLİ VERİMLİLİK

FRE FREKANS REKANS RE KONVENTÖRLÜ POMPA

AKILLI LCD EKRAN

SORUNSUZ İŞLETİM

SESSİZ

HAZIR SICAK SU

KESİNTİSİZ BOL SICAK SU

GAZ SEÇMEYEN KOMBİ

BASINCA DUYARLI KOMBİ

GÜÇLÜ İZOLASYON 10 mm gövde izolasyonu ile sessiz çalışma ve düşük ısı kaybı

(Enerwa/ EnerwaPlus)

Yeni Vitodens serisi yoğuşmalı cihazlar ile renkli dokunmatik ekran konforunu yaşayın

Yeni Vitodens 200-W / 222-F / 242-F yoğuşmalı cihazlar 5“ renkli dokunmatik ekran sayesinde üstün kullanım konforu sunmaktadırlar. Genişletilmiş modülasyon aralığı (% 5 -100), korozyona dayanıklı InoxRadial paslanmaz çelik ısıtma yüzeyi, MatriXsilindirik brülör ve yenilenen Lambda Pro Control Plus yanma kalitesi kontrol sistemi sayesinde enerji tasarruflu, çevreci ve uzun ömürlü işletme sağlamaktadırlar.

Viessmann Isı Teknikleri Tic. A.Ş. / Merkez: Şerifali Mah. Söyleşi Sk. No. 39 34775 Ümraniye - İstanbul · Telefon: (0216) 528 46 00

www.viessmann.com.tr

Isıtma sistemleri Endüstriyel sistemler Soğutma sistemleri

SUNUŞ Kuruluş Tarihi: 1988 Kurucusu Süleyman BULAK Sahibi ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. Adına İsmail CEYHAN [email protected] Yayın Danışma Kurulu Prof. Ümit Doğay Arınç (UGETAM), Prof. Dr. Ahmet Arısoy (İTÜ) Prof. Dr. Faruk Yiğit (YTÜ), Mustafa Güngör (ECA-Emar) Jale Teneklioğlu (Selnikel Grubu), Ali Eren (Erensan) Ali Helvacı (Mak. Yük. Müh.), Erdem Ertuna (DemirDöküm) Dr. Celalettin Çelik (Viessmann), Çetin Çakmakçı (Ferroli) Ender Çolak (Baymak), Erkan Mutlu (Alarko Carrier) Duran Önder (Önder Müh.), Eren S. İnönü (Gökçe-Maktes) Hasan Önder (Daikin Türkiye), Hüseyin Dedeoğlu (Ayvaz) Kemal Bıçakçı (Önmetal), Levent Taşkın (Danfoss) Nuri Baş (Aksa Doğal Gaz), Oğuz Türkyılmaz (Dizel Turbo) Ömer Oğuz (Aymer), Rezzan Özsarfati (Denko) Zafer Polat (Bosch Termoteknik), Rüştü Bozacı (Entekser) Yayın Danışmanı Muhittin TEKMAN [email protected] Yazı İşleri Müdürü Tayfun AYDIN [email protected] Reklam Müdürü Dilek MERTER [email protected] Reklam Temsilcisi Ebru FAYTONCU UÇAR [email protected] Abone ve Okur Hizmetleri Azime BAYRAM İMAMOĞLU [email protected] Grafik Sebiha EKİNCİ [email protected] Baskı ve Cilt Şan Ofset Matbaacılık San. ve Tic. Ltd. Şti. (0212 289 24 24) Yayınlayan Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. Balmumcu, Barbaros Bulvarı Bahar Sok. Karanfil Apt. 2/9 34349 Beşiktaş/İST. Tel: (0.212) 275 83 59 (pbx) (0.212) 347 04 25 (pbx) Fax: (0.212) 288 26 14 / 211 38 50 www.teknikyayincilik.com www.dogalgaz.com.tr e-posta: [email protected] Fiyatı: 9 TL İki ayda bir, yılda 6 sayı yayımlanır. © Doğalgaz Dergisi’nde yayınlanan yazı ve çizimlerin her hakkı mahfuzdur.

SÜLEYMAN BULAK

Değerli Okuyucular,

İ

çinde bulunduğumuz son günlerde 2016 yılı için bazı kesimler tarafından bir kayıp yıl olduğu şeklinde değerlendirilmeler yapılmaktaysa da, yaşanmakta olan çeşitli siyasi ve ekonomik gelişmelere karşın yine de alınan sonuçlar açısından bu dönemin bir durağanlaşma dönemi olarak adlandırılması mümkündür. İNŞAAT SEKTÖRÜNDE YÜZDE 7.4’LÜK BÜYÜME Aralık ayı içinde TÜİK 2016 yılı üçüncü çeyrek verilerini açıklarken BM’nin önerdiği ve AB’nin de kullandığı bir yöntemi kullanarak milli gelirdeki hesaplama sisteminde düzeltmeye gitti. Yapılan açıklamalara göre yeni yöntemle inşaat sektöründe yüzde 7.4’lük büyüme gerçekleştiği görüldü. Açıklanan bu veriler içinde inşaat malzemesi ihracatının yılın ilk 9 ayında yüzde 12,2 düşerek 11,4 milyar dolara gerilemesi, 2015’te gerçekleşen 17 milyar dolarlık ihracatın oldukça altında kalınacağını gösteriyor. 2013’teki 21 milyar dolardan sonrasında bu yıl gelinen düzeyin bu kadar az olmasına özellikle yurt dışı müteahhitlik işlerindeki düşmenin neden olduğunu söyleyebiliriz. LNG DEPOLAMA GEMİSİ Aralık ayının son günlerinde İzmir-Aliağa’da açılışı yapılarak işletmeye alınan FSRU - yüzer LNG depolama gemisi ve EgeGaz LNG terminali ilave kapasitesinin devreye girmesi ülkemizin doğalgaz arz olanağının artmasına katkı sağlamıştır. Böylece doğalgazımızın gerek kullanım gerekse de fiyatlandırılması konularında daha güvenceli bir ortamın oluşacağı öngörülebilir. DOĞALGAZ FİYATLARINDA DÜŞÜŞ Son olarak hem konutlarda hem de sanayideki doğalgaz fiyatlarının geçen yılın son günlerindeki değerleri arasındaki değişim durumuna bakıldığında; konutlardaki kullanımlarda İstanbul ve İzmit’te %8,2 ve %8,0, Eskişehir ve Ankara’da %7,2 ve %6,7, Bursa’da ise %3,8’lik azalma olduğu görülüyor. Sanayi kullanımlarındaki değerlere bakıldığında ise; BOTAŞ’ın tüm doğalgaz satış fiyatlarında %9,7’lik bir azalma yaşandığı anlaşılıyor. Şehirlerdeki senelik büyük miktardaki tüketimlerde; Eskişehir, İzmit, İstanbul ve Ankara’da %9,2-9,4 aralığında, Bursa’da %7,2-7,9 aralığında azalma olduğu dikkat çekmektedir. Bu ise bize 2016 yılında doğalgaz fiyatlarının diğer yakıtlara göre artmadığını, hatta azaldığını, dolayısıyla da doğalgaz kullanılan yerlerde yakıt tüketim maliyeti bakımından daha tasarruflu olunduğunu göstermektedir. Gelecek yıl için de bu durumun sürebileceğini söyleyebiliriz.

