AHMETLER İLKOKULU. Okul Binası

Okulumuz Perşembe, 15 Ocak 2009 22:07 AHMETLER İLKOKULU Ahmetler Köyü İlkokulu 1947 yılında köylüler tarafından imece yöntemiyle yapıldı. Bundan ön...
Author: Mehmed Kinali
1 downloads 0 Views 320KB Size
Okulumuz

Perşembe, 15 Ocak 2009 22:07

AHMETLER İLKOKULU

Ahmetler Köyü İlkokulu 1947 yılında köylüler tarafından imece yöntemiyle yapıldı. Bundan önce köy odasının alt katında hazırlanan yer, "Mektep" olarak kullanılıyordu. Mektep'te ilkokul 3. sınıfa kadar eğitim verilirken köyümüzün ilk öğretmeni olarak Eğitmen Ahmet Küçükdemir göreve başladı. 

Okuma yazmanın çok düşük olduğu Türkiye'de, yeni Cumhuriyet, ilk iş olarak kırsal kesimdeki insanlarımıza hızla okuma yazma öğretmeyi hedefledi. Bunun için 1940'larda bir Türk buluşu olarak dünyaya örnek gösterilen Köy Enstitüleri açıldı. Özellikle köyleri kalkındırmak ve köylüyü aydınlatmak için her köyden çocuklar ve gençler seçilip bu okullarda önce eğitmen olarak yertiştirilip köylere gönderildi. Sonra da hızla öğretmen yetiştirildi.

Bütün Türkiye'de bir eğitim seferberliği halinde uygulanan bu proje sırasında köyümüzden de Ahmet Küçükdemir, Aksu Köy Enstitüsünde kursa katılıp eğitmen olarak köyümüze gönderildi. Eğitmenimiz, daha sonraki kurslara katılarak öğretmenlik hakkı almak istemediği için köyün okulu yapıldıktan bir süre sonra bu görevi bıraktı. Köyümüzün ilk eğitmenini burada rahmetle anmak istiyorum.

Köy enstitüleri daha sonra öğretmen okuluna dönüştü ve bugün hepimizin eğitim kaderimizin değişmesinde büyük bir etken oldu. Halkımız hızla okur yazar olmaya başladıysa; birçoğumuz o yıllarda okullara başlayarak daha yüksek okullarda okuyabildiysek bunlar köy enstitüleri sayesinde olmuştur.

Okul Binası

Anlaşıldığı gibi devlet eliyle verilen ilk eğitim çalışması köyümüzde 1947 eğitim yılında başlatılmış oldu. 1950 yılında köyümüzün ilk okul binası tamamlandı ve bir öğretmen atanarak normal okul eğitimine başlandı. 

1/5

Okulumuz

Perşembe, 15 Ocak 2009 22:07

Osmanlı döneminde yerleşik düzene geçen Ahmetler'den Osmanlı'ının haberi bile yoktu. Ama cumhuriyetin de köyümüzü fark etmesi için yıllar geçti. Köyümüzün okulu cumhuriyetin kuruluşundan ancak 25 sene sonra yapıldı. Bundan önce köy odasının alt katında hazırlanan "Mektep" adı verilen bölümde ilkokul 3. sınıfa kadar eğitim verilirken hızla okuma yazma öğretimi amaçlanmıştı.

Köylüler tarafından kendi olanaklarıyla ve imece yoluyla yapılan ilk okul binası, köyümüze uzun zaman hizmet etti. Eski bina 50 yıldan fazla kullanıldı ve eskidi. Bugün yıkılmış olan eski okul, köyümüze büyük katkısı oldu. Bugün az sayıdaki yaşlı dışında köyümüzde okuma yazma bilmeyen yoktur. 

Köyde gittikçe azalan öğrenci sayısı nedeniyle eski okulun yerine, küçük ama yeni bir okul yapıldı. İki derslikli bu okulda birleşmiş sınıflı eğitim verilmektedir. İlköğretimin ilk 5 sınıfında az sayıda öğrenci var. 6-7 ve 8. sınıflar, taşımalı eğitimle Manavgat'taki okullarda okumaktadır. 1965-1966 yıllarında Ahmetler İlkokulunda 75-80 civarında öğrenci olduğunu da hatırlatırsak, binlerce Ahmetlerli'nin kentlere taşındığını ve köyde yaşayan aktif nüfusun oldukça azaldığını kolayca anlayabilirsiniz.

******* 

TOROSLARDA BİR ÖRNEK OKUL: Ahmetler İlköğretim Okulu

2/5

Okulumuz

Perşembe, 15 Ocak 2009 22:07

Köyümüzün okulu Antalya İlköğretim Müfettişleri tarafından 2007 - 2008 öğretim yılında "Örnek Okul" seçildi.

Antalya’dan köyümüz okulunu teftiş etmek için gelen ilköğretim müfettişleri, müfettişlerin resmi i nternet sitesinde Ahmetler İlköğretim Okulunu "Örnek Okul" olarak gösterdiler.

Köyümüzün okuluyla ilgili olarak hazırlanan genişçe bir dosya www.antalya-teftis.gov.tr sitesinde yayınladı. Köyümüz öğretmeni Saim Yiğen’e de geniş yer verilen yazıda öğretmenimizin köyde yaptığı çalışmalar ve kendi ağzından özgeçmişi de yayınlandı.  

