DIAGNOSTIC ELECTROCARDIOGRAPH KULLANIM KILAVUZU

microCOR Kullanım Kılavuzu 1 DIAGNOSTIC ELECTROCARDIOGRAPH KULLANIM KILAVUZU Yazılım Sürümü: 1.2(MS Windows için) Infron Ltd., 09/2011 microCOR K...
Author: Ilker Çakır
0 downloads 0 Views 2MB Size
microCOR Kullanım Kılavuzu

1

DIAGNOSTIC ELECTROCARDIOGRAPH KULLANIM KILAVUZU

Yazılım Sürümü: 1.2(MS Windows için) Infron Ltd., 09/2011

microCOR Kullanım Kılavuzu

2

Önbilgi Semboller Kılavuzda, bazı konulara vurgulamak ve gerekli uyarıları yapmak amacıyla semboller kullanılmıştır: Uyarı: Ekg Cihazının doğru kullanımı için gerekli bilgi. Dikkat: Ekg Cihazının doğru kullanımı için açıklayıcı/detay bilgi.

Yazılım Sürümü / İşletim Sistemi Bu kılavuz, cihazın Windows İşletim Sistemi yüklü bilgisayarlarda kurulum ve kullanım şeklini anlatmaktadır. Diğer işletim sistemlerinde kurulum ve kullanım bazı farklılıklar gösterebilir. Bu kılavuz, yazılımın 1.2 sürümü için hazırlanmıştır. Kullandığınız yazılım sürümü daha eski ise, 1.2 sürümünü web sitesinden indirerek kurmanız önerilir. Eski sürümü kullanmaya devam edecekseniz, ilgili kullanım kılavuzunu da yine web sitesinden indirebilirsiniz. Uygulamanızın sürümünü Yardım > Hakkında menüyolundan öğrenebilirsiniz. microCOR yazılım ve belgelerinin son sürümlerini www.infron.com.tr web sitesinden indirebilirsiniz.

Destek/Servis Ekg Cihazınız ile ilgili servis ve destek hizmetleriniz için üretici firma İnfron Ltd. ile bağlantıya geçiniz. Bağlantı bilgileri web sitesinde bulunabilir. web: www.infron.com.tr e-posta: [email protected] tel: (90) 212 6571004

microCOR Kullanım Kılavuzu

Kurulum / Windows Paket İçeriği MicroCOR Elektrokardiyograf paketinde şunlar bulunur: • 1 adet microCOR Ekg Cihazı • 1 adet kablosuz Usb Adaptörü • 1 set Ekg kablosu • 1 adet Yazılım/Belge CDsi • 2 adet AA boyutunda Alkalin pil • 1 adet Kalibrasyon Kontrol Çubuğu Ekg Ölçümü için hem puar/klemens seti hem de tek kullanımlık atılabilir elektrodlar kullanılabilir. Elektrodlar kullanıcı tarafından ayrıca temin edilmelidir. Eğer puar/klemens seti kullanacaksanız; temin ederken, paket içeriğindeki kabloya uyumlu olmasına dikkat ediniz.

Sistem Gereksinimleri • Windows İşletim Sistemi (WindowsXP veya daha yeni sürüm). • 1.6GHz işlemci • 500MB RAM (1GB tavsiye edilir) • CD/DVD sürücü veya Internet bağlantısı (Yazılımı kurmak için)

Usb Adaptör Kurulumu ile ilgili not microCOR yazılımını kurmadan Usb Adaptörünü bilgisayara takmayınız. microCOR Usb Adaptörünün aygıt sürücüsü yazılımı, microCOR bilgisayar yazılımı tarafından kurulacaktır. Eğer Usb adaptörünü bilgisayarınıza taktıysanız ve Windows İşletim Sistemi, yeni aygıt bulduğunda yaptığı gibi sizden sürücüsünü istediyse İptal düğmesi ile pencereyi kapatınız çünkü yazılımı kurduktan sonra Usb Adaptörünüzü taktığınızda, aygıt sürücü yazılımı, sizden onay alınarak otomatik olarak kurulacaktır. Eğer, yanlışlıkla, Usb Adaptörünün sürücü kurulumunu, microCOR bilgisayar yazılımını kurmadan tamamladıysanız, Windows, sürücü yazılımını kurmak için size tekrar sormayabilir. Bu durumda, Usb Adaptörünün sürücü kurulumunu silmeniz gerekir. Bunun için: • USBDeview programını başlatınız (Bilgisayarın Başlat menüsünden microCOR > Araçlar > USBDeview seçerek veya Yazılım/Belge CD sindeki sembole çift tıklayarak). • Programın Options menüyolunda Display Disconnected Devices seçeneğinin işaretli olduğundan emin olunuz.

3

microCOR Kullanım Kılavuzu

4

• Cihaz listesinde, “Device Name” alanında “microCOR usb-gw boot ldr” yazan satırları bulunuz. Üstlerinde sağ tıkayarak açılan menüden Uninstall Selected Devices seçeneğini tıklayınız. Usb Adaptörün sürücüleri artık silinmiştir. Bu işlemden sonra USBDeview programını kapatıp yazılım kurulumuna devam edebilirsiniz.

Bilgisayar Yazılımının Kurulması Kurulum adımlarını görsel olarak sunan Kurulum Kılavuzunu www.infron.com.tr web sitesinden indirebilirsiniz. • Eğer Usb Adaptörü bilgisayarınıza takılıysa çıkarınız. • Yazılım/Belge CD'sinden veya web sitesinden indirdiğiniz kurulum yazılımını çalıştırınız. microCOR yazılım ve belgelerinin son sürümlerini www.infron.com.tr web sitesinden indirebilirsiniz. • Ekrandaki kurulum yönergelerini izleyiniz. • Kurulum sırasında genelde seçenekleri olduğu gibi bırakarak devam edebilirsiniz. • Eğer Windows İşletim Sistemi, bu yazılımın içeriğinin doğrulanmadığını, devam etmekte emin olup olmadığınızı sorarsa, devam etmek istediğinizi belirtiniz.

microCOR Kullanım Kılavuzu

5

Genel Bilgiler Ekg Cihazı Bağlantısı Bilgisayar Yazılımının kullanılması için Ekg Cihazının açık olması gerekmez. Yazılım açıldığında, Ekg Cihazından yeni veri almak dışında diğer bütün işlemler yapılabilir. Hastadan ekg verisi alabilmek için ise Ekg Cihazı açılmalıdır. Bunun için : • Paketten çıkan 2 adet AA boyutunda pili Ekg Cihazının pil yuvasına belirtilen yönlerde yerleştirip kapağını kapatınız. • Paketten çıkan kabloları renk ve mandalların üzerinde yazan kablo isimlerine uygun olarak Ekg Cihazına takınız. • Yazılımı (eğer kapalıysa) açınız. • Usb Adaptörünü bilgisayarınıza takınız. • Bir süre sonra, Veri Penceresinin sağ üst kısmındaki Usb Adaptör Göstergesi pasiften ( ) aktife ( )dönüşür. Yazılım, Ekg Cihazı ile bağlanmaya hazırdır. • Ekg Cihazının Açma/Kapama düğmesini en az 3 saniye basılı tutunuz. Beyaz gösterge ışığı yandığında düğmeyi bırakabilirsiniz. Cihaz, açılarak Usb Adaptörüne bağlanacaktır. Bağlantı gerçekleştiğinde Veri Penceresinin sağ üst kısmındaki Ekg Cihazı Bağlantı Göstergesi pasiften ( ) aktife ( ) dönüşür ve Ekg Cihazının göstergesi yeşil renkte ışıldamaya başlar. Ekg Cihazından veri alımına başlanılabilir. Eğer Ekg Cihazı Yazılımının eski olduğu belirlenirse, microCOR yazılımı, güncelleme tavsiye eder. Bu durumda, teklifi kabul ederek cihaz yazılımını güncelleyiniz. Bu güncellemeyi, daha sonra, Araçlar > Bakım> Ekg Cihazının Yazılımını Güncelle menüyolunu kullanarak ta yapabilirsiniz. (Güncellemeye başlamadan önce pil seviyesinin çok düşük olmadığından emin olmanız tavsiye edilir). Ekg Cihazının Usb Adaptörü ile haberleşme kalitesi hem aralarındaki mesafeye hem de ikisi arasındaki engellere bağlıdır. Bu sebeple Ekg Cihazının, antenine yakın olan logo baskılı köşesini mümkün olduğunca açıkta tutunuz. • Eğer bağlantı gerçekleşemezse, Ekg Cihazı otomatik olarak kapanır. Bu durumda, yazılımın açık olduğunu, Usb Adaptörünün bilgisayara takılı olduğunu ve ekrandaki Usb bağlantı sembolünün aktif olduğunu kontrol edip Ekg Cihazını tekrar açınız. • Eğer ilk bağlantı sağlandıktan bir süre sonra, Ekg Cihazının Usb Adaptörü ile bağlantısı koparsa, gösterge ışığı kırmızı renkte parlamaya başlar. O sırada ekg veri alımı yapılıyorsa kesilir. Bağlantı tekrar kurulduğunda, gösterge ışığı tekrar yeşile döner. Belirli bir süre içinde (1 dakika) bağlantı tekrar kurulamazsa Ekg Cihazı, enerji tasarrufu amacıyla kapanır. • Ekg Cihazını kapatmak için Açma/Kapama düğmesini en az 3 saniye basılı tutunuz. Beyaz gösterge ışığı yanınca düğmeyi bırakabilirsiniz. Cihazınız kapanacaktır. Ekg Cihazı bazı durumlarda, enerji tasarrufu amacıyla, düğmesine basılmadan da kapanır:

microCOR Kullanım Kılavuzu

6

➔ Yazılım kapanırken, eğer Araçlar > Ayarlar menüyolu Donanım sekmesinde işaretlenmiş ise, hemen; aksi durumda yazılım kapandıktan 1 dakika sonra kapanır. ➔ Belirli bir süre (1 dakika) Usb Adaptörü ile haberleşemezse kapanır. ➔ Bilgisayar Yazılımının herhangi bir sebeple (örneğin bilgisayarın kilitlenmesi gibi) Usb Adaptörü ile bağlantısı kesilirse 3 dakika sonra kapanır. ➔ Bilgisayardan, 12 dakika süresince herhangi bir işlem başlat/durdur emri gelmediğinde kapanır.

Ekg Cihazı Gösterge Işığı Gösterge ışığının parlama şekli ve rengi, Ekg Cihazı'nın durumuyla bağlantılıdır.

Renk/Parlama

Cihaz Durumu

Beyaz, tek parlama

Ekg Cihazı, açma veya kapama emrini almıştır. Açma/Kapama düğmesini bırakabilirsiniz.

Yeşil, tek parlama

Usb Adaptörü ile bağlantı iyi.

Sarı, tek parlama

Usb Adaptörü ile bağlantı zayıf.

Kırmızı, tek parlama

Usb Adaptörü ile bağlantı kopuk. Yeniden bağlanmaya çalışılıyor.

Yeşil, çift parlama

Ekg verisi alınıyor.

Türkuaz, tek parlama

Ekg Cihazı yazılım güncelleme bekliyor, Usb Adaptörü ile bağlantı iyi.

Mor, tek parlama

Ekg Cihazı yazılım güncelleme bekliyor, Usb Adaptörü ile bağlantı kopuk.

Yazılım Kavramları Bilgisayar yazılımının temel işlevleri şunlardır; • Bir hasta veritabanında hasta bilgilerini saklamak • Ekg Cihazından veri alarak ekranda çizmek, gerektiğinde, veri alımına ara verip sonra devam etmek (bu verilerin bütününe Oturum Kaydı denir) • Oturum Kaydını dosyaya kaydedip, sonradan geri yüklemek. • Oturum Kaydı içinde gezinerek veriyi incelemek, çeşitli şekillerde görüntüleyip ölçüm yapmak. • Oturum Kaydı içinden seçilen bölümleri, Seçili Hastanın klasörüne saklamak (Ekg Kaydı), çeşitli görünümlerde yazdırmak veya çeşitli formatlarda (pdf, svg) dosyalarda saklamak.

microCOR Kullanım Kılavuzu

7

• Seçili Hasta klasöründe kayıtlı Ekg kayıtlarını incelemek, yazdırmak ve çeşitli formatlarda (pdf, svg) saklamak. Yazılımı kullanırken, herhangi bir anda yapılabilecek işlemler. hem görüntülenen kaydın tipine (Oturum Kaydı veya Ekg Kaydı) hem de kaydın görünüm şekline (Monitör Görünümü, Ekg Görünümü, Kanal Görünümü) bağlıdır. Yukarıdaki yazılım işlevlerinde söz edilen bazı temel kavramlar aşağıda kısaca açıklanmıştır.

Oturum Kaydı Oturum Kaydı, aralarında kesintiler bulunan çeşitli uzunluktaki ekg veri parçalarından oluşur. Her Veri Alımını Başlat düğmesine basıldığında Oturum Kaydına önce görsel bir kesinti (Oturum Kesintisi) eklenir. Böylece, Oturum Kaydı içinde veri alımının kesintiye uğradığı nokta işaretlenmiş olur. Daha sonra, Ekg Cihazından gelen veri Oturum Kaydına eklenmeye başlar. Veri Alımını Durdur düğmesine basıldığında (ya da çeşitli sebeplerle veri akışı kesildiğinde) ise kayıt kesilir. Bu şekilde, Oturum Kaydına aralıklarla veri eklenebilir. Oturum Kaydı, 3 değişik şekilde görüntülenebilir: Monitör Görünümü, Ekg Görünümü, Kanal Görünümü (aşağıdaki Yazılım Kavramları/Görünüm bölümünde Oturum Kaydı ve Kesintisi değişik görünümlerde örneklenmiştir). Kayıt başlatıldığında otomatik olarak Monitör Görünümüne geçilir. Kayıt kesildiğinde ise Oturum Kaydı için; • İstenen görünüm seçilebilir, • Oturum Kaydı içinde zamanda gezilebilir, • Oturum Kaydı bir dosyaya kaydedilebilir. Kayıt içinde gezinirken, verinin görülen kısmı; • Üzerine çeşitli filtreler uygulanabilir (bütün görünümlerde), • Hassasiyet ayarı ile sinyal genliği seçilebilir (Ekg veya Kanal Görünümünde), • Seçili Hastanın klasörüne Ekg Kaydı olarak eklenebilir (Ekg Görünümünde), • Pdf dosyasına kaydedilebilir (Ekg veya Kanal Görünümünde), • Svg dosyasına kaydedilebilir (Ekg veya Kanal Görünümünde), • Yazdırılabilir (Ekg veya Kanal Görünümünde). Belirli durumlarda Oturum Kaydı sıfırlanır(eğer önceden bir dosyaya kaydedilmediyse veri kaybolur): • Yazılım açıldığında, • Oturumu Temizle düğmesine basıldığında, • Seçili Hasta değiştirildiğinde (kullanıcı onayıyla), • Önceden saklanmış bir Oturum Kaydı, dosyadan yüklendiğinde, • Hasta klasöründen Ekg Kaydı yüklendiğinde (uyarıdan sonra) Oturum Kaydı uzunluğu (dakika:saniye olarak) Veri Penceresindeki Çizim Penceresinin sağ alt köşesinde gösterilir. Süre 10 dakikayı geçtikten sonra, en eski veri silinmeye başlanır. Bu sebeple süre 10 dakikada sabit kalır, artmaz. Yani Oturum Kaydında her zaman en son 10 dakikalık veri kaydı tutulur, daha eski veri silinir.

microCOR Kullanım Kılavuzu

Ekg Kaydı Oturum Kaydı içinden seçilerek bir hasta klasörüne saklanmış ekg verisidir. Çizim Penceresinde görüntülenirken, Oturum Kaydından farklı olarak; • İçinde zamanda gezinilemez, • Filtre ayarları değiştirilemez, • 2 değişik şekilde görüntülenebilir. Monitör Görünümü kullanılamaz (Ekg ve Kanal Görünümleri kullanılabilir). Belirli durumlarda Ekg Kaydı kapatılır (hasta klasöründe kayıtlı olduğundan veri kaybı olmaz): • Seçili Hastanın başka bir Ekg Kaydı açıldığında, • Seçili Hasta değiştirildiğinde, • Önceden saklanmış bir Oturum Kaydı, dosyadan yüklendiğinde, • Veri Alımını Başlat düğmesi ile boş bir Oturum Kaydına veri eklemeye başlayınca.

Seçili Hasta Yazılım içinde bulunan hasta veritabanındaki hastalardan aynı anda en fazla birisinin bilgileri ve klasörü açıktır. Başka hasta seçilene kadar, yazılımın yapılan bütün işlemler o hasta ile ilgilidir. Bu hasta Seçili Hastadır. Seçili Hastanın ismi yazılım penceresinin üst çubuğunda belirtilir.

Görünüm Çizim Penceresindeki verinin sunum biçimidir. Seçenekler; Monitör Görünümü, Ekg Görünümü, Kanal Görünümü dür. Görünüm seçenekleri, Veri Penceresi konusunda detaylı olarak açıklanıp örneklenmiştir. Aşağıda her üç görünümden örnekler verilmiştir. Her görüntüde Oturum Kaydı ve Kesintisi açıkça görülmektedir.