En derin saygılarımla.

ISSN: 1305-2055

Tüm Türkiye’de dağıtılmaktadır. Basın Kanunu’na göre yerel süreli yayındır.

Doğalgaz • Kasım / Aralık 2016

3

İÇİNDEKİLER

28

34

3 SUNUŞ

GÜNCEL

28

6

Çeşitli Yakıtların Maliyet Karşılaştırma Tablosu Konutlarda

32 34

8

Çeşitli Yakıtların Maliyet Karşılaştırma Tablosu Sanayide

36 40

10 HABERLER

50

46

LNG’DE Türkiye’nın Önünde Önemli Bir Fırsat Var

SÖYLEŞİ

50

İGDAŞ, Dünya Gaz Birliği Genel Kurulu’na Katıldı

Siemens Türkiye Enerji Üretimi Bölüm Direktörü Sinan Bubik: “Doğalgazın Verimli Kullanımı İçin Yöntem ve Sistemler Geliştirilmeli”

Vaillant Türkiye’nin Hedefi 2020 Bosch, Manisa’da Termoteknoloji İnovasyon Merkezi Kurdu

ARAŞTIRMA

54

ISH 2017 Fuarı, Sektörün Öncülerini Bir Araya Getirecek

Şehir Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin Aralık 2016 İtibariyle Doğalgaz Birim Satış Fiyatları

“Kalite, DemirDöküm’ün DNA’sında Var”

DOSYA

56

56 4

61

Sektörümüz İçin 2016 Yılı Nasıl Geçti? 2017’den Beklentiler Neler?

Tasarrufta Yeni Dönem: Akıllı Kombi ve Termostatlar

Doğalgaz • Kasım / Aralık 2016

KASIM / ARALIK • SAYI: 199

REKLAM DİZİNİ ALARKO CARRIER

7 - 15

ARÇELİK

19

AYVAZ

11

BORUSAN MANNESMANN ÇELİKPAN

1

ÇUKUROVA ISI

9

DAIKIN

80

EKONOVA

61 TEKNİK ÜRÜN TANITIMI

75

Alarko CarrIer, Aldens Yoğuşmalı Kazanları Görücüye Çıktı

66 68

Standartlara Uygun Bacalarla Zehirlenmeler Önlenebilir Şehirleşme ve Binalardaki Enerji Tasarrufu Potansiyeli Işığında Isı Pay Ölçer Sistemleri

MAKALE

71

Enerjiyi Daha Verimli Kullanmak Bölüm 8: Pratik Örnekler

75

Ö.K.İ.

EKPAŞ

25

ELSEL

33

EMAS

Ö.K.

ERBOSAN

37

ERENSAN ISI

23

İPRAGAZ

29

MCLAREN

17

MİMSAN (ISI TEKNOLOJİSİ)

41

MİRA ISI

53

Termo Teknik’ten: IMAX XTRA EL

76

Baymak BG Serisi Gaz Brülörleri

76

Brötje Novadens Kombi Serisi

76 79

KAYNAK TEKNİĞİ

A.K.İ.

KSB POMPA

21

Arçelik Tam Yoğuşmalı Kombi

LÖSEV

73

Viessmann Vitocell 340-M Çok

ÖZMAKSAN ISI

43

SEYAD

47

Yönlü Kullanımlı Kombi Boyler

79

A.K

“COPA Havlupanlar ile

TEMA

52

Banyolardaki Farkı Keşfedin”

79

ÜRET MAKİNA In-LIne Pompa Serisi

Doğalgaz • Kasım / Aralık 2016

INSERT DAĞITIMI

Bina Tekniği Uygulamaları İçin Yeni VAILLANT ISI

13

VIESSMANN

2

5

YakÆt ſyatlarÆnÆn güncel bilgileri için http://www.dogalgaz.com.tr/ ve http://www.tesisat.com.tr tÆklayÆnÆz

KONUTLARDA 1000 kcal ISI ćHTćYACI ćÇćN GEREKLć OLAN

ÇEĨćTLć YAKITLARIN MALćYET KARĨILAĨTIRMA TABLOSU (21 AralÆk 2016 tarihinde belirlenmiĩ olan KDV DAHćL birim ſyatlarla) YakÕt Çeúidi

ølgili ùirket

YakÕt Alt IsÕl De÷eri

21 AralÕk 2016 Tarihindeki Birim Fiyat

Ortalama øúletme Verim De÷eri

21 AralÕk 2016 Tarihindeki Fiyatlarla

TL/1000 kcal

En Ucuz YakÕta Göre YakÕt Maliyeti øndeksi

23 AralÕk 2015 Tarihindeki Birim FiyatlarÕ

21 AralÕk 2016 23 AralÕk 2015 Birim Fiyat De÷iúimi

De÷iúim SÕralamasÕ

1

(YC)

Do÷algaz Konut

Eskiúehir ESGAZ

8250 kcal/m3

1,029552TL/m3

107%

1,029552 x 1000 8250 x 1,07

0,116630

100

1,109278 TL/m3

-7,2%

3

2

(YC)

Do÷algaz Konut

Kocaeli øZGAZ GDF SUEZ

8250 kcal/m3

1,076147TL/m3

107%

1,076147 x 1000 8250 x 1,07

0,121908

105

1,172442 TL/m3

-8,2%

1

3

(YC)