Müfettişlerin sitesinde köyümüz okulundan ve çevresinden çekilen değişik fotoğraflar da yayınlanarak okulda ve okul bahçesinde yaratılan ortamlar beğeniyle anlatılmış. Yazıda okul bahçesine "botanik bahçesi" benzetmesi yapılması ise hepimiz için gurur verici oldu. Bu konudaki yazıları sitemizde bulabilirsiniz.

İlköğretim müfettişleriyle Antalya'da yaptığım sohbetlerde Ahmetler İlköğretim Okulunu ve Ahmetlerdeki öğretmenin çalışmaları hakkında konuşuyorduk. Müfettişlerin köyümüzü ve öğretmenimizi beğendiklerini biliyordum.

Aramızdaki konuşmalarda köyümüz okulundaki değişimden ve öğretmenimizin değerli çalışmalarından dolayı Ahmetler İlköğretim Okulu için şakayla karışık "Ahmetler Koleji" diyorduk. Sitede bu yazıları okuyunca bunlar aklıma geldi. Bir köy okulunun hem de yokluk ve yoksulluk içindeki uzak bir köy okulunun “örnek okul” seçilmesi ve koleje benzetilmesi göğsümü kabartmıştı.

İlköğretim müfettişlerimiz gerçekten köyümüzün okulundaki gelişmeleri ve okulda yapılan çalışmaları fark etmişler. Ben de onlara bu duyarlıklarından ve köyümüze gösterdikleri ilgiden dolayı "Ahmetler Kolejinden" mezun olmuş ve burada 2 yıl da öğretmenlik yapmış biri olarak teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunmak istiyorum. (Mustafa Koç)

3/5

Okulumuz

Perşembe, 15 Ocak 2009 22:07

Müfettişlerin Örnek Okulu:

Manavgat -Ahmetler İlköğretim Okulu

Manavgat İlçesi Ahmetler İlköğretim Okulu Torosların eteğinde  kurulmuş küçük bir köy okulu. Manavgat’tan Ahmetler’e, kıvrıla büküle, Torosların derelerinden yamaçlarından geçerek tehlikeli bir yolla gidilir. Tek öğretmenli ve beş sınıflı olmasına rağmen bulunduğu şartlara göre olumsuzu başarmış örnek bir köy okulumuz. Öğrenciler bir taraftan ders yaparken, diğer taraftan sıkılanlar, isteyenler sınıfın mutfağı andıran bölümünden çayını, kahvesini alarak koltuklarda dinleniyorlar.

İşte Örnek Okulun Mimarı:

Köyümüzde 3 yıl görev yapan sevgili öğretmenimiz Saim YİĞEN, bu dönemde okulumuza çok değerli hizmetler yaptı. Gerek okulun iç donanımı gerekse yolu ve bahçe düzenlemesiyle küçük bir köy okulunu çok değiştirdi. Onun zamanında okulumuz adeta bir "Ahmetler Koleji" gibiydi. 

Nitekim okulu teftişe gelen ilköğretim müfettişleri de bu çalışmaları fark edip okulumuzu örnek okul seçtiler. İşte yoklukların içinde bir örnek okul yaratan Saim Öğretmeni kendi yazdıklarıyla tanıyalım:

4/5

Okulumuz

Perşembe, 15 Ocak 2009 22:07

Saim YİĞEN

1976 yılında Denizli ili Kale ilçesi Adam Harmanı Köyü’nde dünyaya geldim. Babam öğretmendir. Annem ev hanımıdır. Çocukluğumun ilk dönemleri bu küçük köyde geçti. Bir kız kardeşim var.

İlköğrenimime Denizli ilinin Tavas ilçesinin Vakıf Köyü’nde başladım. İlköğrenimimi Hayriye Köyü’nde tamamladım. Orta öğretimi parasız yatılı olarak Yeşilköy İlköğretim Okulu’nda tamamladım. Lise öğrenimimi yine parasız yatılı olarak Denizli Cumhuriyet Lisesi’nde bitirdim. Lise öğreniminden sonra Eskişehir Anadolu Üniversite İşletme Fakültesi’ni kazandım. Özel sebeplerden dolayı birinci sınıfta bu bölümü bıraktım. Anadolu Üniversitesi Turizm Otelcilik İşletmeciliği bölümüne başladım ve böylelikle turizm hayatım başladı.

Pamukkale, Alanya ve Kuşadası bölgelerinde çalıştım. Mesleki İngilizce ve Almanca dillerini öğrendim. 1998 yılında turizmi bıraktım ve Atatürk Üniversitesi Ağrı Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümüne başladım. 2002 yılında bu bölümden mezun oldum. Bir yıl ücretli öğretmen olarak Muğla ili Yatağan ilçesinde görev yaptım. Askerliğimi İstanbul Küçükyalı Levazım ve Maliye Okulu’nda kısa dönem olarak yaptım.

2005–2006 Eğitim-Öğretim yılında Antalya ili Manavgat ilçesi Ahmetler Köyü’nde göreve başladım. Halen bu köyde görev yapmaktayım. 

Saim YİĞEN - Ahmetler İlköğretim Okulu, Müdür Yetkili Öğretmen  

5/5