Monitör Görünümünde Oturum Kaydı ve Kesintisi

8

microCOR Kullanım Kılavuzu

EKG Görünümünde Oturum Kaydı ve Kesintisi

Kanal Görünümünde Oturum Kaydı ve Kesintisi

9

microCOR Kullanım Kılavuzu

10

Yazılım Penceresi

Yazılım Penceresinin bölümleri şunlardır: A - Uygulama Çubuğu: Yazılımın ismi yanında eğer varsa Seçili Hastanın ismi bulunur. B - Menü Çubuğu C - Hasta Penceresi D - Veri Penceresi E - Hasta Penceresi Gizleme Çubuğu: Hasta Penceresini gizler/gösterir. F - Sınır Çizgisi: Hasta Penceresi ile Veri Penceresi arasındaki sınırı belirler. Solda Hasta Penceresi bulunur. Sağda ise Veri Penceresi bulunur. İki pencere arasındaki Sınır Çizgisi kaydırılarak Uygulama Penceresi içindeki payları ayarlanabilir. Bu çizgi çok sola veya sağa kaydırılarak Hasta Penceresi veya Veri Penceresi tamamen gizlenebilir. Ayrıca, Uygulama Penceresinin en sol kenarında bulunan Hasta Penceresi Gizleme Çubuğuna basılarak Hasta Penceresi gizlenip/gösterilebilir.

microCOR Kullanım Kılavuzu

11

Hasta Penceresi Hasta Penceresinin bölümleri şunlardır: A - Hasta İşlem Düğmeleri B - Hasta Klasörü Hasta Penceresinde, seçilmiş olan hasta ile ilgili bilgiler bulunur. Pencerenin üst bölümdeki Hasta İşlem Düğmeleri ile hasta veritabanında çeşitli işlemler yapılabilir. Alt bölümde ise seçili hasta ile ilgili Hasta Klasörü bulunur.

Hasta İşlem Düğmeleri Düğmelerin işlevleri aşağıda sırasıyla özetlenmiştir. İşlemlerle ilgili detaylı bilgi için Menü İşlemleri/Hasta Menüsü bölümüne bakınız.

Yeni Hasta Ekle: Veritabanına yeni hasta ekler. Yeni eklenen hasta, Seçili Hasta olur. Seçili Hastayı Sil: Seçili Hastayı, Ekg Kayıtları de dahil olmak üzere veritabanından siler. Seçili Hasta Bilgilerini Düzenle: Hasta ile ilgili temel bilgileri ve notları düzenlemek üzere bir diyalog penceresi açar. Hasta Seç: Hasta Seçme Penceresi açılarak, Seçili Hasta değiştirilir.

Hasta Klasörü Hasta klasöründeki bilgiler 3 ayrı sekmede gösterilir. Sekme başlıklarına tıklayarak içerikleri görüntülenir. Hasta Bilgileri Sekmesi: Bu sekmede, hasta ile ilgili temel bilgiler bulunur. Ayrıca acil durumda iletişim kurabilmek için bir yakın ya da akrabasının iletişim bilgileri kaydedilir. Bilgileri düzenlemek için, Seçili Hasta Bilgilerini Düzenle düğmesine basmak gerekir. Veritabanının serbest kullanımı amacıyla bu bilgilerin çoğu boş bırakılabilir. Veritabanına yeni hasta eklerken sadece; hasta ad ve soyadı girilmesi zorunludur.

microCOR Kullanım Kılavuzu

12

Hasta Notları Sekmesi: Hasta ile ilgili notlar tutmak için kullanılabilir. Sekme içindeki pencerenin dikey kaydırma çubuğu olduğundan eklenecek not miktarında sınırlama yoktur. Not eklemek/düzenlemek için Seçili Hasta Bilgilerini Düzenle düğmesine basmak gerekir.

Ekg Kayıtları Sekmesi: Bu sekmede hastanın klasörüne kaydedilmiş Ekg Kayıtları listelenir. Her Ekg Kaydının yanında (veritabanına kaydedildiği değil !) fiziksel ölçümün yapıldığı tarih, saat, dakika ve saniye bulunur. Bu listedeki herhangi bir Ekg Kaydına çift tıklandığında Uygulama Penceresinin sağ tarafındaki Veri Penceresinde, içeriği görüntülenir ve Ekg Kaydı yanına da görüntülendiğini belirten “(Yüklendi)” notu düşülür ( yandaki pencerede en alttaki Ekg Kaydı). Veri Penceresindeki filtreler de kayıt sırasında kullanılan filtrelere ayarlanır ve filtre ayarları dondurulur. Listedeki her Ekg Kaydının altında Ekg Kaydı Not Penceresi bulunur. Bu pencere, normalde gizlenmiş durumdadır. Ekg Kaydının solundaki (+) kutucuğuna basıldığında veya Ekg Kaydı seçildiğinde, gizlenmiş not penceresinin ilk satırı görüntülenir. Bu pencereye fareyle tıklandiğinda ise bütün pencere ortaya çıkar ve notlara ekleme/değiştirme/silme yapılabilir. Bu pencereye yazılacak not uzunluğunda sınır yoktur. Ekg Kaydı Not Penceresi, Ekg Kaydının solunda bulunan (-) kutucuğuna basılarak tekrar gizlenebilir. Veri Penceresinde, görüntülenmeyen Ekg Kayıtlarının notları da değiştirilebildiğinden yazılan notun istediğiniz Ekg Kaydı ile ilgili olduğundan emin olunuz. Bir Ekg Kaydını Silmek için işaretçi ile üzerinde sağ tuşa basarak çıkan menüden Sil i seçiniz. Ekg Kayıtları Listesinin altında EKGyi Sil düğmesi de aynı şekilde seçili Ekg Kaydını siler. Onay alındıktan sonra Ekg Kaydı, kalıcı olarak hasta veritabanından silinir. Seçili Ekg Kaydı, üstü taranmış olandır ve Görüntülenen Ekg Kaydından farklı olabilir. (Örneğin, yukarıdaki örnekte, Görüntülenen Ekg Kaydı en alttaki olmasına rağmen, Seçili Ekg Kaydı onun bir üstündekidir. Bu sebeple EKGyi Sil düğmesi en alttaki yüklenmiş kaydı değil, üstündekini siler).

microCOR Kullanım Kılavuzu

13

Veri Penceresi

Veri Penceresi, Ekg Cihazından gelen ya da dosyadan yüklenen verinin grafik olarak görüntülendiği penceredir. Veri Penceresinin bölümleri şunlardır: A - Çizim Penceresi Bu pencerede, 2 çeşit veri görüntülenir: Oturum Kaydı veya Ekg Kaydı. Görüntülenme şekilleri (yani Görünümler) de çeşitlidir: Monitör Görünümü, Ekg Görünümü, Kanal Görünümü. B - Veri İşlem Düğmeleri /Göstergeleri Çizim Penceresindeki görünüme bağlı olarak değişik düğme ve göstergeler bulunur. Bazı düğme ve göstergeler sadece bazı görünümlerde bulunur. Aşağıda detaylı olarak açıklanmıştır. C - Kaydırma Çubuğu Veri görünümünde zamanda ileri/geri gitmek için kullanılır. Sadece Oturum Kaydı görüntülenirken kullanılır. Kaydırma sırasında, kanallardaki veriler, Çizim Penceresindeki veri, en solundaki noktası aynı yerden başlayacak şekilde yukarı/aşağı kaydırılır. Böylece, çok fazla kayma (drift) olan kanallar bile her zaman Çizim Penceresi içinde kalır. D - Veri Zaman/Tarih Çizim penceresinde, en solda görülen verinin alındığı zaman/tarihi saniye çözünürlüğünde gösterir. E - Oturum Kayıt Uzunluğu Sadece Oturum Kaydı görüntülenirken kullanılır. Oturum Kaydı sırasında, o ana kadar alınan verinin toplam uzunluğunu (dakika:saniye olarak) gösterir. Süre maksimum değerine ulaştıktan sonra (şu anda 10 dakikadır), artmaz. Bu; yeni gelen veriyi kaydetmek için en eski verinin silindiğini gösterir. Yani; maksimum süreden

microCOR Kullanım Kılavuzu

14

sonra kayıt devam etse de, Oturum Kaydında her zaman maksimum süre uzunluğunda kayıt tutulmakta, daha eski veriler silinmektedir.

Çizim Penceresi - Monitör Görünümü

Monitör Görünümü 12-kanallı ekg verisinin alt alta çizilmiş gösterimidir. Ekg Monitör Görüntüsünün benzetimidir. Görünümün solunda kanal isimleri bulunur.Ekg Kayıtları için kullanılmaz, sadece Oturum Kaydı görüntülenirken kullanılır. Oturum Kaydına veri eklerken, alınan veri bu ekrana çizilir ve ekran sonunda çizim baştan devam eder. İstenirse, çizim, ekranın başına döndüğünde ekrandaki bütün veri temizlenir (bkz. Araçlar > Ayarlar menüyolu Monitör sekmesi). Veri alımı duraklatıldığında kaydırma çubuğu ile veri içinde gezinilebilir. Veri alımı tekrar başlatıldığında otomatik olarak bu görünüme geçilir. Ekg Görünümüne, Ekg Görünümüne Geç düğmesi ile geçilebilir. Kanal Görünümüne ise direkt geçiş yoktur.