Do÷algaz Konut

Bursa BURSAGAZ

8250 kcal/m3

1,086740TL/m3

107%

1,086740 x 1000 8250 x 1,07

0,123108

106

1,129496 TL/m3

-3,8%

5

4

(YC)

Do÷algaz Konut

østanbul øGDAù

8250 kcal/m3

1,097465TL/m3

107%

1,097465 x 1000 8250 x 1,07

0,124323

107

1,192913 TL/m3

-8,0%

2

5

(YC)

Do÷algaz Konut

Ankara BAùKENTGAZ

8250 kcal/m3

1,135143TL/m3

107%

1,135143 x 1000 8250 x 1,07

0,128592

110

1,217072 TL/m3

-6,7%

4

6

Do÷algaz Konut

Eskiúehir ESGAZ

8250 kcal/m3

1,029552TL/m3

93%

1,029552 x 1000 8250 x 0,93

0,134187

115

1,109278 TL/m3

-7,2%

3

7

Do÷algaz Konut

Kocaeli øZGAZ GDF SUEZ

8250 kcal/m3

1,076147TL/m3

93%

1,076147 x 1000 8250 x 0,93

0,140260

120

1,172442 TL/m3

-8,2%

1

8

Do÷algaz Konut

Bursa BURSAGAZ

8250 kcal/m3

1,086740TL/m3

93%

1,086740 x 1000 8250 x 0,93

0,141641

121

1,129496 TL/m3

-3,8%

5

9

Do÷algaz Konut

østanbul øGDAù

8250 kcal/m3

1,097465TL/m3

93%

1,097465 x 1000 8250 x 0,93

0,143039

123

1,192913 TL/m3

-8,0%

2

10

Do÷algaz Konut

Ankara BAùKENTGAZ

8250 kcal/m3

1,135143TL/m3

93%

1,135143 x 1000 8250 x 0,93

0,147950

127

1,217072 TL/m3

-6,7%

4

Yerli Linyit +18 mm

Soma KÕsrakdere Manisa - ELø

4731 kcal/kg

0,582920TL/kg

65%

0,582920 x 1000 4731 x 0,65

0,189558

163

0,539260 TL/kg

8,1%

7

YÕkanmÕú Parça - Torba

Soma KÕsrakdere Manisa - ELø

5046 kcal/kg

0,638557TL/kg

65%

0,638557 x 1000 5046 x 0,65

0,194688

167

0,590826 TL/kg

8,1%

7

13

øthal Sibirya Kömürü Portakal Tipi

østanbul FATøH MADENCøLøK

7000 kcal/kg

1,060000TL/kg

65%

1,060000 x 1000 7.000 x 0,65

0,232967

200

0,960000 TL/kg

10,4%

9

14

Fuel-oil No: 4 Kalorifer YakÕtÕ

østanbul Avrupa YakasÕ

80%

2,600000 x 1000 9.875 x 0,80

0,329114

282

1,690000 TL/kg

53,8%

11

15

Elektrik Konut

Türkiye TEDAù

860 0,412427TL/kWh kcal/kWh

99%

0,412427 x 1000 860 x 0,99

0,484410

415

0,404635 TL/kWh

1,9%

6

16

Elektrik Ticarethane

Türkiye TEDAù

860 0,415863TL/kWh kcal/kWh

99%

0,415863 x 1000 860 x 0,99

0,488446

419

0,408043 TL/kWh

1,9%

6

Dökmegaz Konut LPG - Propan

østanbul øPRAGAZ-AYGAZ

11100 kcal/kg

6,114146TL/kg

106%

6,114146 x 1000 11.100 x 1,06

0,519645

446

5,585478 TL/kg

9,5%

8

18

Dökmegaz Konut LPG - Propan

østanbul øPRAGAZ-AYGAZ

11100 kcal/kg

6,114146TL/kg

92%

6,114146 x 1000 11.100 x 0,92

0,598722

513

5,585478 TL/kg

9,5%

8

19

Motorin (VP Diesel)

østanbul Avrupa YakasÕ

SHELL TÜRKøYE

10256 kcal/kg

5,254438TL/kg

84%

5,254438 x 1000 10.256 x 0,84

0,609915

523

4,094675 TL/kg

28,3%

10

østanbul øPRAGAZ-AYGAZ

11000 kcal/kg

6,750000TL/kg

90%

6,750000 x 1000 11.000 x 0,90

0,681818

585

6,166667 TL/kg

9,5%

8

11

YÕkanmÕú Parça- Torba

Yerli Linyit +20 mm

12

17

(YC)

LPG 12 kg Ev Tüpü østanbul

20

SHELL TÜRKøYE

Not: (YC) Yo÷uúmalÕ Cihaz kullanÕmÕ içindir. DÖVøZLER

9875 kcal/kg

2,600000TL/kg

T.C. Merkez BankasÕ Efektif SatÕú FiyatÕ 21 AralÕk 2016 tarihinde

21 AralÕk 2015 tarihinde

YÕllÕk De÷iúim OranÕ

ABD DolarÕ

3,5216TL

2,9165TL

21%

Avro

3,6645TL

3,1679TL

16%

NOTLAR: Konutlarda kullanılmakta olan cihazlar ısınma amaçlı olarak bireysel mahal ısıtmalarında; kombi, soba vb, merkezi mahal ısıtmalarında ise kalorifer kazanlarıdır ki bu cihazlarda linyit kömür yakıldığı zaman mutfaktaki pişirme amaçlı ısıtma ile banyo ve mutfak için sıcak kullanım suyu temini amaçlı ısıtmalar LPG veya elektrik kullanılarak yapılmak zorundadır. Bu durumda konutlarda 1000 kcal ısı ihtiyacı için gerekli olan toplam yakıt maliyet değerleri sadece doğalgaz kullanımında diğer yakıtlara kıyasla önemli miktarlarda düşmektedir. 1. 2.

3.

4.

5.

