BLM 307 YAZILIM LAB I DERSİ 1. PROJE GÖRÜNTÜ İŞLEME EDİTÖRÜ PROJE TESLİM TARİHİ:

BLM 307 YAZILIM LAB I DERSİ 1. PROJE GÖRÜNTÜ İŞLEME EDİTÖRÜ PROJE TESLİM TARİHİ: 20.10.2017 Bu projede, görüntü işleme editörü tasarlanması istenmekte...
Author: Eser Akyıldız
1 downloads 0 Views 431KB Size
BLM 307 YAZILIM LAB I DERSİ 1. PROJE GÖRÜNTÜ İŞLEME EDİTÖRÜ PROJE TESLİM TARİHİ: 20.10.2017 Bu projede, görüntü işleme editörü tasarlanması istenmektedir. PROJEDE OLMASI GEREKENLER: 1. Proje C, C++ ya da C# dilleri kullanılarak geliştirilebilir. Diğer programlama dilleri kullanılamaz. 2. Sadece Microsoft Visual Studio 2010 ve üzeri geliştirme platformu kullanılacaktır. 3. Proje Windows Form Application (WFA) ya da User Interface (UI) uygulaması olarak geliştirilmelidir. Konsol uygulaması geçerli değildir. 4. Editör tasarımı için standart görüntü işleme programlarını (Adobe Photoshop vb.) inceleyebilirsiniz. 5. Sadece OpenCV kütüphanesi kullanılabilir. Bu kütüphane sadece görüntü okuma ve kaydetme işlemlerinde kullanılacaktır. Aşağıda belirtilen işlem adımlarında bu kütüphanenin hazır fonksiyonları kesinlikle kullanılmayacaktır. PROJEDE GERÇEKLENMESİ İSTENEN FONKSİYONLAR: 1. Histogram (15 puan) : Bu fonksiyonda gri seviye ve/veya renkli görüntünün histogramı ekranda gösterilecektir. Gri seviye görüntünün histogramı 5 puan olup, renkli görüntü histogramı 10 puandır. 2. Negative/Invert Image (Tersleme) (10 puan): Bu fonksiyonda imgenin piksel değerlerinin terslenmesi işlemi yapılacaktır.

3. Sağa-Sola Aynalama İşlemi (Mirroring) (10 puan): Bu fonksiyonda sağa ve sola olmak üzere 2 farklı aynalama işlemi yapılmalıdır. 4. Döndürme (Rotation) (10 puan): Bu fonksiyonda 90 ° sağa ve 90 ° sola olmak üzere 2 farklı döndürme işlemi yapılmalıdır. 5. Ölçeklendirme (Scaling) (10 puan): Bu fonksiyonda kullanıcının belirleyeceği genişlik ve yükseklik değerlerine göre görüntü ölçeklendirilecektir. 6. Tekrar Açma (Reopen) (5 puan): Bu fonksiyonda başlangıçta seçilen görüntünün tekrar ekranda gösterilmesi istenmektedir. 7. Gri Tonlama (Gray-Scaling) (5 puan): Bu fonksiyonda, renkli görüntüyü gri tonlu görüntüye dönüştürme işlemi yapılacaktır. 8. Renk Kanalları (Red-Green-Blue Channel) (10 puan): Bu fonksiyonda kırmızı, yeşil ve mavi renk kanalları bileşenlerinin ayrı ayrı gösterimi istenmektedir.

PUANLANDIRMA:

FORM TASARIMI 20 PUAN

ARAYÜZ FONKSİYONLARIN TÜMÜ 75 PUAN

RAPOR 10 PUAN

Demo Günü Teslim Etmeniz Gerekenler: -Kodlama ve uygulamayı yaptığınız ortam (IDE) hakkında sorulacak olan sorulara hazırlıklı olmanız beklenmektedir. Demo günü teslim edilecekler: - Programınızın CD'si. CD içinde kodunuz, programınızın çalıştırabilmesi için gerekli olan instructionlar (readme. txt) ve raporunuz (Ek4’e göre hazırlamalısınız). - Proje'nin rapor çıktısı (hard-copy).- Proje kaynak kodları (sourcecode) CD içerisinde raporla beraber teslim edilecektir. Proje Değerlendirme Yönergesi Açıklamalar 1. SON TASARIM: Projeden projeye puanlama kriterleri değiştirilecektir. Kriterler proje dokumanı içerisinde yer alan gereksinimlere göre belirlenecektir. Bu adımda proje dokümanının detaylı olarak incelenmesi ve bu doğrultuda projenin gerçeklenmesi beklenmektedir. 2. PROJE RAPORU: Her proje sonunda teslim edilmesi gereken projenizi her yönüyle açıklayacağınız bir dokümandır. 2.1. Problem Tanımı: Proje kapsamında sizden çözüm bulmanız beklenen problem ile ilgili açıklama yapılması gerekmektedir. Burada amaç projenin ne kadar anlaşıldığını test etmektir. 2.2. Yapılan Araştırmalar: Proje geliştirilmesi aşamasında karşılaşılan sorunlara nasıl çözümler bulunduğu ve bu konularda yapılan araştırmalar açıklanmalıdır. 2.3.Tasarım 2.3.1. Akış şeması: Proje içerisinde yer alan algoritma ve işlemleri şekilsel olarak ifade edecek şema oluşturmanız beklenmektedir. 2.3.2. Yazılım mimarisi: Projenin kodlanması aşamasında kullanılacak kod yapısı ve geliştirme aşamalarını gösteren bir yapı hazırlanması beklenmektedir. 2.3.3. Veri tabanı diyagramı: Projeye ait ER diyagramının oluşturulması beklenmektedir. 2.4.Referanslar: Proje geliştirilirken ve araştırma aşamasında faydalanılan kaynaklar rapor dokümanının en altında listelenmeli ve dokuman içerisinde de ilgili yerlerde indekslenmeklidir. Referans formatı aşağıda verilen örneklere uygun olmalıdır. Kitap, çok yazarlı Larson, G. W., Ellis, D. C.,& Rivers, P. C. (1984). Essentials of chemical dependency counseling. New York: Columbia University Press.

Report from a private organization (author & publisher same) National League for Nursing. (1990). Self-study report for community health organizations (Pub. No. 21-2329). New York: Author. Unpublished master’s thesis Paulosky, K. A. (1997). Knowledge and attitudes of pain and activities of nurse administrators. Unpublished master’s thesis, Northern Michigan University, Marquette, Michigan. Article in a journal (continuous pagination throughout volume) Burke, R. J., Shearer, D., & Deszca, E. (1984). Correlates of burnout phases among police officers. Group and Organizational Studies, 9, 451-466. Article in a Popular Magazine Caloyianis, N. (1998, September). Greenland sharks. National Geographic, 194, 6071. Web Site http://en.wikipedia.org/wiki/Neural_network (Access date: 07.10.2013) 2.5.Genel Yapı: Projenizi genel yapısı bakımından her yönüyle özetlemeniz gerekmektedir. 2.6.Kazanımlar: Geliştirilen projenin size hangi yönlerden katkı sağladığı birkaç cümle ile özetlenmelidir.

PROJELER 2 KİŞİLİK GRUPLAR HALİNDE YAPILACAKTIR. FARKLI ÖĞRETİMLER GRUP OLUŞTURAMAZ. Grup Oluşturma Linki: https://docs.google.com/spreadsheets/d/12lpOphfnnoFuoLtlV9SJNZpZD7p2iPfY0foC1VU2M4/edit#gid=0

MELTEM KURT PEHLİVANOĞLU HİKMETCAN ÖZCAN

ÖRNEK RAPOR

GÖRÜNTÜ İŞLEME EDİTÖRÜ 1.Öğrencinin Adı Soyadı, 2.Öğrencinin Adı Soyadı Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Kocaeli Üniversitesi 1.öğrenci@mail, 2.öğrenci@mail

Özet Bu kısma 200 kelimeyi aşmayacak şekilde projenin özeti yazılmalıdır. Projeyi geliştirirken hangi aşamada hangi yöntemleri kullandığınızdan bahsetmelisiniz. Projenin özgün değeri ve beklenen sonucunun etkileri vurgulanmalıdır. Yazı formatı ve büyüklüğü sabittir, değiştirmeyiniz(genel yazım şartları için 6. kısma bakınız).Rapor toplamda 6-8 sayfa aralığında olmalı. 6 sayfadan az 8 sayfadan fazla olmamalı. Projenizden direkt kod alıp rapora yapıştırmayın. Çok kritik gördüğünüz kod parçalarını direkt rapora eklemek yerine pseudocod’unu (yalancı kod)ekleyiniz.