Çizim Penceresi - Ekg Görünümü

12-kanallı ekg verisinin ayrı pencerelerde gösterimidir. Standart ekg çıktısının benzetimidir. Hasta klasöründeki bir Ekg Kaydı görüntülenirken bu görünüme geçilir ama veri içinde gezinilemez, Oturum Kaydı görüntülenirken, kayıt içinde gezinilebilir. Bu görünümdeyken Ekg Cihazından veri alımı başlatılırsa otomatik olarak Monitör Görünümüne geçilir.

microCOR Kullanım Kılavuzu

15

Monitör Görünümüne, Monitör Görünümüne Geç düğmesi ile geçilebilir. Kanal Görünümüne geçmek için kanallardan herhangi birisinin çizim kutusuna çift tıklamak gerekir. Ölçüm: Ekg Görünümünde veri üzerinde işaretçi kullanılarak ölçüm yapılabilir. Detaylı bilgi için İşaretçi İşlemleri/Ölçüm bölümüne bakınız.

Çizim Penceresi - Kanal Görünümü

Tek bir kanalın yakınlaştırılmış gösterimidir. Ekg Görünümünde kısa kanalların herhangi birisine çift tıklandığında o kanaldaki görünümün yakınlaştırılmış görüntüsünü sunar. Oturum Kaydı görüntülenirken veri içinde gezinilebilir. Görünüm içinde herhangi bir yerde fare çift tıklanarak Ekg Görünümüne geri dönülür. Ölçüm: Ekg Görünümüne benzer şekilde, işaretçi tıklanıp sürüklenerek veri üzerinde ölçümler yapılabilir. Alttaki ekran görüntüsü, ölçüm sırasındaki alınmış bir örnektir. Detaylı bilgi için İşaretçi İşlemleri/Ölçüm bölümüne bakınız.

Kanal Görünümünde Ölçüm

microCOR Kullanım Kılavuzu

16

Veri İşlem Düğmeleri /Göstergeleri Veri Penceresinde, Çizim Penceresinin üstünde bulunan düğmeler ve göstergelerin işlevleri aşağıda sırasıyla özetlenmiştir. Düğmelerin işlevleri ile ilgili detaylı bilgi için İşlemler bölümüne bakınız.

Veri Alımını Başlat/Durdur Sadece Ekg Cihazı bağlı olduğunda aktiftir. Veri Alımını Başlat düğmesi Ekg Cihazından veri aktarımını başlatır. Veri Alımını Durdur düğmesine basıldığında veri aktarımı duraklatılır. Oturumu Temizle Görüntülenmekte olan Oturum Kaydını siler. Otomatik olarak Monitör Görünümüne geçilir. Oturum Kaydı görüntülenirken kullanılır. Ekg/Monitör Görünümüne Geç Ekg Görünümü ve Monitör Görünümü arasında geçiş yapar. Ekg Kaydı Yazdır Ekg verisini yazıcıya çıktı olarak yollar. Ekg ve Kanal Görünümlerinde aktiftir. Bu düğme Monitör Görünümünde bulunmaz. Ekg Kaydını PDF Dosyasına Sakla Ekg verisini PDF dosyasına kaydeder. Ekg ve Kanal Görünümlerinde aktiftir. Bu düğme Monitör Görünümünde bulunmaz. Ekg Kaydı Ekle Ekg verisini seçili hastanın klasörüne kaydeder. Sadece Ekg Görünümünde aktiftir. Bu düğme Monitör Görünümünde bulunmaz. Hat (Line) Filtresi Elektrik kablo/motorlarının sebep olduğu gürültüyü filtrelemek için kullanılır. Kayma (Drift) Filtresi Elektrod bağlantı kalitesindeki değişimleri filtrelemek için kullanılır. EMG Filtresi Kas gürültüsünü filtrelemek için kullanılır. Her türlü filtre, ekg verisinde bozulmalara sebep olacağından dikkatle ve mümkün olduğunca az kullanılmalıdır. Oturum Kaydı belirli bir uzunluğa erişmeden önce, filtreler kullanılamaz, bu sebeple filtre tuşları da engellenmiş durumdadır.

microCOR Kullanım Kılavuzu

17

Hassasiyet Veri çiziminde, dikey eksende hassasiyet ayarlamak için kullanılır. Seçenekler: 2.5mm/mV, 5.0mm/mV, 10mm/mV, 20mm/mV. Bu seçenek Monitör Görünümünde bulunmaz. Çizim Hızı Veri çiziminde, yatay eksende çizim hızını ayarlamak için kullanılır. Seçenekler: 25mm/saniye, 50mm/saniye. Bu seçenek Monitör Görünümünde bulunmaz. Ekran genişliğinin yetmediği durumda filtre, hassasiyet ve çizim hızı ayarları akıllıca gizlenebilir. Bunun için Araçlar > Ayarlar menüyolu Genel sekmesinde Filtre Düğmelerini Otomatik Gizle seçeneğini işaretleyiniz (varsayılan durum). Bu durumda ayarlar, sadece işaretçi üzerlerine geldiğinde açılırlar; böylece, yazılımın küçük ekranlı bilgisayarlarda kullanımı mümkün olur. Filtre Düğmelerini Otomatik Gizle seçeneği işaretli (varsayılan):

Filtre Düğmelerini Otomatik Gizle seçeneği işaretli değil:

Usb Adaptör Göstergesi Usb Adaptörü ile bağlantı durumunu gösterir. Eğer Usb Adaptörü takılıysa, gösterge aktif ( ) duruma gelir ve Usb Adaptörü, Ekg Cihazına bağlanmaya çalışır. Adaptör bulunamadığında veya bilgisayardan çıkarıldığında gösterge pasif( ) duruma gelir. Ekg Cihazı Bağlantı Göstergesi Ekg Cihazı ile bağlantı durumunu gösterir. Ekg Cihazı ile bağlantı sağlandığında gösterge aktif ( ) duruma gelir. Cihaz bulunamadığında veya bağlantı koptuğunda gösterge pasif( ) duruma gelir. Ekg Cihazı düğmeyle kapatılsa bile, bu gösterge bir süre aktif kalabilir. Bu normaldir, çünkü yazılımın, bağlantı kesintisinin kalıcı olduğundan emin olması için zaman geçmelidir. Pil Göstergesi Ekg Cihazı ile bağlantı kurulduktan sonra Ekg Cihazındaki pil seviyesi sürekli olarak izlenip bu göstergede belirtilir. Amacı, kullanıcının pil seviyesini izleyerek, gerektiğinde pilleri değiştirmek için hazırlıklı olmasını sağlamaktır. Ölçülen pil gerilimi de belirtilir. Yazılım, pil seviyesini, veri alımı sırasında daha yakından takip eder. Pil seviyesi ekg verisi alımında bozulmaya sebep olacak kadar düştüğünde kullanıcı uyarılır ve ekg veri alımı durdurulur.

microCOR Kullanım Kılavuzu

18

Pilleri yenilemek gerektiğinde; kaliteli, şarj edilebilir veya alkalin pil kullanınız. Bazı piller, yazılım açıldığında dolu gibi görünebilir, fakat eğer veri alımı sırasında gerilim hızla düşüyorsa bu pillerin bittiği anlamına gelir.

İşlem Düğmeleri /Göstergeleri – Veri Alımı Veri alımı sırasında, Veri Penceresindeki İşlem Düğmeleri/Göstergeleri daha değişiktir. Filtre ve Hassasiyet ayarları kullanılmadığından gösterilmez. Aşağıda da görüldüğü üzere aktif tek düğme Veri Alımını Durdur düğmesidir. Ayrıca, kayıt sırasında, diğer göstergelerin yanında Elektrod Doyma Göstergesi görülür. Bu göstergede, her elektrod bağlantısı için bir sembol bulunur. Eğer o elektroddan gelen sinyal değeri ölçülebilir değerlerin sınırına dayanırsa, ilgili sembol kırmızı olarak yanıp sönmeye başlar. Bu durumda, o elektroddan alınıp çizilen veri anlamsızdır. Bunun sebebi, genelde elektrodun hastanın vücudundan çıkmasıdır.