6

Bu tablo yakıtların yaklaşık işletme maliyetleri hakkında fikir verebilmek için hazırlanmış olup, birim fiyatlara %18 KDV DAHİLDİR. (YC) Yakıtların alt ısıl değerine göre işletme verim değeri tam yoğuşmalı cihazlar için; doğalgazda %107, LPG dökmegaz propanda ise %106 alınmıştır. Bu verim değeri mevcut üreticilerin verim değerlerinin ortalamasını temsil etmektedir ki TS-EN 677’ye göre %30 yükte ve 300C dönüş suyu sıcaklığındaki işletme koşulları için geçerlidir. Ayrıca yarı yoğuşmalı cihazların da satışları yapılmakta olup, bu cihazlardaki fan modülasyonlu çalıştığı takdirde verim değeri; doğalgazda %103, LPG dökmegaz propanda ise %102 alınabilir, ancak bu tabloda bu tür cihazlar yer sınırlaması nedeniyle değerlendirilememiştir. İşletme veriminin bir bölümü ortalama verim değerlerinin içerisinde olup, yakıt hazırlama, depolama, işletme giderleri vb. yakıt yakma yan maliyetleri de bu değeri etkilemiştir. Otomatik kontrol kullanımı, bakım ve işletme kalitesi gibi nedenlerle verim yükseltilip, daha uygun maliyetler oluşturulabilir. Doğalgaz fiyatları 01 Aralık 2016 tarihinde yayınlanan, 21 Aralık 2016 tarihinde geçerli olan BAŞKENTGAZ, BURSAGAZ, ESGAZ, İGDAŞ ve İZGAZ GDF SUEZ şehir gaz dağıtım şirketlerinin tarifelerinde belirtilen fiyatlardır. BURSAGAZ ve ESGAZ’ın doğalgaz birim fiyatları Botaş’ın aylık birim fiyatları üzerinden birim hizmet ve amortisman bedeli olan 2,5 cente göre belirlenmektedir ki bu fiyat US Doları bazında her ay ortalama bir değer olarak bildirilmektedir. İGDAŞ, BAŞKENTGAZ ve İZGAZ GDF SUEZ’deki doğalgaz “birim fiyatları ise aylık ÜFE oranlarının değişimine göre belirlenmekte olup, Ankara’daki BAŞKENTGAZ’ın birim fiyatları ; birim hizmet amortisman bedeli 0,05555 US doları/m3, serbest tüketicilerden alınan taşıma bedeli ise; 0,0077 US doları/m3 üzerinden belirlenip, “www.baskentdogalgaz.com.tr” adresinde yayınlanan günlük fiyattır. LPG tüpgaz fiyatları ve LPG dökmegaz fiyatları 01 Aralık 2016 tarihinde yayınlanan, 21 Aralık 2016 tarihinde geçerli olan AYGAZ ve İPRAGAZ fiyat sirkülerlerinden alınmış fiyatların ortalamasıdır. 12 kg.lık ev tüpünün KDV dahil 81 TL/adet fiyatı kullanılmıştır.

6.

7.

8.

9.

Elektrik birim fiyatları 01 Temmuz 2016 tarihinde yayınlanan, 21 Aralık 2016 tarihinde geçerli olan EPDK’nın Elektrik Piyasası Tarife Tabloları’ndan alınmış TEDAŞ’ın Diğer Tüm Dağıtım Sistemi Kullanıcıları için (4) Dağıtım Şirketinden Enerji Alan Tüketicilere Tek Terimli ve Tek Zamanlı tarifede belirtilen birim fiyatına; mesken ve ticarethane kullanımında TRT payı ve enerji fonu için %3, Belediye Elektrik Tüketim Vergisi için ise %5 ilave edilmiş, KDV’li fiyattır.Enerji hariç bedeller içindeki; kayıp kaçak bedeli, dağıtım sistem kullanım bedeli, perakende satış hizmet bedeli ve iletim sistem kullanım bedeli değerleri birim fiyata eklenmiştir. Elektrik kullanımındaki ısıtma cihazı elektrikli ısıtıcı olup, ısı pompası kullanımında cihazın COP sistem ve yıllık değerleri kullanılmalıdır. Akaryakıt fiyatları için EPDK tarafından açıklanan ve SHELL TÜRKİYE tarafından tavsiye edilen 21 Aralık 2016 tarihli pompa satış fiyatları sirkülerindeki Fuel Save Diesel (motorin) türü için İstanbul Avrupa Yakasındaki Bakırköy için mahalli akaryakıt KDV’li satış fiyatları alınmıştır. Motorin birim fiyatı “TL/kg” SHELL TÜRKİYE ‘nin pompa satış fiyatları sirkülerindeki VP Diesel türü için TL/litre değeri 0,845 dönüşüm katsayısına bölünerek bulunmuştur. Akaryakıt alt ısıl değerleri Tüpraş Teknik Servisler Müdürlüğü’nden 01 Mart 2006 tarininde verilen değerlerdir. Yerli linyit kömürü fiyatı 21 Aralık 2016 tarihinde geçerli olan TKİ - ELİ’nin 01 Ocak 2016 tarihli Isınma Amaçlı (Torbalanmış) Kömürlerin İstanbul Bayi Depo Satış Fiyatları listesinden alınmış Soma Kısrakdere; +18 mm Yıkanmış Parça - Torba: 317 TL/ton (KDV Hariç), +20 mm Yıkanmış Parça - Torba: 355 TL/ton (KDV Hariç) fiyatına nakliye bedeli (92,45 TL/ton) ve %15 bayi kar marjı eklenmiş olan KDV’li fiyattır. Alt ısıl değerler ELİ Laboratuvar Şube Müdürlüğü’nün “2012 Yılı Kümülatif Ağırlıklı Komple Analiz Değerleri” tablosundan alınmıştır. İthal sibirya kömürü fiyatları Hakan Madencilik şirketinin 21 Aralık 2016 tarihinde geçerli olan portakal tipi linyit için nakliye ücreti ve KDV dahil bayi satış fiyatı 26,5 TL/25 kg.torba veya 1060 TL/ton’dur.