1. Giriş Önerilen çalışmanın konusu (suç haritaları nedir?, suç haritaları üzerindeki analizlerin ne gibi faydaları vardır?, suç verileri nerelerden temin edilebilir? Vb.), kısa fakat açık-seçik biçimde yazılmalıdır. Bizim projede yapmaya çalıştığımız işler üzerine daha önceden kimler ne gibi çalışmalar gerçeklemişler bilgi verilmelidir. Son olarak sizin yapmış olduğunuz projenin amacı ve erişilecek çıktı(lar)--analizlerin yüzde kaçına doğru cevaplar verdiği, ne gibi analizlerin gerçeklendiği-- açıkça yazılmalıdır.

2. Temel Bilgiler Projeyi gerçeklerken yararlandığınız teknolojilerden(GoogleMap, JSP, JavaScript, ASP, vb.) kısaca bahsediniz.

3. Diğer Bölümler Bu bölümleri çalışmanızın bütün yönleri ile anlatımı için kullanınız ve her birini anlatılan konuyla uyumlu olacak şekilde isimlendiriniz. Birkaç bölüm (alt bölümler de içerebilir) halinde düzenlenmelidir.

4. Sonuçlar Bu bölümde çalışmanızın genel bir değerlendirmesini yapınız, problem teşkil eden yanlarını veriniz, belirlenen hedefe ulaşma düzeyini vs. açıklayınız.

5. Kaynakça Her bir kaynak aşağıda verildiği gibi numaralandırılmalıdır. Her bir kaynak mutlaka rapor içinde gösterilmelidir. Salt kaynak listesi sıralamayınız. Rapor içinde verdiğiniz kaynaktan nerede yararlandı iseniz hemen yanında şu şekilde atfediniz [1] gibi. [1] Yazar soyadı, Adının ilk harfi ve varsa aynı şekilde diğer yazarlar, “Çalışmanın adı”, Çalışmanın yayınlandığı dergi (veya internet sayfası gibi), yayın yılı. [2] Smith, J. O. and Abel, J. S., ``Bark and ERB Bilinear Transforms'', IEEE Trans. Speech and Audio Proc., 7(6):697-708, 1999.

6. Sayfa Düzeni ve Biçimi Sayfa düzeni yapılırken aşağıdaki kurallara uyulmalıdır. 6.1. Temel Düzen Özellikleri • Rapor A4 formatında hazırlanmalıdır. • Başlık kısmı ve sayfa genişliğindeki şekillerin kullanımı dışında metin iki sütundan oluşmalıdır. • Bölüm başlıkları kalın ve sağa yaslanmış olmalıdır. Başlıkta sadece ilk kelimenin baş harfi büyük, başlığın gerisi küçük harflerle yazılmalıdır. • Alt başlıklar ana başlıklarla aynı formatta yazılmalıdır. Alt başlıkların altındaki diğer başlıklar da alt başlıklarla aynı formatta yalnız italik harflerle kalınlaştırılmadan yazılmalıdır. Üç dereceden fazla başlık atılmamalıdır.

6.2. Yazı Tipi

6.4. Tablolar

Ana metin için Times veya Times New Roman kullanılmalıdır. Önerilen karakter boyutu ve aynı zamanda kullanılabilecek en küçük boyut 9’dur.

Tablolar sütuna ortalanmalıdır. Bir tablo örneği Tablo 1’de verilmiştir. Tablonun başlığı tablonun altında veya üstünde olabilir.

6.3. Şekiller

Tablo 1: Bir tablo örneği

Bütün şekiller sütuna (veya sekil iki sütunu da kaplıyorsa sayfaya ) göre ortalanmalıdır. Şekillerin başlıkları her şeklin altına yazılmalı ve Şekil 1’de gösterilen düzende olmalıdır.

oran 1/1 2/1 3.16 1/10 10/1

dB 0 ≈6 10 20 -20

6.5. Denklemler Şekil 1: Doğrusal denkleştirici modeli.

Denklemlerin her biri ayrı satırlara yazılmalı numaralandırılmalıdır. Aşağıda örnek verilmiştir. ax+by+cz=d

ve (1)

6.6. Sayfa Numaraları Raporun her bir sayfasının ortasına sayfa numaraları eklenmelidir.