Dikkatli kullanınız. Elektrod Doyma Göstergesinde yanan bir lamba; belirtilen kablodan gelen verinin, ekg cihazının sınır değerlerini aşması sebebiyle ölçülemediğini, bu sebeple de anlamsız olduğunu belirtir.

microCOR Kullanım Kılavuzu

19

İşlemler Yazılımı kullanırken, herhangi bir anda yapılabilecek işlemler. hem görüntülenen kaydın tipine (Oturum Kaydı veya Ekg Kaydı) hem de kaydın görünüm şekline (Monitör Görünümü, Ekg Görünümü, Kanal Görünümü) bağlıdır. İşlemleri, gerçekleştirme yöntemleri açısından üçe ayırabiliriz: • Menü İşlemleri Yapılabilecek işlemlerin büyük çoğunluğu için uygulama penceresinin üstündeki menü çubuğu kullanılabilir. Bu işlemlerin bir kısmı için bir diyalog penceresi açılır. Sık kullanılan bazı işlemler, İşlem Düğmeleri ve Kısayollar kullanılarak daha hızlı olarak gerçekleştirilebilir. • Düğme İşlemleri Bazı işlemler menü çubuğu yoluyla değil, menü çubuğu altında bulunan İşlem Düğmeleri yoluyla gerçekleştirilebilir. • İşaretçi İşlemleri Çok az sayıdaki işlem ise sadece bilgisayar faresinin kontrol ettiği işaretçi kullanılarak gerçekleştirilebilir.

Menü İşlemleri Menü işlemleri, detaylı olarak açıklanmıştır. Eğer varsa aynı işlem için işlem düğmesi ve kısayol tuşları da belirtilmiştir.

Oturum Menüsü Veri Alımını Başlat/Durdur Menü Yolu: Oturum > Veri Alımını Başlat/Durdur Düğme: Kısayol: F5 Veri alımına başlayabilmek için Kablosuz Usb Adaptörü'nün takılı ve microCOR Ekg Cihazı ile haberleşiyor olması gerekmektedir. Ekg Cihazındaki pillerin seviyesi yetersizse, veri alımı başlatılmaz. Önce, elektrod bağlantılarının kalitesini gösteren Elektrod Kontrol Penceresi açılır (bu elektrod kontrolü, istenirse, Araçlar > Ayarlar menüyolu, Genel sekmesindeki seçenekle atlanabilir). Penceredeki Başla düğmesine basılınca pencere kapanır ve Monitör Görünümüne geçilerek Ekg Cihazından veri aktarımı başlar. Durdur düğmesine basıldığında veri aktarımı duraklatılır.

Elektrod Kontrol Penceresi

microCOR Kullanım Kılavuzu

20

Veri alımı başladıktan sonra, kullanıcı durdurana kadar veri alımı devam eder. Bazı durumlarda veri alımı kendiliğinden sona erer: • Pil gerilimi belirli bir seviyenin altına düşerse, veri alımının bozulma olasılığını engellemek üzere yazılım veri alımını durdurur ve kullanıcıyı uyarır. • Veri alımı kesintisiz olarak çok uzun sürerse (şu andaki ayarlarda 12 dakika), cihaz yazılımı, açık unutulduğunu varsayarak, pil tasarrufu amacıyla kendisini kapatır. Doğal olarak veri alımı durur. Bu durumda cihazı tekrar açmak gerekir. • Ekg Cihazı ile telsiz haberleşmesi kesilirse, doğal olarak veri alımı durur. Yazılım cihazla bağlantı kurmaya çalışır. Belirli bir süre bağlantı kurulamazsa, cihazın koptuğu ekrandaki sembölde belirtilir, fakat bağlantı kurma çabası devam eder. Veri alımı başladığında, Monitör Görünümüne geçilir ve alınan ekg verisi Oturum Kaydına eklenerek gerçek zamanda ekrana çizilir. Veri alımı durdurulduğunda ise, görünüm, alınan verinin en son kısmına kaydırılır. Eğer dosyadan yüklenmiş bir Oturum Kaydına ek yapılmışsa, yeni eklenen veriyi kaybetmemek için Oturumu Kaydet emri ile oturum tekrar dosyaya kaydedilmelidir. Kayıtlı Oturumu Yükle Menü Yolu: Oturum > Oturumu Yükle... Kısayol: Ctrl + I Bu işlem Araçlar > Ayarlar menüyolu Genel sekmesindeki bir seçenekle aktif hale getirilebilir. Varsayılan durumu pasiftir. Önceden kaydedilmiş bir oturumu seçip yüklemek üzere yeni bir pencere açar. Bu menü seçeneği, kullanımı yazılımla ilgili tecrübe gerektirdiğinden standart kullanımda engellenmiştir. Araçlar > Ayarlar menüyolu, Genel sekmesinde bu işlemin engellenmesi ile ilgili seçenek ayarlanabilir. Önceden bir dosyaya kaydedilmiş Oturum Kaydını yükleyerek sunar. Oturum Kaydı dosyası açılıp yüklendiğinde, otomatik olarak Monitör Görünümüne geçilir. Bundan sonra, veri içinde zamanda gezinilebilir, görünüm değiştirilebilir, veri işlemleri (saklama, yazdırma, kaydetme,...) yapılabilir ve oturuma yeni veri eklemeye devam edilebilir. Yazılım, şimdilik, Oturum Kaydı dosyalarını hastalarla ilişkilendirilmediği için, hasta klasörüne, Oturum Kaydı dosyasından Ekg Kaydı eklerken verinin gerçekten o hastaya ait olduğu kullanıcı tarafından başka yöntemlerle kesinleştirilmelidir (örneğin Oturum Kaydı dosyasının ismi hasta ve zaman bilgilerine bağlı seçilebilir). Açık Oturumu Kaydet Menü Yolu: Oturum > Oturumu Kaydet... Kısayol: Ctrl + E Bu işlem Araçlar > Ayarlar menüyolu Genel sekmesindeki bir seçenekle aktif hale getirilebilir. Varsayılan durumu pasiftir. Açık oturumu saklamak üzere yeni bir pencere açar.

microCOR Kullanım Kılavuzu

21

Bu menü seçeneği, kullanımı yazılımla ilgili tecrübe gerektirdiğinden standart kullanımda engellenmiştir. Araçlar > Ayarlar menüyolu, Genel sekmesinde bu işlemin engellenmesi ile ilgili seçenek değiştirilebilir. Oturum Kaydını bir dosyaya kaydeder. Bu dosya, sonradan yüklenerek işlemlere devam edilebilir. Dosyaya kaydedildikten sonra da Oturum Kaydına veri eklenmeye devam edilebilir. Yazılım, şimdilik, Oturum Kaydı dosyalarını hastalarla ilişkilendirilmediği için, hasta klasörüne, Oturum Kaydı dosyasından Ekg Kaydı eklerken verinin gerçekten o hastaya ait olduğu kullanıcı tarafından başka yöntemlerle kesinleştirilmelidir (örneğin Oturum Kaydı dosyasının ismi hasta ve zaman bilgilerine bağlı seçilebilir). Açık Oturumu Temizle Menü Yolu: Oturum > Oturumu Temizle Düğme: Kısayol: F9 Kullanıcıdan ikinci bir onay istendikten sonra Oturum Kaydı silinir. Otomatik olarak Monitör Görünümüne geçilir. Eğer Oturum Kaydı, son durumuyla dosyaya kaydedildiyse, bu işlemden zarar görmez ve dosyadan yüklenebilir, fakat, Oturum Kaydı henüz dosyaya kaydedilmediyse bir daha erişilemeyecek şekilde silinir. Programı Kapat Menü Yolu: Oturum > Çıkış Programı kapatır. Eğer Araçlar > Ayarlar menüyolu Genel sekmesinde seçilmişse microCOR Ekg Cihazını da kapatır.

Ekg Menüsü Ekg Verisini Hasta Klasörüne Kaydet Menü Yolu: Ekg > Hastaya Kaydet Düğme: Eğer Seçili bir Hasta varsa, Oturum Kaydı boş değilse ve görünüm Ekg Görünümü ise seçenek aktiftir. Oturum Kaydı verisinin, görüntülenen parçasını, o anda uygulanmış filtrelerle beraber, Seçili Hastanın klasörüne kaydeder. Eğer hasta penceresi açıksa Ekg Kayıtları Sekmesine geçilir ve kayıt listesine yeni eklenen satırda, kaydın alındığı zaman ve tarih belirtilir. Sonradan, bu Ekg Kaydını görmek için bu satıra çift tıklandığında sağdaki Veri Penceresinde Ekg Görünümünde Ekg Kaydı görüntülenecek, kayıt sırasındaki filtre ayarları da filtre düğmelerine yansıtılacaktır. Kayıt eklendiğinde, kullanıcıya eklenen kayıtla ilgili bilgi verilir. Ekg/Kanal Verisini SVG olarak Kaydet Menü Yolu: Ekg > SVG olarak Kaydet...