Doğalgaz • Kasım / Aralık 2016

YakÆt ſyatlarÆnÆn güncel bilgileri için http://www.dogalgaz.com.tr/ ve http://www.tesisat.com.tr tÆklayÆnÆz

SANAYćDE 1000 kcal ISI ćHTćYACI ćÇćN GEREKLć OLAN

ÇEĨćTLć YAKITLARIN MALćYET KARĨILAĨTIRMA TABLOSU (21 AralÆk 2016 tarihinde belirlenmiĩ olan KDV HARćÇ birim ſyatlarla)

YakÕt Çeúidi

ølgili ùirket

YakÕt Alt IsÕl De÷eri

1

Organize Sanayi Bölgesi Do÷algaz Tüketimi için

Türkiye BOTAù

2

300.001 m3/yÕl ve üstünde Do÷algaz Tüketimi için

Türkiye BOTAù

3

100.000.001 m3/yÕl ve üstünde Do÷algaz Tüketimi için

Eskiúehir ESGAZ

4

800.001 m3/yÕl üstünde Do÷algaz Tüketimi için

Ankara BAùKENTGAZ

5

1.000.001- 10.000.000 m3/yÕl Do÷algaz Tüketimi için

Eskiúehir ESGAZ

6

100.000.001 m3/yÕl ve üstünde Do÷algaz Tüketimi için

Bursa BURSAGAZ

7

800.000 m3/yÕl ve üstünde Do÷algaz Tüketimi için

østanbul øGDAù

8

300.001 m3/yÕl ve üstünde Do÷algaz Tüketimi için

Kocaeli øZGAZ GDF SUEZ

9

300.001 - 1.000.000 m3/yÕl Do÷algaz Tüketimi için

Eskiúehir ESGAZ

10

10.000.001- 100.000.000 m3/yÕl Do÷algaz Tüketimi için

Eskiúehir ESGAZ

11

300.001 - 100.000.000 m3/yÕl Do÷algaz Tüketimi için

Bursa BURSAGAZ

12

300.000 m3/yÕl ve altÕnda Do÷algaz Tüketimi için

Türkiye BOTAù

13

Yerli Linyit 0,5-10 mm YÕkanmÕú AçÕk - Toz

Soma K×srakdere Manisa - ELú

14

300.000 m3/yÕl ve altÕnda Do÷algaz Tüketimi için

Kocaeli øZGAZ GDF SUEZ

15

100.001 - 300.000 m3/yÕl Do÷algaz Tüketimi için

Eskiúehir ESGAZ

16

100.001 - 300.000 m3/yÕl Do÷algaz Tüketimi için

Bursa BURSAGAZ

17

300.001-800.000 m3/yÕl Do÷algaz Tüketimi için

østanbul øGDAù

18

0 - 100.000 m3/yÕl Do÷algaz Tüketimi için

Eskiúehir ESGAZ

19

300.001 - 800.000 m3/yÕl Do÷algaz Tüketimi için

Ankara BAùKENTGAZ

20

0 - 300.000 m /yÕl Do÷algaz Tüketimi için

øzmit øZGAZ HDF SUEZ

21

0 - 100.000 m3/yÕl Do÷algaz Tüketimi için

Bursa BURSAGAZ

22

0 - 300.000 m3/yÕl Do÷algaz Tüketimi için

østanbul øGDAù

23

0 - 300.000 m3/yÕl Do÷algaz Tüketimi için

Ankara BAùKENTGAZ

8250 kcal/m³ 8250 kcal/m³ 8250 kcal/m³ 8250 kcal/m³ 8250 kcal/m³ 8250 kcal/m³ 8250 kcal/m³ 8250 kcal/m³ 8250 kcal/m³ 8250 kcal/m³ 8250 kcal/m³ 8250 kcal/m³ 4724 kcal/kg 8250 kcal/m³ 8250 kcal/m³ 8250 kcal/m³ 8250 kcal/m³ 8250 kcal/m³ 8250 kcal/m³ 8250 kcal/m³ 8250 kcal/m³ 8250 kcal/m³ 8250 kcal/m³