microCOR Kullanım Kılavuzu

22

Görüntülenen Ekg veya Kanal Görüntüsü'nü SVG olarak kaydetmek üzere yeni bir pencere açar. Veri Penceresi boş değilse ve Ekg veya Kanal Görünümü seçili ise seçenek aktiftir. Açılan pencerede dosya isim ve klasörü seçilir. Ekg/Kanal Görünümündeki veriyi, göründüğü gibi, vektör tabanlı bir SVG dosyasına kaydeder. Veri Penceresindeki görünüm dışında, hasta ismi, yaşı, cinsiyeti va uygulanmış filtreler de kaydedilir. Açık kaynaklı SVG dosya yapısı, çeşitli yazılımlar tarafından açılıp dökümanların içine yapıştırılabildiğinden, arşivleme, raporlama gibi amaçlarla kullanıma uygundur. Vektörel kayıt sayesinde, dosya açıldığında görüntü istenildiği kadar büyütülerek detaylar incelenebilir. Ekg/Kanal Verisini PDF olarak Kaydet Menü Yolu: Ekg > PDF olarak Kaydet... Düğme: Kısayol: Control + Shift + P Görüntülenen Ekg veya Kanal Görüntüsü'nü PDF olarak kaydetmek üzere yeni bir pencere açar. Veri Penceresi boş değilse ve Ekg veya Kanal Görünümü seçili ise seçenek aktiftir. Açılan pencerede dosya isim ve klasörü seçilir. Ekg/Kanal Görünümündeki veriyi, ekranda göründüğü gibi, vektör tabanlı bir PDF dosyasına kaydeder. Veri Penceresindeki görünüm dışında, hasta ismi, yaşı, cinsiyeti va uygulanmış filtreler de kaydedilir. Vektörel kayıt sayesinde, dosya açıldığında görüntü istenildiği kadar büyütülerek detaylar incelenebilir. Hasta veritabanı kullanılmıyorsa, hasta seçilmemiş olabilir. Bu durumda pdf dosyasının kayıt penceresinden sonra yazılacak hasta bilgilerinin elle girilmesi için Hasta Bilgileri Penceresi açılır. Bu pencere boş bırakılarak, pdf dosyasındaki hasta bilgilerinin boş kalması sağlanabilir. Hasta seçili olmadığı durumlarda bu Hasta Bilgileri Penceresi'nin açılması, Araçlar > Ayarlar menüyolu, Genel sekmesindeki seçenekle engellenebilir. Ekg/Kanal Verisini Yazdır Menü Yolu: Ekg > Yazdır... Düğme: Kısayol: Control + P Görüntülenen Ekg veya Kanal Görüntüsü'nü yazdırmak üzere yeni bir pencere açar. Eğer Oturum Kaydı boş değilse ve Ekg veya Kanal Görünümü seçili ise seçenek aktiftir. Açılan pencerede yazdırma ayarları yapılır. Ekg/Kanal Görünümündeki veriyi, göründüğü gibi, yazdırır. Veri Penceresindeki görünüm dışında, hasta ismi, yaşı, cinsiyeti va uygulanmış filtreler de yazıcı çıktısında belirtilir. Hasta veritabanı kullanılmıyorsa, hasta seçilmemiş olabilir. Bu durumda çıktıya yazılacak hasta bilgilerinin elle girilmesi için Hasta Bilgileri Penceresi açılır. Bu pencere boş bırakılarak, pdf dosyasındaki hasta bilgilerinin boş kalması sağlanabilir. Hasta seçili olmadığı durumlarda bu Hasta Bilgileri Penceresi'nin açılması, Araçlar > Ayarlar menüyolu, Genel sekmesindeki seçenekle engellenebilir.

microCOR Kullanım Kılavuzu

23

Ekg Danışmaya Bağlan Menü Yolu: Ekg > Ekg Danışma... Her zaman aktiftir. Ekg Kaydı ile ilgili danışma için bir web sayfası açılır. Web sayfasına giriş için kullanıcı adı ve şifre gereklidir.

Hasta Menüsü Yeni Hasta Ekle Menü Yolu: Hasta > Yeni... Düğme: Veritabanına yeni hasta eklemek üzere yeni bir diyalog penceresi açılır (bknz:Seçili Hasta Bilgilerini Düzenle). Hasta ile ilgili bilgiler doldurulup Tamam düğmesine basılarak hasta veritabanına kaydedilirse Seçili Hasta olur yani sonraki ekg işlemlerinde o hastanın klasörü kullanılır. Veritabanının serbest kullanımı amacıyla bu bilgilerin çoğu boş bırakılabilir. Yeni hasta eklerken sadece; hasta ad ve soyadı girilmesi zorunludur.İptal düğmesine basılırsa, yeni hasta eklemekten vazgeçilmiş olur. Eğer ekranda önceki hastaya ait Oturum Kaydı bulunuyorsa onay alınarak Oturum Kaydı sıfırlanır. Seçili Hasta Bilgilerini Düzenle Menü Yolu: Hasta > Düzenle... Düğme: Hasta ile ilgili temel bilgileri ve notları düzenlemek üzere bir diyalog penceresi açılır. (Yeni Hasta Ekle düğmesi de aynı pencereyi açar, fakat bütün alanlar boştur). Burada Seçili Hastanın , hem Hasta Bilgileri hem de Hasta Notları sekmesindeki bilgiler güncellenebilir. Notlar penceresinde, dikey kaydırma çubuğu sayesinde uzunluk sınırı yoktur. Tamam düğmesine basılırsa yapılan değişiklikler hasta klasörüne kaydedilir. İptal düğmesine basılırsa, yapılan değişikliklerden vazgeçilmiş olur. Seçili Hastayı Sil Menü Yolu: Hasta > Sil Düğme: Hasta bilgilerini, kullanıcıdan son bir onay aldıktan sonra, Seçili Hasta bilgilerini, ekg verileri de dahil olmak üzere veritabanından siler. Geri dönüşü olmadığından bu işlemden once veritabanının yedeklenmesi önerilir.

microCOR Kullanım Kılavuzu

24

Hasta Seç Menü Yolu: Hasta > Seç... Düğme: Kısayol: F3 Seçili hastayı değiştirmek üzere kayıtlı hastaların bir listesini gösteren Hasta Seçme Penceresini açar. Bu listedeki başlıklara (örneğin Ad, Soyadı, Yaş, Adres,…) tıklayarak hastaları o kritere gore yeniden sıralanabilir. Ayrıca pencerenin üst tarafındaki alana girilecek anahtar kelimelerle bütün hasta veritabanında arama yapılarak o anahtar kelimelerin geçtiği hasta kayıtları dinamik olarak filtrelenerek listelenir. Girdiğiniz anahtar kelimelerin hasta bilgilerinin hangi alanlarında aranacağını Arama > Ayarlar menüyolu Hastalar Sekmesinde belirleyebilirsiniz. Örneğin, üstteki pencerede veritabanındaki bütün hastalar görünürken, alttaki pencerede, arama satırına “99” yazılınca kayıtlarında bu kelime bulunan otomatik olarak filtrelenmiştir. Penceredeki bir hastaya çift tıklandığında veya Tamam düğmesine basıldığında o hasta Seçili Hasta olur ve Hasta Seçme Penceresi kapanır. Eğer Çizim Penceresinde; • Oturum Kaydı bulunuyorsa; onay alınarak Oturum Kaydı sıfırlanır. • Önceki hastaya ait Ekg Kaydı bulunuyorsa; kayıt kapatılır.

Görünüm Menüsü Monitör / Ekg Görünümünü Seç Menü Yolu: Görünüm > Monitör / Ekg Görünümü Düğme: Kısayol: F6 Çizim Penceresinde Ekg Görünümü ve Monitör Görünümü arasında geçiş yapar. Eğer Ekg Kaydı görüntüleniyorsa, Monitör Görünümüne geçilemez. Oturum Kaydı görüntülenirken, veri alımı durdurulduğunda bu iki görünüm arasında geçiş yapılabilir. Veri alımı başladığında otomatik olarak Monitör Görünümüne geçilir. Görüntülenecek Kanalları Seç Menü Yolu: Görünüm > Görüntülenecek Kanallar Görüntülenecek ekg kanallarının seçileceği bir alt menü açılır. İşareti kaldırılan kanallardan gelen veriler gözardı edilir. Hem bozuk kanalların ekranda karışıklık yaratmasını engellemek hem de gerektiğinde elektrod bağlanmayan kanalların kapatılması için kullanılabilir. Alt Menü yırtılabilir bir menüdür. Tepesindeki yırtma işaretine basıldığında (soldaki görünüm) normal bir pencereye dönüşerek, kullanıcı tarafından kapatılıncaya kadar açık kalır (sağdaki görünüm).

microCOR Kullanım Kılavuzu

25

Durum Çubuğunu Göster Menü Yolu: Görünüm > Durum Çubuğunu Göster Uygulama Penceresinin en alt satırındaki Durum Çubuğunu gösterir/gizler. Durum Çubuğunda, işaret imleci düğmeler üzerinde gezinirken, kullanımları ile ilgili açıklamalar yazılır. Hasta Penceresini Göster Menü Yolu: Görünüm > Hasta Penceresini Göster Düğme:

(Uygulama Penceresinin en solundaki sütun)

Kısayol: F4 Hasta Penceresini gösterir/gizler.