24

Yerli Linyit 10-18 mm YÕkanmÕú FÕndÕk - Torba

Soma K×srakdere Manisa - ELú

25

øthal Sibirya Kömürü Ceviz tipi

østanbul HAKAN KÖMÜR

26

LNG - Büyük Sanayi SÕvÕlaútÕrÕlmÕú Do÷algaz

27

LNG - Orta Sanayi SÕvÕlaútÕrÕlmÕú Do÷algaz

28

21 AralÕk 2016 Tarihindeki Birim Fiyat

Ortalama øúletme Verim De÷eri

21 AralÕk 2016

En Ucuz YakÕta Göre YakÕt Maliyeti øndeksi

23 AralÕk 2015 Tarihindeki Birim FiyatlarÕ

21 AralÕk 2016 23 AralÕk 2015 Birim Fiyat De÷iúim De÷iúimi SÕralamasÕ

0,723624 TL/m³

93%

0,723624 x 1000 8250 x 0,93

0,094314

100

0,801471 TL/m

-9,7%

1

0,727145 TL/m³

93%

0,727145 x 1000 8.250 x 0,93

0,094773

100

0,805383 TL/m

-9,7%

1

0,745198 TL/m³

93%

0,7451948 x 1000 8250 x 0,93

0,097126

103

0,822938 TL/m

-9,4%

2

0,751454 TL/m³

93%

0,810924 x 1000 8250 x 0,93

0,097941

104

0,827555 TL/m

-9,2%

4

0,755883 TL/m³

93%

0,755883 x 1000 8250 x 0,93

0,098518

104

0,833327 TL/m

-9,3%

3

0,757542 TL/m³

93%

0,757542 x 1000 8250 x 0,93

0,098735

105

0,816442 TL/m

-7,2%

10

0,761174 TL/m³

93%

0,761174 x 1000 8250 x 0,93

0,099208

105

0,838473 TL/m

-9,2%

4

0,766503 TL/m³

93%

0,766503 x 1000 8250 x 0,93

0,099903

106

0,843859 TL/m

-9,2%

4

0,768539 TL/m³

93%

0,768539 x 1000 8250 x 0,93

0,100168

106

0,845633 TL/m

-9,1%

5

0,772365 TL/m³

93%

0,7723658 x 1000 8250 x 0,93

0,100667

107

0,849353 TL/m

-9,1%

5

0,773635 TL/m³

93%

0,773635 x 1000 8250 x 0,93

0,100832

107

0,833397 TL/m

-7,2%

10

0,786615 TL/m³

93%

0,786615 x 1000 8250 x 0,93

0,102524

109

0,871461 TL/m

-9,7%

1

0,315750 TL/kg

65%

0,315750 x 1000 4.724 x 0,65

0,102830

109

0,293850 TL/kg

7,5%

18

0,825955 TL/m³

93%

0,825955 x 1000 8250 x 0,93

0,107651

114

0,909937 TL/m

-9,2%

4

0,828009 TL/m³

93%

0,828009 x 1000 8250 x 0,93

0,107919

114

0,911711 TL/m

-9,2%

4

0,833105 TL/m³

93%

0,833105 x 1000 8250 x 0,93

0,108583

115

0,899475 TL/m

-7,4%

9

0,870585 TL/m³

93%

0,870585 x 1000 8250 x 0,93

0,113468

120

0,944865 TL/m

-7,9%

8

0,872502 TL/m³

93%

0,872502 x 1000 8250 x 0,93

0,113718

121

0,940066 TL/m

-7,2%

10

0,902516 TL/m³

93%

0,902516 x 1000 8250 x 0,93

0,117630

125

0,965339 TL/m

-6,5%

12

0,911989 TL/m³

93%

0,911989 x 1000 8250 x 0,93

0,118865

126

0,993595 TL/m

-8,2%

6

0,920966 TL/m³

93%

0,919847 x 1000 8250 x 0,93

0,120035

127

0,957200 TL/m

-3,8%

15

0,930055 TL/m³

93%

0,930055 x 1000 8250 x 0,93

0,121219

129

1,010943 TL/m

-8,0%

7

0,961986 TL/m³

93%

0,961986 x 1000 8250 x 0,93

0,125381

133

1,031417 TL/m

-6,7%

11

4932 kcal/kg

0,494000 TL/kg

65%

0,494000 x 1000 4.932 x 0.65

0,154096

163

0,457000 TL/kg

8,1%

20

7000 kcal/kg

0,838983 TL/kg

65%

0,838983 x 1000 7.000 x 0,65

0,184392

196

0,728814 TL/kg

15,1%

22

østanbul øPRAGAZ

8250 kcal/m3

1,456670 TL/m

93%

1,456670 x 1000 8250 x 0,93

0,189856

201

1,523385 TL/m

-4,4%

14

østanbul øPRAGAZ

8250 kcal/m3

1,528942 TL/m

93%

1,528942 x 1000 8250 x 0,93

0,199276

211

1,606791 TL/m

-4,8%

13

Fuel-oil No: 6 Kalorifer YakÕtÕ

østanbul Avrupa YakasÕ

9562 kcal/kg

1,669492 TL/kg

80%

1,669492 x 1000 9,562 x 0,80

0,218246

231

1,059322 TL/kg

57,6%

24

29

Elektrik Sanayi

Türkiye TEDAù

0,298906 TL/kWh

99%

0,298906 x 1000 860 x 0,99

0,351076

372

0,289120 TL/kWh

3,4%

16

1

Dökmegaz LPG - Miks Büyük Sanayi

østanbul øPRAGAZ - AYGAZ

4,213818 TL/kg

92%

4,213818 x 1000 11,000 x 0,92

0,416385

441

3,904626 TL/kg

7,9%

19

31

Dökmegaz LPG - Miks Sanayi

østanbul øPRAGAZ - AYGAZ

4,635200 TL/kg

92%

4,635200 x 1000 11,000 x 0,92

0,458024

486

4,295089 TL/kg

7,9%

19

32

Dökmegaz LPG - Propan Sanayi

østanbul øPRAGAZ - AYGAZ

5,008830 TL/kg

92%

5,008830 x 1000 11,100 x 0,92

0,490485

520

4,679418 TL/kg

7,0%

17

33

Motorin (VP Diesel)

østanbul Avrupa YakasÕ

SHELL TÜRKøYE

860 kcal/kwh 11000 kcal/kg 11000 kcal/kg 11100 kcal/kg 10256 kcal/kg

4,452913 TL/kg

84%

4,452913 x 1000 10,256 x 0,84

0,516877

548

3,470063 TL/kg

28,3%

23

34

LPG 45 kg Sanayi Tüpü

østanbul øPRAGAZ - AYGAZ

11000 kcal/kg

5,687382 TL/kg

90%

5,687382 x 1000 11,000 x 0,90

0,574483

609

5,254257 TL/kg

8,2%

21

3

SHELL TÜRKøYE

T.C. Merkez BankasÕ Efektif SatÕú FiyatÕ

DÖVøZLER 21 AralÕk

NOTLAR:

1.

2.

3.

4.

5.

8

2016 tarihinde

2015 tarihinde 21 AralÕk 2015 tarihinde

YÕllÕk De÷iúim OranÕ

ABD DolarÕ

3,5216TL

2,9165TL

21%

Avro

3,6645 TL

3,1679TL

16%

Bu tablo yakıtların yaklaşık işletme maliyetleri hakkında fikir verebilmek için hazırlanmış olup, birim fiyatlara %18 KDV HARİÇTİR. İşletme veriminin bir bölümü ortalama verim değerlerinin içerisinde olup, yakıt hazırlama, depolama, işletme giderleri vb. yakıt yakma yan maliyetleri de bu değeri etkilemiştir.Otomatik kontrol kullanımı, bakım ve işletme kalitesi gibi nedenlerle verim yükseltilip, daha uygun maliyetler oluşturulabilir. Doğalgaz fiyatları 01 Aralık 2016 tarinde yayınlanan, 21 Aralık 2016 tarihinde geçerli olan BAŞKENTGAZ, BURSAGAZ, ESGAZ, İGDAŞ ve İZGAZ GDF SUEZ şehir gaz dağıtım şirketlerinin tarifelerinde belirtilenfiyatlardır. BURSAGAZ ve ESGAZ’ın doğalgaz birim fiyatları Botaş’ın aylık birim fiyatları üzerinden birim hizmet ve amortisman bedeli olan 2,5 cente göre belirlenmektedir ki bu fiyat US Doları bazında her ay ortalama bir değer olarak bildirilmektedir. İGDAŞ, BAŞKENTGAZ ve İZGAZ GDF SUEZ’deki doğalgaz “birim fiyatları ise aylık ÜFE oranlarının değişimine göre belirlenmekte olup, Ankara’daki BAŞKENTGAZ’ın birim fiyatları ; birim hizmet amortisman bedeli 0,05555 US doları/m3, serbest tüketicilerden alınan taşıma bedeli ise; 0,0077 US doları/m3 üzerinden belirlenip, “www.baskentdogalgaz.com.tr” adresinde yayınlanan günlük fiyattır. Doğalgaz müşterilerinin birim fiyatları EPDK’nın 28.12.2011 tarih ve 3600 no’lu kurul kararı ile 2012 yılı boyunca yıllık 300.000 m3 gaz kullanımının üstünde kullananlar için olup, Serbest Tüketici Olmayanların birim fiyatları ise konut ve ticari işyerlerinde kullananlar ile aynıdır. İGDAŞ’ın ve BAŞKENTGAZ’ın 01 Şubat 2012 tarihinde yayınlanan Serbest Tüketici Olan doğalgaz kullanıcılarının birim fiyatları Doğalgaz Piyasası Tarifeler Yönetmeliği’nin Geçici 6. Maddesi hükmü çerçevesinde belirlenen tarifeye göre olup, Serbest Tüketici Olmayanların birim fiyatları ise konut ve ticari işyerlerinde kullananlar ile aynıdır. Bu iki kademeli (300.000800.000 m3/yıl arası ve 800.000 m3/yıl üstü) serbest tüketici fiyatı İGDAŞ’ın ve BAŞKENTGAZ’ın özelleşme sürecinde olmasından dolayı olup 2012 yılı Şubat ayından itibaren geçerlidir. BURSAGAZ ve ESGAZ’ın 2013 yılı perakenda satış fiyatları EPDK’nın 31.12.2012 tarihli TDB.16.120.02-2380 sayılı Başbakanlık Makamına müzekkeresi çerçevesinde; Doğalgaz Dağıtım Şirketleri için Tarife Hesaplama Usul ve Esaslarını belirleyen 20.12.2011 tarih ve 3580 sayılı Kurul Kararı uyarınca kademeli tüketimler bazında hesaplanacak olup, 01.01.2013 itibarı ile uygulamaya geçilmiştir. BOTAŞ ‘ın OSB ve Sanayi Müşterilerine sattığı doğalgazın birim fiyatına 0,023 TL/Sm3 olan ÖTV dahil edilmiş, 01 Ekim 2016 tarihinde yayınlanan, 21 Aralık 2016 tarihinde geçerli olan tarifesindeki fiyatlardır.