Araçlar Menüsü Ayarlar Menü Yolu: Araçlar > Ayarlar... Ayarlar Penceresi açılır. Sekmelerde yazılım ile ilgili çeşitli ayarlar yapılır ve kaydedilir. Fabrika Ayarları düğmesine basılarak bütün değişiklikler iptal edilip parametreler fabrika ayarlarına döndürülür. Ayarlar/Genel Sekmesi Lisan: Yazılım dili değiştirilebilir. Uygulanması için yazılımın kapatılıp yeniden başlatılması gerekir. Hat Frekans: Bulunduğunuz bölgedeki enerji hattı frekansı. AC Filtrenin etkin olabilmesi için bu seçeneğin doğru olması gerekir. Sistem Tepsisini Göster: Yazılım simgesinin Sistem Tepsisinde görünmesini sağlar. Simge, yazılımın bağlantı durumunu gösterir, ayrıca simge üzerine tıklayarak yazılımın Başlat Çubuğundan gizlenmesi sağlanır. Filtre Düğmelerini Otomatik Gizle: Eğer bilgisayar ekranınızın çözünürlüğü çok yüksek değilse, Veri Penceresindeki filtre, hassasiyet ve çizim hızı seçenekleri düğmeleri uygulama penceresine sığmayabilir. Bu durumda, isterseniz bu seçeneği işaretleyerek, bu düğmelerin sadece istendiğinde (yani üzerlerinde gezinildiğinde) gösterilmesini sağlayabilirsiniz (normalde bu seçenek işaretlidir). Açılışta Yazılım Güncelleme Kontrolü Yapma : Normal olarak, uygulama açılırken İnternet'e bağlanarak yazılım güncellemesi olup olmadığını kontrol eder ve gerekirse kullanıcıyı uyarır. Eğer bu seçenek işaretlenirse, bu otomatik kontrol kapatılabilir. Çıktıda Hasta Bilgisi Boş Kalabilir: Eğer seçili bir hasta yokken ekrandaki veriyi pdf dosyasına saklama/yazdırma işlemi seçilirse belgeye kaydedilecek hasta bilgilerinin elle girileceği bir pencere açılır. Bu seçenek işaretlenirse, Seçili Hasta olmadığında, isim girme penceresi açılmaz, belgedeki hasta bilgileri boş bırakılır.

microCOR Kullanım Kılavuzu

26

Oturum Kaydet/Yükle Menüsünü Kapat: Programdaki oturum kaydetme ve yükleme seçenekleri gizlenir. Amaç, tecrübesiz kullanıcıların kafalarını karıştırmamak ve hata yapmalarını engellemektir. Kayıttan önce Elektrod Kontrolü Yapma: İşaretlenirse, oturumda Veri Alımını Başlat düğmesine basıldığında, kayıttan önce, Elektrod Kontrol penceresi açılmaz, doğrudan veri alımına geçilir. Ayarlar/Monitör Görünümü Sekmesi Genel/Ekran sonunda çizimi sil: Eğer işaretlenirse, veri alımı sırasında, Monitör Görünümü'nde, veri çizimi ekranın sonuna geldiğinde, başa dönerken ekrandaki veri silinir. İşlemci yükünü bir miktar azaltır ve görüntüyü basitleştirdiği için çizimin takibi kolaylaşabilir. Fakat aynı zamanda, ekranın sonuna yakın çizilen bölgelerin izlenmesi zorlaşabilir. Sadece ekran görünümünü etkiler. Ekran/Çizgi Yumuşatma: Seçilirse, Monitör Görünümünde, veri çizgisi yumuşatılır. İşlemci yükünü ciddi oranda artırabilir. Sadece ekran görünümünü etkiler. Ekran/Arkaplan Rengi: Monitör görünümünde, Veri Penceresi'nin zemin rengini belirler. Ekran/Sinyal Rengi: Monitör görünümünde, Veri Penceresi'nde sinyal çizimi için kullanılacak rengi belirler. Ayarlar/Ekg Görünümü Sekmesi Şablon: Ekg/Kanal Görünümünde, önceden belirlenmiş renk şablonları seçilebilir. Ayrıca, kullanıcı, kendi isteğine uygun bir renk şablonu yaratarak saklayabilir. Ekran/Çizgi Yumuşatma: Seçilirse, Ekg/Kanal Görünümünde, veri çizgisi yumuşatılır. İşlemci yükünü ciddi oranda artırabilir. Sadece ekran görünümünü etkiler. Ekran/Arkaplan Rengi: Ekg/Kanal Görünümünde, Veri Penceresi'nin zemin rengini belirler. Ekran/Sinyal Rengi: Ekg/Kanal Görünümünde, Veri Penceresi'nde sinyal çizimi için kullanılacak rengi belirler. Ekran/Kalın Izgara Rengi: Ekg/Kanal Görünümünde, Veri Penceresi'ndeki 5mm de bir tekrarlanan kalın ızgaraların çizimi için kullanılacak rengi belirler. Ekran/İnce Izgara Rengi: Ekg/Kanal Görünümünde, Veri Penceresi'ndeki 1mm aralıklı ince ızgaraların çizimi için kullanılacak rengi belirler.

microCOR Kullanım Kılavuzu

27

Yazdırma/Kalın Izgara Rengi: Dosya saklama/yazdırma sırasında, verinin üzerine çizileceği 5mm de bir tekrarlanan kalın ızgaraların rengini belirler. Yazdırma/İnce Izgara Rengi: Dosya saklama/yazdırma sırasında, verinin üzerine çizileceği 1mm aralıklı ince ızgaraların rengini belirler. Ayarlar/Donanım Sekmesi microCOR Usb Adaptörü: Programın önceden bulup kaydettiği Usb Adaptörünün Seri Numarası gösterilir. Kayıtsız düğmesi ile bu seri numarası kayıtlardan silinir ve yazılım bir sonraki açılışında yeni Usb Adaptörü arar. Çıkarken kapat: İşaretlenirse, program kapatıldığında, EKG cihazı da otomatik olarak kapatılır. Böylece pil tasarrufu sağlanır. İşaretli değilse, ekg cihazı, bir süre daha PC yazılımı ile iletişim kurmaya çalışacak ve bir kaç dakika sonra kapanacaktır. MicroCOR Ekg Cihazı/Varsayılan Seri Numarasını kullan: Yazılımın kullanacağı microCOR Ekg Cihazı seçilebilir. Ekg Cihazı ile beraber gelen Usb Adaptörü kullanılıyorsa bu seçenek işaretli kalmalıdır. Numarayı elle girmek, sadece Ekg Cihazı ile beraber gelmemiş Usb Adaptörü kullanırken gerekir. Ayarlar/Hastalar Sekmesi Arama Kriterleri: Hasta Seç Penceresinde görüntülenecek ve aynı zamanda filtrelenecek olan alanlar belirlenir. Hasta seçerken, anahtar kelime taraması, yalnızca bu sekmede seçilen alanlarda yapılır. Bu sebeple, seçilmeyen alanlardaki kelimeler tarama için kullanılamaz.

Veritabanını Yedekle Menü Yolu: Araçlar > Veritabanını Yedekle Hasta veritabanını kullanıcının istediği yere yedekler. Kritik işlemlerden önce ve belli aralıklarla yapılması, çeşitli sebeplerle hasta verilerinin kaybını önlemek için önemlidir. Bu yedekleme işleminde Oturum Kaydı dosyaları yedeklenmez, Veritabanını Geri Al Menü Yolu: Araçlar > Veritabanını Geri Al

microCOR Kullanım Kılavuzu

28

Yedeklenmiş Hasta Veritabanını geri yükler. Hasta veritabanı zarar gördüğünde, geçmişteki bir noktaya dönmeyi sağlar. Bu sebeple yedekleme işleminin sık yapılması tavsiye edilir. Ekg Cihazının Yazılımını Güncelle Menü Yolu: Araçlar > Bakım > Ekg Cihazı Yazılım Güncelleme... Ekg Cihazı yazılım güncelleme penceresini açar. Ekg Cihazı'nın gösterge ışık rengi turkuaz olur. Açılan pencerede microCOR Ekg Cihazının önyükleyici sürümünü, yazılım sürümünü ve güncelleme dosyasının sürümünü görebilirsiniz. microCOR Ekg Cihazının bağlı ve pil geriliminin yeterli seviyede olduğundan emin olduktan sonra penceredeki Başlat düğmesine basınız. İşlemin ilerlemesi alttaki ilerleme çubuğundan görülebilir. Güncelleme tamamlandığında bir uyarı mesajı verilir. Eğer güncelleme işlemi başarısız olursa, pencereyi kapatmadan Ekg Cihazı kapatıp açılarak işlem tekrar denenebilir..