LNG-Sıvılaştırılmış doğalgaz birim fiyatları İstanbul Boğaziçi deniz geçişi maliyetleri özel ve belediye feribotlarına göre büyük farklılıklar arzettiğinden bu bedel eklenmeden ve Avrupa ve Anadolu yakası ayrımı yapılmadan ortalama olarak verilmiş 01 Aralık 2016 tarihinde yayınlanan, 21 Aralık 2016 tarihinde geçerli olan İPRAGAZ fiyatlarıdır. 7. LPG tüpgaz fiyatları ve LPG dökmegaz fiyatları 01 Aralık 2016 tarihinde yayınlanan, 21 Aralık 2016 tarihinde geçerli olan AYGAZ ve İPRAGAZ fiyat sirkülerlerinden alınmış fiyatların ortalamasıdır. 45 kg.lık sanayi tüpünün KDV dahil 302 TL/adet fiyatı kullanılmıştır. Miks dökmegazın kullanımında buharlaştırıcı gerekmektedir. Birim fiyatlar belirlenirken işletme maliyetleri gözönüne alınmamıştır. 8. Elektrik birim fiyatları 01 Temmuz 2016 tarihinde yayınlanan, 21 Aralık 2016 tarihinde geçerli olan EPDK’nın Elektrik Piyasası Tarife Tabloları’ndan alınmış TEDAŞ’ın Diğer Tüm Dağıtım Sistemi Kullanıcıları için (4) Dağıtım Şirketinden Enerji Alan Sanayi Kullanımındaki Tüketicilere Tek Terimli ve Tek Zamanlı Alçak Gerilim tarifesinde belirtilen sanayi birim fiyatına; TRT payı ve enerji fonu için %3, Belediye Elektrik Tüketim Vergisi için ise %1 ilave edilmiş, KDV’siz fiyattır. Enerji hariç bedeller içindeki; kayıp kaçak bedeli, dağıtım sistem kullanım bedeli, perakende satış hizmet bedeli ve iletim sistem kullanım bedeli değerleri birim fiyata eklenmiştir. Elektrik kullanımındaki ısıtma cihazı elektrikli ısıtıcı olup, ısı pompası kullanımında cihazın COP sistem ve yıllık değerleri kullanılmalıdır. 9. Akaryakıt fiyatları için EPDK tarafından açıklanan ve SHELL TÜRKİYE tarafından tavsiye edilen 21 Aralık 2016 tarihli pompa satış fiyatları sirkülerindeki İstanbul Avrupa Yakası’ndaki Bakırköy için mahalli akaryakıt KDV’li satış fiyatları alınmaktadır. Motorin birim fiyatı “TL/kg” için TL/litre değeri 0,845 dönüşüm katsayısına bölünerek bulunmaktadır. Akaryakıt alt ısıl değerleri Tüpraş Teknik Servisler Müdürlüğü’nden 01 Mart 2006 tarininde verilen değerlerdir. Motorin için ısıtma ve proseste kullanılan yakıt türü olarak Fuel Save Diesel (motorin) tipinin fiyatı ve Fuel oil No:6 için de yüksek kükürtlü fuel oil tipinin fiyatı alınmaktadır. 10. Yerli linyit kömürü fiyatları 21 Aralık 2016 tarihinde geçerli olan TKİ - ELİ’nin 01 Ocak 2016 tarihli Isınma Amaçlı (Torbalanmış) Kömürlerin İstanbul Bayi Depo Satış Fiyatları listesinden alınmış olan Soma Kısrakdere; 0,5-10 mm Yıkanmış Açık - Toz: 175 TL/ton (KDV Hariç), 10-18 mm Yıkanmış Fındık - Torba: 317 TL/ton (KDV Hariç) fiyatlarına nakliye bedeli (92,45 TL/ton) ve %15 bayi kar marjı eklenerek bulunmuş olan KDV’siz fiyattır. Alt ısıl değerler ELİ Laboratuvar Şube Müdürlüğü’nün “2012 Yılı Kümülatif Ağırlıklı Komple Analiz Değerleri” tablosundan alınmıştır. 11. İthal sibirya kömürü fiyatları Hakan Kömür şirketinin 21 Aralık 2016 tarihinde geçerli olan; ceviz tipi linyit için nakliye ücreti ve KDV dahil bayi satış fiyatı 24,75 TL/ 25kg.torba veya 990 TL/ton’dur. 6.