PC Yazılımını Güncelle Menü Yolu: Araçlar > Bakım > PC Yazılım Güncelleme... Üretici Web Sitesine bağlanarak bilgisayarda kurulu olandan daha yeni sürüm yazılım olup olmadığını kontrol eder. Yüklü yazılımın sürüm bilgisine Yardım > Hakkında menüyolundan da ulaşabilirsiniz. Yeni sürüm bulunursa, pencerede güncelleme işlemi için bir internet sayfası bağlantısı görüntülenecektir.

Ekg Cihazı Kalibrasyon Kontrolü Menü Yolu: Araçlar > Bakım > Kalibrasyon Kontrolü... Ekg Cihazının yükselticilerinde ve kablolarda oluşabilecek sorunları belirlemek için kullanılır. Bu menü işleminden önce, Ekg Cihazı açılır ve bağlantı sağlanır, bütün kablo uçları Kalibrasyon Kontrol Çubuğuna bağlanır. Bu işlem seçilince, her kablo için kalibrasyon hatası hesaplanıp, kabul edilebilir değerlerle kıyaslanır. Eğer hata çok büyükse, “Kalibrasyon hatası” uyarısı verilir. Eğer, kalibrasyon ölçümü yapılamıyorsa, “Hata” uyarısı verilir ki bunun ilk sebebi, ilgili kablonun bozuk olması veya Kalibrasyon Kontrol Çubuğuna iyi temas etmemesidir. Ölçüm sırasında F ve N kanalları Kalibrasyon Kontrol Çubuğuna

microCOR Kullanım Kılavuzu

29

sağlıklı olarak bağlanmadılarsa, diğer kabloların kontrolü de yapılamayacağından, onlar hakkında karar verilemez. Bu testi en az altı ayda bir kere tekrarlamanız önerilir. Kalibrasyon kontrolü sırasında kabloların, Ekg Cihazı ve Kalibrasyon Kontrol Çubuğuna bağlantıları iyice kontrol edilmeli ve aşırı elektriksel gürültülerden (bilgisayar, elektrik kablosu, motor, vb...) uzak durulmalıdır. Eğer, herhangi bir kanal için: • “Kalibrasyon Hatası” uyarısı varsa Ekg Cihazı kalibrasyon için Üretici Firma Yetkili Servisine gönderilmelidir. • “Hata” uyarısı varsa, bağlantı kontrol edilmeli, gerektiğinde kablo değiştirilmelidir. • “Kalibre Edilmiş” uyarısı varsa, hem kanal yükselticisi hem de kablo sağlamdır ve kalibre edilmiş durumdadır. Ölçüme güvenilebilir.

Yardım Menüsü Program Yardım Dosyasını Aç Menü Yolu: Yardım> Yardım... Kısayol: F1 Yardım Dosyasını açar (bu pdf dosyası) Program Kısayol Tuşlarını Göster Menü Yolu: Yardım> Kısayol Tuşları... Kısayol: F2 Kısayol Tuşlarının bir listesini gösteren pencere açar. Bu Program Hakkında Bilgi Menü Yolu: Yardım> Hakkında... Yazılım Sürümünü gösteren bir pencere açar. Eğer Internet bağlantısı varsa ve firmanın sitesinda daha güncel bir yazılım sürümü bulunuyorsa indirme sayfasına bağlantı verilir.

Düğme İşlemleri Bazı işlemler, menü yoluyla yapılamaz, sadece düğmeler kullanılarak yapılabilir.

Hat Filtresi (Line Filter) Düğme: Ekg sinyalinde, elektrik kablo ve motorlarına yakın olmanın sebep olduğu gürültüyü azaltmak için kullanılır. Ekg Kaydı görüntülenirken değiştirilemez. Oturum Kaydında, veri alımı süresince kapatılır. Seçenekler: • Filtre Kapalı: Filtre uygulanmaz. • Zayıf: Filtreleme düşük seviyede yapılır, sinyal bozulması da daha azdır.

microCOR Kullanım Kılavuzu

30

• Kuvvetli: Filtreleme kuvvetli seviyede yapılır, sinyal bozulması da daha fazladır. Zayıf filtrenin yetersiz olduğu durumlarda kullanılmalıdır. Hat filtresi, bulunduğunuz bölgenin gerilim hat frekansına uygun olarak 50Hz veya 60Hz olarak seçilmelidir. Hat frekansı seçeneği Araçlar > Ayarlar menüyolu Genel Sekmesinde bulunur.

Kayma Filtresi (Drift Filter) Düğme: Ekg sinyalinde, elektrod-deri bağlantı sorunlarının sebep olduğu kaymaları azaltmak için kullanılır. Bu kaymaya genelde kalitesiz veya eskimiş elektrod ya da iyi hazırlanmamış vücut yüzeyi sebep olur. Ekg Kaydı görüntülenirken değiştirilemez. Oturum Kaydında, veri alımı süresince kapatılır. Seçenekler: • Filtre Kapalı: Filtre uygulanmaz. • 0.05Hz: Filtre -3dB frekansı .05Hz dir. • 0.15Hz: Filtre -3dB frekansı .15Hz dir. • 0.50Hz: Filtre -3dB frekansı .50Hz dir. Veride en fazla bozulmaya sebep olur.

EMG Filtresi (EMG Filter) Düğme: Ekg sinyalinde, hastanın kas aktivitesinin sebep olduğu gürültüyü azaltmak için kullanılır. Ekg Kaydı görüntülenirken değiştirilemez. Oturum Kaydında, veri alımı süresince kapatılır. Seçenekler: • Filtre Kapalı: Filtre uygulanmaz. • 150Hz: Filtre -3dB frekansı 150Hz dir. • 100Hz: Filtre -3dB frekansı 100Hz dir. • 40Hz: Filtre -3dB frekansı 40z dir. Ekg verisinde en fazla bozulmaya sebep olur.

Hassasiyet Düğme: Veri çiziminde, dikey eksende hassasiyet ayarlamak için kullanılır. Seçenekler: 2.5mm/mV, 5.0mm/mV, 10mm/mV, 20mm/mV.

Çizim Hızı Düğme: Veri çiziminde, yatay eksende çizim hızını ayarlamak için kullanılır. Seçenekler: 25mm/saniye, 50mm/saniye.

microCOR Kullanım Kılavuzu

31

İşaretçi İşlemleri Sadece işaretçi (Bilgisayar Faresi) kulllanılarak yapılabilen işlemlerdir.

Ölçüm Ekg ve Kanal Görünümlerinde çizim üzerinde ölçümler yapmak için kullanılır. Ekg sinyali ile ilgili temel sayısal değerleri hassas olarak görebilirsiniz. Bunun için; işaretçiye bir noktada tıklayarak basılı tutunuz. İşaretçiyi oynattığınızda, görünümde tıklama noktası ile bulunduğunuz nokta arasına bir dikdörtgen çizilerek boyutları (saniye ve mV cinsinden) belirtilir. Bu yolla, çizilmiş veride iki nokta arasındaki zaman farkı ve gerilim farkı bulunabilir. Ayrıca bu iki nokta kalp ritminde tekrarlayan noktalarsa, kalp ritmi de anlamlı bir değer haline gelir. Örneğin aşağıdaki kanal görünümünde, 2 nokta arasındaki zaman farkının 0,148 saniye, sinyal farkının ise 1,32 milivolt olduğunu görüyoruz. Bu durumda, 404,4 olarak belirtilen kalp ritmi değeri doğal olarak anlamsızdır.

Alttaki kanal görünüm penceresinde ise sinyalde tekrar eden 2 nokta arasındaki fark ölçüldüğünden, kalp ritmi verisi anlamlı bir değer almıştır (Bu örnekte 60,1).

microCOR Kullanım Kılavuzu

32

Teknik Özellikler microCOR Ekg Cihazı Özellikleri: Elektriksel / Mekanik Özellikleri: Güç Kaynağı

2 Adet AA Pil

Boyut

85mm x 23mm x 90mm

Ağırlık

75 gr

Güç Tüketimi

25mW (bekleme) 180mW (veri alma) (alkali pille yaklaşık 50 saat)

Haberleşme

2.4 GHz ISM Bandı

Çalışma Sıcaklığı

10°C - 40°C

Depolama Sıcaklığı

-10°C - 60°C

Ölçüm Özellikleri: Veri Örnekleme Sıklığı

8800 örnek/s

Veri Kayıt Sıklığı

550 örnek/s

Örnekleme Çözünürlüğü

24 Bit

Ölçüm Hassasiyeti

0.1 uV

Kayıt Hassasiyeti

3.5 uV

Kayıt Gürültüsü