Doğalgaz • Kasım / Aralık 2016

HABERLER

Teknik Yayıncılık’ta Yeni Dönem…

T

ürkiye’nin, iş dünyası dergileri yayınlayan ilk kuruluşlarından Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. (TSY) yeni yayın dönemine büyük bir değişimle giriyor. Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye iş dünyası yayıncılığının duayen ismi, dergilerimizin sahibi Süleyman Bulak; Ekim ayında gerçekleşen anlaşmayla, 28 yıldır yayıncılık faaliyetlerini başarıyla sürdürdüğü “Doğalgaz”, “Tesisat”, “Yangın ve Güvenlik”, “Enerji ve Çevre Dünyası”, “REHVA Journal” dergilerini bünyesinde barındıran Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. hisselerinin tamamını B2B Medya Genel Müdürü İsmail Ceyhan’a devretti. Türkiye’de doğalgaz, tesisat, yangın ve güvenlik ile enerji ve çevre sektörlerinin gelişmesinde, pazarın sağlıklı büyümesinde katkıları olan, sektörel derneklerde önemli bir misyonu yerine getiren Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş., iş dünyası yayıncılığının saygın bir mensubu olarak yıllar içinde çok önemli başarılara imza attı. Alanlarının ilk dergilerini yayımlamasının yanı sıra sektörel derneklerle işbirliği içinde yalıtım, ısıtma, soğutma, havalandırma, tesisat ve enerji alanlarında pek çok sempozyum ve kongre düzenledi. Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. bünyesinde yayımlanan dergiler 28 yıllık bir sektör hafızasına, tarihin tanıklığına sahip olmasının yanı sıra güncel haberlere, teknolojik yeniliklere, önemli röportajlara, referans makalelere yer vererek günümüzün de ilgiyle takip edilen iş dünyası yayınları olarak dikkat çekiyor. Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. dergilerinin çok önemli bir üstünlüğü de düzenlemiş olduğu sempozyum, kongre ve fuarlardan kazandığı, Türkiye’nin alanında en büyük

adres bankasına sahip olması. Güncelliğini koruyan altmış bine yakın firma adresi ve seksen bini aşkın sektör profesyonelinin iletişim bilgileri dergilerin etki gücünü destekliyor. Yeni yayın dönemine denk gelen bu gelişme ile Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. bünyesinde yayımladığımız dergilerimiz, geleneğinden aldığı güç ve yenilenmenin getirdiği dinamizm ile “İlkeli, tarafsız, güvenilir yayıncılık” markası B2B Medya altında geleceğe hazırlanıyor. Dergilerimiz, yayın yaptığı sektörlere ve değerli okurlarımıza sektörel bilgiye ulaşmanın hızlı ve güvenilir iletişim kanalı olmaya devam edecek. B2B Medya Genel Müdürü İsmail Ceyhan, Ekim ayında gerçekleşen hisse devriyle B2B Medya markasının Türkiye’nin lider sektörel yayın markası olduğunu belirterek: “24 yıllık sektörel yayıncılık hayatımın çok önemli bir döneminde aynı alanda yayınlar çıkardığımız değerli büyüğüm Süleyman Bulak beyefendinin yayın yaptığı sektörlere emanet ettiği dergilerinin sahipliği için beni düşünmesinden çok büyük onur duydum. Türkiye’nin doğalgaz, ısıtma, soğutma, havalandırma, tesisat, yangın güvenlik, enerji ve çevre sektörlerinin gelişmesinde unutulmaması gereken önemli katkıları olan dergilerimizin daha büyük başarılara imza atacağımıza inanıyorum. TSY ekip arkadaşlarımla birlikte daha da büyüyüp zenginleşen B2B Medya ailesinin ilkeli, tarafsız, saygın ve güvenilir yayıncılığın önde gelen temsilcisi olarak sektörlere katkısının artacağını, sektörel paydaşlarımızın da dergilerimize verdiği desteğin artarak devam edeceğini düşünüyor ve umuyorum” ifadelerini kullandı.

İsmail Ceyhan Kimdir?

1961 yılında Bolu-Göynük’te doğan İsmail Ceyhan, orta öğrenimini Haydarpaşa Lisesi’nde, lisans eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde (1982), yüksek lisansını ise İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde (1985) tamamladı. Aynı okulda doktora eğitimine başlayan Ceyhan, 1984’te Doğa Reklamcılık Koll. Şti.’nin, 1991’de Doğa Ajans’ın ve 1996’da Doğa Yayıncılık Ltd. şirketlerinin kurucu ortağı olarak görev aldı. Doğa Ajans ve Doğa Yayıncılık şirketlerinin Genel Müdürlüğünü 2009 yılı Ekim ayına kadar sürdüren Ceyhan, üyesi olduğu Basın Yayın Yüksek Okulları Mezunlar Derneği BAYMED’in, (İLMED) 1990-1991 dönemi yönetim kurulu başkanlığını da yaptı. 2009’da çalışma arkadaşlarıyla birlikte İş Dünyası Yayıncılık Tanıtım Tic. Ltd. Şirketi’ni kuran İsmail Ceyhan ayrıca sektörel yayıncı kuruluşların üyesi olduğu Sektörel Yayıncılar Derneği SEYAD’ın da kurucu başkanı.

B2B Medya Hakkında 1996 yılında yayın hayatına başlayan “Yalıtım” Dergisi’nin yanı sıra “Su ve Çevre”, “Çatı&Cephe”, “Boat Builder Türkiye”, “Tersane” ve “Yeşil Bina” dergileriyle birlikte Ytong, Çuhadaroğlu, Austrotherm ve EPSDER gibi önemli kurumların dergilerini de yayınlayan B2B Medya, ayrıca “Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri” ile “Çatı ve Cephe Malzemeleri Ödülleri”ni de organize ediyor. Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş.’yi bünyesine katan B2B Medya, hazırladığı 20’ye yakın dergi ile ülkenin en önemli yayın gruplarından birisi haline geldi.

10

Doğalgaz • Kasım / Aralık 2016

İyi bir imza nasıl atılır? İyi bir kağıda, iyi bir kalemle ve titremeyen bir elle... Nasıl mı? Sektör denen “kağıt” kötü demeyeceksiniz, iyileştirmek için çalışacaksınız. Fikrinizin kalem, ürünlerinizin mürekkep olduğunu unutmayacaksınız. Ve ülkenizin adını dünyaya taşıyacak yatırımların imzasını atarken eliniz hiç titremeyecek; cesur olacaksınız... Biz sektöre bu felsefeyle tam 68 yıldır imzamızı atıyoruz. Bu yolculukta bize eşlik eden herkese çok teşekkür ediyoruz.

YANGIN GRUBU ESNEK METAL HORTUM

YALITIM GRUBU 6(9ú